Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Niby tak ale u mnie w układzie pcm2906 są i kondensatory na wyjściu i układ w postzci filtra dolnoprzepustowego a i tak nic to nie daje bo napięcie dc pojawia się,na szczęście nie w takich dawkach jak u kolegi 2,5v tylko 150mv,jak bym miał 2,5v na wyjściu to bym nigdy nie odwarzył się pod to podłączyć słuchawek droższych jak100zł bo już jedne świetne słuchawki vivanko sr470 sfajczyłem przez kochane DC na wyjściu.

piotr_37

>Mam pytanie do używających Foobar i PCM2702 , czy używacie ASIO może porównywaliście z

>kernel-streaming, jakieś spostrzeżenia ?

W tej konfiguracji nie ma to znaczenia.

Jeśli ktoś ma Win7 lub Vistę warto zainteresować się wyjściową wtyczką WASAPI, ze względu na elastyczność i wygodę.

Tak słuchawki vivanco-470 podłączone do wmacniacza avt2850 zagrały na poziomie hd555 albo nawet jeszcze lepiej,słuchałem hd555 i vivanko nawet je przewyższają jeśli chodzi o precyzje i przestrzeń.

Ale tylko model sr470 tak gra inne się nie nadają,nie wiem czy po tajemnie vivanko nie zastosowało tam jakiejś licencji Grado,bo to "SR" z sufitu się nie wzieło

Niestety cena wszystkiego co dobre szybko skaczę w górę jak tylko handlowcy dowiedzą się że są dobre opinie tych słuchawek,niedawno kosztowały 80zł a teraz ponad 130zł a więc idą w ślady creativ aurana live.

piotr_37

>>Hal

>możesz powiedzieć dlaczego przy windzie 7 niema to znaczenia ?

A tego to nie wiem ...???

Ale ogólnie ASIO daje mniejszą latencję w stosunku do KS, co przy karcie typowo do playbacku jest nieistotne. O ewentualnych innych efektach typu placebo, nie wypowiadam się.

>i dlaczego WASAPI ?

Nie wiem czy o takie informacje Ci chodziło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale warto przynajmniej dla wtyczki v.2.1 te obiecanki sprawdzić.

Co rzeczywiście istotne dla zestawu foobar2000 i PCM2702, to możliwość zastosowania niezłej wtyczki resamplującej SSRC. Daje to możliwość wyjścia poza ograniczenia DAC-a, czyli 16bit/32, 44.1, 48kHz, co czasami bywa przydatne.

Ukryta Zawartość

>Hal

WASAPI pobrałem ale coś nie trybi (muszę jeszcze pokombinować win7/64bit), co do ASIO jednak jak dla mnie jest znacząca poprawa, SSRC miałem swego czasu ale nie przypadł mi do gustu po prostu procesor dżwięku-korektor tzw.ulepszacz za mocno integruje w dźwięk, podobnych efektów jest pełno do winampa. Jednak KS i ASIO są mimo wszystko najlepszą alternatywą przy PCM , z odpowiednimi wtyczkami do Foobara.

Zwarłem rezystory szeregowe na wyjściu karty (100 - omowe). Wg mnie gra wyraźnie lepiej. Przede wszystkim poprawie uległa detaliczność (precyzja rozmieszczenia źródeł pozornych).

• 4 tygodnie później...

Ktoś wcześniej pytał o kompletną, zmontowaną kartę wraz z zasilaniem. Proponuję swoją, mi potrzebna dźwiękówka z wejściem do HomeRcord-ingu. Chętnie się zamienię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.Może mi ktoś wytłumaczyć jakie przyjąć/obliczyć Rin dla DACa żeby dobrać kondensatory na wyjściu ?

2.Czy mogę zamiast 4,7uF dać 4,8uF na wyjściu?

3.Mam czerwone kondensatory WIMA (kostki takie jak na wielu zdjęciach) sprzedawca nie wie czy to MKT czy MKP, na kond. nie jest napisane - czy to są MKP ?

Ad.1 Rin to rezystancja wejściowa następnego urządzenia (przedwzmacniacz, wzmacniacz) i dla tej rezystancji oblicza się dolną cześtotliwość graniczną.

Ad.2 Możesz spokojnie dać tą wartość. Właściwie to możesz dać cokolwiek nawet 10uF. Dla wysokiej impedancji wejścia 1uF powinno wystarczyć.

Ad.3 Wima to najczęściej MKP. Możesz je dać spokojnie ale nie są to kondy najwyższych lotów ale wystarczą.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich,

na forum specjalnie zarejestrowałem się ze względu na tą kartę,

kupiłem na tej aukcji kit

Ukryta Zawartość

czy ktoś mógłby mi pomóc w złożeniu go?

ewentualnie gdybym chciał iść jeszcze w Hi-endowy DAC to jest sens robić go na 7202 czy raczej "lampucerę" i czy da się zmontować DAC wysokiej jakości za 300-500pln?

Ukryta Zawartość

To musisz zrobic jeszce zasilacz, zeby bylo prosciej mozesz nie dawac opa i zrobic tylko zasilacz 3.3v i 5v i wziac sygnal prosto z pcm, ja tak mam i wedlug mnie dzwiek jest sporo lepszy a sygnal wystarczajacy do wysterowania wzmacniacza.

• 3 tygodnie później...

O! widze że ktoś kto za mną przepada się odezwał i już musiał mi pojechać,ok nigdy nie lubiałem ortografi ale będe pamiętał:

Dzieki za informację,fajne rzeczy ma ten masfalkon ale nigdy nie widziałem że by on się grdzieś udzielał na forum,dodatkowo kiedyś chyba go prosiłem o jakaś płytkę czy ma do sprzedania ale też tak jak by nie żył czy co? bo ten człowiek dla mnie jest niesmowity jeśli chodzi ojegoprojekty tylko cholera za skromny i jego dzieła są wypuszczane seryjnie i na tym koniec:)

Zlutowałem właśnie drugiego Bantama. Świetna kostka i świetny DAC, chyba najmniejszy jakiego można znaleźc na sieci. Ktoś jeszcze używa tych kostek czy wszyscy montują 2704?? Jakieś propozycje co do kondensatorkó wyjściowych?? W poprzednim mam czerowne wimy i gra bardzo fajnie. Zastanawiam się czy elektrolity na wyjściu przyniosą dużą zmianę?

Ukryta Zawartość

post-20921-100003873 1264862911_thumb.jpg

post-20921-100003874 1264862911_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nawet nie trzeba używać wyszukiwarki - wystarczy popatrzeć na pierwszą stronę zakładki DIY:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Zbudowałem DC servo zaprojektowane kilka postów wyżej. Muszę powiedzieć, że poprawiło się wszystko, szczególnie środek pasma i dół. Bas jest precyzyjny i ma to "coś". Głęboki ale nie dudniący. To trzeba usłyszeć. Wszystkim polecam zmontowanie DC serva. Obecnie w torze nie mam kondensatorów (z wyłączeniem kolumn).

>drzejk0b, 7 Lut 2010, 23:37

>Na PCM2702 zamówienia już nie będzie bo nie jest produkowany.

To akurat jest nieprawda - nie jest rekomendowany do nowych projektow, ale produkowany jest nadal.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.