Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do stereo. Pokój ~20m2.

captainprice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Noszę się z zamiarem zbudowania systemu stereo głównie do muzyki, okazjonalnie film. Zaczynam od zera, gdyż pozbyłem się swojego zestawu jakiś czas temu. Pierwsza rzecz to wybór kolumn i o tym chciałem pogaworzyć. Elektronikę i źródło będę dobierać później, gdy dokonam już zakupu kolumn więc nie chciałbym się teraz nad tym szczególnie rozwodzić. Dwa słowa w temacie: klasyczna integra + streamer lub amplituner stereo/all in one. Muzyka będzie głównie odtwarzana z FLAC i serwisów streamingowych.

Repertuar: rock i wszystkie pochodne, także te cięższe, ambitniejszy pop, wokale, może zacznę odrabiać lekcje z jazzu. Co nie będzie odtwarzane: disco, techno, rap, muzyka poważna/klasyczna.
Miejsce odsłuchowe: załączam prowizoryczny rzut z góry (przepraszam za jakość, mam nadzieję, że będzie czytelny). Jest to pomieszczenie w domu jednorodzinnym, aczkolwiek nie wykluczam, że w przyszłości przeprowadzę się do bloku (metraż zapewne podobny, nie większy).

Kolumny traktuję też trochę jak meble. Co wpadło mi w oko (co w ucho to napisze później):
- Dynaudio, seria Excite, optymalnie sądzę, że  X34 
- Monitor Audio, seria GX, Gold (stara seria), optymalnie GX200/Gold 200. Ewentualnie Silver (poprzednia), model Silver 8.
- B&W, stara seria CM lub bieżąca 700, optymalnie CM8 lub 704s2

Użyłem słowa "optymalnie" gdyż przez chwilę przeszła mi myśl zakupu monitorów, aczkolwiek nie jestem pewny czy to dobry pomysł. Sprzęt nie musi być nowy, ale musi być jak nowy.
Oczywiście jestem świadomy indywidualnych preferencji i wpływu pomieszczenia oraz reszty toru na efekt końcowy. Mając jednak na uwadze powyższe informacje, czy któreś z wymienionych produktów mogę odrzucić już na starcie? Jeśli tak, to z jakich powodów?

W moich stronach (Lublin) mam możliwość odsłuchania dwóch wymienionych modeli. Korzystając niegdyś z uprzejmości stołecznych salonów miałem okazję posłuchać X34 z amplitunerem Onkyo (nie pamiętam modelu), lampą Leben CS300F, RN803D oraz Hegel H90. Wrażenia różne (być może w dużym stopniu znaczenie miała akustyka). Leben na miejscu pierwszym, największe rozczarowanie- H90. Yamaha i Onkyo z racji innego segmentu oceniam neutralnie, do przyjęcia. 

Zachęcam do luźnej pogadanki,
pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/142738-kolumny-do-stereo-pok%C3%B3j-~20m2/

Witaj,

na pewno przy tej klasie sprzętu wchodzą w rachubę odsłuchy, to Tobie musi podobać się brzmienie systemu. 

W Twoim systemie odradzam wzmacniacz Hegel, szczególnie jeśli spodobał Ci się Leben. Leben to wybitny wzmacniacz, ale nie dysponujący jakaś porażająca mocą, dlatego musimy dosyć wybiórczo dobierać kokumny. Świetnym uzupełnieniem będzie np. Harbeth, może Audio Academy Hyperion lub Kef R700. Na pewno kompletnie nie ma co do powyższych urządzeń porównywać jakichkolwiek amplitunerów sieciowych Onkyo czy Yamaha, to znacznie tańsze, ale także wyraźnie gorsze urządzenia.

Wracajac natomiast do konkretnych konfiguracji - pozostałbym przy marce Dynaudio i serii Excite. To mocne, dociążone, dynamiczne granie. Jedynie musimy pamiętać, że to kolumny lubiące mocny, wydajny wzmacniacz. Przykładem takiej integry może być jeden z modeli Musical Fidelity, na pewno wyższe modele hybryd lampowych Vincent (od modelu SV-227 MK w górę), Advance Acoustics X-i125, może bardziej swobodnie grający Atoll ale od modelu IN200SE w górę.

Biorąc pod uwagę wielkość salonu można także rozwazyć dobre monitory. W tym przypadku poza Dynaudio serią Excite warto spojrzeć na limitowaną serię Special 25 oraz Buchardt Audio S400. Na pewno świetną opcją byłyby także kokumny ATC w połączeniu z firmowym wzmacniaczem ATC SIA2-150.

To tylk kilka konkretnych propozycji, na miejscu mamy dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać i porównać w naszym salonie. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przy kolumnach wymienionych na początku odpuściłbym od razu onkyo i yamahe. To nie ta półka. Trzeba się skupić na czymś zdecydowanie lepszym. Np do B&W 704 polecam posłuchać nada c368 albo najlepiej c388 z bluos na pokładzie. Masz wtedy pełna funkcjonalność sieciowa. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuję Branży za pierwsze odpowiedzi w temacie.

Q21, bardzo podoba mi się u Was opcja zestawienia i możliwość odsłuchu X34 oraz Goldów 200 np. z Vincentem 237. Jestem bardzo ciekawy takiego zestawu. Niestety, dzieli nas spora odległość (~300km). Mam ogromną nadzieję jednak, że w sezonie wakacyjno/urlopowym uda mi się jakoś zawitać w Waszych stronach.

EDIT: odnośnie monitorów Excite... X18 + stand 6 zbliży się finansowo do X34. Czy wobec powyższego coś przemawia za wybraniem mniejszych skrzynek? Silver 8 i RN803D to nadal mezalians czy już zbliżona liga?

Top HiFi, na pewno będę chciał wyrobić sobie opinię na temat B&W. Czy Waszym zdaniem ten NAD jest numerem 1 do 704? Przy takim repertuarze warto sięgnąć po AS1100 lub Rotela A12? Do tego zapewne polecany Bluesound jako źródło?

Rzeczywiście X18 ze standami zbliżają się ceną do x34, które może okazać się lepszą opcją. Ale to wszystko kwestie odsłuchu na które oczywiście zapraszam.

Na pewno kolumny B&W serii 700 potrzebują stosunkowo mocnego, wydajnego wzmacniacza. Mam jednak wątpliwości, czy dźwięk NAD C368 lub C388 nie jest zbyt ofensywny, czy takie połączenie zbyt wyraźnie nie podkreśli szczególnie góry pasma. Moim zdaniem znacznie lepiej poszkać wzmacniacza bardziej plastycznego o dzwięku spokojniejszym i gęstym. Tutaj dobrym przykładem będzie Musical Fidelity, na pewno Moon, może Roksan lub jeden z modeli hybrydowych Vincent.

Zapraszam serdecznie. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 godzin temu, Q21 napisał:

Zapraszam serdecznie. 

Na przełomie kwietnia i maja wybieram się w rejon Kudowy Zdrój. Postaram się tak zaplanować wyjazd, żeby zahaczyć o Was. Będzie całkiem po drodze.

Kolumny, które wymieniłem w wątku mają bass reflex z tyłu. Czy patrząc na pomieszczenie, w którym przyjdzie im grać będą miały dość miejsca? Wydaje mi się, że całkiem sensownie uda się je ustawić. Proszę mnie poprawić jeśli nie mam racji.

W dniu 3.02.2019 o 11:46, captainprice napisał:

Top HiFi, na pewno będę chciał wyrobić sobie opinię na temat B&W. Czy Waszym zdaniem ten NAD jest numerem 1 do 704? Przy takim repertuarze warto sięgnąć po AS1100 lub Rotela A12? Do tego zapewne polecany Bluesound jako źródło?

Nad chyba pasuje najlepiej, ale to nie znaczy, że nie sprzedaje się np Rotel czy Yamaha do tych kolumn. Warto przetestować wszystkie opcje na jednym odsłuchu. Seria 700, z resztą jak wszystkie B&W zasługuje na dobra albo bardzo dobra elektronikę. Ostatnio sprzedaliśmy do modelu 706 wzmacniacz Moon Neo 240i. Klient zaczynał od Nada C368 i Rotela A12. To chyba najlepiej pokazuje potencjał tych kolumn. Bluesound do Nada można zaimplementować do samego wzmacniacza. Świetna opcja. W wypadku Yamahy czy Rotela trzeba kupić Node 2i i podłączyć standardowo.

Zapraszamy na testy :)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, captainprice napisał:

Na przełomie kwietnia i maja wybieram się w rejon Kudowy Zdrój. Postaram się tak zaplanować wyjazd, żeby zahaczyć o Was. Będzie całkiem po drodze.

Kolumny, które wymieniłem w wątku mają bass reflex z tyłu. Czy patrząc na pomieszczenie, w którym przyjdzie im grać będą miały dość miejsca? Wydaje mi się, że całkiem sensownie uda się je ustawić. Proszę mnie poprawić jeśli nie mam racji.

Możliwości ustawienia kolumn w Twoim salonie są ogromne, nie ma żadnego problemu z zastosowaniem kolumn z tylnym bas-refleks. Zresztą regukując odległość kolumn od ścian masz możliwość dopasowania ilości i szybkości, kontroli basu do Twoich preferencji.

Witaj.

Z kolumn polecę Ci:

Ukryta Zawartość

Jak jesteś że Śląska to zapraszam posłuchać.

Możesz też poszukać większych gs60 lub 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.02.2019 o 18:23, Kejup napisał:

Witaj.

Z kolumn polecę Ci:

Ukryta Zawartość

Jak jesteś że Śląska to zapraszam posłuchać.

Możesz też poszukać większych gs60 lub 

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycje. Ten modela Monitor Audio jest dla mnie nie do przyjęcia wizualnie abstrahując od ich brzmienia, o którym wiele dobrego słyszałem. Poza tym są to już dość stare paczki. Heco rozważałem swego czasu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podbijam. Zdążyłem się już zorientować, że odsłuch X34 w bezpośredniej konfrontacji ze starszymi Goldami 200 nie jest łatwy. Podaż tych drugich jest już ograniczona i ciężko znaleźć miejsce, w którym akurat te dwa modele są dostępne. W związku z powyższym, czy nowa seria Gold brzmieniowo ma coś wspólnego ze starą? Można się sugerować czy raczej będzie to mylne?

Które z Excite będą bardziej wymagające pod kątem wzmacniacza? X18 czy X34? Duży monitor ma 4ohm, czy jego zakup pociągnie za sobą wybór droższej elektroniki w porównaniu do X34?

Pozdrawiam

A może Pylon Diamond 25? Bardzo uniwersalne kolumny o dużej efektywności. Miałem starszych braci Diamond 28 i byłem zadowolony. Testowo odsłuchiwałem z różnymi wzmacniaczami i było sporo kompatybilności.

Jutro umówiłem się na odsłuch Silver 8, salon posiada także Pylony na stanie. Być może posłucham.

Ktoś z przeglądających wątek orientuje się czy i gdzie można trafić jeszcze GX200/Gold i X34 na stanie w jednym salonie? Q21, posiadacie oba modele?

• 2 tygodnie później...

Odświeżam kotleta.

Chciałbym się podzielić z Wami wrażeniami po odsłuchu kilku par kolumn z elektroniką Marantz PM8006 + ND8006.

Mam nadzieję, że to co napisze pozwoli nieco poznać Wam moje preferencje i nakierować na odpowiednią ścieżkę.
Otóż, słuchałem Monitor Audio Silver 8, Dali Opticon 6, Audiovector QR5 oraz Dynaudio Emit 30.

Nie wiem czy to siła sugestii ale gdybym miał tego dnia dokonać zakupu, wybrałbym Silver 8. Podobały mi się także QR5 ale podpiąłem je jedynie jako ciekawostkę gdyż są to dla mnie kolumny za duże i za drogie, jednakże ich brzmienie oceniłem wysoko. Nie biorę ich jednak pod uwagę. Opticon 6, w ślepym teście szczerze mówiąc chyba bym nie odróżnił od Silver 8. Brzmieniowo oceniam je porównywalnie. Dali przegrywa jednak wykonaniem, dla mnie zbyt przaśne, za dużo się dzieje. Zwykła okleina, trochę plastiku w piano, błyszczące pierścienie. Najbardziej zawiodły mnie Dynaudio. Niska skuteczność była bardzo zauważalna, trzeba było mocno odkręcić gałkę, żeby zagrały. Dźwięku nie potrafię opisywać fachowym słownictwem ale chyba były "za ciemne" i tutaj mina mi posmutniała bo byłem napalony na Dynaudio, tylko że X34...

Podsumowując taką "drabinką" moje odczucia prezentują się następująco:

- QR5
-
- Silver 8
- Opticon 6
-
-
- Emit 30, niestety.

44 minuty temu, captainprice napisał:

Odświeżam kotleta.

Chciałbym się podzielić z Wami wrażeniami po odsłuchu kilku par kolumn z elektroniką Marantz PM8006 + ND8006.

Mam nadzieję, że to co napisze pozwoli nieco poznać Wam moje preferencje i nakierować na odpowiednią ścieżkę.
Otóż, słuchałem Monitor Audio Silver 8, Dali Opticon 6, Audiovector QR5 oraz Dynaudio Emit 30.

Nie wiem czy to siła sugestii ale gdybym miał tego dnia dokonać zakupu, wybrałbym Silver 8. Podobały mi się także QR5 ale podpiąłem je jedynie jako ciekawostkę gdyż są to dla mnie kolumny za duże i za drogie, jednakże ich brzmienie oceniłem wysoko. Nie biorę ich jednak pod uwagę. Opticon 6, w ślepym teście szczerze mówiąc chyba bym nie odróżnił od Silver 8. Brzmieniowo oceniam je porównywalnie. Dali przegrywa jednak wykonaniem, dla mnie zbyt przaśne, za dużo się dzieje. Zwykła okleina, trochę plastiku w piano, błyszczące pierścienie. Najbardziej zawiodły mnie Dynaudio. Niska skuteczność była bardzo zauważalna, trzeba było mocno odkręcić gałkę, żeby zagrały. Dźwięku nie potrafię opisywać fachowym słownictwem ale chyba były "za ciemne" i tutaj mina mi posmutniała bo byłem napalony na Dynaudio, tylko że X34...

- QR5
-
- Silver 8
- Opticon 6
-
-
- Emit 30, niestety.

Do Dynaudio trzeba mocniejszy wzmacniacz podpiąć. Wtedy hierarchia może się zmienić ;) 

51 minut temu, captainprice napisał:

Odświeżam kotleta.

- QR5
-
- Silver 8
- Opticon 6
-
-
- Emit 30, niestety.

Do Dynaudio potrzeba prądu, ja mam Dynaudio Emit 20 + CXA60 który świetnie napędza w/w kolumny.

Mam podobną wielkość pokoju i gałka głośności nigdy nie przekracza godzinę 9.

Emit 30 świetne kolumny posłuchaj jescze raz ale z mocnym wzmacniaczem np CXA80 lub Atoll 100.

Przypuszczałem, że takie padną odpowiedzi. Jestem świadomy, że Dynaudio z byle kim nie tańczą ale z drugiej strony spotkałem się z opinią, że Emit i Excite są mniej wymagające pod względem elektroniki niż starsze konstrukcje tego producenta. 

Mętlik. 

4 hours ago, captainprice said:

... że Dynaudio z byle kim nie tańczą ale z drugiej strony spotkałem się z opinią, że Emit i Excite są mniej wymagające pod względem elektroniki niż starsze konstrukcje tego producenta.

Bo to prawda, są mniej wymagające w stosunku do swoich poprzedników, np. Audience. Możesz teraz uświadomić sobie jakie tamte kolumny miały wymagania ;) Choć moim zdaniem i tak nie duże, ale co by nie było stanowiły większe obciążenia dla wzmacniaczy od tych nowszych modeli. ;)

10 hours ago, captainprice said:

Dźwięku nie potrafię opisywać fachowym słownictwem ale chyba były "za ciemne" i tutaj mina mi posmutniała bo byłem napalony na Dynaudio, tylko że X34...

Dynaudio Emit 30 różnią się brzmieniem od X34. Te drugie grają jaśniej, zwiewniej. Więc po odsłuchu Emit M30 tych drugich bym nie skreślał bo mogą Ci się spodobać.

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie, odświeżam kotleta po około trzech tygodniach bogatszy o nowe doświadczenia. Niestety przykre doświadczenia. Szczerze mówiąc, zwątpiłem w sens odsłuchu kolumn w innym pomieszczeniu niż docelowe. Dlaczego? Miałem bardzo dobre zdanie o zestawie Silver 8 + PM8006 + ND8006, który to zestaw został mi zaproponowany przez lokalnego Sprzedawcę. Zaskoczony i nieco zauroczony tym co usłyszałem nabrałem jeszcze większego apetytu na Goldy 200, o których wspominam od pierwszego posta w tym wątku. Dzięki uprzejmości jednego z małopolskich salonów miałem okazję posłuchać wyżej wymienionych z Azurem 851A i 851N. Moje rozczarowanie było znaczne. Brakowało mi w zasadzie wszystkiego... będąc napalony na te kolumny jak szczerbaty na suchary, oczekiwałem że dostane to co daje Silver 8 plus jeszcze jakieś bonusy. Klops i to zapewne nie jest sprawa modelu kolumn tylko akustyki pomieszczenia lub dobranej elektroniki. Po prostu nie wierzę, nie przyjmuję do wiadomości, że Goldy mogą przegrać z Silverami. Dokonując wyboru na podstawie tego jednego odsłuchu, nie kupił bym zestawu za takie pieniądze.
Spinanie kolumn z różną elektroniką w różnych pomieszczeniach odsłuchowych to nie jest dobra droga. Sam sobie zrobiłem pod górkę... Zakupy, które miały być dla mnie przyjemnością, chwilowo przerodziły się w mękę. Hehe (wiem, użalam się). Wróciłem do punktu wyjścia. Trzeba w końcu wybrać jakieś kolumny, postawić u siebie i dopiero, cierpliwie dobierać elektronikę wypożyczając za kaucją... innej drogi nie widzę. 

Gość

(Konto usunięte)

Obecnie można kupić dosyć tanio KEF R700, mam te kolumny od kilku dni. Początkowo miałem zamiar zmienić wzmacniacz, ale jestem tak pozytywnie zaskoczony moim PM8005, że chyba zostanie. Muzy słucham podobnej, z większym naciskiem na jazz. Może rzuć okiem w tym kierunku, moim zdaniem warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.