Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z zasady unikam świetnych realizacji, jeśli muzyka mi nie leży, bo nie lubię się katować brzydką muzyką, nawet jeśli świetnie brzmi. Pewnie dlatego, że to muzyka jest dla mnie wartością, a nie wybitne i senne plumkanie. Tak więc jestem najbardziej szczęśliwy jeśli trafię album, który czaruje mnie muzyką a do tego świetnie brzmi. Z ostatnich zakupów, który spełnia te kryteria w ucho wpadły mi:

http://www.ccd.pl/12-female-voices-p192476/

http://www.ccd.pl/sampler-uncompressed-world-instrumental-music-jazz-p193477/

Bardzo też lubię większość płyt Jopkowej, które zwykle też świetnie brzmią.

Również fajna płyta: http://merlin.pl/Quiet-Letters_Bliss/browse/product/4,838650.html

http://www.amazon.com/They-Made-History-Bliss/dp/B000EHPYTQ

Swoją drogą ciekawe, czy pojawi się Tempo 7, czy będzie trzeba żyć z 25-tkami, bo jeśli tak, to następne AP nie staną w moim pokoju.

Daj już spokój tym 25. Widać trafiłeś na złą konfigurację lub nie podeszło Ci brzmienie. To kwestia gustu. Dla mnie 6 w porównaniu z 25 brzmią jakoś prostacko, zwłaszcza przełom wysokich i średnich. W życiu bym nie zamienił. Udało mi się je wygrzać i skonfigurować, dla mnie bomba. A Ty tylko co drugi wpis czepiasz się 25. Te same głośniki są i w chwalonych Stepach i w Avanti. I co, nagle tylko w 25 je spartolili? Poza tym nie wiedomo dlaczego akurat one nie miały szczęścia do recenzji u nas w kraju. U nas wszyscy rzucili się na tańsze 6.

Daj już spokój tym 25. Widać trafiłeś na złą konfigurację lub nie podeszło Ci brzmienie. To kwestia gustu. Dla mnie 6 w porównaniu z 25 brzmią jakoś prostacko, zwłaszcza przełom wysokich i średnich. W życiu bym nie zamienił. Udało mi się je wygrzać i skonfigurować, dla mnie bomba. A Ty tylko co drugi wpis czepiasz się 25. Te same głośniki są i w chwalonych Stepach i w Avanti. I co, nagle tylko w 25 je spartolili? Poza tym nie wiedomo dlaczego akurat one nie miały szczęścia do recenzji u nas w kraju. U nas wszyscy rzucili się na tańsze 6.

To fakt, zbyt często o tym piszę, pewnie dlatego, że ludzie nie czytają poprzednich wątków i wciąż pojawia się pytanie o porównanie 6 i 25. W Stepach i Avanti ten głośnik jest inaczej zaaplikowany, a całe kolumny mają inną równowagę tonalną.

U nas wszyscy rzucili się na tańsze 6.

Wybacz, ale cena nie gra.....

To fakt, zbyt często o tym piszę, pewnie dlatego, że ludzie nie czytają poprzednich wątków i wciąż pojawia się pytanie o porównanie 6 i 25. W Stepach i Avanti ten głośnik jest inaczej zaaplikowany, a całe kolumny mają inną równowagę tonalną.

Wybacz, ale cena nie gra.....

A skąd wiesz, jak jest zaaplikowany? Z tego co wiem, zwrotnice są nierozbieralne. Być może miałeś do czynienia z uszkodzonym egzemplażem, lub kłócił się z systemem odsłuchowym. Chyba czas się spotkać u mnie. Wtedy jasno będziesz mógł wytknąć rażące błedy. Przekonamy się czy to kwestia gustu, czy błędy konstrukcji. Jak niemal wszystkie wyczynowe głośniki, mają swój styl grania i wymagają doboru sprzętu. O guście nie wspomniawszy. Audio Show pokazało, jak można zepsuć brzmienie najlepszych nawet kolumn (vide Sonusy Aida czy Dynaudio Exite). Cena może nie gra roli. Ale ile miałeś w polskiej prasie recenzji Scorpio 25 czy Cardeasów? Ile w ogóle masz testow AP? Wysuwać wnioski na podstawie pojawialności w polskiej prasie jest zbyt pochopnie. Wedłg tego, to amplitunery Onkyo to zwykły szmelc, bo nie ma ich wcale. Widzę że masz uraz i tezę. Wobec tego pewnie uważasz, że entuzjastyczne testy w prasie angielskiej, niemieckiej, rosyjskiej czy nawet z Hong Kongu są zmanipilowane. Potęga lobbystyczna AP. Jak nie ma testu w naszym Audio, nie można wierzyć :)

Edytowane przez Woodolec

A skąd wiesz, jak jest zaaplikowany? Z tego co wiem, zwrotnice są nierozbieralne

Ponieważ brzmienie całych kolumn ma inną równowagę tonalną i ten sam głośnik brzmi po prostu jaśniej. Być może się uczepiłem, nie chcę nikomu psuć zabawy, czy wyrokować. Faktem jest, że Denon nie jest najlepszym partnerem także dla szóstek i z obecną lampą jest znacznie lepiej. Całkiem możliwe, że i 25tki zagrałyby inaczej. W wielu nagraniach tych wybitnych było bardzo dobrze, a wycofanie góry było słyszalne na ciemniejszych nagraniach, z których i Dali Ikon 6 i AP Tempo 6 wyciskają jeszcze odrobinę blasku na górze pasma. Średnica 25 była świetna, bas również, mnie tylko zabrakło otwartości w górnym zakresie częstotliwości. A ponieważ lubię oddech i nasycenie talerzy, ich dźwięczność i naturalność, to 25 zmieniłem na 6, co nie znaczy, że moja racja jest najmojsza i ma stać się dogmatem. Każdy lubi co innego, mnie akurat takie mocne wygładzenie góry nieco razi, szczególnie po zabawie z dawnych lat z Wharfedale Diamond 9.5

Ponieważ brzmienie całych kolumn ma inną równowagę tonalną i ten sam głośnik brzmi po prostu jaśniej. Być może się uczepiłem, nie chcę nikomu psuć zabawy, czy wyrokować. Faktem jest, że Denon nie jest najlepszym partnerem także dla szóstek i z obecną lampą jest znacznie lepiej. Całkiem możliwe, że i 25tki zagrałyby inaczej. W wielu nagraniach tych wybitnych było bardzo dobrze, a wycofanie góry było słyszalne na ciemniejszych nagraniach, z których i Dali Ikon 6 i AP Tempo 6 wyciskają jeszcze odrobinę blasku na górze pasma. Średnica 25 była świetna, bas również, mnie tylko zabrakło otwartości w górnym zakresie częstotliwości. A ponieważ lubię oddech i nasycenie talerzy, ich dźwięczność i naturalność, to 25 zmieniłem na 6, co nie znaczy, że moja racja jest najmojsza i ma stać się dogmatem. Każdy lubi co innego, mnie akurat takie mocne wygładzenie góry nieco razi, szczególnie po zabawie z dawnych lat z Wharfedale Diamond 9.5

O rany, to jestem zdziwiony. Pierwsze co musiałem zwalczyć to rozjaśniony balans tonalny. Co prawda góra jest gładka, ale jest jej sporo i ma bardzo dobrą rozdzielczość. Fakt, Denony które znam, za bardzo pacyfikują górę. Może to było przyczyną? U mnie np. w utworze Time lub Money z Dark Side of The Moon czasami aż we łbie brzęczy. Jest o wiele więcej powietrza i wyrazistości niż na Sonusach kolegi. Taki sznyt typowy dla AP. Konieczny jest do nich mocny wzmacniacz o dużym współczynniku tłumienia. W pewnym momencie przegiąłem z detalicznością góry i musiałem się wycofać. Szczerze mówiąc, myślę o buforze lampowym, żeby nieco ocieplić wysokie. Kolumny generalnie bardzo dobrze pokazują róznice brzmienia nie tylko klocków ale i kabli. Np. na głośnikowym Neotechu z miedzi monokrystalicznej nie potrafiłem za długo wytrzymać właśnie z powodu nadmiernej ekspozycji góry przy odchudzeniu basu.

Hej

Trochę "off topic" jednak dotyczy AP Tempo 6. Może ktoś z fanów będzie zainteresowany zakupem Tempo VI w kolorze piano black? Ogłoszenie jest w dziale giełda oraz tu : http://allegro.pl/audio-physic-tempo-vi-piano-black-okazja-i3809163561.html

Dlaczego sprzedaję? Chcę kupić Scorpio :)

Pozdrawiam wszystkich fanów AP

Wojtek

Na koniec moim zdaniem najlepsza produkcja jaką słuchałem do tej pory na moich AP, Hoff Ensemble - Quiet Winter Night 24/96, genialny projekt, zmiata wszystko co słyszałem do tej pory w dziedzinie współczesnego jazzu.

Słuchałem, coś pięknego:-)

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkim użytkownikom AP i nie tylko, życzę głównie zdrowia (przyda się, żeby robić kasę), kasy (przyda się, żeby leczyć zdrowie), świątecznej atmosfery, szczerej radości i powodów do uśmiechów (nie tych udawanych). Poza tym bogatego Mikołaja i takich oto prezentów w takich oto salonach (tyle, że lepiej wytłumionych:)

cardeas_ambient.jpg

Fajne klimaty kurczę....

61_boze-narodzenie-zima.jpg

Witam,zwracam sie z ogromną prośbą o pomoc w doborze przednich kolumn do małego pokoju ,do kolumn będe miał ok 2,5-2,7 metra,po długości pokój ma ok 5,7 m.Kolumny maja mieć przeznaczenie do kina domowego,chce dokupic do tego central i tyły, oraz suba.

Kolumny muszą stać przy ścianie , amplituner będzie prawdopodobnie onkyo tx-nr 3008 a odtwarzacz bluray cambridge azur 751BD.

Mam do kupienia 2 typu tych kolumn:

Audio Physic Yara Evolution oraz Audio Physic Tempo 2.

Nie wiem jak to gra, ale pomysł z podzieleniem pół drewno, pół coś tam jest fatalny. Brzydactwa. Mam nadzieję że zwraca te minusy dźwiękiem.

Kwestia gustu i przyzyczajeń. W rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej. To aluminium. Świetnie spasowane i wykonane. Robi wrażenie.

Witam,zwracam sie z ogromną prośbą o pomoc w doborze przednich kolumn do małego pokoju ,do kolumn będe miał ok 2,5-2,7 metra,po długości pokój ma ok 5,7 m.Kolumny maja mieć przeznaczenie do kina domowego,chce dokupic do tego central i tyły, oraz suba.

Kolumny muszą stać przy ścianie , amplituner będzie prawdopodobnie onkyo tx-nr 3008 a odtwarzacz bluray cambridge azur 751BD.

Mam do kupienia 2 typu tych kolumn:

Audio Physic Yara Evolution oraz Audio Physic Tempo 2.

czytałem twój post w tematyce kina domowego już nie pamiętam gdzie ale pisałeś że również rzoważasz zakup AP tempo 6 bierz je w ciemno stary bo to bardzo dobre udane paczki będziesz cieszył się nimi na dłuuugie lata. potem jeszcze sprzedaż w podobnej cenie co kupisz dziś.

pozdr

czytałem twój post w tematyce kina domowego już nie pamiętam gdzie ale pisałeś że również rzoważasz zakup AP tempo 6 bierz je w ciemno stary bo to bardzo dobre udane paczki będziesz cieszył się nimi na dłuuugie lata. potem jeszcze sprzedaż w podobnej cenie co kupisz dziś.

pozdr

Niestety czytałem pełe. Test tych kolumn i musz stać ok 80 cm od ściany co u mnie jest nierealne!kino mam zbudowane na serokosc w pokoju a szerokość w blokowisku to ok 2,8 m od telewizora

Wkońcu jakiś konkretny wpis! Polecam Ane Brun, yello the eye, portico quartet knee deep coś tam :), barb jungr walking in the sun, opus3 sampler genialnie nagrany i świetny muzycznie, dead can dance spirit chaser, damien rice, qwyneth herbert, piraci z karaibow cz4 hans zimmer wraz z rodrigo y gqbriela, depeche mode delta machine świetny album, james blake, air talkie walkie, keatwerk, pierwszy sampler audio physic ale pewnie masz, genialny album karl jenkins i adiemus, jen chaplin re visions, yoav, madeleine peyroux dreamland...cdn

faktycznie 25tki mogą wydać się ciemne a zwłaszcza w porównaniu z 6tkami, niemniej jednak mnie właśnie ta jasna mieniera szóstek przeszkadzała z moim pathosem i ikemi dlatego po zamianie na 25tki odetchnąłem z ulgą od panowania góry,. Muszę jednak podkreślic z cała stanowczością ze górze 25tek nic nie brakuje, nie brakuje wybrzmień, szczegółu! lub czegokolwiek, moim zdaniem poprzez udelikatnienie góry można latwiej wsłuchać się i zauważyc o dziwo więcej barw i tonacji sopranów niż to miało miejsce w 6tkach. ale jestem zwolennikiem twierdzenia że nie ma systemu lepszego lub gorszego ważne jest aby podążać do dzwięku jaki nam w duszy gra i pasuje do naszych osobistych preferencji tonalnych! amen :)

Ciekawe spostrzeżenia. Nie słuchałem 25, lecz tylko VI i również miałem podobne spostrzeżenia co do pewnej ekspansywności góry. Mi niezbyt to przypadło do gustu. Reszta natomiast wypadła bardzo dobrze, no może brakowało dociążenia w najniższym basie. Przyznaję od razu, że nie słuchałem VI długo, bo zaledwie 1-2h.

Witam Panowie

Co możecie powiedzieć o Audio Physic Avanti I mkII,stara szkoła ...czy godna uwagi?

Dzięki za jakąkolwiek podpowiedź .

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Ciekawe spostrzeżenia. Nie słuchałem 25, lecz tylko VI i również miałem podobne spostrzeżenia co do pewnej ekspansywności góry. Mi niezbyt to przypadło do gustu. Reszta natomiast wypadła bardzo dobrze, no może brakowało dociążenia w najniższym basie. Przyznaję od razu, że nie słuchałem VI długo, bo zaledwie 1-2h.

z tym dociążeniem basu to raczej winie elektronikę i na pewno ustawienie, te cholery :) są strasznie wrażliwe na odległości do tyłu i na boki, w moim zaadopotownym akustycznie pokoju zeszło mi prawie 4 miesiące zanim doznałem ustawienia. ale wrto było.aha i tempo25 bas jest lepiej kontrolowany i jakby bardziej miękki jednocześnie, więcej tez słychać textur w basowych pomrukach. I like.

• 2 tygodnie później...

faktycznie 25tki mogą wydać się ciemne a zwłaszcza w porównaniu z 6tkami, niemniej jednak mnie właśnie ta jasna mieniera szóstek przeszkadzała z moim pathosem i ikemi dlatego po zamianie na 25tki odetchnąłem z ulgą od panowania góry,. Muszę jednak podkreślic z cała stanowczością ze górze 25tek nic nie brakuje, nie brakuje wybrzmień, szczegółu! lub czegokolwiek, moim zdaniem poprzez udelikatnienie góry można latwiej wsłuchać się i zauważyc o dziwo więcej barw i tonacji sopranów niż to miało miejsce w 6tkach. ale jestem zwolennikiem twierdzenia że nie ma systemu lepszego lub gorszego ważne jest aby podążać do dzwięku jaki nam w duszy gra i pasuje do naszych osobistych preferencji tonalnych! amen :)

Zgadzam się całkowicie. VI brzmią bardzo ofensywnie („otwarta góra”), tak jakoś technicznie. Słuchając ich nie mogłem zapomnieć, że słucham konkretnych pudełek. Szczególów nie podawały wcale więcej niż 25, jednak jakoś tak mechanicznie. A przede wszystkim brakowało mi gładkości. Po pewnym czasie czułem zwyczajnie zmęczenie. Być może ta dosadność ułatwia pracę recenzentom, jednak odbiera przyjemność słuchania. Dla mnie VI to hi-fi a 25 to początek high-end.

Zgadzam się całkowicie. VI brzmią bardzo ofensywnie („otwarta góra”), tak jakoś technicznie. Słuchając ich nie mogłem zapomnieć, że słucham konkretnych pudełek. Szczególów nie podawały wcale więcej niż 25, jednak jakoś tak mechanicznie. A przede wszystkim brakowało mi gładkości. Po pewnym czasie czułem zwyczajnie zmęczenie. Być może ta dosadność ułatwia pracę recenzentom, jednak odbiera przyjemność słuchania. Dla mnie VI to hi-fi a 25 to początek high-end.

nie moglbym wyrazic tego lepiej, mnie tempo vi poprostu meczyly, na poczatku odsluchow jazda bez trzymanki ale na dluzsza mete daja po uszach i ta gora ma swoj charakter ktory daje sie odczuc w kazdym nagraniu niestety. 25tki to juz hi end co sie zowie!

Pytanie tylko, co jest blizsze rzeczywistosci, gdy idziecie na koncert. Czy tam gora jest wygladzona i niemeczaca, czy jednak slychac te ostre wybrzmienia, talerze wala az huczy, a bas odczuwa sie calym cialem? Idea Hi Fi, a tym bardziej sztucznego tworu jakim jest Hi End bylo zblizenie sie do tego, co oferuje muzyka na zywo, zblizenie sie do zywego brzmienia instrumentow. Posluchajcie brzmienia Dali, tam jest dopiero gora, Tempo 6 przy nich to glosniki bez wysokotonowca. Po 2 godzinnym koncercie wychodze pozytywnie naladowany, zadowolony i szczesliwy, tam wartosci nie mierzy sie przez pryzmat wypchnietej srednicy, czy sztucznie wygladzonych skrajow pasma. Warto czasem przejsc sie na prawdziwy koncert i przypomniec sobie jak brzmi muzyka na zywo :) A Hi End? Coz, dla niektorych to 5 watowa lampa eskponujaca wybitnie wokale, ktora nie zagra ani rocka, ani porzadnie jazzu, bo wykastrowano ja z cech, ktore wielu gatunkom muzyki sluza. Ale co tam, pocieszanie sie nie kosztuje, a gusta sa tak rozne, ze dla wszystkich znajdzie sie produkt i satysfakcja.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.