Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana głośników na niskotonowe w kolumnach Fonus Classic 300

Ja Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Używam kolumn Fonus Classic 300 zasilanych wzmacniaczem Sony 530ES. Wymieniłem w nich głośniki wysokotonowy, co poskutkowało dużo bardziej wyraźnymi wysokimi tonami - jestem z tej zmiany bardzo zadowolony. W związku z tym, że słucham czasem muzyki z nisko schodzącym basem, a kolumny składają się z głośników średniotonowych (TVM  ARN 150-05/4 ) to niestety tego basu nie słychać. Mam pytanie do znawców tematu, czy wymiana tych głośników na samym dole na Dayton Audio RS150P-8 pomoże? Patrząc na wykresy obydwu głośników widać, że w niskich pasmach, tam gdzie oryginalnych już nie słychać, głośnik Dayton jest całkiem głośny. Proszę o opinie, ponieważ niestety nie mogę sobie pozwolić na próbowanie różnych, chyba że ktoś będzie chciał je odkupić, jeżeli się nie sprawdzą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    - oryginał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    - dayton 

709f5b4d4323a6704f2f77586050

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzeczywiście, może nie być basu- w Twoich kolumnach jest zbyt mała pojemność dla 4x ARN150, powinna byc (na oko) co najmniej 2x większa, stąd niska częstotliwość dolna. Muszę cię zmartwić- bardzo trudno znaleźć głośniki o niskim zejściu, które będą tolerować taką ciasnotę w skrzyni, a nawet gdyby, to będzie się to wiązało z przekonstruowaniem zwrotnicy i bez pomiarów się nie obejdzie.

Dla tego Daytona to zalecane ok. 7 litrów.

Ale częstotliwość D. dolna różni się od ARN'a tylko o 1 Hz :-((

Trzeba znać wymiary skrzynki, Ohmy i strojenie BR - inaczej ani rusz.

Schemat też by nie zawadził ;-)

Szukał bym wśród SBA jakiejś 15 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podejrzewałem, że to może nie być takie proste. Czy jest w takim razie jakiś sprawdzony sposób na podłączenie aktywnego subwoofera do takiego starszego wzmacniacza?

59e22c762138bb454d65c2a7.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.