Skocz do zawartości
IGNORED

Słyszalność różnicy między TIDAL HiFi a Spotify Premium

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Ajothe napisał:

Jakbyś miał hajend to by wystarczyło spotifaj 🤭

nie sądzę.... z pustego to i Salomon nie naleje..... 🙂

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

23 godziny temu, Ajothe napisał:

Jakbyś miał hajend to by wystarczyło spotifaj 🤭

I o to chodzi, o to chodzi. Hajend.😂 Ja mam hajend i moim zdanie Apple Music zjada na śniadanie tego z Barcelony i Tidala. Dobranoc.😜

W dniu 9.10.2023 o 22:00, tgiertuga1 napisał:

Mam Tidala Max.Słucham przez Tidal Connect. Do tego apka Wimm Home która właśnie pokazuje parametry. Można znaleźć perełki, i to nawet wśród nowej muzyki , czego bym się nie spodziewał.

Polecam całą płytę przesłuchać, pierwszy utwór trochę dudni basem, ale reszta jest smakowita.

Spotify się chowa do tego dźwięku z Tidala, od razu spada dynamika,( jakby włączyć stare MP3),  wszystko się kurczy. No kurde, ja przecież mam przeciętny sprzęt, ale to słychać jak na dłoni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Używając natywnych aplikacji (iPad podłączony wprost do wzmacniacza) rzeczywiście słychać dużą różnicę w tym utworze pomiędzy Tidal i Spotify (Tidal HiFi, Spotify Premium, maksymalna jakość, wyłączone wyrównywanie etc.). Tidal gra dużo glośniej, czy lepiej (próbowałem ściszać) trudno powiedzieć. W innych, przypadkowych albumach właściwie różnic nie słyszałem.

Co ciekawe na DNP-800 w tym Puppy też nie słyszę różnicy przy Spotify Connect i Tidalu przez aplikację Heos lub Airplay.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Klimkr napisał:

Używając natywnych aplikacji (iPad podłączony wprost do wzmacniacza) rzeczywiście słychać dużą różnicę w tym utworze pomiędzy Tidal i Spotify (Tidal HiFi, Spotify Premium, maksymalna jakość, wyłączone wyrównywanie etc.). Tidal gra dużo glośniej, czy lepiej (próbowałem ściszać) trudno powiedzieć. W innych, przypadkowych albumach właściwie różnic nie słyszałem.

Co ciekawe na DNP-800 w tym Puppy też nie słyszę różnicy przy Spotify Connect i Tidalu przez aplikację Heos lub Airplay.

Po pierwsze -posłuchaj na Tidalu w jakości Master.

Po drugie - jest nie tylko różnica w głośności ale również w dynamice- czyli w  skokach między najcichszym fragmentem a najgłośniejszym.

Na Spotify dźwięk jest bardziej zbity w sobie , skurczony. Przynajmniej ja tak odczuwam.

Spotify jak dla mnie - dobrze nadaje się do samochodu.

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

14 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Na Spotify dźwięk jest bardziej zbity w sobie , skurczony. Przynajmniej ja tak odczuwam.

Ja odczuwam podobnie. Jakby to brzmienie było lekko wygaszone/stłumione/zbite. Szczególnie dotyczy to wyższych częstotliwości. 

Ja do tego jeszcze odczuwam różnice w dynamice, w uderzeniach na korzyść Tidala no i plików flac. Różnice odczuwam również na basie, który na spotifaju jest mniej zróżnicowany. 

No tzw ulaniec spotify , to słychać zarówno w systemie moim głównym w domu jak i na jbl xtreme3 w pracy po przez bluetotch ,aż jestem zdziwiony że to sie jeszcze rozkminia 😉

• 5 tygodni później...
On 10/13/2023 at 7:56 PM, tgiertuga1 said:

Po pierwsze -posłuchaj na Tidalu w jakości Master.

Po drugie - jest nie tylko różnica w głośności ale również w dynamice- czyli w  skokach między najcichszym fragmentem a najgłośniejszym.

Spotify jak dla mnie - dobrze nadaje się do samochodu.

W RME ADI-2 Pro FS BE jest funkcja "Loopback", dzięki której można przechwycić dane audio, które aplikacja wysłała do DACa. Podejrzewam, że można coś podobnego osiągnąć programowo, ale nie chciało mi się szukać.

W każdym razie, wziąłem i przechwyciłem dane z Tidala (96 kHz) i Spotify (44.1 kHz), z normalizacją włączoną i wyłączoną, po minucie każde:

Ukryta Zawartość

Ja tam specjalnie różnicy nie słyszę. Nie, żeby mnie to szczególnie zaskoczyło.

Potem jeszcze zobaczyłem na spektrum FFT i pomyślałem, że może coś skopałem z ustawieniami, ale nie, sprawdziłem na "Bill Frisell / Four / Claude Utley" i wygląda OK:

fft.thumb.png.ceb4334df092f573e7163558e936dc3a.png

W sumie można i tak, byle tylko player czy DAC duże liczby pokazywał 🙂 Te wszystkie "prążki" powyżej 24 kHz, to zgaduję, że obcięte czubki w trakcie upsamplingu:

01_tidal_norm_off.thumb.png.053bc04f0a1f6c46255a1784531b783f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.12.2018 o 14:09, sir.jax napisał:

Mówisz o mp3 128kbps, czy porządnym ze zmiennym bitrate i VBR?

VBR to jest właśnie zmienny bitrate.

6 godzin temu, danadam napisał:

W sumie można i tak, byle tylko player czy DAC duże liczby pokazywał 🙂 Te wszystkie "prążki" powyżej 24 kHz, to zgaduję, że obcięte czubki w trakcie upsamplingu:

Dolny wykres ma większy poziom szumów bliżej sygnału słyszalnego, mógłbyś podać czy to Tidal czy Spotify?

Ukryta Zawartość

W praktyce objawia się to tak:

Finalnie sygnał z głośników (na różowym szumie) z wyższym (bliżej słyszalnego pasma) położonym poziomem szumów wygląda tak

SystembezBlackBoxa.thumb.png.a4a7aba99f1573f9857bbe49a4ed2bc4.png

Tak dla odmiany wygląda z  odsuniętymi szumami od pasma  akustycznego szumami:

SystemzBlackBoxem.thumb.png.01b671409ee4fa91470e20fe9b39a9ef.png

Jak widać charakterystyka pasma w paśmie słyszalnym się linearyzuje i wygładza i to jest zupełnie inna klasa grania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 hours ago, ASURA said:

Dolny wykres ma większy poziom szumów bliżej sygnału słyszalnego, mógłbyś podać czy to Tidal czy Spotify?

Ukryta Zawartość

Myślałem, że przeglądarka obrazków pokazuje nazwy plików. To jest 01_tidal_norm_off.png, czyli Tidal z wyłączoną normalizacją, w trybie exclusive.

Ukryta Zawartość

Teraz, danadam napisał:

Myślałem, że przeglądarka obrazków pokazuje nazwy plików. To jest 01_tidal_norm_off.png, czyli Tidal z wyłączoną normalizacją, w trybie exclusive.

Dał byś radę zrobić dla obu platform w takich samych warunkach i w najwyższej jakości streamingu zrobić wykres?

To jest bardzo ciekawe..zrób jak możesz taki wykres.

Jeśli w paśmie słyszalnym nie będzie różnic..to gdzie są ci wszyscy badacze porównujący materiały z serwisów na podstawie pomiarów?

Pomiary pasma, dynamiki.

Też mam wrażenie większej dynamiki i kultury grania Tidal.

Ale nie do końca ufam swoim wyobrażeniom. Zatem..?

Założenie, że wszystkie wrażenia słuchowe pokaże wykres jest moim zdaniem średnio racjonalne 😁

To nie miejsce na filozofię i opowieści o wyobraźni.  Interesujące są fakty.

Czekamy na wnioski z pomiarów. 

Ktoś znalazł gdzieś takie porównanie różnych platform?

Nie da się. Każdy ma inne ucho. Chętnie bym zobaczył wiele różnych pomiarów, porównań treści.

3 hours ago, ASURA said:

Dał byś radę zrobić dla obu platform w takich samych warunkach i w najwyższej jakości streamingu zrobić wykres?

Ok, mało szczegółów, więc zinterpretuję po swojemu.

"W takich samych warunkach", czyli:

• w tej samej częstotliwości próbkowania, czyli po upsamplingu wersji ze Spotify,
  • z wyrównaną głośnością.

"W najwyższej jakości": sporo ludzi uważa, że normalizacja głośności to "zło", a wg mnie, w przypadku tego utworu (i większości współczesnego popu), normalizacja oferuje wyższą jakość niż jej brak, bo dzięki niej unika się:

• clippingu w czasie dekodowania (po to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) artystom/producentom zostawienie 1-2 dB headroomu; ciekawe jak często to robią 🙂 )
  • windows'owego audio limitera (tu zamiast normalizacji można by ewentualnie zmniejszyć głośność w playerze)

Jak ktoś uważa inaczej, to pliki są dostępne pod wcześniej wspomnianym linkiem, można się samemu pobawić (00_readme.txt opisuje co który plik zawiera).

Poniżej:

• Tidal: tryb exclusive, normalizacja wyłączona, ściszone o 0.34 dB (plik 07_matched_ref_tidal_norm_off_-0.34dB.flac)
  • Spotify: normalizacja włączona, upsamplng do 96 kHz, pogłośnione o 7.6 dB (11_matched_05_to_07__spotify_norm_on.flac)

07_matched_ref_tidal_norm_off_-0_34dB.thumb.png.684c3f2c533625e952107bca6b4b4a35.png11_matched_05_to_07__spotify_norm_on.thumb.png.ae6289ba9d8414149ea2bcfc056a9118.png

A tak ogólnie, to zamiast oglądać obrazki, sugerowałbym wrzucić te pliki do foobar'owego ABX komparatora 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łojojoj...a tera tak po chłopsku.. znaczy się..że lepij czy daj pokój?

Tidal wersja hiper super vs zwykły hifi

Spoti premium vs powyższe..

Oszukują nas kapitalisty?

Kierowniku,  królu złoty,  kierownik sprawdzi a my tu z kolegą auta przypilnujem..

Edytowane przez miętowy
1 hour ago, przmor said:

Słuchacze Tidal, możecie sprawdzić czy ten utwór gra u Was poprawnie?

Ukryta Zawartość

Nie, ma czkawkę (znaczy zakładam, że to nie była intencja artysty 🙂). Tak samo na Spotifaju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam

Przynajmniej wiadomo, że Tidal i Spotify czerpią z tego samego źródła. Ciekawe z czego ta czkawka wynika?

Na pierwszym utworze z tej płyty też jest czkawka, czyżby ktoś ripował z fizycznego nośnika?

22 godziny temu, danadam napisał:

A tak ogólnie, to zamiast oglądać obrazki, sugerowałbym wrzucić te pliki do foobar'owego ABX komparatora 🙂

Wrzucisz?

14 godzin temu, przmor napisał:

Przynajmniej wiadomo, że Tidal i Spotify czerpią z tego samego źródła

Ten sam utwór (ale inna płyta) - też "czkawka". Może to z winyli zgrywane?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 hours ago, ASURA said:

Wrzucisz?

Wrzuciłem, co prawda nie do foobara tylko do Audacity, ale tam też mam możliwość przełączania między dwiema wersjami. Inaczej nie pisałbym:

On 11/14/2023 at 1:35 AM, danadam said:

Ja tam specjalnie różnicy nie słyszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi