Skocz do zawartości
IGNORED

Dzieła wszystkie Romana Polańskiego.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie ukazał się zapowiadany od dłuższego czasu box z wszystkimi filmami Polańskiego.To piękne wydawnictwo,po prostu rarytas.Są dwie wersje,DVD i BR.Ja wybrałem to drugie.A więc mamy piękny album zawierający omówienie inspiracji filmowych reżysera jak i poszczególnych filmowych.Oraz fantastyczne zdjęcia.Album zaczyna się filmami Uśmiech zębiczny,Morderstwo,Rozbijemy zabawę oraz oczywiście Dwaj ludzie z szafą.Dopiero w wersji BR wreszcie dobrze widać i słychać.A kończy się Prawdziwą historią.Wszystkie filmy pięknie zremasterowane jeśli chodzi o obraz i dźwięk.

Niestety box nie jest tani.BR to ok.1900 pln,DVD ok. 1400 pln.Ja z upustem zapłaciłem 1750.Ale uważam,że było warto.

Są "Nieustraszeni pogromcy wampirów" ? :-))). Kocham ten film :-)!!!

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Gość Gosc

(Konto usunięte)
10 godzin temu, SynSama napisał:

Są "Nieustraszeni pogromcy wampirów" ? :-))). Kocham ten film :-)!!!

A ja myślałem, że tylko ja mam tak niewybredny gust. Jak na wesoło to i o Piratach wspomnę.

55 minut temu, HQ150 napisał:

A ja myślałem, że tylko ja mam tak niewybredny gust.

To film tak wyjątkowy w swoim rodzaju, że....I ten klimat zimy, fajowe to jest :-).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

4 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Też nie jestem fanem tego filmu.

Nie jesteś, czy jesteś ?:-)

Nóż w wodzie i Matnia - moja ulubiona bo z Rysiem ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Podobają mi się te filmy Polańskiego: 

"Nieustraszeni pogromcy wampirów", "Dziecko Rosemary", "Chinatown", "Frantic".

Nie podobają mi się: "Nóż w wodzie" (dobry, co najwyżej do dyskusyjnych klubów filmowych), "Tess" (zwyczajnie nudny), "Piraci" (wtórny), "Pianista" (nieprawdziwy gniot, z dekoracjami na poziomie telewizyjnej "Korony królów").

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Nie jestem fanem Piratów ale on akurat nie był wtórny.Ten film wyprzedził te wszystkie Karaiby.

Był. Nie wytrzymuje porównania ani z "Karmazynowym piratem" (1952), ani z "Kapitanem Philipsem" (2013). Największe wrażenie robił w nim zbudowany od podstaw galeon, a najlepiej zagrali kaskaderzy. W tym polscy.

Jak może być wtórny do filmu,który powstał kilkadziesiąt lat później? ( Kapitan Philips).Rozumiesz znaczenie słowa wtórny?

A jeśli chodzi o Karmazynowego Pirata to nawiązywał do niego.

1 godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jak może być wtórny do filmu,który powstał kilkadziesiąt lat później? ( Kapitan Philips).Rozumiesz znaczenie słowa wtórny?

A jeśli chodzi o Karmazynowego Pirata to nawiązywał do niego.

No właśnie. Nawiązywał do albo lepiej zrzynał z filmu sprzed ponad 30 lat i nie wnosił nic nowego do gatunku.

Z "Karmazynowego pirata" do dzisiaj w pamięci mam wiele scen i kapitalny duet Burt Lancaster i Nick Cravat. Z tego drugiego nic nie zostało po obejrzeniu.

• 3 miesiące później...
W dniu 25.01.2019 o 12:50, Zyzol napisał:

Podobają mi się te filmy Polańskiego: 

"Nieustraszeni pogromcy wampirów", "Dziecko Rosemary", "Chinatown", "Frantic".

Nie podobają mi się: "Nóż w wodzie" (dobry, co najwyżej do dyskusyjnych klubów filmowych), "Tess" (zwyczajnie nudny), "Piraci" (wtórny), "Pianista" (nieprawdziwy gniot, z dekoracjami na poziomie telewizyjnej "Korony królów").

Widać po tym wyborze do jakiej kategorii odbiorców należysz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.