Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty cd czy pliki?

Carmelcalif

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sony cdp x222es...warto kupić i jako transport polaczyc ze wzmacniaczem?

skad takie pytanie...Otoz stracilem bezpowrotnie dysk sieciowy a wraz z nim wszystkie pliki. Kupowanie nastepnego to wydatek okolo 1,5 tys zł.

Pomyslałem ze moze lepiej kupic tani odtwarzacz cd dla plyt a pliki hi res odsluchiwac np z pendriva podlaczonego bezposrednio do routera.

Moze ktos zechce mi podpowiedziec czy to wlasciwa droga. 

Koszt tego cd to okolo 300 zl.

https://www.audiostereo.pl/topic/142908-p%C5%82yty-cd-czy-pliki/

Obsługa plików jest moim zdaniem wygodniejsza niż CD.

Ja na przykład też nie chcę inwestować w dysk sieciowy i planuję "grać" z HDD podłączonego bezpośrednio do ampli sieciowego. Dysk przenośny kosztuje 200 zł. Kwestia tylko czy dany wzmacniacz/amplituner/odtwarzacz sieciowy obsługuje go przez USB i czy można tym wygodnie sterować przez aplikację z komórki. No i czy port USB obsługuje pliki hi-res.

Pozdrawiam

19 minut temu, Andy2008 napisał:

Obsługa plików jest moim zdaniem wygodniejsza niż CD.

Ja na przykład też nie chcę inwestować w dysk sieciowy i planuję "grać" z HDD podłączonego bezpośrednio do ampli sieciowego. Dysk przenośny kosztuje 200 zł. Kwestia tylko czy dany wzmacniacz/amplituner/odtwarzacz sieciowy obsługuje go przez USB i czy można tym wygodnie sterować przez aplikację z komórki. No i czy port USB obsługuje pliki hi-res.

Pozdrawiam

sprawdzilem, moj streamer nie czyta bezposrednio z hdd. Dlatego ten sposob odpada. Podobnym aczkolwiek duzo drozszym (cena pendriva) jest podlaczenie pena do usb routera i odtwarzanie plikow przy pomocy odp. apki na tablecie lub fonie. Niestety peny sa ograniczone pojemnosciowo...wiec zgranie mojej kolekcji cd i plikow hi res to ok 1,5 TB to.....

Stad moje pytanie o taniego cd 

Mam tez Tidala..master...ale streamer nie odtwarza plikow MQA..

z odpowiednich plików można wycisnąć więcej. Jednak płyta dla mnie osobiście ma w sobie to coś. Jak słucham płyt, to album gra od początku do końca. To jak czytanie książki rozdział po rozdziale. Na plikach zaczynają się playlisty, przeskakiwanie utworów itd ;)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
25 lat doświadczenia | 15 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 minut temu, chcheckitout napisał:

Ja podobne dylematy rozwiązałem tak, że są pliki i CD. Po prostu lubię posłuchać ulubionych płyt z CDeka 

Ok...masz racje...tylko moje pytanie bardziej dotyczylo tego cd. Czy warto go kupic za 230 zl....

13 minut temu, Maraudio napisał:

230 zł to nie majątek, pytanie jeszcze w jakiej jest kondycji, bo już parę ładnych latek ma.

Wiem...to ma chyba jakies 15 lat...Kusi mnie tylko ze to es....Kiedys niezly klocek...

42 minuty temu, chcheckitout napisał:

Ja raczej bym nie kupił. Zbieraj na jakiś solidny transport

A jaki to solidny transport?

mialem oppo 105d ale przestal spelniac swoje zdanie...

W dniu 12.02.2019 o 12:29, Andy2008 napisał:

Dysk przenośny kosztuje 200 zł.

Ja gram z dysku przenośnego podłączonego do routera właśnie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, Carmelcalif napisał:

(...) warto go kupic za 230 zl....

Jeśli jego stan jest akceptowalny i wszystko działa jak należy to uważam, że w tej cenie warto go kupić.

Dużym plusem tego Sony jest ciągle dostępny laser jaki w nim siedzi, czyli KSS-240A

Odsprzedając go w razie niespełnionych oczekiwań z nawiązką odzyskasz te 230zł.  

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

29 minut temu, Misio38 napisał:

Ja gram z dysku przenośnego podłączonego do routera właśnie.

Z pendriva? Bo hdd router nie widzi...Widzi jedynie pena...ale jak pisalem 1.5 TB to za duzo...

27 minut temu, kocurro napisał:

Jeśli jego stan jest akceptowalny i wszystko działa jak należy to uważam, że w tej cenie warto go kupić.

Dużym plusem tego Sony jest ciągle dostępny laser jaki w nim siedzi, czyli KSS-240A

Odsprzedając go w razie niespełnionych oczekiwań z nawiązką odzyskasz te 230zł.  

Dzieki...przeciez laczac coax czy tez optical bede korzystal z dac we wzmacniaczu...

4 minuty temu, paul klacska napisał:

Ty chcesz wymienić Oppo 105D na jakiegoś CD-ka za 200 PLN, dobrze rozumiem?

Oppo sprzedalem bo glownie sluzyl mi do poprawy tv...

4 k plus hdr spowodowal ze byl zbedny... to po pierwsze

po 2 tidala slucham ze streamera...

a po 3 wszystkie plyty mialem na dysku NAS...

niestety NAS zmarł...:)...i zaczynam od poczatku temat plyt i plikow...

mam nadzieje ze wytlumaczylem Ci wszystko..

Gość

(Konto usunięte)

Może nie wiedziałeś jak właściwie je wykorzystać.

4k i HDR rozumiem

Po co wydawać kasę na dodatkowy streamer jak ma się to w Oppo

Może trzeba było zainwestować w lepszy dysk sieciowy. 

Nie interesuje mnie kto co i za ile,ale jeśli ktoś chce grać z plików to według mnie musi zainwestować w fajny sprzęt i zabezpieczyć się na wypadek utraty danych. Ja mam 10 TB muzy i jakoś nie wyobrażam sobie utraty danych.

9 minut temu, paul klacska napisał:

Może nie wiedziałeś jak właściwie je wykorzystać.

4k i HDR rozumiem

Po co wydawać kasę na dodatkowy streamer jak ma się to w Oppo

Może trzeba było zainwestować w lepszy dysk sieciowy. 

Nie interesuje mnie kto co i za ile,ale jeśli ktoś chce grać z plików to według mnie musi zainwestować w fajny sprzęt i zabezpieczyć się na wypadek utraty danych. Ja mam 10 TB muzy i jakoś nie wyobrażam sobie utraty danych.

Wiedzialem...po co kupuje oppo...

1. Tidal (bez MQA)

2. Procesor obrazu

3. SACD

streamer....to chocby do otwarzania muzyki typowo z sieci...chocby stacji radiowych..a tego oppo nie mial. W miedzyczasie CA zaimplementowal Tidala, z SACD zrezygonowalem ze wzgledu na uboga oferte...Jak wspomnialem 4k itd...wiec oppo byl mi niepotrzebny...tym bardziej ze mimo roznych dac w CA i Oppo sprzetu graly pliki podobnie...Chcialem kupic 205d ze wzgledu na MQA ale w miedzyczasie firma oppo wycofala sie z produkcji sprzetu audio skupiajac sie na telefonach.

tak wiem..dysk NAS musi kosztowac..tym bardziej ze ze wiem iz muzyka z tidala brzmi gorzej niz ta sama muza grana z dysku NAS. CD to ma byc...takie chwilowe uzupelnienie...dopoki czegos nie wymysle...

W dniu 12.02.2019 o 13:38, Top Hi-Fi Poznań Woźna napisał:

z odpowiednich plików można wycisnąć więcej. Jednak płyta dla mnie osobiście ma w sobie to coś. Jak słucham płyt, to album gra od początku do końca. To jak czytanie książki rozdział po rozdziale. Na plikach zaczynają się playlisty, przeskakiwanie utworów itd ;)

Dokładnie! Pomimo że czesto korzystam z plików i Tidal, to bez wątpienia więcej magii ma w sobie plyta, której odsluch sprawia mi tym samym wiecej przyjemności. Nie porównuje tutaj jakości dźwięku bo zbyt dużo zmiennych, ale fizyczny nośnik ma jednak to coś.

Carmelcalif, zainwestuj w dac i transport cd. Do tego zawsze możesz dołożyć jakis tranport plików. 

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.