Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze DACa - sprecyzowane preferencje względem wyższego basu

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebny mi konsumencki (hi-fi, nie pro) DAC w rozsądnej cenie - ok 1200 zł (nowy/używany).
Obowiązkowo musi posiadać wejście optyczne i coaxialne. Gdyby miał wyjście cyfrowe to byłoby super. Port USB nie jest wymagany.
Co do dźwięku to chciałbym aby nie miał podbitego basu w okolicach 80-120 Hz. Ten zakres, który się często wybija w kiepskich przetwornikach mnie wnerwia. Ma być wyrównane pasmo w dole lub z nastawieniem na sub bas. Ogólnie mówiąc niskie zejście bez podbicia wyzszego basu. Jest taki utwór Massive Attack "Black Milk" gdzie bas w okolicach 80 Hz, który się wybija na kiepskich przetwornikach zabija cały utwór.
Góra - im mniej tym lepiej. Mniej góry to zazwyczaj mniej męki i bólu uszu :)
Zastanawiałem się nad popularnym DacMagic 100 czy nad Arcam rDac/irDac. Nie miałem okazji posłuchać więc nic o nich nie wiem.
Jeśli ktoś miał okazję porównać oba przetworniki to może się podzieli informacją, który z nich ma mniej wybijający się zakres 80 Hz. Innymi słowy, który z nich schodzi niżej bez dominującej warstwy wyższego basu i jak u nich z górą? Gdzie jest mniej wysokich?
Co jeszcze warto rozważyć? Z nowych klocków w podanej cenie chyba nie ma nic na rynku. Żadne zabawki z Chin bez oficjalnej dystrybucji krajowej nie wchodzą w grę.
Aby było ciekawiej to ten DAC nie musi nawet akceptować niczego powyżej 48kHz. W zupełności wystarczy max 24bit/44.1
Czasami pojawiają się jakieś stare klocki na aukcjach typu Beresford czy V-DAC itp - jak się one mają względem powyższych zapytań?

Proszę nie doradzać wydawania większych pieniędzy gdyż wysokiej klasy przetwornik (a nawet kilka) już posiadam. Ten nowy nabytek nie będzie głównym DACem w systemie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Trudno będzie obiektywnie wskazać takiego DACa, ponieważ uzależnione to będzie (w mniejszej lub większej części) od reszty Twojego systemu. Twierdzenie, że ten będzie ok - "bo nie będzie miał podbitego basu w okolicach 80-120 Hz", a tamten będzie kiepski - nie do końca może mieć swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Niedawno na forum w trakcie poszukiwań klocków było kilka recenzji wzmacniaczy;

różne półki: nierówne pasmo, bez środka, agresywne, bez dołu, z podbitym wyższym basem itd ....

Zupa się wylała, jak się okazało, że dude wszystkie testował na starych Klipschach.

Głównie za to odpowiadają kolumny; trzeba o tym pamiętać ... ale szukać DAC'a ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak chcesz kupić za 1000-1200 pln, dobry przetwornik, który spełni Twoje wymagania odnośnie basu to pozostaje tylko życzyć powodzenia

DACi w tej cenie ( za używany ) najczęściej nie maja niskiego basu, na wyższym maja "bule", choć przyznaje ze słuchałem tylko kilku z tego zakresu cenowego- z wymienionych przez Ciebie CA Magic- jak dla mnie totalna porażka 

wszyscy chcieliby tanio i dobrze a te dwie rzeczy niestety nie idą w parze, 

piszesz , ze masz porządnego DACa to po co Ci dziadostwo, od źródła wszystko się zaczyna

Ilu ludzi tyle opinii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.