Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście polecam coś w tę deseń. Proste, tanie i można złożyć na druku uniwersalnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z zaprojektowaniem płytki nie ma problemu ;]

Ten wzm był chyba publikowany na łamach AVT i na jakimś forum tez ktoś go wykonał.

W tym projekcie można by pominąć WO? Bo jest już jeden w DACu?

Wstępnie myślałem o TPA6120, co będzie lepsze?

A jakie masz słuchawki?

Jest kilka podobnych wzmacniaczy, na forum jest nawet wątek dotyczący wersji w klasie A. WO nie można pominąć, bo za nim jest tylko wtórnik. Jeżeli tak Ci ten WO bruździ to może dostaw do tej karty diamond buffer? (tyle, że pewnie bez DC serwa się nie obędzie). TPA6120 nie każdemu się podoba (mi nie).

SR60 i KSC 75, o klasie A czytałem, problem jest w kosztach, narazie chyba wykonam DACa na dobrych elementach i wzm. na TPA (kilka elementów + scalak), a ile orientacyjnie by kosztował ten wzmacniacz na tranzystorach?

Mogę zasilić z tego samego trafa WO DACa (OPA2604 lub coś innego) i ew. tego TPA?

Teoretycznie możesz dać jako OPAMP-a filtru AD8397 z rezystorami na wyjściu rzędu 4.7..10 Ohm i napędzisz niskoomowe słuchawki. Ale pozostanie Ci tylko systemowa regulacja głośności z miksera Win -- kiepska sprawa, dla mnie nie do zaakceptowania.

Poniżej schemat prostego rozwiązania wzmaka słuchawkowego do PCM2702 na TPA6120A2.

Bufor na FET-ach dołożyłem do testów, ale słucham praktycznie tylko w poz. 1 przełącznika :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przypadku zastosowania tego układu znowu pomijam WO? Bo na wejściu widzę "VOUTL (23) PCM2702 " ??

Potrzebuje też "zwykłego wyjścia" do wzmacniacza, w tym wypadku sygnał bezpośrednio z pcm byłby chyba za słaby, a za tpa za mocny? Czy będzie ok?

Myślałem nad podpięciem do DAC (za WO OPA2604) układu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę dużo tłumaczenia, a widzę że kolejnymi schematami tylko zaciemniam sprawę.

1. Sprawa. PCM2702 ma b. dobry filtr cyfrowy: Stopband Attenuation: -82dB, taki jak w o klasę wyższym 24-bitowym DAC-u PCM1793. To pozwala na "delikatną" filtrację -- na moim schemacie powyżej pasywne cięcie przy ok. 90kHz (1.2k 1.5n). W tym rozwiązaniu chodziło mi o maksymalnie prostą drogę od PCM2702 do słuchawek i wyeliminowanie z niej filtru aktywnego LPF na OPAMP-ie. Ten filtr zostawiasz sobie tylko w torze do wyjść RCA, a w torze słuchawkowym go omijasz. Warto sprawdzić własnousznie, co to daje :).

2. Wstawianie na wejściu purystycznej aplikacji TPA6120A czy AD8397, potencjometru do regulacji głośności o rezystancji rzędu 10..20 kOhm, powoduje pojawienie się dużego napięcia niezrównoważenia ( do kilkudziesięciu mV ), bo są to wzmacniacze o sprzężeniu typowo prądowym. Najlepiej pozbyć się tego napięcia właśnie układem DC-servo np. na OPA2277. Oczywiście są też inne możliwości, tu daję tylko moją propozycję, myślę że wartą przetestowania.

Czyli robię tak: buduję "całego" DACa, wzmacniacz wpinam za WO OPA2604 czy jaki inny tam dam, a wzmacniacz słuchawkowy wpinam bezpośrednio do PCM?

Teraz kilka pytań:

1. Jak zrealizować wspólną regulacje głośności ?

2. Czy mogę zastosować jedno wspólne trafo dla WO z DACA i wzmacniacza na TPA?

3. Czy koszt tego wzmacniacza jest duży? Nie widzę gdzie można dostać OPA2277, ew. jaki zamiennik?

4. Gdy używam słuchawek to rozumiem że tor dla wzmacniacza z kolumnami powinien być odcięty, i odwrotnie?

>1. Jak zrealizować wspólną regulacje głośności ?

A potrzebna Ci regulacja głośności na wyjściach RCA???

Możesz oczywiście zdjąć sg. z suwaka potka na wejście LPF.

>2. Czy mogę zastosować jedno wspólne trafo dla WO z DACA i wzmacniacza na TPA?

Tak. Ale na OPAMP-ie daj oczywiście odsprzęganie 22..100 Ohm i 47..100 uF. Wydajność zasilacza +/-12V dobrze aby była większa niż +/-200mA.

>3. Czy koszt tego wzmacniacza jest duży? Nie widzę gdzie można dostać OPA2277, ew. jaki zamiennik?

Kilka ... kilkanaście złotych. Zamiennik powinien mieć wejście FET-owskie ( niskoprądowe ) i małe napięcie niezrównoważenia -- wystarczy 1..2 mV ( OPA2277, ma poniżej 100 uV ).

>4. Gdy używam słuchawek to rozumiem że tor dla wzmacniacza z kolumnami powinien być odcięty, i

>odwrotnie?

Tak jak sobie tego zażyczysz ...

No to już naprawdę ostatnie pytania:

1. Trafo wspólne - ok, a stabilizatory osobne?

Jednocześnie nie będę używał wzmacniacza i słuchawek, wiec zrobiłbym np. na przełączniku

przełączanie zasilania pomiędzy torem wzmacniacza a torem wzmacniacza słuchawkowego, wiec wystarczy chyba tylko jeden zasilacz?

2. Stosować stabilizatory typu np. Lm2990 czy wystarczą np. Lm317T? Jakieś różnice w dźwięku?

Szybkie diody?

3. Trafo wystarczy 2x9V 5,5VA?

4. Jeśli jednocześnie do wyjścia PCM2702 są podłączone "dwa moduły" to nie wpływają one na siebie na wzajem? Czy lepiej przełączać je tak jak zasilanie?

5. Które elementy powinny być najlepszej jakości? Na pewno kondensatory wyjściowe, w zasilaniu myślałem na Panasonic FC, dobrze?

6. W przypadku gdy chcę pominąć też regulacje głośności dla wzmacniacza słuchawkowego, wywalam potencjometr P1, a elementy C1,R2,C3,R4 zostają?

Skleiłem "Schemat", proszę o sprawdzenie, szczególnie czy dobrze podłączyłem masę.

Zdjęcie na imageshack bo było za duże ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>1. Trafo wspólne - ok, a stabilizatory osobne?

>Jednocześnie nie będę używał wzmacniacza i słuchawek, wiec zrobiłbym np. na przełączniku

>przełączanie zasilania pomiędzy torem wzmacniacza a torem wzmacniacza słuchawkowego, wiec wystarczy

>chyba tylko jeden zasilacz?

>2. Stosować stabilizatory typu np. Lm2990 czy wystarczą np. Lm317T? Jakieś różnice w dźwięku?

> Szybkie diody?

>3. Trafo wystarczy 2x9V 5,5VA?

Pytania bardzo podstawowe -- nie kombinuj za dużo. Trafo z uzwojeniem 2x12V / +/-200mA i stabilizacja +/-12V np. na LM317/LM337.

>4. Jeśli jednocześnie do wyjścia PCM2702 są podłączone "dwa moduły" to nie wpływają one na siebie

>na wzajem? Czy lepiej przełączać je tak jak zasilanie?

Po co? Wyjścia napięciowe PCM2702 mają stosunkowo małą impedancję.

>5. Które elementy powinny być najlepszej jakości? Na pewno kondensatory wyjściowe, w zasilaniu

>myślałem na Panasonic FC, dobrze?

>6. W przypadku gdy chcę pominąć też regulacje głośności dla wzmacniacza słuchawkowego, wywalam

>potencjometr P1, a elementy C1,R2,C3,R4 zostają?

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z tą regulacją wzmocnienia...?

Generalnie chodzi mi o to czy jest sens stosować lepsze elementy audio, np. stabilizatory pokroju LM2990 czy zwykłe Lm317, zwykłe diody czy szybkie BYV?

Intersują mnie dwie opcje:

1. Regulacja głośności dla słuchawek i wyjść RCA (wzmacniacz)

2. Brak regulacji - tylko z windowsa.

I nie do końca wiem które elementy zostają a które nie w obu przypadkach...

Tu masz rozrysowaną jedną z bardziej rozbudowanych, purystycznych aplikacji analogówki dla PCM2702:

Ukryta Zawartość

A z zasilaczem, chyba sam sobie poradzisz ;) -- nie będę powtarzać sugestii.

Ukryta Zawartość

Pytanie z innej beczki: Czy nie ma problemów z kartą w Windows 7 i Linuxach?

I ew. jaki Opamp proponujecie do układu DC Serva oprócz wyżej wspomnianego OPA2277, podwójny czy pojedyńczy to bez znaczenia ;)

Dawid523, 8 Maj 2010, 14:36

>Pytanie z innej beczki: Czy nie ma problemów z kartą w Windows 7 i Linuxach?

W linuksach nie ma najmniejszego problemu :) Co do windowsa to nie pomogę, od wielu już lat nie używam. Ale na pewno ktoś ma tutaj jakieś doświadczenia i odpowie na to pytanie.

Do DC-serva można wstawić niemalże "byle co"...

Gdy ktoś lubi, to i poczwórny zestaw OPAMP-ów w jednej kostce :)

OPA2277, to jednak niedroga extraliga i bezkompromisowy arystokrata w tej dziedzinie -- typowo osiągniemy na nim offset na wyjściu rzędu 25uV(!).

Godząc się na większe z reguły wartości offsetu i gorszą stabilność temperaturową możemy wstawić takie przykładowe zamienniki:

LT1007

OP07

OP27

MAX427

OPA227

Warto wtedy zmniejszyć rezystory 470kOhm do ok. 100..200kOhm i zwiększyć C7, C10, C12 do ok. 2.2..4.7uF.

Jeśli jesteśmy sentymentalni i kilka, kilkanaście mV offsetu nam nie przeszkadza, to możemy też zaangażować dziadka uA741 do pracy :)

Do wziecia PCM2702 msfalcona + trafko 2x16 20VA + filtr sieciowy z wlacznikiem i bezpiecznikiem

190zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

ja mam pytanie teoretyczne : używam tego DACa od miesiąca ale dopiero teraz znalazłem czas na wykonanie mojego testu podstawowego czyli jak on sobie radzi z sygnałem prostokątnym i prostokątnym z dodatkiem sinusoidy i samą sinusoidą. Wyjście oglądam na oscyloskopie. Sygnały mam na dysku jako wav lub nagrany na CD i puszczam na DACa normalnie przez USB. Problem polega na tym że przy sygnałach max. (100% wysterowania sygnał cyfrowy w pliku wav ) na wyjściu analogowym po DACu sygnał jest jakby lekko "przesterowany". Ma on amplitudę prawie 2V i powinien mieścić się bez problemu na wyjściu (składowa stała 2,4V a zasilanie części analogowej 4,8V ). Problem znika jak w foobarze zmniejszę sygnał wyjściowy o 3dB. Jak ta regulacja głośności działa to nie mam pojęcia ale myślę że to się odbywa cyfrowo czyli od każdej próbki odejmuje 3dB czyli zmienia zapis cyfrowy kolejnych próbek ale amplituda sygnału cyfrowego na wyjściu USB się nie zmienia. Na sygnałach cyfrowych się nie znam ale wiem że takie przesterowania pojawiają się jak gdzieś po drodze w części analogowej jest za małe napięcie zasilania bo nie wierzę żeby to był problem po stronie obróbki cyfrowej. Czy ktoś to sprawdzał ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwiększyć napięcie zasilania części analogowej ale zanim to zrobię pytam czy ktoś ma jakiś lepszy pomysł a może problem jest całkiem gdzie indziej ?

Jeśli zasilanie części analogowej wynosi 4.8V a chcesz osiągnąć na wyjściu napięcie 4.4V to może pojawić się problem z nasyceniem tranzystorów wyjściowych. Chodzi o to, że wyjście PCM najwyraźniej nie jest rail to rail więc przy zasilaniu 5V użyteczna wartość sygnału może zmieniać się w zakresie powiedzmy 4V. Jeśli potrzebujesz tak duże wartości sygnału na wyjściu, to przemodeluj filtr tak, żeby uzyskać dodatkowe wzmocnienie napięciowe bo z PCM więcej raczej nie wyciśniesz.

Pozdrawiam

nie chodzi o to że ja potrzebuję amplitudę sygnału wyjściowego 4,4V ale o to że normalny pełny sygnał wyjściowy ( bez sciszania w komputerze po stronie cyfrowej bo inaczej na wyjście USB chyba się nie da ) wynosi 4V p-p i taki sygnał się już nie mieści na wyjściu. Czyli zasilanie części analogowej 4,8V jest za niskie. Układ powinien pracować bez żadnego obcinania sygnału dla 100% sygnału po stronie cyfrowej. Jak sprawdzam poziom nagrania płyt CD to większość nowszych ( po 2000 roku ) jest nagrana ze 100% wysterowaniem ( a są też z przyciętymi wierzchołkami amplitudy - koszmar )

Regulację głośności mam po stronie analogowej a sygnał cyfrowy chciałem puścić pełny ale widzę że muszę jeszcze układ trochę dopracować

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Układ zmontowany. Dźwięk dobry ale bez szału. Może jak się wygrzeje. Wie ktoś dlaczego na przerobionej płytce avt ad8066 mi się wzbudza? Tylko on nawet z dodatkowym odsprzęganiem. Na wzmacniaczu słuchawkowym już tego nie robi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.