Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do Grundiga A9000 i A904

Marzena Nowak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc w doborze kolumn do Grundiga A 9000 i A 904. Do A 9000 miałem podłączone kolumny Grundig Box Professional ale po jakimś czasie uległ spaleniu układ STK i obecnie mam jakiś zamiennik. Kolumny  do pokoju  około 30 metrów .Najlepiej z zawieszeniami gumowymi i jakością dźwięku podobną do Grundig Boxów profesjonal .Słucham muzyki klasycznej, dance i disco 

https://www.audiostereo.pl/topic/143708-kolumny-do-grundiga-a9000-i-a904/

Cześć.

Skoro piszesz o spalonym STK to przypuszczam ,że chodzi o A 9000. A904 z tego co kojarzę nie miały STK(?). Jak gra wzmacniacz na nieoryginalnym STK? Jakie różnice wyłapujesz?

A więc, jaki to był model Grundigów Professional? Bo one to chyba są 4 Ohm(?) i... już chyba wiesz dlaczego spalił ci się STK.

Musisz kupić kolumny 8Ohm. Seria Fine Arts gra ciepło ,więc musisz mieć kolumny o neutralnej lub chłodniejszej sygnaturze. Nie wiem jak model A-9009, ale pozostałe nie są zbyt wydajne prądowo( miałem je wszystkie poza 9009), więc odpadają kolumny o niskiej skuteczności.

Arcus TM 88/98 ,lub jakieś inne ,które spełniają kryteria wytłuszczone drukiem.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Na razie  nie używam tego wzmacniacza .Zamontowany  tam jest STK3152III. Były do niego podłączone Grundig Boxy 2500 profesjonal. W użyciu obecnie jest V 1700 z Grundig Boxami 650. A 904 też jest chyba na kolumny 8 Ohm dlatego  stoi i czeka na Wasze propozycje . Nie  mam ochoty uwalić kolejnego wzmacniacza.Myślałem  ,że przy nadmiernym obciążeniu wzmacniacz sam się wyłączy  ale  chyba się przeliczyłem  albo były inne powody.

Dziękuję za propozycję.  Mam jeszcze z dawnych czasów Altusy 140  które są 8  Ohm ale pomimo że stały kilka lat w dobrych warunkach  wykruszyły się zawieszenia.

Te modele co ci podałem mają impedancję 8Ohm - mam TM-88 u siebie. Zresztą jest sporo modeli tego producenta na 8Ohm.

Kolumny z serii  Fine Arts Classic robił dla Grundiga właśnie Arcus, a czy się opłaca? Generalnie Arcus robił bardzo dobre kolumny na porządnych przetwornikach. Pozostaje kwestia czy te Grunding Three to pierwsza wersja ,czy druga, bo one sporo się różniły.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.