Skocz do zawartości
IGNORED

Prezent, czy warto?

Jezior

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę nie traktować tego postu jako reklamy chińskich portalów zakupowych.

Na forum jestem od 2008r ale głównie jako czytelnik. Opiszę swój problem może coś doradzicie. 

Wtedy też dzięki forum podjąłem decyzję o zakupie:

Yamaha rx-497 + KEF iq5.

Początkowo słuchałem na tym tylko radia FM, ale wiadomo chciałem czegoś więcej, zrobiłem sobie nawet odbiornik arduino do odbioru radia internetowego wg.tego projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(niska jakość ale funkcjonalność i ogrom stacji....), podłączałem telefon pod minijack i puszczałem radio internetowe,

w końcu kupiłem najtańszy odbiornik BT (zwykłe SBC) i wejście minijack-RCA. Kodek SBC, BT 4.0

I jakoś to grało, ograniczone pasmo, słyszałem piardy i przycięcia i delektowanie to nie było ale funkcjonalność znów na +

Dodałem sobie również z czasem tanie wejście optyczne z DAC, od chińczyka z lutowaniem na stałe do wejść RCA i sygnał z TV i konsoli mam na zestawie.

Ukryta Zawartość

Ostatecznie posiadam odbiornik BT z aptxHD i całą muzykę na telefonie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (również z aptxHD) przeważnie we FLAC'ach i dla mnie jest to już najwyższa jakość jaką słyszałem i generalnie jest ok.

Ukryta Zawartość

Podoba mi się to i tak mogło by w sumie zostać. Wiem jednak, że może być lepiej.....
Słucham można by powiedzieć wszystkiego poza klasyką i jazzem (może wybrane utwory). Moim konikiem są utwory instrumentalne (Vangelis, Mike Oldfield, Marek Biliński, Jarre itp. jakaś gitara solo, trąbka ), uwielbiam wokale (Wodecki, Jessie Ware, Whitney,  Allan Taylor, Sade, Mike Silver i ta gitarka itp.) ale czasem lubię też p...nąć sobie coś mocnego (David Guetta, Metallica, Guns'i, jakieś "umy umcy", rap).
Jednakże....pojawiła się okazja, takie wydarzenie w życiu na które koledzy z pracy chcą kupić fajną pamiątkę....... zegarek, model do sklejania itp.
Myślałem o zmianie Tego mojego zestawu (najpierw sam klocek - własnie jako prezent celowany ;) ). Jako ze radia FM słucha tylko moja żona (bo to się włącza jednym przyciskiem  :grin: ) więc nie musi to być amplituner, może być sam wzmacniacz ale z dobrym DAC i wejściami cyfrowymi . Możliwe, że zrobię sobie zamiast tego BT jakiś minikomputerek i podłącze go na stałe.

Nie interesują mnie (przynajmniej teraz) serwisy typu spotify, deezer (nie lubię abonamentów itp.) i funkcje sieciowe bo wszystko mam na telefonie (kwestia pojemności karty microSD+tune in radio) może się kiedyś do tego przekonam ale....
Myślałem o polecanej wszędzie Yamaha R-N803D i późniejszym dobraniu do tego głośników - ze względu na funkcjonalność i dobre opinie, ale ma zwykły BT.

Ewentualnie czy jakiś wzmacniacz w cenie ok 4000zł da mi więcej? Zakup kolumn byłby w podobnym budżecie i na pewno chciałbym większe i mocniejsze od moich obecnych KEF iq5. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dobry wybór?

Musi być srebrna obudowa - gest w stronę małżonki.
Wiem, że są sklepy które dają sprzęt na odsłuchy do domu i na pewno z tego skorzystam ale chciałbym wiedzieć w co celować....
Poza tym myślimy o przeprowadzce możliwe że za rok do innego mieszkania i przez to zmieniłaby mi się scena dlatego też chciałbym się wstrzymać z zakupem kolumn do tego momentu i odsłuchu ich już w nowym miejscu (też bym sobie wziął pare na odsłuchy). 
Więc reasumując, wiem że to pojęcie względne ale czy poczuję różnicę zmieniając klocek?
Jeżeli zmienić to na jaki?

Z funkcjonalności to zostawiłbym sobie ten odbiornik BT z aptX HD i miałbym technicznie wszystkiego czego potrzebuję.....ale jak z jakością? Dedykowany dongle z CA - BT100 ma zwykłe aptx i kosztuje 5x tyle co mój obecny....na testy mógłbym wziść....

Kolumny dobiorę później....raczej.

Link do albumu z mojego obecnego salonu  :-P, odsłuch w miejscu robienia zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/142700-prezent-czy-warto/

Rozpisałeś się po prostu o bzdurach zamiast przejść do konkretów. Z Twojego postu wiele wynika w temacie opowieści, a mało o tym, co chcesz. Wszystko i nic w tej treści.

Może zamiast rozpisywac się o tym co i kiedy robiłeś - napisz co chcesz kupić, za ile i do czego ma to służyć.

Otrzymasz zapewne wiele porad, bez wczytywania się w to wszystko, co jest nieistotne dla samego pytania.

Pozdrawiam

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

https://www.audiostereo.pl/topic/142700-prezent-czy-warto/#findComment-4497853
3 godziny temu, arkadowski napisał:

napisz co chcesz kupić,

W dniu 31.01.2019 o 08:06, Jezior napisał:

Myślałem o zmianie Tego mojego zestawu (najpierw sam klocek - własnie jako prezent celowany ;) ). Jako ze radia FM słucha tylko moja żona (bo to się włącza jednym przyciskiem  :grin: ) więc nie musi to być amplituner, może być sam wzmacniacz ale z dobrym DAC i wejściami cyfrowymi . Możliwe, że zrobię sobie zamiast tego BT jakiś minikomputerek i podłącze go na stałe.

Nie interesują mnie (przynajmniej teraz) serwisy typu spotify, deezer (nie lubię abonamentów itp.) i funkcje sieciowe bo wszystko mam na telefonie (kwestia pojemności karty microSD+tune in radio) może się kiedyś do tego przekonam ale....
Myślałem o polecanej wszędzie Yamaha R-N803D i późniejszym dobraniu do tego głośników - ze względu na funkcjonalność i dobre opinie, ale ma zwykły BT.

za ile

Ewentualnie czy jakiś wzmacniacz w cenie ok 4000zł

do czego ma to służyć.

Słucham można by powiedzieć wszystkiego poza klasyką i jazzem (może wybrane utwory). Moim konikiem są utwory instrumentalne (Vangelis, Mike Oldfield, Marek Biliński, Jarre itp. jakaś gitara solo, trąbka ), uwielbiam wokale (Wodecki, Jessie Ware, Whitney,  Allan Taylor, Sade, Mike Silver i ta gitarka itp.) ale czasem lubię też p...nąć sobie coś mocnego (David Guetta, Metallica, Guns'i, jakieś "umy umcy", rap).

Nie czekam na odpowiedzi z litości, ale ok to jest forum, każdy może swoje 3 grosze wrzucić.

Dziękuję i Tobie za taką odpowiedź pomimo, że w temacie nie wrzuciłeś nic poza moralizatorskim podejściem nauczyciela j.polskiego. Odpowiedzi na Twoje pytania są zawarte w moim poście, więc nie wiem co jeszcze konkretnie mam napisać.

Nie jestem do końca zdecydowany czy jako prezent bo to co mam obecnie mnie satysfakcjonuje, ale w tym sensie, że nie wiem czy to co słyszę to jest to "dobre brzmienie". To co słychać w salonach odsłuchowych jest dużo lepsze od mojego zestawu ale wiem ze nie jestem w stanie odtworzyć tego u siebie w domu. Chodzi mi o konkretne modele do odsłuchów. Na szczęście zasięgnąłem już opinii w realnym stacjonarnym sklepie i będę umawiał się na odsłuchy. Faworyt to jak napisałem powyżej, będzie też Marantz PM 8005, Pioneer A-70DA, Denon PMA-1600NE . 

Co jeszcze do tego można dorzucić?

https://www.audiostereo.pl/topic/142700-prezent-czy-warto/#findComment-4497866

Teraz stało się to czytelne.

Do 4000 złotych kupisz całkiem sensownie grający wzmacniacz i chyba bym szedł w tym kierunku. W późniejszym czasie dokupiłbym na Twoim miejscu jakiś porządny streamer i miał sprzet na lata.

Pisałeś o Cambridge Audio i Yamaha - to dwa różnie brzmiące klocki, ja osobiście jako zwolennik brytyjskiej szkoły szedłbym w stronę CA, jednak Yamaha ma ciekawe brzmienie i jak zawsze sensownie jest wyceniona (więc pozostaje odsłuch).

Cambridge Audio jak dobrze poszukasz - znajdziesz zawsze w świetnej cenie. Polecam Ci szczególnie w tym zakresie firmę z Krakowa (AudioMix) na Kalwaryjskiej. Chłopaki nie leją wodę i co najważniejsze - cenowo są bezkonkurencyjni.

I w tą stronę bym szedł w przyszłości np. dostawiając rewelacyjny streamer tej firmy.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

https://www.audiostereo.pl/topic/142700-prezent-czy-warto/#findComment-4497900

A co powiecie o CYRUS ONE HD DAC? Miałbym wszystko w jednym, pozostaje dobór kolumn....kiedyś tam. Są jeszcze takie "kombajny" w tym zakresie cenowym (chodzi o kodek BT aptxHD i DAC bo nic więcej na chwilę obecną nie potrzebuję)? Widziałem  też NAIM uniti atom ale to już ponad 2x tyle .... hehe no i CAMBRIDGE AUDIO EDGE A ... ale za tyle to bym nawet swojego obecnego samochodu nawet nie sprzedał ....omg

https://www.audiostereo.pl/topic/142700-prezent-czy-warto/#findComment-4498589

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.