Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, miętowy napisał:

Opóźnienie - skoryguje to kalibracja? Dirac?

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Na luzie.

Jesteś pewien? Z wysłaniem sygnału do suba z opóźnieniem nie ma problemu, ale sygnał przyspieszyć jest fizycznie niemożliwe... chyba, że sygnał do suba wysyłany zostanie bez zmian, a opóźniona zostanie cała reszta.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Taki byłby plan jeśli się zdecyduję na sub j kalibracja plus granie Nad mi podejdzie. 

Tylko obawiam się estetyki.  Ca 851 wygląda pięknie,  zbudowane też fajnie. A Nad..no cóż. 

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Jesteś pewien? Z wysłaniem sygnału do suba z opóźnieniem nie ma problemu, ale sygnał przyspieszyć jest fizycznie niemożliwe... chyba, że sygnał do suba wysyłany zostanie bez zmian, a opóźniona zostanie cała reszta.

Tylko ze tu trzeba opozniac a nie przyspieszac.

21 minut temu, BlueDot napisał:

Tylko ze tu trzeba opozniac a nie przyspieszac.

Coś przekombinowałeś: bezprzewodowe połączenie skutkuje opóźnieniem, więc trzeba przyspieszyć, a to de facto nie jest możliwe.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, przmor napisał:

Sub ustawić na zero a resztę głośników opóźnić.

Tak, tylko nie w każdej konfiguracji systemu to musi być możliwe. Gdzieś w necie taki problem się pojawił, ake nie pamiętam co to było.

Zwykle faktycznie opóźnia się satelity, jeśli sub się spóźnia. Różne systemy mogą mieć różny zakres korekcji tego opóźnienia. 25ms nie powinno być problemem. Takie stare Genelec 82xx miały już zakres do 80ms.

12 godzin temu, miętowy napisał:

Serio bas poniżej 40 hz opóźniony poniżej 25 ms z subwoofera zamkniętego zrobi różnicę ?

Tak. Przecież możesz mieć takie przesunięcie fazy, że na częstotliwości podziału może dojść do wygaszenia fal. Ogólnie dobra kalibracja to podstawa.

Pytałeś, czy rozjazd o 25ms i takie słuchanie, jest jakimś problemem

Cytat

bas poniżej 40 hz opóźniony poniżej 25 ms z subwoofera zamkniętego zrobi różnicę ?

- odpowiedź: TAK

Natomiast korekcja tego dla dobrego systemu DSP - nie ma problemu! Przecież wyżej nawet pisałem, że dobre, w tym starsze systemy, potrafią skorygować nawet kilkadziesiąt ms przesunięcia czasowe.

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, miętowy napisał:

Svs 2000 pro

Mozliwosci regulacji ma troche i dzialaja dobrze, ale warto miec przynajmniej Umik 1 i REW zeby wiedziec czym krecic zeby osiagnac dobre rezultaty.

Mozna tez na ucho 😉

Edytowane przez BlueDot
2 godziny temu, miętowy napisał:

Svs 2000 pro też ma swoje regulacje. Nad swoje...a daj spokój kiedyś było łatwiej...

Teraz też może być łatwo, jak kupujesz zestaw od jednego producenta - wszystko się robi samo za jednym zamachem, od korekcji suba, przez dostrojenie suba do kolumn, po korekcję kolumn. To znaczy trzeba tam klikać "dalej, dalej, ok, ok".

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Mozna tez na ucho 😉

Co jak kalibracja temp. barwowej monitora, na oko 🤫

Jasne, ale raczej ciężko o coś takiego.

Dirac jedno, ustawienia własne suba drugie. Dodatkowe mikrofony i programy - no nie, to jednak za wiele.

Zobaczymy, na razie sprawdzę czy Nad wpasuje się w moje pomieszczenie.

1 minutę temu, miętowy napisał:

Dirac jedno, ustawienia własne suba drugie. Dodatkowe mikrofony i programy - no nie, to jednak za wiele.

Zobaczymy, na razie sprawdzę czy Nad wpasuje się w moje pomieszczenie.

Pozostaja ustawienia na ucho 😉

1 minutę temu, miętowy napisał:

Nie wiem jak w segmencie konsumenckim, ale z producentów PRO, to kompletny zestaw da się złożyć od Genelec i od Neumann chyba też (od mikrofonu, przez interface, po sprzętowo kalibrowalny sub i sprzętowo kalibrowalne monitory).

Dziwne, że taki KEF czy Bowers&Wilkins jeszcze tego nie ogarniają.

2 minuty temu, Kyle napisał:

Dziwne, że taki KEF czy Bowers&Wilkins jeszcze tego nie ogarniają

A po co,jak "audiofile" stroją wszystko na ucho.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, miętowy napisał:

Podstawa, do 500 Hz zdaje się.

Svs 2000 pro też ma swoje regulacje. Nad swoje...a daj spokój kiedyś było łatwiej...

Człowiek słuchał i oceniał i albo mu się podobało albo mu się nie podobało a teraz musisz udowadniać pomiarofilom że ci się podoba coś co w pomiarach nie wygląda za dobrze. 

58 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Człowiek słuchał i oceniał i albo mu się podobało albo mu się nie podobało a teraz musisz udowadniać pomiarofilom że ci się podoba coś co w pomiarach nie wygląda za dobrze. 

W sumie to nic nie musisz 😎

14 minut temu, spokojnie napisał:

Masz tylko słuchać i być z tego cholernie zadowolony.🙃

De gustibus non est disputandum

W dniu 26.01.2025 o 11:02, Kyle napisał:

Pytałeś, czy rozjazd o 25ms i takie słuchanie, jest jakimś problemem

Cytat

bas poniżej 40 hz opóźniony poniżej 25 ms z subwoofera zamkniętego zrobi różnicę ?

- odpowiedź: TAK

Jaki jest efekt minimalnego przyspieszenia lub opóźnienia basu? Pytam bo słyszałem, że taki zabieg jest wykorzystywany podczas realizacji nagrań.

W moim AVR kalibracja pokazywana jest jako odległość od miejsca odsłuchu. Ile trzeba dodać/odjąć aby przyspieszyć/opóźnić i 1ms?

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Oczywiście, że nie musi - wystarczy jak zrozumie, że każdy ma odmienny gust, i hifi o lepszych technicznie parametrach nie musi nikomu się bardziej podobać.

12 godzin temu, spokojnie napisał:

W sumie to nic nie muszę. Racja 🙂

Cieszyć się tym co się ma. Ignorować przeciwników.

Nie czytać, nie dyskutować, ignorować - powtarzać "jestem guru, jestem guru, jestem guru..." A może jednak ktoś podpowie?

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jaki jest efekt minimalnego przyspieszenia lub opóźnienia basu? Pytam bo słyszałem, że taki zabieg jest wykorzystywany podczas realizacji nagrań.

W moim AVR kalibracja pokazywana jest jako odległość od miejsca odsłuchu. Ile trzeba dodać/odjąć aby przyspieszyć/opóźnić i 1ms?

• Pokaż nowe odpowiedzi