Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co chwila powraca tu kwestia jakiegoś mitycznego planu B który Iga powinna opracować i który miałby być cudownym panaceum na zawodniczki sprawiające kłopoty. To ja mam pytanie czy ktoś może podać przykład jakiejś zawodniczki top WTA która posiada plany A i plany B i na czym te plany polegają ?  Jakiś konkret, przykład meczu w którym to zostało zastosowane  ? Pytam się, bo ostatnio oglądałem dyskusję kilku doświadczonych tenisistów w ktorej jednoznacznie padło stwierdzenie że coś takiego to nonens i takie plany można wymyślać na poziomie juniorow albo ligi okręgowej. Ale może się oni  nie znają.  

Edytowane przez pit66
39 minut temu, soundchaser napisał:

To nie czytaj.

Generalnie nie czytam ale czasami nie mogę się powstrzymać przed komentarzem jak przypadkiem wpadnie mi w oko jakaś Twoja „cenna” uwaga.

Edytowane przez audiofan01
10 godzin temu, YunnanTEA napisał:

Wiktorowski nic nie zepsuł. To Wy ją zepsuliście. Po co to, po co tamto, jak i tak wygrywa. Przypomnieć wasze wpisy? To ja pisałem, że z takim tenisem pojedzie jeszcze rok, dwa, dopóki w mlodości siĺa. Ale tak się nie da. Bez techniki w tenisie daleko nie ujedziesz. Do tego brak akceptacji jej zachowań, stylu bycia i mamy to co mamy. I teraz gdzie jest jej team. Ten od psychologii, "pracy nóg", od tatusiowania (bez mamy)? 

A co z Javan, przyjaciółką Igi?

Kaja Juvan ogłosiła decyzję o zawieszeniu kariery tenisowej. Informację Słowenka podała za pośrednictwem mediów społecznościowych. A kroki jakie poczyniła młoda tenisistka są efektem wydarzeń jakie miały miejsce pod koniec zeszłego roku.

Pamiętacie 6-0, 6-0? Rowerek, bajgle... 6-2, 6-3 nie wystarczyło? Być może ostatnia przyjaciółka Igi już na tenisowej emeryturze...

Czyli wiemy co jest nie tak 1. Forum jest winne że Iga sie nie rozwija i ma tylko 93% wygranych meczów na mączce oraz nie potrafi grać na twardych kortach (tylko 88.9% wygranych ).   2. Nie posiada techniki.  Piękna synteza merytoryczności dyskusji. 

Edytowane przez pit66
Godzinę temu, pit66 napisał:

Co chwila powraca tu kwestia jakiegoś mitycznego planu B który Iga powinna opracować i który miałby być cudownym panaceum na zawodniczki sprawiające kłopoty. To ja mam pytanie czy ktoś może podać przykład jakiejś zawodniczki top WTA która posiada plany A i plany B i na czym te plany polegają ?  Jakiś konkret, przykład meczu w którym to zostało zastosowane  ? Pytam się, bo ostatnio oglądałem dyskusję kilku doświadczonych tenisistów w ktorej jednoznacznie padło stwierdzenie że coś takiego to nonens i takie plany można wymyślać na poziomie juniorow albo ligi okręgowej. Ale może się oni  nie znają.  

Generalnie masz rację. W pojedynczym meczu trudno tak na szybko znaleźć przykład. Raczej chodzi tu plan B na cały mecz. Mowił o tym np. McEnroe. Dziwił się, źe Iga próbuje dominować nawet wtedy kiedy to nie ma sensu bo trafia na przeciwniczkę w formie, która ma nad nią pod tym względem przewagę (Sabalenka itp.) i wtedy lepsze efekty  dałaby taktyka defensywna i kontry. 

29 minut temu, pit66 napisał:

Jeżeli istnieje coś takiego jak taktyka gry i jeżeli można ją opracować czy zmienić to mogą istniec plany (po prostu taktyczne). Najczęściej dotyczy to konkretnego meczu i konkretnego przeciwnika (np. zamęczanie Coco Gauff forhendem czy proste przebijanie w sytuacji gdy próbuje grać bardzo agresywnie) ale można też wyobrazić sobie jakieś bardziej ogólne strategie  gry z wariantami, które zostaną wypróbowane i zastosowane w sytuacji kiedy mecz przebiega zupełnie inaczej niż oczekujemy i widać że dotychczasowa strategia to droga donikąd (z winy przeciwnika lub własnej niedyspozycji)

Przykład ?

Sabalenka, która potrafiła całe sezony tłuc piłkę z całą dostępną mocą, bez względu na efekty popełniając dziesiątki błędów, a w tej chwili oczywiście nadal lubi to robić ale gdy dostrzega, że to nie jest jej dzień albo przeciwnik sobie z tym radzi, po prostu trochę zwalnia i próbuje urozmaicić grę

Nie wiem skąd to przekonanie ze Iga nie modyfikuje tatktyki w ciągu meczu. Moim zdaniem w 90% przypadków jest odwrotnie. Te momenty gdzie się zacina, to pochodna kwestii mentalnych a nie braku elastyczności lub umiejętności.  

1 godzinę temu, pit66 napisał:

To ja mam pytanie czy ktoś może podać przykład jakiejś zawodniczki top WTA która posiada plany A i plany B i na czym te plany polegają ?

Właśnie leci powtórka meczu Magdaleny. Znam wynik, może to będzie dobry przykład.

2 godziny temu, audiofan01 napisał:

ale czasami nie mogę się powstrzymać

Trenuj silną wolę. To się w życiu przydaje...w tenisie też.

Godzinę temu, audiofan01 napisał:

Mowił o tym np. McEnroe. Dziwił się, źe Iga próbuje dominować nawet wtedy kiedy to nie ma sensu bo trafia na przeciwniczkę w formie, która ma nad nią pod tym względem przewagę (Sabalenka itp.) i wtedy lepsze efekty  dałaby taktyka defensywna i kontry. 

No jak mówił o tym McEnroe to okej...przecież to były tenisista i fachowiec z branży, ale jak ja o tym pisałem dużo wcześniej, to jestem hejter i te moje "cenne" uwagi są nic nie warte.

Tacy z Was eksperci z Koziej Wólki. 😆

Godzinę temu, stara_lama napisał:

Sabalenka, która potrafiła całe sezony tłuc piłkę z całą dostępną mocą, bez względu na efekty popełniając dziesiątki błędów, a w tej chwili oczywiście nadal lubi to robić ale gdy dostrzega, że to nie jest jej dzień albo przeciwnik sobie z tym radzi, po prostu trochę zwalnia i próbuje urozmaicić grę

Iga jeszcze nie jest na tym etapie ale jestem pewien, że w końcu to zrozumie i zacznie hamować swoje "zabójcze instynkty" wtedy gdy nie musi ich w sobie wyzwalać.
Kwestia czasu i pomocy dobrego psychologa...a najlepszym psychologiem jest dla niej z pewnością Ona sama.

Godzinę temu, pit66 napisał:

Nie wiem skąd to przekonanie ze Iga nie modyfikuje tatktyki w ciągu meczu. Moim zdaniem w 90% przypadków jest odwrotnie.

Modyfikuje zwłaszcza podczas przerwy medycznej. Dawniej to skutkowało, ostatnio mniej. Musi zacząć sobie radzić bez tych przerw, które podobno niedługo zlikwidują.

2 godziny temu, pit66 napisał:

Iga sie nie rozwija i ma tylko 93% wygranych meczów na mączce oraz nie potrafi grać na twardych kortach (tylko 88.9% wygranych )

Statystyki i osiągnięcia Igi w wieku 23 lat są niewiarygodnie dobre. W zasadzie niezależnie od dalszej kariery już jest legendą i nikt jej tego nie odbierze. I prawodopodobnie wszyscy chcieliby aby tak było jeszcze przez kilka(naście) lat. Nie jest niczym złym ani niewłaściwym analiza czy próby poszukiwania przyczyn w sytuacji, gdy widać niewielki nawet kryzys choć nie było chyba w historii kariery bez takich momentów ( z wyjątkiem sytuacji gdy cała kariera jest jednym wielkim stabilnym kryzysem 🙂)

A to, że każdy ma inny punkt widzenia i inny pomysł ? Fora są od tego, żeby dyskutować, a nawet spierać się. Na szczęście nie ma możłiwości użycia broni 🙂

🙂

Edytowane przez stara_lama
.
45 minut temu, stara_lama napisał:

Nie jest niczym złym ani niewłaściwym analiza czy próby poszukiwania przyczyn w sytuacji, gdy widać niewielki nawet kryzys

Owszem jest. Przez naszych tu niektórych znafców odbierane to jest jako zwykłe malkontenctwo i hejt.

46 minut temu, stara_lama napisał:

Fora są od tego, żeby dyskutować, a nawet spierać się.

Oczywiście - po to właśnie są, a nie po to by bezmyślnie przyznawać rację tym, którzy tutaj uważają się za ekspertów i myślą, że zawsze mają rację, a jeśli masz inne zdanie to jesteś wróg.

3 godziny temu, pit66 napisał:

Czyli wiemy co jest nie tak 1. Forum jest winne że Iga sie nie rozwija i ma tylko 93% wygranych meczów na mączce oraz nie potrafi grać na twardych kortach (tylko 88.9% wygranych ).   2. Nie posiada techniki.  Piękna synteza merytoryczności dyskusji. 

Ty ten tekst do siebie piszesz? Bo dla mnie to wybitny przykład dyskusji ze swoimi własnymi myślami, a dokładniej z własnymi pomysłami na to, co myślą inni. W dodatku kompletnie nie wiadomo po co.

Poza tym - chciałbym zobaczyć cytat wypowiedzi w której ktoś twierdzi, że Iga nie posiada techniki. Bardzo jestem ciekaw kto to napisał.

Jestem Europejczykiem.

Modyfikuje zwłaszcza podczas przerwy medycznej. Dawniej to skutkowało, ostatnio mniej. Musi zacząć sobie radzić bez tych przerw, które podobno niedługo zlikwidują.
Tak. I jak tenisista skręci sobie nogę czy naderwie mięsień, to przyjdzie taki gość w wyścigów konnych - bach! i po sprawie.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Co Ty pleciesz...

Chodziło o przerwę toaletową, na którą regularnie udaje się Iga po przegranym pierwszym secie.
Źle się wyraziłem. Sorry.

11 godzin temu, stara_lama napisał:

W rankingu drugiej częsci sezonu

Nie słyszałem o takim rankingu, nawet nie bardzo wiadomo, jak należało by sezon na części dzielić.  Generalnie, to byłoby dzielenie włosa na czworo.

5 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Poza tym - chciałbym zobaczyć cytat wypowiedzi w której ktoś twierdzi, że Iga nie posiada techniki. Bardzo jestem ciekaw kto to napisał.

Tu na forum?  Z pewnością były.

przegrała tylko z Ashley Barty, Collins, która wówczas grała w finale AO no i Ostapenko

Z Collins i Ostapenko była zdecydowaną faworytką.

Co Ty pleciesz...

Chodziło o przerwę toaletową, na którą regularnie udaje się Iga po przegranym pierwszym secie.

To nie ja pomyliłem przerwę toaletową z medyczną.

A co do przerwy toaletowej, to jak sobie wyobrażasz zlikwidowanie jej?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Bardziej chodzi mi o styl i sposób gry, o pewnośc na korcie a to moim zdanem ewoluuje jak dotąd w niepokojącym kierunku.

Raczej mamy do czynienia z falowaniem, które bywa dość powszechnym zjawiskiem w tenisie.

9 godzin temu, audiofan01 napisał:

Raczej chodzi tu plan B na cały mecz.

Tylko że plan B jest ze swej natury planem gorszym, bo jakby nie był, to byłby planem A.

19 minut temu, Zbig napisał:

Tylko że plan B jest ze swej natury planem gorszym, bo jakby nie był, to byłby planem A.

Gdyby był zawsze planem gorszym to nie powinien istnieć. Sens stworzenia planu B istnieje tylko wtedy, kiedy założymy, że w pewnych sytuacjach może być lepszy

41 minut temu, partick napisał:

A co do przerwy toaletowej, to jak sobie wyobrażasz zlikwidowanie jej?

Zadaj to pytanie władzom tenisowym, które o tym myślą.

43 minuty temu, Zbig napisał:

Mistrzunio pokrętnej logiki. 😆

12 minut temu, stara_lama napisał:

Gdyby był zawsze planem gorszym to nie powinien istnieć. Sens stworzenia planu B istnieje tylko wtedy, kiedy założymy, że w pewnych sytuacjach może być lepszy

I nie uważasz, że to już się robi trochę zbyt skomplikowane jak na typowe warunki meczowe?

A jeśli brakuje pierwszego serwisu, albo forehand nie funkcjonuje wystarczająco dobrze, to jaki może być plan B?

5 minut temu, Zbig napisał:

A jeśli brakuje pierwszego serwisu, albo forehand nie funkcjonuje wystarczająco dobrze, to jaki może być plan B?

Lepsza gra w obronie. Przecież to proste.

3 minuty temu, Zbig napisał:

W przypadku Igi? Nic mi nie przychodzi do głowy. Wiktorowskiemu ròwnież. 😁

Godzinę temu, Zbig napisał:

Nie słyszałem o takim rankingu, nawet nie bardzo wiadomo, jak należało by sezon na części dzielić.  Generalnie, to byłoby dzielenie włosa na czworo.

Spróbuję ci to wytłumaczyć. To jest taki sam ranking jak oficjalny tylko uwzględniający mecze z drugiej części sezonu. I zapewniem Cię że każdy bez pytania władz WTA ma prawo sobie taki ranking zrobić. Tak dla porównania po prostu. Ja jako granicę przyjąłem datę zakończenia RG, bo tak wydaje mi się najbardziej naturalnie.

37 minut temu, Zbig napisał:

A róznie może być. Coco w takiej sytuacji zaczyna kłócić się z sędzią, Aryna wydłubuje dziurę w korcie używając do tego wyłacznie rakiety (nawet na HC), a Iga, używając jakiegoś wariantu języka migowego, przekazuje sztabowi, że mogą sobie wsadzić w d. te wszystkie porady bo i tak nic nie wychodzi.

25 minut temu, stara_lama napisał:

A róznie może być. Coco w takiej sytuacji zaczyna kłócić się z sędzią, Aryna wydłubuje dziurę w korcie używając do tego wyłacznie rakiety (nawet na HC), a Iga, używając jakiegoś wariantu języka migowego, przekazuje sztabowi, że mogą sobie wsadzić w d. te wszystkie porady bo i tak nic nie wychodzi.

😀

32 minuty temu, stara_lama napisał:

Trafna aluzja, tylko nie jestem pewien czy w końcu dotarła do naszych ekspertów.

Godzinę temu, stara_lama napisał:

Spróbuję ci to wytłumaczyć. To jest taki sam ranking jak oficjalny tylko uwzględniający mecze z drugiej części sezonu. I zapewniem Cię że każdy bez pytania władz WTA ma prawo sobie taki ranking zrobić. Tak dla porównania po prostu. Ja jako granicę przyjąłem datę zakończenia RG, bo tak wydaje mi się najbardziej naturalnie.

I z tego rankingu można się czegoś dowiedzieć, co nie jest oczywiste na podstawie ogólnie dostępnych statystyk?

Fragment drabinki turnieju WTA 125 Hong Kong 2024. To już siódmy w ciągu ostatnich 12 miesięcy turniej tej rangi dla Navarro i trzeci w tym roku (dokładniej 5 WTA 125 i 2 ITF). Wygląda na to, że w ten sposób trenuje, bo innego powodu nie widzę. I w ogóle nieźle obsadzona ćwiartka🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.