Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytaj o group delay i opiniach od ilu ms jest słyszalny. Jednak kiedy sub gra z przesunięciem czasowym wzgl. kolumn, to pojawiają się problemy z rozjazdem fazy na styku sub/kolumny, więc to jeszcze inny problem.

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

W moim AVR kalibracja pokazywana jest jako odległość od miejsca odsłuchu. Ile trzeba dodać/odjąć aby przyspieszyć/opóźnić i 1ms?

1 metr to jakoś 3ms.

Edytowane przez Kyle
8 godzin temu, max720 napisał:

Jestem tuż przed zamówieniem BK Electonics XXL S 400 , pytanie :

Membrana dolna , czy frontowa ?

FF ma maskownicę z przodu i tą zaletę, że można zobaczyć jak głośnik pracuje. 

Praktyczniejszy jest raczej z dolnym głośnikiem. Różnica to dodatkowe wysokie nóżki, FF ma od razu gwint w obudowie do kolców

Edytowane przez don111
13 minut temu, max720 napisał:

Sam , co byś wybrał ?

Mam granitowe podstawki pod suby

Ja kiedyś wybrałem z głośnikiem od dołu, choć po drodze miałem jeszcze tego FF. DF jest praktyczniejszy, bezpieczniejszy bo nie kopniesz przypadkowo albo dzieci nie uszkodzą itd. Maskownica zawsze może się rozklekotać z wiekiem, zacząć drgać, rzęzić, trochę optymalniej też jak ciężki głośnik pracuje do dołu. FF wybrałbym jak nie masz w domu u siebie ryzyka i jak lubisz popatrzeć jak pracuje głośnik, lub po prostu jeśli bardziej wizualnie pasuje z maskownicą.  

Edytowane przez don111
29 minut temu, don111 napisał:

. Maskownica zawsze może się rozklekotać z wiekiem, zacząć drgać, rzęzić,

To raczej w tandetnych firmach.

Z solidnych firm, to przykładowo Genelec, wstawia kraty, które są odlewem z metalu - tutaj nie ma opcji by coś z wiekiem mogło się stać.

Edytowane przez Kyle

Sorry że tutaj, ale na tą chwile dirac mnie pokonuje nawet w wersji na telefon, zdecydowanie jestem nie ten teges żeby to zrobić.

A jak już niby udało się zrobić ten pomiar, prostszy z aplikacji na kilka punktów - wyskoczył błąd sieci.

Jakiś tutorial dla twardogłowych?

Edit. Przebrnąłem, zapisałem trzy krzywe, ale w aplikacji tel przesuwa się całe pasmo do 300.

No i..kurde, nie tak miało być , jak mawiał klasyk.

Pierwsze wrażenia ustawiając bas na zero db to płasko i sucho jak na pustyni.

2 godziny temu, Kyle napisał:

Moim zdaniem istotne, by subwoofer miał osłonięty głośnik, by nie dało się go przypadkowo kopnąć.

no halo?
kto kopie w głośnik???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

No halo, jak coś stoi na podłodze, w takim miejscu, że jest taka możliwość, to "kopie" (oczywiście nie celowo i stosunkowo lekko - ale taki lekki kop w membranę i tak jest zbyt silny).

ps. serio wierzysz, że przez przypadek nigdy nikt nie zahaczy nogą choćby raz na parę lat, o taki głośnik stojący na podłodze, jeszcze np. przy nogach? - sorry memory, ale nigdy nie kupię suba, bez osłoniętej membrany (no chyba że w ostateczności będzie skierowana w dół, tak, że kopnąć nie sposób)

Edytowane przez Kyle
4 godziny temu, miętowy napisał:

Edit. Przebrnąłem, zapisałem trzy krzywe, ale w aplikacji tel przesuwa się całe pasmo do 300.

No i..kurde, nie tak miało być , jak mawiał klasyk.

Pierwsze wrażenia ustawiając bas na zero db to płasko i sucho jak na pustyni.

😁😁😁😁🤣🤣

W dniu 30.01.2025 o 07:22, Piotr Sonido napisał:

W sumie to nic nie muszę. Racja 🙂

Cieszyć się tym co się ma. Ignorować przeciwników.

Ignorancja to potężna broń.

De gustibus non est disputandum

W dniu 30.01.2025 o 23:43, Tyrion.L napisał:

😁😁😁😁🤣🤣

To tylko muzyka. Zamiast podłączyć ustawić i dostroić do preferencji własnego ucha tracicie czas na nic nie wnoszące dysputy, pomiary z uporem godnym lepszej sprawy, a efekt jak wyżej. Płasko i bezdusznie. 

W dniu 30.01.2025 o 18:04, Kyle napisał:

To raczej w tandetnych firmach.

Z solidnych firm, to przykładowo Genelec, wstawia kraty, które są odlewem z metalu - tutaj nie ma opcji by coś z wiekiem mogło się stać.

Chodzi też o sposób mocowania, kołki, uszczelki itd, maskownica w subie jest narażona na wibracje i może rezonować na różne sposoby

2 minuty temu, Tyrion.L napisał:

To tylko muzyka. Zamiast podłączyć ustawić i dostroić do preferencji własnego ucha tracicie czas na nic nie wnoszące dysputy, pomiary z uporem godnym lepszej sprawy, a efekt jak wyżej. Płasko i bezdusznie. 

To aż Muzyka.🙃

De gustibus non est disputandum

25 minut temu, don111 napisał:

Chodzi też o sposób mocowania, kołki, uszczelki itd, maskownica w subie jest narażona na wibracje i może rezonować na różne sposoby

Tak, jak najbardziej. Takie rzeczy jak odpowiednie mocowanie (by się jakieś brzęczenie nie generowało itd.) to podstawa i dobry producent robi to dobrze. Natomiast cechą tandetnych produktów, są właśnie takie wpadki, gdzie producent wyłożył się na takim detalu jak np. negatywny wpływ maskownic na brzmienie kolumn głośnikowych (no to teraz otworzyłem puszkę pandory).

Wczoraj kupiłem nowego JL Audio E110 (10cali i 1200W) do mojego stereo opartego na MA Silver 500 7G i mówiąc krótko gra to razem świetnie na 26m2.

Subwoofer idealnie nadąża za frontami, uderzenie jest dynamiczne niezależnie od rodzaju muzyki dając wyraźną podstawę basową. Zazwyczaj słucham głośno.

Nie rozumiem osób które piszą że do stereo nie dodaje się subwoofera - widocznie zły/słabej jakości suba słychali 🙂

Jeżeli ktoś by się zastanawiał co wybrać do stereo i miał wątpliwości to go polecam.

Duży plus tego suba że jest całkiem mały i można wszędzie wstawić.

Dodatkowo mam możliwość zwrotu go i dopłaty 1700zł do E112 (ma 12cali i 1500W zamiast 10cali i 1200W) i wtedy zyskałbym dodatkowy zapas mocy przy głośnym słuchaniu.

Edytowane przez Raptor99
11 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Doprecyzuję. Niewłaściwie robiłem pomiar. Mikrofon w niewłaściwych miejscach, za daleko od epicentrum wydarzenia. Czyli słit spotu.

Preferencje własnego ucha zostały wyjaśnione pomiarem. Lewy zg robił niemal za subwoofer, podbijając bas w zakresie 40 hz do kosmicznych zupełnie wartości względem prawego. Oba nierównomiernie ustawione , lewy kilkadziesiac cm d narożnika, prawy otwarty na korytarz, widać mniejsze podbicie, ale jednak. Sugestia programu to krzywa zaczynająca się od plus 5.8 db i opadająca łagodnie do końca zakresu pomiaru basu. 

Na ucho tego nie zrobisz. O jakim basie można mówić mając taką akustykę? Pewnie ze miło masował ucho, klejąc się i ciągnąc jak ciasto przed upieczeniem.

Ale to nie było stanięcie w prawdzie, jak mawiali sprawiedliwi.

Sprawdzam dalej. Sorry za off wobec tematu.

5 godzin temu, Raptor99 napisał:

Nie rozumiem osób które piszą że do stereo nie dodaje się subwoofera - widocznie zły/słabej jakości suba słychali 🙂

Nic dodać - nic ująć.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 30.01.2025 o 18:50, miętowy napisał:

Sorry że tutaj, ale na tą chwile dirac mnie pokonuje nawet w wersji na telefon, zdecydowanie jestem nie ten teges żeby to zrobić.

A jak już niby udało się zrobić ten pomiar, prostszy z aplikacji na kilka punktów - wyskoczył błąd sieci.

Jakiś tutorial dla twardogłowych?

Na YouTubie masz kilka bardzo bazowych filmów od czego zacząć

W dniu 2.02.2025 o 10:41, Yankes napisał:

Ignorancja to potężna broń.

Też tak uważam i zdecydowanie za rzadko używana w odniesieniu do forum. 

Wczoraj kupiłem nowego JL Audio E110 (10cali i 1200W) do mojego stereo opartego na MA Silver 500 7G i mówiąc krótko gra to razem świetnie na 26m2.
Subwoofer idealnie nadąża za frontami, uderzenie jest dynamiczne niezależnie od rodzaju muzyki dając wyraźną podstawę basową. Zazwyczaj słucham głośno.
Nie rozumiem osób które piszą że do stereo nie dodaje się subwoofera - widocznie zły/słabej jakości suba słychali 
Jeżeli ktoś by się zastanawiał co wybrać do stereo i miał wątpliwości to go polecam.
Duży plus tego suba że jest całkiem mały i można wszędzie wstawić.
Dodatkowo mam możliwość zwrotu go i dopłaty 1700zł do E112 (ma 12cali i 1500W zamiast 10cali i 1200W) i wtedy zyskałbym dodatkowy zapas mocy przy głośnym słuchaniu.

A może 2x E110?

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

47 minut temu, Cameyo napisał:

A może 2x E110?

Rozważałem takie rozwiązanie, ale wychodzi to jednak za drogo dla mnie i nie chcę za dużo kabli ciągnąć po podłodze i bawić się z ustawieniami 2 subwooferów. Poza tym wolę przesteń wokół sprzętu. Dopłata 1700zł na E112 (12cali zamiast 10cali i 300W wiecej) byłaby jeszcze akceptowalna i wiem że przy głośnym słuchaniu muzyki miałbym spory zapas mocy

W dniu 30.01.2025 o 17:35, don111 napisał:

Ja kiedyś wybrałem z głośnikiem od dołu, choć po drodze miałem jeszcze tego FF. DF jest praktyczniejszy, bezpieczniejszy bo nie kopniesz przypadkowo albo dzieci nie uszkodzą itd. Maskownica zawsze może się rozklekotać z wiekiem, zacząć drgać, rzęzić, trochę optymalniej też jak ciężki głośnik pracuje do dołu. FF wybrałbym jak nie masz w domu u siebie ryzyka i jak lubisz popatrzeć jak pracuje głośnik, lub po prostu jeśli bardziej wizualnie pasuje z maskownicą.  

Graly identycznie?

18 godzin temu, Raptor99 napisał:

Rozważałem takie rozwiązanie, ale wychodzi to jednak za drogo dla mnie i nie chcę za dużo kabli ciągnąć po podłodze i bawić się z ustawieniami 2 subwooferów. Poza tym wolę przesteń wokół sprzętu. Dopłata 1700zł na E112 (12cali zamiast 10cali i 300W wiecej) byłaby jeszcze akceptowalna i wiem że przy głośnym słuchaniu muzyki miałbym spory zapas mocy

Czyli prawidłowo. Ale dwa to jednak dwa. 🙂 no zawsze ten odbiór basu jest lepszy. Ale nie trać nadziei. Może zmiana dystrybutora kolejna? I wtedy będą okazję 🙂

18 godzin temu, Raptor99 napisał:

ostatnio JLA były w bardzo dobrych cenach. Nawet myślałem, czy nie zgrzeszyć z 2xE112, ale wybór padł ostatecznie na Rel 2xS812.

2 suby to nie tylko głośniej i mocniej, ale mam wrażenie, że scena mocno zyskuje, jeszcze lepiej znikają i ma się wrażenie, że bas dochodzi pięknie z głębi sceny.

3 minuty temu, Cameyo napisał:

ostatnio JLA były w bardzo dobrych cenach. Nawet myślałem, czy nie zgrzeszyć z 2xE112, ale wybór padł ostatecznie na Rel 2xS812.

2 suby to nie tylko głośniej i mocniej, ale mam wrażenie, że scena mocno zyskuje, jeszcze lepiej znikają i ma się wrażenie, że bas dochodzi pięknie z głębi sceny.

Myślę że źle nie zrobiłeś. Przytulił bym te ski. Gdzie te dobre ceny były? W DE?

Myślę że źle nie zrobiłeś. Przytulił bym te ski. Gdzie te dobre ceny były? W DE?
Do tej pory jestem pod wrażeniem jaki, co te Rele wyprawiają i jak fenomenalnie się integrują.

W sumie to ta dobra cena jest u Denona - E112 kosztuje 8500 (inne sklepy sprzedają po 12-13k). Jak kupowałem pierwsze suby 2 lata temu, to chyba d110 po rabacie wychodziły 6500, ale ich nie wziąłem.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

3 minuty temu, Cameyo napisał:

W sumie to ta dobra cena jest u Denona - E112 kosztuje 8500 (inne sklepy sprzedają po 12-13k). Jak kupowałem pierwsze suby 2 lata temu, to chyba d110 po rabacie wychodziły 6500, ale ich nie wziąłem.

No ja widzę że E110 jest przeceniony z 9,5kzł na 6,5k zł a ja dodatkowo dostałem dużo lepsza cenę. Czyli były jeszcze tańsze tak. Nie śledzilem historii cen.

• Pokaż nowe odpowiedzi