Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z magnetofonu mono (telefunken m5A)

fafik84

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Lada moment mam mieć pięknie brzmiący lampowy magnetofon szpulowy studyjny Telefunken m5. Chciałbym go używać w studio jako master recordera. Problem w tym, że jest on w wersji mono.

Pytanie brzmi, czy jest możliwe żeby uzyskać miks stereo w ten sposób, że najpierw zgrywać z DAW lewy kanał miksu, a potem prawy, a następnie zgrać je z powrotem na komputer i złożyć je cyfrowo ?

Czy magnetofon pracuje na tyle równo, żeby te ścieżki się nie rozeszły  przy kilkuminutowej piosence?

Oooo, dzięki za odpowiedź!

A po jakim czasie się rozejdą ?

Czy jest jakiś sposób żeby je cyfrowo zrekonstruować ? Chodzi mi o te minimalne przesunięcia, jakiś program, wtyczka VST, która by je synchronizowała ?

3 godziny temu, fafik84 napisał:

Czy jest jakiś sposób żeby je cyfrowo zrekonstruować ? Chodzi mi o te minimalne przesunięcia, jakiś program, wtyczka VST, która by je synchronizowała ?

Za dużo zabawy w stosunku do... "zysku" w czym, w jakości???

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Przecież ten "cudownie analogowy" dźwięk, po przepuszczeniu przez cyfrowy synchronizator, zostanie bezpowrotnie zbezczeszczony cyfrą!

A na poważnie- nie lepiej od razu rejestrować cyfrowo, jak bawić się w audioskansen???

On jest lampowy i to było kiedyś bardzo drogie.

Nie jestem jakimś fanatykiem. Korzyść jest obiektywna i polega na 1) kompresji taśmowej, 2) saturacji taśmowej, 3) przepuszczeniu sygnału przez lampowy przedwzmacniacz TAB/Telefunken V87 tam wbudowany, który ponoć w latach sześćdziesiątych był szczytem marzeń każdego producenta (pojawiał się także w lampowej wersji Telefunkena m10). Mój magnetofon produkowali w wersji mono, a wersji stereo tego magnetofonu było sto i bardzo trudno je spotkać, a jeszcze trudniej kupić, bo kosztują tyle co nowa Dacia Duster.

Swój kupiłem za podejrzanie śmieszne pieniądze (do tego stopnia, że miałem podejrzenia o paserstwo :), a wersja stereo poszła ostatnio na ebayu za 11 tys. euro. Rzecz w tym, że mono brzmi jeszcze lepiej bo ścieżka jest szersza, a nie podzielona na dwa. Zastanawiam się tylko jak to wdrożyć do swojego domowego studyjka nagraniowego do skromnych potrzeb w zakresie masteringu. I tak nagrywam w systemie hybrydowym tj. analogowo-cyfrowym.

W latach sześćdziesiątych lampy już wychodziły z użycia, przynajmniej Telefunken je wycofywał w kolejnych modelach (M5B, M5C, M10 transystorowym, M15, M15A i jakieś tam M20 i M21). Brzmienie mi naprawdę odpowiada :

https://www.youtube.com/watch?v=2HdhkUIxQvo

https://www.youtube.com/watch?v=L-zKn2mGByY

6 godzin temu, fafik84 napisał:

Rozejdą się natychmiast, już w drugiej próbce ;) To nie ma sensu, kup stereofoniczny magnetofon albo Kramer Tape ;)

nagrywamy.com

2 godziny temu, fafik84 napisał:

Nie jestem jakimś fanatykiem.

Zapewne nie, ale dorabiasz bzdurną ideologię to skansenu. Gdyby tak było jak piszesz dalej, świat stałby nadal w miejscu i ludzie filmy oglądaliby z tzw "ruchomych obrazków".

Zejdź na ziemię i posłuchaj tutaj piszących - stworzyłeś sobie cudownego, mitycznego jednorożca i tłuczesz temat w oczekiwaniu na cudowne efektu, których nie ma i nigdy nie będzie. O reszcie Twojego postu aż nie warto się rozpisywać, bo może i nie jesteś fanatykiem - ale stworzyłeś mity wokół własnego wyobrażenia o swoim sprzęcie.

Temat należy uznać wobec powyższego za wyczerpany.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

13 hours ago, fafik84 said:

On jest lampowy i to było kiedyś bardzo drogie.

(..)

Może uda Ci się kupić drugiego za podobne pieniądze. Wykorzystasz wtedy sygnałówkę, zmienisz głowice i sprawa załatwiona  ;)

3 godziny temu, bum1234 napisał:

Może uda Ci się kupić drugiego za podobne pieniądze. Wykorzystasz wtedy sygnałówkę, zmienisz głowice i sprawa załatwiona  ;)

Bum1234, czy możesz rozwinąć myśl ? Chodzi o przeróbkę z mono na stereo ?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.