Skocz do zawartości
IGNORED

Tania alternatywa dla M1

Lock

Rekomendowane odpowiedzi

Tannoy M1 bylyby chyba dla mnie idealne, ale sa dwa ale :)

Po pierwsze ich dostepnosc, po drugie cena.

W zwiazku z tym mam do Was dwa pytania.

Jakie gosniki, bedac troche tansze niz tannoy m1, dostarcza nie mniejszych wrazen akustycznych w pokoju 15m2 (muzyka od powaznej, przez irlandzka po pop i troche numetalu)?

Gdzie mozna najtaniej kupic M1?

https://www.audiostereo.pl/topic/14194-tania-alternatywa-dla-m1/

Tannoy M1 są w tej chwili nieosiągalne nowe. W zasadzie poza allegro i ogłoszeniami tutaj oraz w pismach - zero szans.

Cena za M1 to około 400zł - w takim przedziale nie znajdziesz nic lepszego raczej ;)

Może te przemyśl:

BANG & OLUFSEN BEOVOX S 25

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opis:

Ukryta Zawartość

Albo te:

B&W seria 200

Ukryta Zawartość

Stareńkie są, ale jeśli zawieszenie w dobrym stanie, to czemu nie? Tannoy M1 podobno nie ma basu, więc uważaj :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie zasadnicze jakie masz klocki a przynajmniej wzmacniacz , bo tak naprawdę tannoy'e z serii m to kolumny o dość sporych wymaganiach .Słuchałem je w kilku zestawieniach i wiem , że lubią wzmacniacze o '' dobrym '' prądzie i bardzo dobrze zarysowanych skrajach pasma , bez tego jak zaznaczył Kolega wcześniej mogą pojawić się problemy z brakiem zarówno basu ale również i sopranów.Dobrym wzmacniaczem do nich był np. CREEK bodajże model 4330 czy coś koło tego , za to fatalnie grały z wszelkiego rodzaju japońszczyzną. W tym samym czasie co tannoye m 1 można było kupić kilka bardzo fajnych kolumienek za podobną kasę np: ALR entry, B & W ówczesne znacznie tańsze trójki oraz KEFy Cresta , których jestem posiadaczem i które sobie bardzo chwalę.

Bo diora to wzmacniacz a nie zabawka .Ja co prawda mam japońca ale jest to amplituner nakamichi i używam go do stereo ale również do kina ( i w jednym jak i drugim dżwięk ma bardzo dobry- jak na tą klasę cenową ).Tannoye miały swojego czasu bardzo dobrą prasę , ale jak na mój gust i wielu , wielu innych za dobrą. Podobnie jak ty chciałem je kupić ale na całe szczęście udało mi się je wcześniej odsłuchać i byłem sporo zawiedziony- wtedy co prawda miałem wzmacniacz Technicsa , ( nakamichi nie miał jeszcze dilera w Polsce ) , ale po przesłuchaniu ich na wielu wzmacniaczach nie doszedłem do specjalnie optymistycznych konkluzji ( za wyjątkiem zestawienia z Creek'iem tu było super ). Także wg mnie gdybyś miał kupować je '' w ciemno '' to tego absolutnie nie rób ''.

Tannoy'e zestawione z nie odpowiednim wzmacniaczem ( a takie dla nich to większość tanich i popularnych modeli ) grają głównie środkiem pasma , a i tym nie przedniej jakości . Dżwięk ogólnie sprawia wrażenie zamulonego.

Szans na odsluch M1 raczej miec nie bede, bo w sklepach juz ich nie ma, a nawet jesli, to nie bede chodzil ze wzmacniaczem, ktorego nie mam.

Czy wg Was lepiej od M1 kupic te kolumny, o ktorych napisal fv, czy moze jeszcze cos innego uzywanego w cenie ~450zl?

Znalazlem cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tannoy Mercury MX1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) KODA AV850F

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) B&W DM 100i Dwudrożne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) MIRSCH OM 60

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Onkyo D-052AX

Co sadzicie o ich wspolpracy z ws504?

Albo ktores z tych

Ukryta Zawartość

Sorry za zawracanie gitary, ale nie chce wyrzucic pieniedzy w bloto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Mirsch wyglądają ciekawie, sam bym je łyknął i podpiął do amplitunerka Sonaba - bo to chyba firma też z północy. A co do M2 to mam je w kofiguracji z A500, DX 7211 w klitce poniżej 15m i grają wg. pozytywnie - wcześniej mialem je podpiete do WS-303 - taki Diorowski zabytek i było kiepsko - by zeszło coś niżej trzeba było krecić korekcją barwy - moze 25W to jednak za mało dla tych kolumn, a niewiem jaka tamten piec mial wydajność.

Mirsch wyglądają trochę za bardzo "misiowato", jak na 15m2 , darowałbym sobie Tannoy MX-1 (nawet niektórzy sprzedawcy otwarcie mowili, że to nie to samo co stara seria M), Onkyo ma prawdopodobnie zatrzaskowe zaciski, zresztą nigdy nie byli specjalistami w zakresie głosników, nie znam tych B&W, ale jeżeli mógłbyś ich posłuchać, to warto spróbować. Tannoy M2 rzeczywiście załatwiłyby sprawę - zgadzam się z McGyverem.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

tomek11, co znaczy "misiowato"? Musze sobie sprawic slownik audiofila ;)

Po dalszej lekturze zasobow internetu prosze o ocene moich kolejnych typow:

Mission m71

Mission 701 702e

Radmor LS10

Przypominam, ze muzyka jakiej slucham ma niewiele wspolnego z technem, hiphopem. Zalezy mi na szczegolowosci, niezlym wokalu i generalnie uniwersalnosci ?(klasyczna, irlandzka, pop, troche elektroniki). Bas moze byc lekko uposledzony, ale srednie i wyzsze tony raczje nie (czy to wyklucza Mission 70x?).

Glosniki beda raczej przy scianie, wiec tylni otwor basu moze byc niepozadany (tak?).

Niedostatki basu byc moze zrekompensuje replika kabla Jamo Flat (bo oryginal nie do dostania, tak?) tak?.

Zdecydowanie uważam, że w tej kategorii cenowej najlepszym wyborem są M2, jednakże zgadzam się z forumowiczami, że nie z każdym wzmacniaczem. Sam jestem posiadaczem M2, które kupiłem 3 miesiace temu jako używane w idealnym stanie za 550 pln. Jak każde podstawkowce powinny stać na dobrych standach, to wiele zmienia, oczyjwiście in plus.

Moim zdanie najgroźniejszym rywalem M2 jest Warthfade 8.1, jednakże miałem okazję je porównywać i dla mnie oferują "mniejszy" i nie tak przestrzenny dźwięk jak M2.

"Misiowato" czytaj: proporcje starych Tonsili, spora skrzynka, kilka głośników, a więc przy niskiej cenie nie będą to głośniki dobrej jakości, poza tym wysokotonowy na górnej ściance obudowy - konstruktor miał fantazję. Szukaj wśród dwudrożnych monitorów. Sprawdzę to Jamo Flat, jak znajdę to dam znać. Pozdro

Wharfedale 8.1 sa rewelacyjne dla sluchacza o malo zasobnym portfelu ale sluchajacego muzyki serio. Maja bardzo skromny bas. Zatem jesli umpa-umpa, to nie ale dla melomana - jak znalazl. Sam bylem zdziwiony jek tak tanie malenstwa potrafia zagrac.

Jest do kupienia Jamo Flat 2x2,5mm2, w cenie 7zł. za metr, oryginał, z rolki, jeżeli ktoś szuka dobrych i tanich kabli, to nie może przegapić tej okazji, zwłaszcza jeżeli mieszka w Białymstoku. Jeżeli nie to chętnie pomogę.

M2 to jednak troche wyzsza cena. Zreszta boje sie zbyt duzej ilosci basu w pokoju 15m2 i przy Jamo Flat.

tomek11, sprawdze w swoim miescie czy jest ten Jamo. Jesli nie - a pewnie nie - to skorzystam z pomocnej dloni. Dzieki.

Jednoczesnie prosze o opinie n/t pozostalych wymienionych przezemnie kolumn.

O piątce z Allegro post wyżej. Mission i Radmora nie słyszałem. Jeżeli chodzi o Wharfedale 8.1, dudivan ma rację, ten dźwięk ma klasę. Słuchałem tych kolumn kilka razy u kumpla (pokój ok 17m, podpięte pod Denona UD-coś tam) i nie chciało mi się wychodzić. Bas jest taki, jaki może być z głośników tej wielkości, ale na pewno nie ma tragedii. Jest za to zrównoważenie + trochę słodyczy w całym paśmie, muzyki słucha się po prostu z przyjemnością. Pewnie Wharfedale mogło sztucznie podrasować bas, ale wtedy kolumny te straciłyby swój charakter i stały się jedną z wielu "super-okazji" na Allegro.

Prawdę mówiąc na Allegro dość ciężko jest trafić dobre, używane kolumny ze strefy do 800 zł (a jeżeli są, to raczej szybko znajdują nabywcę).

Jak będzie za mało basu, to naprawdę warto spróbować z ww. kabelkami Jamo. U kupmla Wharfedale były podpięte przewodem 'no name", o jego średnicy lepiej nie mówić.

Mission m71 polecam w pełni - dżwięk rewelacja precyzyjny bas, bardzo ładne soprany , dobra jak zawsze u Anglików średnica . Znam te paczuszki z wielogodzinnych odsłuchów z amplitunerem harman kardon i naprawdę dżwięk super.

Ja z kolei mogę polecić LS10. Posiadam takowe i jestem z nich zadowolony.

Za tę cenę - rewelacja. Można sobie poczytać recenzje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pierwotna wersja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ostatnia wersja

Nie wiem ile kosztują używki, ale pewnie niedużo, ja za nowe zapłaciłem ~900zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Lock

No to masz zagwozdkę chłopie.

Zwróć tylko uwagę, że łatwiej na odsłuchy jeździć ze wzmakiem, a nie parą kolumn, więc może zacząć od piecyka? Z drugiej strony większość opisywanych modeli jest dostępna tylko z drugiej ręki, ale i w takich przypadkach istnieje mozliwość odsłuchu (chyba, że mieszkasz na "audio pustyni" - dziwny twór, przyznaję.

Oj mieszkam, mieszkam. Dzis odkrylem, ze w moim (dotad sadzilem, ze srednim) miescie nie ma ani jednego sklepu w ktorym mozna by bylo kupic kolumny i wzmacniacze.

O odsluchach nawet nie wspomne.

I po co ja sie wyprowadzalem z Kraka?

Moja propozycja: zakończ poszukiwania w tym miejscu - masz i tak 3 (4) opcje: Tannoy M1 (M2), Wharfedale Diamond 8.1, Mission M71, to chyba wystarczy, jak zaczną przychodzić następne posty, to w końcu sam nie będziesz wiedział, co jest dobre. Poszperaj w internecie, zastanów się i sam wybierz swój typ.

Tak tez zamierzalem zrobic - skupic sie na tych 4 typach.

Jednakze przegladajac to forum doszedlem do wnioskow, ktore moga wydawac sie dosc zaskakujace.

Mianowicie z wypowiedzi McGyver'a w ktoryms watku n/t LS10 wyciagnalem wniosek, ze nawet nie tunningowane LS10 graja lepiej niz M1. Czy zgadzacie sie z taka opinia? I co na to sam McGyver?

Tak wiec moj obecny ranking pod wzgledem jakosc dzwieku przedstawia sie w ten sposob:

0. M2 - prawdopodobnie za drogie, wiec odpadaja

1. LS10 - po ile to chodzi?

2. M1 - jedyne, czego o nich nie wiem, to jak maja sie w nich soprany

3. Kef Cresta 3 - o tych wiem najmniej

4. Mission m71/Wharfedale Diamond 8.1 - czy ktos moglby je porownac?

Chetnie zobacze wasze propozycje numeracji z krotkim uzasadnieniem, jesli mozna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.