Skocz do zawartości
IGNORED

Moduł rozszerzeniowy dac'a QXR od CYRUS - ktoś słuchał?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym podpytać kolegów z forum, czy ktoś miał juz możliwośc przesłuchania jakiegokolwiek wzmacniacza / przedwzmacniacza CYRUS'a z modułem QXR. To ogólnie nowość, więc nie wiem czy jest już możliwość przesłuchania tego modułu w praktyce. Zastanawiam się nad upgradem mojego 8.2 DAC. Będe wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Audiofan 2000 napisał:

Witaj,

a jest jakis link do producenta??

tylko tyle:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja słuchałem w jednym salonie audio. Postawione obok siebie 8.2DAC i ten z upgradem DAC. Nie zastanawiaj się nad upgrade'm, nie ma nad czym. To co się stało ze sceną w tej wersji z QXR było mega na plus.

W jednym ze sklepów w Wawie panowie powiedzieli mi ze QXR ma byc dostepny juz w tym miesiacu.

Generalnie troche zagwostka, jak sam modul moze znaczaco zmienic jakosc, przyjedzie posluchamy.

Jesli komus juz wpadnie w rece/uszy niech pisze.

Ile ten lepszy DAC i ulepszenie wyjścia słuchawkowego ma kosztować? Montaż  do 8.2DAC samemu czy wysyłka do serwisu w Niemczech? Nie wiem czy już jakiś użytkownik ósemki na konkurencyjnym forum nie opisywał efektu takiego podrasowania, chyba tak. 

-Salva Mea-

19 godzin temu, tytanowy_janusz napisał:

Ja słuchałem w jednym salonie audio. Postawione obok siebie 8.2DAC i ten z upgradem DAC. Nie zastanawiaj się nad upgrade'm, nie ma nad czym. To co się stało ze sceną w tej wersji z QXR było mega na plus. 

Potwierdzam co pisze @januszek, byłem na takiej przedpremierowej prezentacji z porównaniem wersji zwykłej oraz upgrade'u. Faktem jest że scena się zmienia, może nie diametralnie ale pozytywnie, pytanie tylko jaki koszt upgradu?

20 godzin temu, Audiofan 2000 napisał:

Witaj,

a jest jakis link do producenta??

tylko tyle:

Ukryta Zawartość

cena podobno około 2800 zł za moduł QXR ale jesli znacząco poprawi obróbkę sygnału to jestem w stanie to przełknąć.

Ukryta Zawartość

31 minut temu, VANDIT1234 napisał:

tylko tyle:

Ukryta Zawartość

cena podobno około 2800 zł za moduł QXR ale jesli znacząco poprawi obróbkę sygnału to jestem w stanie to przełknąć.

To cena wydaje się znośna

Ukryta Zawartość

Hmm, moim zdaniem drogo i już chyba lepiej iść w PSX r2, w sumie podobne zyski jeżeli chodzi o scenę plus wg mnie wokale dostają więcej wypełnienia, są większe i jakby przez to bardziej namacalne, również góra dostaje więcej wypełnienia, nie jest już taka strzelista jak w gołym 8-2 DAC. Przynajmniej ja tak to u siebie odebrałem. 

-Salva Mea-

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

Hmm, moim zdaniem drogo i już chyba lepiej iść w PSX r2, w sumie podobne zyski jeżeli chodzi o scenę plus wg mnie wokale dostają więcej wypełnienia, są większe i jakby przez to bardziej namacalne, również góra dostaje więcej wypełnienia, nie jest już taka strzelista jak w gołym 8-2 DAC. Przynajmniej ja tak to u siebie odebrałem. 

no ale jest  mały szkopuł ? PSX-R już mam... teraz mam "głodność" na kolejny upgrade ? myślę, że bez posłuchania się nie obędzie. Dzwoniłem już do kolegi z branży i ma mi zorganizować odsłuch 8.2 z modułem QXR - niestety dopiero za 2 tygodnie, ale poczekam. ponoć różnica jest ogromna, więc będe chciał to sobie pożyczyć  i potestować 1:1 ( z QXR oraz bez QXR) jakoś mnie to tak nakręciło .. ponoć wymiana we własnym zakresie to około 30 minut wliczając w to update softu, więc myślę, że jeśli testy wypadną pomyślnie, to się skuszę. 

W sumie jak jest możliwość podrasowania i są chęci a do tego faktycznie zmiany będą tego warte (branża zawsze słyszy olbrzymią poprawę i jest to akurat naturalne ? )to czemu nie. Napisz jak możesz tu albo w naszym Klubie Cyrusa jak to wypadło u Ciebie. Masz PSX r czy nowszy r2? 

Ps. Do mnie  jedzie bardzo chwalony za granicą DAC od nieznanej mi jeszcze do niedawna firmy  RME ADI 2 DAC fs. Jest też wzmacniacz słuchawkowy na pokładzie więc może w końcu moje planary zaczną grać tak jak przecież potrafią. Z dziurki Cyrusowej dupy nie urywało, chociaż słuchawki niby łatwe w napędzeniu. Posłuchamy, zobaczymy. 

-Salva Mea-

Ma się rozumieć, ze jak już posłucham to dopiszę wrażenia do tego wątku ? a posiadam ten nowszy R2 PSX-R ? 

• 9 miesięcy później...

Podłanczam się do tematu. Obecnie czekam na upgrade wzmaka cyrus 82 dac o modól qxr.  Jak tylko co otrzymam to podzielę się opiniami. Czy w międzyczasie któryś z forumowiczów testował ten sprzęt?