Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A to masz okazję powiedzieć koledze jak kręcić

7 minut temu, Cameyo napisał:

I tak jest tylko trzeba wiedzieć jak kręcić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to masz teraz okazje podpowiedzieć koledze jak kręcić 🙂 

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Mirage14 napisał:

Ale ja  nie mam monitorów tylko spodlogowe  kolumny Audiovector M3 signature z 1999r które teroretycznie zchodza do 30 Hz i mają efektywność na poziomie  91 db 

Ok, moja pomyłka, to ktoś inny ma te monitory. Ja też mam podobne gabarytowo mi3, sub na 12" nadal rozszerzy pasmo o prawie 10hz w dół z zapasem mocy, ale generalnie obudowa zamknięta charakteryzuje się równym basem, zwłaszcza jeśli ustawisz suba na płynną integrację z kolumnami. Nie będzie tam nigdy nagłego potężnego łupnięcia, wyrwania się przed szereg przed kolumny. Co innego na filmach, gdzie możesz soboe osobno wyregulować sygnał na LFE. Sprawdź na jakiejś płycie testowej jak subwoofer odtwarza częstotliwości 20 do 40hz, czy membrana wychyla się mocno przy większym wzmocnieniu, prawdopodobnie to wina słabego sygnału na wyjściu dla suba

Całkiem możliwe że sub nie gra odpowiednio głośno zwłaszcza że to spore podłogówki, a kolega napisał że nie słyszy różnicy fazy.

58 minut temu, malikali napisał:

Całkiem możliwe że sub nie gra odpowiednio głośno zwłaszcza że to spore podłogówki, a kolega napisał że nie słyszy różnicy fazy.

O sporej efektywności.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A głośność suba zmieniasz się gdy zmieniasz głośności na wzmacniaczu?

Druga opcja to spróbuj podłączyć przez hi-level.

Tak zmienia się na każdym poziomie glosnosci, jest odpowiednio dozowana głośność suba, pod tym względem jest elegancko, tylko że przydało by się więcej potęgi tego basu, perdzielniecia, wydawało mi się że jak go podłącze to będę musiał go wyciszać a tu  volume suba mam na maxa.

Albo na te chwile za dużo wymagam, lub sobie niewiadomo co wyobrażałem,  muszę się odsłuchać, ale to bliżej weekendu, na te chwile nie mam nawet czasu na spokojnie do tego przysiąść, nawał obowiązków.

Rozważania dalsze są bez sensu. Sprawdźić trzeba jak membrana pracuje, żeby było wiadomo czy gra na max czy słaby sygnał jest, sama głośność potencjometru nie jest wyznacznikiem. Jak słabo pracuje to albo sygnał ze wzmacniqcza słaby albo sprawdzić jeszcze dsp czy poziom nie jest obniżony. Jak się mpcno wychyla to sprawdzić czy w innym miejscu w pokoju tego basu nie słychać dużo głośniej, bo  w martwym punkcie sub może pompować powietrze na darmo a efektu nie będzie słychać. Nie wykluczone też że oczekiwania co do mocy suba były zbyt wysokie niż się okazało w rzeczywistości

Edytowane przez don111
2 godziny temu, don111 napisał:

Nie wykluczone też że oczekiwania co do mocy suba były zbyt wysokie niż się okazało w rzeczywistości

Zaraz zaraz! Mocy to może braknąć do głośnego grania, de facto nie tyle mocy co SPL. Ale tu brakuje raczej skali na gałce Volume suba awet przy cichtm graniu, więc problemem jest raczej niedopasowanie parametrów wyjścia we wzmacniaczu i wejścia w subie. A może by tak spróbować przez hi-level?

14 godzin temu, Mirage14 napisał:

Jak będę miał chwilę  to podłącze go pod wyscie sub w  wiim ultra

Nonsens, sub nie będzie mieć regulowanej głośności. Oczywiście możesz tak podłączyć w ramach sprawdzenia możliwości suba, ale zacznij od ustawienia głośności na 0 i stopniowo zwiększaj.

2 godziny temu, don111 napisał:

Jak słabo pracuje to albo sygnał ze wzmacniqcza słaby albo sprawdzić jeszcze dsp czy poziom nie jest obniżony.

Fakt, w Wiim wszystkie funkcje suba muszą być wyłączone, tu ja mogłem w błąd wprowadzić, bo to streamer a ja myślałem o wzmacniaczu.

Edytowane przez szymon1977

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Fakt, w Wiim wszystkie funkcje suba muszą być wyłączone, tu ja mogłem w błąd wprowadzić, bo to streamer a ja myślałem o wzmacniaczu.

Nie wiem czy dobrze się  rozumiemy.

Od początku testów mam podłączony sub pod wyjście out pre sub ze  wzmacniacza  unison unico nuovo 

15 minut temu, Mirage14 napisał:

Nie wiem czy dobrze się  rozumiemy.

Od początku testów mam podłączony sub pod wyjście out pre sub ze  wzmacniacza  unison unico nuovo 

Czy masz w tym subwooferze na panelu  tylnym gniazda głośnikowe czyli wysokopoziomowe?

Edytowane przez Tyrion.L
wyjaśnienie

Kolega zrobi na początek dwie rzeczy, bo to będzie błądzenie dalsze po omacku.... Najpierw sprawdzić poziomy jak kolega don111 wspomniał najlepiej sam subwoofer bez kolumn upewnić się, że ten jest dostatecznie wysterowany. Następnym krokiem jak sub gra przejść się po pokoju i sprawdzić jak to się rozkłada i poszukać lepszego miejsca. Można robić to metodą prób i błędów albo np. przy pomocy siatki basu. Jak tym się posługiwać masz w tym materiale.

45 minut temu, malikali napisał:

Następnym krokiem jak sub gra przejść się po pokoju i sprawdzić jak to się rozkłada i poszukać lepszego miejsca.

Podobno da się zrobić na odwrót: suba sadzasz na swoim fotelu, a sam łazisz po kątach szukając miejsca, w którym bas najlepiej słychać.

20 minut temu, Mirage14 napisał:

tak 

Spróbuj koniecznie.

42 minuty temu, Mirage14 napisał:

tak 

Spróbuj zatem tak. Potrzebujesz 2 kawałków kabla głośnikowego , raczej grubszego

Ukryta Zawartość

sub12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Tyrion.L napisał:

raczej grubszego

Bez przesady, na próbę wystarczy jakikolwiek. A czy grubszy jest lepszy dyskutować nie pora.

18 godzin temu, przmor napisał:

Możliwe też, że wersja PB byłaby dla kolegi odpowiedniejsza.

Raczej Nie stawiałbym że to tutaj jest problem 

Nie wiem czy tutaj było już poruszane Ale jesteś pewien że subwoofer jest sprawny? Był kupiony w polskim sklepie?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Raczej Nie stawiałbym że to tutaj jest problem 

Nie wiem czy tutaj było już poruszane Ale jesteś pewien że subwoofer jest sprawny? Był kupiony w polskim sklepie?

Tak wypożyczyłem go z Mediaexpert😉

Wczoraj podłączyłem 1 kanałem bezpośrednio z kolumny  pod Hi -  level  suba 

Podsumowanie z  krótkiego odsłuchu na 3- 4 utworach 

Jest głośniej, sub aż zaczął poruszać się na gumowych stopkach

Vol musiałem w stosunku do poprzedniego podłączenia z pre out sub obniżyć  z max na -10 -12 db  żeby grało jak na niskim wyjściu  czyli około 17% mocy

Z częstotliwością udało się zejść 35-45 Hz

Jest więcej powietrza jest bardziej obecny

I tu pytanie o jakość tego podłączenia, w porównaniu do podłączenia niskim sygnałem czy powinna być odczuwalna zmiana jakości, wydaje mi się że bas jest bardziej luźny i prócz niskich słychać inne tony (podobnie jak podczas podkręcania filtra do góry)

19 minut temu, Mirage14 napisał:

tu pytanie o jakość tego podłączenia, w porównaniu do podłączenia niskim sygnałem czy powinna być odczuwalna zmiana jakości,

Nie. Podłącz suba przez hi-level, wyreguluj i się nim ciesz.

11 minut temu, Cameyo napisał:

Tylko podłącz z dwóch kanałów wzmaka.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Tak z ciekawości jakie ma to znaczenie?

8 minut temu, miętowy napisał:

Sub out jest mono.  Zapewne ma niedostosowane napięcie do wejścia w subie. I go nie wysteruje.

Chodzi po podłodze powiadasz? Znaczy łupie.

Jeżeli chodzi o wyście Pre Out Sub  ze wzmacniacza Unison jest 2 kanałowe 

Dla doprecyzowania 

W poprzednich testach miałem podłączone 2 kanały z Pre Out Sub 

Aktualnie dla testów podłączyłem sygnałem Hi lewel z głośnika tylko z 1 kanału i zastanawia mnie jaka będzie różnica jak podłączę z 2 kanałów , ale pewni ma to znaczenie skoro i wzmacniacz i sub maja i na wysokim i niskim po 2 kanały 

Edytowane przez Mirage14

Bo jak na przykład duży bęben lub kocioł będzie tylko szedł z jednego kanału to sub tego nie zagra, bo nie dostanie sygnału.

Jeśli będzie to amatorski mix to tak może być. W przypadku profesjonalnych nagrań bas do pewnych częstotliwości (wyższych od odcięcia suba) jest monofonizowany.

4 minuty temu, Cameyo napisał:

Bo jak na przykład duży bęben lub kocioł będzie tylko szedł z jednego kanału to sub tego nie zagra, bo nie dostanie sygnału.

No tak, racja... to dlatego przekaz w niektórych utworach był jakby niekompletny 

Godzinę temu, Mirage14 napisał:

Aktualnie dla testów podłączyłem sygnałem Hi lewel z głośnika tylko z 1 kanału i zastanawia mnie jaka będzie różnica jak podłączę z 2 kanałów

1 Głośniej 2 kompletny przekaz niskich na sub to nie LFE. Potem już tylko dobierz odpowiednią fazę żeby się sygnały nie znosiły.

20 godzin temu, Mirage14 napisał:

Tak wypożyczyłem go z Mediaexpert😉

Ale ściągali nowy nie? Bo oni nie mają nic na stanie.

Czyli jak wysokopoziomowe gra to trzeba go podłączyć żeby grał z stereo. 

A pada pytanie czy kabel RCA jest sprawny. W przypadku tego poprzedniego podłączenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi