Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 450 za 1800zł. - dobra propozycja?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Moje Dali długi czas tańcowały z Densenem B100, moja opinia jest zbierzna z baad 74.Odradzam ci ten wzmacniacz. Słuchałem równierz DM10, równierz odradzam ci ten wzmacniacz.B100 i DM10 to dobre wzmacniacze w swojej klasie,ale ja nie zestawiałbym ich z Dali 450.Może Creek albo Primare, bo Audio Analogue to chyba zbyt droga propozycja.Ale Creek...

mialem dali 450 przez 6 lat

gralo z Yamaha 590,

monoblokami MF MA 65 (a wlasciwie nie gralo - dzwieko podobny do densenow - wiec troche pomylka)

na koniec AUDIOLAB 8000S napedzal je najdluzej 3,5 roku - i bylo swietnie,

ale opniewaz lubie glosno to zmienilem na koncowke mocy SONY 9000 ES 2x140 W czy jakos tak

- minimalnie cieplejsza od Audiolaba - ale no minimalnie...

gdybys trafil A 8000S w takim astanie jak ja sprzedawalem - fabryczny

- kartony papiery - bajka nigdy nie naprawiany za 2500 to mozesz brac smialo!!!

nawet daleko za nim jechac bo jesli lubisz szybki twardy bas i analityczna gore to bedzie to !!!

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 2 tygodnie później...

A jakie jest Wasza opinia na temat tych wzmaków (naturalnie do dalaków 450):

1. Primare A 30.1 - wchodzi nowa seria, więc ten chyba będzie taniej.

2. Myryad MI240 - nie słyszałem, ale przyznam że jakośc wykonania i aparycja robią wrażenie.

3. CR Developments Orpheus 325 - post demonstracyjny za 3500 zł, z pełną gwarancją.

4. Atoll IN 100 + dedykowana mu końcówka.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Czy ja dobrze słyszę? "CR Developments Orpheus 325"? To ktoś spotkał jeszcze to "lusterko"? ;)

Grał u mnie CR 325 przez ostatnie trzy lata. Napędzał Dali 450 właśnie. Krótko: potęga brzmienia, bardzo mocny i dobrze trzymany w ryzach bas, doskonała, pełna i "mięsista" średnica, góra dobra, ale nieco uboga w informacje w skali mikro-mikro (cóż, cecha tranzystora - dopiero jak przesiadłem się na lampę zrozumiałem, o co chodzi). Zestawienie świetne, ale - uwaga - do dużych pomieszczeń, ten wzmacniacz oraz Dali w małym pokoju zatłuką basem (chyba, że ktoś tak lubi). Tak czy inaczej, przesłuchać warto.

Gorąco ten wzmacniacz polecam. Spróbuj zbić jednak cenę, jeśli brzmienie przypadnie ci do gustu. Moim zdaniem za nowy warto dać i 3500, ale masz pole do negocjacji: sprzęt nie jest od dobrych kilku lat produkowany, a kosztował pierwotnie 4,5 kPLN. Swój kupiłem także jako ex-demo, z pełną gwarancją, za _50_% ceny sklepowej, w 2001.

Uwaga natury użytkowej: ponieważ Dali mają wysoką skuteczność, a wzmacniacz bardzo dużą moc (wg. Audio 280W/kanał przy 4 ohmach), gałką głośności kręci się w dość ograniczonym zakresie. "Zero" jest na godzinie 12, koło trzeciej jest już _bardzo_ głośno. Pokrętło chodzi jednak bardzo pewnie, to i problemów z precyzyjnym ustawieniem poziomu natężenia dźwięku nie ma żadnych - należy tylko pamiętać, by nie "odkręcić" piecyka zbyt zamaszyście ;) Warto zwrócić uwagę na zrównoważenie potencjometru. Ogólnie, więcej napisać mogę na życzenie.

• 3 tygodnie później...

odnawiam watek ponieważ odezwalo się tu wielu zwolenników dali 450. chodzi o to, iż bezskutecznie usiłuje je kupić od dłuższego czasu. moż ktoś z was lub waszego otoczenia chce sie ich pozbyc? prosił bym o kontakt.

Ceny dosc wysokie porownujac z Dania:

Dali 450 højtaler i sort træ. 6 år gamle.

I yderst god behold, end ikke med små riser. Spiller godt med stor og klar lyd.

Pris 2.800,-kr

Dali 850 mahogny, 2x 8" basser, 29 kg pr stk. enkelte ridser, spiller kanon, rent men også dybt i bassen. Med kvalitetskabel fra hifi-klubben. Evt. byt med andet hifi. pris 3400, kr.

Co sie tlumaczy na nasze:

450, czarne, 6-letnie, bez najmniejszej ryski - 2800 kr.czyli jakies 1500 zl

850, mahon, 29 kg sztuka, pojedyncze ryski, razem z kablem - 3400 kr. czyli jakies 1800 zl

Te 850 7-letnie, kwity ze sklepu do wgladu.

pzdrw

soso

>soso

Jak dla mnie cena 450 w Danii to żadna okazja.

Gdybym mieszkał na Jutlandii to co innego.

Za moje Dalaki zapłaciłem 1800 zł., ale mogłem je dokładnie obejrzeć, posłuchać w sklepie, później wziąć na 1 dzień do siebie.

Poza tym dochodzi kwestia kosztów transportu - przywiozłem kolumny samochodem, zajęło mi to 10 minut a kosztowało 0,5 l benzyny.

Druga sprawa to różnica w cenach używanego sprzętu (i nie tylko-niestety) między naszym przebogatym krajem a resztą Europy, nie mówiąc o Stanach. Jak człowiek przegląda czasami oferty na e-bayu to krew zalewa.

Jeszcze raz proszę wszystkich o porady na temat odpowiedniego wzmaka do Dali 450.

>oczy

O Delcie 290 Arcama nic nie znalazłem na ich stronie.

• 3 miesiące później...

Odświeżam wątek.

Kolumny mam już pół roku, jestem b. zadowolony, ale...

No właśnie - wciąż grają podpięte do 7 letniego amplitunera stereo Onkyo.

Z lepszym wzmakiem pewnie wycisnę z nich więcej.

Zastanawiałem się nad kupnem integry z II ręki i ta opcja wydaje mi się najbardziej racjonalna.

Ostatnie propozycje:

- Musical Fidelity A1001 za 4550 zł.

- Audionet SAM v2 bez pilota za 4990 zł.

- Densen DM-10 za 2600 zł. (chociaż było sporo negatywnych opinii na temat zestawienia Dali 450 z Densenami).

W przypadku Audioneta mam tą komfortową sytuację, że mogę go wypożyczyć na odsłuch.

Żeby posłuchać Musicala z Dali musiałbym targać kolumny z Białegostoku do W-wy.

A może nie warto nim sobie zawracać głowy, chociaż 30 kg, 3 transformatory i 50W w klasie A jest kuszące.

W każdym razie max budżet 4500-5000.

Do Dali 450 dobrą lampę, i będzie miodzio. Jeżeli lampa będzie naprawdę dobra, to kolumny zachowają też swoją dynamikę, będą grać z werwą, bez żadnych spowolnień czy zamuleń. Przerabiałem takie zestawienie, z lampowcem DIY. Było znakomicie.

-> tomek11

Co do Musicala to obawiam się, że ogłoszenie nie jest już aktualne. Tzn. ja kupiłem właśnie za tę cenę egzemplarz w Warszawie.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad używanym kompletem LC Audio (z końcówką ZapSolute 78W w klasie A).

>Mc Gyver

Sęk w tym, że chyba trudno znaleźć dobrą lampę za te pieniądze - zawsze uważałem, że prawdziwe lampowce to zaczynają się od 10-12 tys. zł. Z kolei nie mam przekonania do kupowania używanych wzmacniaczy lampowych - nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i mógłbym przepłacić. W świecie tranzystorów czuję się pewniej, kupno używki nie stanowi bariery psychologicznej takiej jak w przypadku lampy.

Nie jestem uprzedzony do baniek, ale czy przy tym budżecie lampowiec zapewni mi taką jakość basu jak dobry tranzystor za tą samą kasę? W końcu nie chciałbym tracić czegoś, co zyskałem po wymianie starych kolumn na dalaki.

Użytkuję w tej chwili lampowca DIY na zamówienie, kosztował poniżej 3000zł. Gra to lepiej niż większość tranzystorów do gdzieś 5000zł, bas jest swobodny, dynamiczny i kontrolowany. Ma zdalne sterowanie głośności, i wysteruje niemal każde kolumny. Twórcy tego dzieła już pracują nad następnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warte zainteresowania !

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

A co powiecie o Audionecie SAM V2 - może ktoś wcześniej słuchał z Dali 450?

Jest teraz do kupienia za 5500 zł. z drugiej ręki w idealnym stanie i z tym ładnym (metalowym) pilotem, bo na razie wciąż słucham ośmioletniego amplitunera Onkyo.

Przyznam też, że z zainteresowaniem czytam wpisy o nowym Denonie 1500AE, będę miał okazję posłuchać z moimi kolumnami, ale Audionet to chyba inna liga?

Arcam FMJ 32 pewnie by się zgrał, tylko ta cena za nowy...

• 6 miesięcy później...

No i padło na Creeka - Pre P43, amp A43 i CD 43mk2.

Powiem krótko - jest bardzo ok. Creeka odsłuchiwałem wcześniej z Dali Ikon 6. Słuchałem też Arcama A80, CEC-a ze starszej wersji (z takim charakterystycznym potencjometrem) i złotego Amplifikatora. Wybrałem Creeka - wprawdzie nie nowy, ale za te pieniądze za kompletny system trudno byłoby znaleźć coś lepszego. Obawiałem się czy Creek wysteruje 4-omowe Dali 450. Ikony 6 są zdaje się 6-omowe i z nimi Creek nie miał żadnego problemu. Aż sie zdziwiłem - taki wypierdek (z wyglądu), jak w sklepie go podłączali to pewnie na mojej głupiej gębie pojawił się grymas, ale do czasu aż zagrała muzyka. I z 450 nie miał żadnych problemów i to w 25m2. Czy te waty inne czy jak? A może to kwestia rozdzielenia pre i wzmacniacza? Ok, słyszałem bardziej wydajne wzmaki (tyle, że sporo droższe), ale naprawdę te 50W Creeka brzmi tak, jakby to nie było 50W, tylko sporo więcej.

• 9 miesięcy później...

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w łączeniu Dali 450 z Musicalem A300? Czy ma to szanse lepiej zagrać niż z moim wzmakiem?

• 2 tygodnie później...

@Tomek11

Jeśli ten Musical A300 gra ciepło jak chyba większość wzmacniaczy tej firmy to raczej nie będzie to zachwycające połączenie z Dali 450.

Dali już ma ciepłą średnicę a pogłębienie tego efektu pewnie makabrycznie obniży jej czytelność czyli może pojawić się typowe tzw. zamulenie.

W jakim celu chciałbyś zmienić wzmacniacz, na jakim brzmieniu Ci zależy?

Pozdrawiam

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• 7 miesięcy później...

No dobra, brak wpisów, więc zapytam wprost, który wzmak jest Waszym zdaniem lepszy do Dali 450: mój Creek pre P43 + amp A43 czy nowy Arcam FMJ A32?

• 9 miesięcy później...

Witam .przymierzam sie do kupna tych kolumn . Jaka jest realna cena na chwile obecna . Zakładamy ze kolumny sa w dobrym stanie i normalnie uzytkowane . Jak radzicie no i czy bedzie to pasowac do końcowki Harman Kardon Citation 19 czy lepiej sobie odpuscic?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.