Skocz do zawartości
IGNORED

Wartość prądu chwilowego - co to jest i jakie ma znaczenie?

dj_pogrzebowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w specyfikacji jednego ze wzmacniaczy Denona znalazłem parametr "wartość prądu chwilowego" (eng. instantaneous current)- podawany w amperach. Jak zinterpretować ten parametr i czy jest on istotny przy doborze wzmacniacza?

parametr zwiazany z wydajnsocia samego zasilacza, zazwyczaj podawana ilosc pradu w A dla rezystancji rownej 0,1ohm w czasie 0,1 sekundy, czasami warunki pomiaru sa inne i/lub nie sa wgl podane normy z jakimi zostal dokonany pomiar. Lepszym wyznacznikiem jest po prostu "spojrzec" na wnetrze wzmacniacza i ocenic mozliwosci zasilacza

Dzięki. A gdybym chciał porównywać różne modele wzmacniaczy tego samego producenta z tego samego roku, pod względem wielkości tego parametru, to czego mogę się dowiedzieć? Np. wzmacniacz X ma 50A, a Y 20A. Czy to ma jakieś przełożenie na jakość urządzenia?

Im więcej tym lepiej!
Więcej koni, więcej watów, więcej procentów, więcej amperów, więcej sexu! ?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

7 godzin temu, Bumpalump napisał:

Lepszym wyznacznikiem jest po prostu "spojrzec" na wnetrze wzmacniacza i ocenic mozliwosci zasilacza

To już nawet słuchać nie trzeba tylko spojrzeć by ocenić sprzęt? Zawsze można jeszcze zważyć. O pomiarach to wstyd nawet pisać.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

10 godzin temu, dj_pogrzebowy napisał:

wzmacniacz X ma 50A, a Y 20A. Czy to ma jakieś przełożenie na jakość urządzenia?

Też mnie to interesowało i po krótkim researchu dowiedziałem się że im większa wydajność tym lepsza dynamika i kontrola.

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Zawsze można jeszcze zważyć. O pomiarach to wstyd nawet pisać.

To jeden z mitów powielanych na as że kilogramy grają . 

5 godzin temu, Misio38 napisał:

To już nawet słuchać nie trzeba tylko spojrzeć by ocenić sprzęt?

A jak chcesz posluchac wydajnosci proadowej zasilacza?

teoretycznie by sie dalo ale a) musisz miec kolumny ktore stanowia naprawde duze wyzwanie dla wzmacniacza i b) miec jakis punkt odniesienia czyli inny wydajniejszy badz mniej wydajny wzmacniacz

2 godziny temu, Bartosz_70659 napisał:

To jeden z mitów powielanych na as że kilogramy grają . 

Same kilogramy nie graja bo z wagi nie wynika np barwa wzmacniacza czy muzykalnosc ale jesli jestesmy przy temacie wydajnosci pradowej a ta jest zwiazana scisle z transformatorem wiec ciezszy transformator=ciezszy wzmacniacz, trzeba oczywiscie odroznic jeszcze typy transformatorow bo np 1kVA EI bedzie wazyl tyle samo co 1.5kVA toroid

15 minut temu, Bumpalump napisał:

Same kilogramy nie graja bo z wagi nie wynika np barwa wzmacniacza czy muzykalnosc

Oczywiście o tym samym myślałem. 

6 godzin temu, Misio38 napisał:

To już nawet słuchać nie trzeba tylko spojrzeć by ocenić sprzęt? Zawsze można jeszcze zważyć. O pomiarach to wstyd nawet pisać.

Słuchać trzeba.. to jest najważniejsze.! 

..ale by ocenić sam zasilacz jak napisał @Bumpalump ..wystarczy spojrzeć na budowę i zastosowane elementy..

jeśli jest się doświadczonym w tej dziedzinie..:) 

Trochę trudniej będzie to zrobić ''na oko'' z klasą D

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.