Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha a-s 701

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie electrocompaniet, teac, hegel grał dobrze po XLR. Stello czasem lapal przester. Obecny wzmak natomiast z Xiang Sheng miał przester ogromny ciągle. 

?👈

• 1 rok później...

Drodzy Forumowicze,

Mam prośbę o radę w temacie Yamahy AS 701: czy ten wzmacniacz plus Dali Oberon 7 będzie  dobry do pokoju ok. 16 m2 w bloku?

Słucham głównie rocka z lat 70., trochę reggae, najczęściej z gramofonu (wkładka AT 95).

Byłam na odsłuchu ww. zestawu, próbowałam też sieciowego Y803 tylko nie jestem pewna czy to nie za dużo względem moich warunków mieszkaniowych. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Za duże biorąc pod uwagę jeszcze ten podbity bas; po ustawieniu zbyt blisko ściany

może być naprawdę kiepsko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby jednak dominowało reggae, to kto wie ....

Mam o 2 metry mniej i wystarczają mi monitory; nawet do rodziny Marley'ów ? 

Weź pod uwagę raczej numer mniejszy model - 5:

Ukryta Zawartość

albo monitory na 17-18 cm wooferze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Ola_Z napisał:

Drodzy Forumowicze,

Mam prośbę o radę w temacie Yamahy AS 701: czy ten wzmacniacz plus Dali Oberon 7 będzie  dobry do pokoju ok. 16 m2 w bloku?

Słucham głównie rocka z lat 70., trochę reggae, najczęściej z gramofonu (wkładka AT 95).

Byłam na odsłuchu ww. zestawu, próbowałam też sieciowego Y803 tylko nie jestem pewna czy to nie za dużo względem moich warunków mieszkaniowych. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Posiadasz któryś z tych elementów czy szukasz całego zestawu stereo? Co to oznacza że y803 jest za duża względem twoich warunków mieszkaniowych chodzi o gabaryt? Przecież as701 jest zbliżonej, jak nie tej samej wielkości. 

7 hours ago, Soomi said:

Posiadasz któryś z tych elementów czy szukasz całego zestawu stereo? Co to oznacza że y803 jest za duża względem twoich warunków mieszkaniowych chodzi o gabaryt? Przecież as701 jest zbliżonej, jak nie tej samej wielkości. 

Nie posiadam, ale przymierzam się do kupna. Pisząc "za dużo" mam oczywiście na myśli czy to zabrzmi dobrze w 15m2 pokoju. 

Jeśli już Dali Oberon, to może jednak "3", bo co do wzmacniacza to w podobnym budżecie

jest choćby A 12 Rotela; mniejszy, a skromny ? - kolor do wyboru.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 31.08.2020 o 22:13, Ola_Z napisał:

Nie posiadam, ale przymierzam się do kupna. Pisząc "za dużo" mam oczywiście na myśli czy to zabrzmi dobrze w 15m2 pokoju. 

Spokojnie tym się nie przejmuj to teraz kolejne pytanie czy zależy ci na funkcjach sieciowych bo jeżeli nie to lepiej wybrać wzmacniacz. 

W dniu 2.09.2020 o 14:12, Soomi napisał:

Spokojnie tym się nie przejmuj to teraz kolejne pytanie czy zależy ci na funkcjach sieciowych bo jeżeli nie to lepiej wybrać wzmacniacz. 

Trochę się zastanowiłam nad tym i funkcje sieciowe nie są priorytetem. Zależy mi na ciepłym brzmieniu i stąd myślałam o Dali Oberon do Y AS 701. A jeszcze lepszy byłby może Zensor 5/7 ze względu na bass refleks z przodu.

Czy możecie polecić coś jeszcze do tego wzmacniacza, co trochę by go ociepliło? Bo w innych zestawieniach (Jamo, Monitor Bronze 6) wysokie tony były strasznie męczące.

W dniu 1.09.2020 o 06:44, audioburak napisał:

Jeśli już Dali Oberon, to może jednak "3", bo co do wzmacniacza to w podobnym budżecie

jest choćby A 12 Rotela; mniejszy, a skromny ? - kolor do wyboru.

Dali Oberon 3 - muszę posłuchać; no i pewnie trzeba by wtedy standy ogarnąć. Rotel mnie zaciekawił - jakiego rodzaju jest to brzmienie?

Rotel brzmi dość "szybko, bas ma krótki, szybki bardzo rockowy. Yamaha ma brzmienie bardziej zaokrąglone, sam bas też z tego co pamietam bardziej dosadny ale też fajnie kontrolowany. Daawno temu sluchalem Rotela więc pamietam tyle ile pamietam ale to fajne i ciekawe granie, do Dali może być tak samo ciekawy jak Yamaha. Problemem jest fakt wyłączności sprzedaży Rotela przez Top Hi Fi. Oni nie maja w ofercie kolumn, które by pasowały brzmieniowo do Rotela. Może Elac, bo jak podlaczą do Bowersa to bedzie strasznie twardo i ostro. 

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

W dniu 31.08.2020 o 11:43, Ola_Z napisał:

Drodzy Forumowicze,

oberony 5 mają dominującym bass 7ki to bedzie jedno wielkie buczenie u mnie nawet 5 w takim metrażu się nie sprawdziły i kupiłem castle knight 4 

5 godzin temu, Soomi napisał:

Zamiast rotela a12 zawsze można pomyśleć o nad c368. Fajna alternatywa z możliwością rozbudowy. 

Można też spróbować zupełnie klasycznie i trochę po "staremu" -czyli Nad C375. Będzie ciekawszy a niż A12 i zaprezentuje inny styl a niż C368. Oczywiście warto to sprawdzić w swoim domowym kąciku.

Co do Yamahy z Oberon 3 to wystarczy niska komoda, ale ze względu na głębokość i BR z tyłu

dobrze byłoby zostawić luz ponad 10 cm więc nie zawsze to się udaje.

Wypełnienie basu też powinno być lepsze z Yamahą, niż choćby z ww. Rotelem.

Kolumny Elac'a serii Debut zarówno 5 i 6 mają BR na  froncie, więc łatwiej ustawić.

55 minut temu, Tonnii99 napisał:

Można też spróbować zupełnie klasycznie i trochę po "staremu" -czyli Nad C375. Będzie ciekawszy a niż A12 i zaprezentuje inny styl a niż C368. Oczywiście warto to sprawdzić w swoim domowym kąciku.

Zgadza się inna szkoła grania ale może się spodobać nic tylko słuchać ?

Każdy to powtarza i za każdym się zgadzam. Dodam od siebie, że w dźwięku C375 jest więcej pary i czuć, że mamy do czynienia ze "starą szkołą" -W nowych modelach, to już inny styl, no to co kto preferuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi