Skocz do zawartości
IGNORED

soundbar + subwoofer i tylne, 5.1 czy stereo do 18m2?

-Konrad-

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, poszukuję nagłośnienia do pokoju , który ma 18m2. Chciałbym aby dobrze się sprawdzało w muzyce jak i oglądaniu filmów, grach, aby leciało coś w tle z youtuba. Taki codzienny użytek, nie jestem jakimś wielkim melomanem, jeśli słucham to spokojnej muzyki typu soul, blues i bardzo cicho, jak jestem po całym dniu dość zmęczony to wolę, aby grało coś cały wieczór dość cicho. Oczywiście lubię coś bardziej rockowego włączyć i głośniej, ale coraz rzadziej. Chciałbym też zobaczyć jak to jest mieć kino 5.1 w grach lub filmach. W praktyce sądzę, że będzie to oglądanie róznych kanałów na yt w 80% 10% muzyka i 10% filmy i gry. Skłaniam się ku dobremu sounbarowi jak np SONY HT-ST5000 plus subwoofer i tylne satelity, lub jakiś zestaw kina domowego z stosunkowo małymi kolumnami jak np. Harman Kardon BDS 880. Jeśli ktoś jednak będzie polecał stereo to mam "wnękę", która ma 45cm i nie chcę wysuwać głośników ewentualnie na więcej niż 45cm od ściany, więc coś z bas refleksem z tyłu pewnie nie przejdzie. Pokój ma w tą stronę 4m szerokości więc odległość od soundbara lub kolumn będzie około 3m. Nie chciałby, aby były to jakieś wielkie kolumny, który zawalą pokój, więc jeśli już to pewnie monitory postawione na szafce od tv. Mam teraz 2 kolumny aktywne, nie mam wzmacniacza, amplitunera.

Podsumowując coś co się sprawdzi przy codziennym bardzo cichym odsłuchu spokojnej muzyk i oglądaniu różnych rzeczy na youtubie plus dzwięk w filmach i grach. Budżet około 7k.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

38 minut temu, -Konrad- napisał:

Budżet około 7k.

Jak masz wyrzucić te 7K na śmietnik (czyt. soundbar) to za chwilę rusza WOŚP, lub wpłać na inny szczytny cel.

I jeszcze jedno, nie, nie dziękuj mi jeśli kupisz sobie wszystko inne poza soundbar'em do muzyki. Po prostu podziękujesz sobie, że poszedłeś po rozum do głowy.

Nie pytaj tylko dlaczego "nie soundbar" - na Forum masz setki identycznych pytań i tysiąc odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Za 7k, to kupisz bardzo uniwersalne, aktywne monitorki Dynaudio, subwoofer, i jeszcze trochę zostanie. Bedziesz miał w nich  wejscia analogowe i cyfrowe, więc zadnych problemów z podłączeniem sprzętu.

Witam.

W takim budżecie zdecydowanie odstąpił bym od zakupu soundbara. Kino 5.1 jest ciekawym pomysłem, lecz twierdzę iż lepszą propozycją były amplituner stereo w zestawieniu 2.1.
Jeśli mowa o czymś uniwersalnym popatrzył bym na Aurorę 700, Dali Zensor 7 lub Monitor Aduio Bronze (trzy popularne konstrukcje lecz stosunkowo charakterem grania Aurora jest najbardziej uniwersalna za sprawą ciepłego liniowego brzmienia). Do tego jako elektornikę dobrał bym Yamahę R-N803D - jakościowo wypada świetnie za sprawą wnetrza które jest ze wzmacniacza Yamaha A-S701. Sub popatrz na Heco New Phalanx 302 - zamknięta konstrukcja która dysponuje dużą dynamiką. Świetnie sprawdzi się w filmach jak i w muzyce.

Zapraszam do kontaktu oraz na odsłuch.
Pozdrawiam.

Gdybyś się zadowolił niższym budżetem ( choć nie sądzę ;-) to jest wystarczający komplet

z małymi dwudrożnymi głośnikami do powieszenia; pełne pasmo i wygoda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w Twoim metrażu spokojnie da radę mając aktywny subwoofer.

Zawsze możesz oczywiście dokupić też jakiś odtwarzacz.

To rozwiązanie znacznie przewyższające soundbary ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.