Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Bobcat napisał:

Miałem na myśli to, co zwyczajowo oglądamy. A nie laboratoryjne testy aby pokazać w wyolbrzymionej skali jakieś niezauważalne (czy nawet niewidoczne) na codzień wady.

Zgadza się, ale dla jednego "zwyczajowo" to słuchanie radia w pracy, a dla drugiego wypasiony zestaw stereo w domu i super jakość.

15 minut temu, konradskala napisał:

Zgadza się, ale dla jednego "zwyczajowo" to słuchanie radia w pracy, a dla drugiego wypasiony zestaw stereo w domu i super jakość.

Tak. Ale nie testy celowo pokazujące w wyolbrzymionej skali jakieś drobne ułomności.

17 godzin temu, Bobcat napisał:

Tak. Ale nie testy celowo pokazujące w wyolbrzymionej skali jakieś drobne ułomności.

Dla jednego drobne, dla drugiego nie. Jak ze wszystkim. Powiedzenie "dobrze i tanio" na rynku telewizorów słabo się sprawdza.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Dla jednego drobne, dla drugiego nie. Jak ze wszystkim. Powiedzenie "dobrze i tanio" na rynku telewizorów słabo się sprawdza.

Te dyskutowane tutaj "wady" są na codzień niezauważalne, a znakomita większość użytkowników nie ma w ogóle pojęcia o ich istnieniu i że są to wady. Sprawa staje się istotna dla zdeklarowanych marudziarzy, którzy oglądają wg wspomnianej przeze mnie zasady "do czego by się tu przychrzanić?".

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Te dyskutowane tutaj "wady" są na codzień niezauważalne, a znakomita większość użytkowników nie ma w ogóle pojęcia o ich istnieniu i że są to wady. Sprawa staje się istotna dla zdeklarowanych marudziarzy, którzy oglądają wg wspomnianej przeze mnie zasady "do czego by się tu przychrzanić?".

Zbyt surowo to oceniasz. Przyzwyczajenie do wysokiej jakości obrazu uzyskanego z topowych MiniLED, OLED czy QD-OLED powoduje, że zejście na półkę niżej jest natychmiast zauważalne, a dla wielu nawet bardzo bolesne...

4 minuty temu, konradskala napisał:

Zbyt surowo to oceniasz. Przyzwyczajenie do wysokiej jakości obrazu uzyskanego z topowych MiniLED, OLED czy QD-OLED powoduje, że zejście na półkę niżej jest natychmiast zauważalne, a dla wielu nawet bardzo bolesne...

Ja? Zbyt surowo? Chyba raczej zbyt literalnie. Ilu jest użytkowników wymienionych przez Ciebie topowych technologii? Może 5%, chyba znacznie mniej. A ilu spośród tej liczby jest samych i wymagających użytkowników? Jakiś ułamek procenta. Dla reszty (tak mniej-więcej 99.9%) te "wady" wiszą zwiędłym kalafiorem.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Ja? Zbyt surowo? Chyba raczej zbyt literalnie. Ilu jest użytkowników wymienionych przez Ciebie topowych technologii? Może 5%, chyba znacznie mniej. A ilu spośród tej liczby jest samych i wymagających użytkowników? Jakiś ułamek procenta. Dla reszty (tak mniej-więcej 99.9%) te "wady" wiszą zwiędłym kalafiorem.

Wiele, wiele razy już to powtarzałem...Reszta mnie nie interesuje. Jeśli ktoś ma ochotę niech sobie ogląda nawet na kineskopowcu. Mi to zwisa i powiewa.

Zwróć proszę uwagę, że to co było czy miało być topowe kilka lat temu (a w szczególności w świecie TV) w porównaniu do dzisiejszych modeli prezentuje właśnie poziom zwiędłego kalafiora.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Mi się zawsze wydawało, że na tym forum raczej szukamy perfekcji, a nie bylejakości. Jeśli komuś nie przeszkadza bylejakość, to może iść do sklepu i kupić pierwszy lepszy TV i też być zadowolonym. Np dla mojego taty obraz w tv nie ma prawie żadnego znaczenia, więc wybrałem mu prosty i w miarę tani tv i jest ok. 

Zdarzenie z niedawna:W  salce kinowej dzieci ogladaly 3d, i po kilku dniach odpalilem projektor zeby obejrzec z zona kolejny sezon Outlandera,tam jest duzo pieknych krajobrazow w tym filmie. Podczas seansu ewidetnie widzialem ze kurde caly obraz leci w zielone,kolory dziwne, gamma inna,mowie do zony chyba lampa sie konczy w pj bo ewidetnie cos sie dzieje.Co sie okazalo po czasie ze po trybie 3d wlaczyl sie tryb nieskalibrowany THX(ktory swoja droga uchodzi za b dobry w pj JVC)po wlaczenie na skalibrowany tryb sdr ulga wrocila.Jako ze jestem przyzwyczajony po kilku latach do skalibrowanego obrazu, osobiscie nie moglbym ogladac na widzimisie ustawieniach. Sport,eventualnie informacje tu az nie ma takiego znaczenia.

Najlbizej obrazu referencyjnego byl thx w Oledzie panasonica ktorego zestawialem z obecna plazma vt60 i jvc x7900 bylo bardzo blisko.Zmierzam do tego ze kazdy ma swoje wymagania i osobiscie mi by ciezko bylo wrocic do slabego odiornika i cieszyc sie dobrym filmem.Swiecaca czern w rogach albo przeklamane kolory.Wiadomo czasem ludzie sie ciesza ze slabszego obrazu i nie mi jest odbierac im przyjemnosc bo to nie o to chodzi.

Kilka lat temu pewien znajomy zaprosil mnie do siebie zeby pokazac projektor w kompletnie bialym salonie, tam nie bylo nic widac a on sie cieszyl z obrazu heheh.

Edytowane przez darulok
18 godzin temu, darulok napisał:

Zdarzenie z niedawna:W  salce kinowej dzieci ogladaly 3d, i po kilku dniach odpalilem projektor zeby obejrzec z zona kolejny sezon Outlandera,tam jest duzo pieknych krajobrazow w tym filmie. Podczas seansu ewidetnie widzialem ze kurde caly obraz leci w zielone,kolory dziwne, gamma inna,mowie do zony chyba lampa sie konczy w pj bo ewidetnie cos sie dzieje.Co sie okazalo po czasie ze po trybie 3d wlaczyl sie tryb nieskalibrowany THX(ktory swoja droga uchodzi za b dobry w pj JVC)po wlaczenie na skalibrowany tryb sdr ulga wrocila.Jako ze jestem przyzwyczajony po kilku latach do skalibrowanego obrazu, osobiscie nie moglbym ogladac na widzimisie ustawieniach. Sport,eventualnie informacje tu az nie ma takiego znaczenia.

Najlbizej obrazu referencyjnego byl thx w Oledzie panasonica ktorego zestawialem z obecna plazma vt60 i jvc x7900 bylo bardzo blisko.Zmierzam do tego ze kazdy ma swoje wymagania i osobiscie mi by ciezko bylo wrocic do slabego odiornika i cieszyc sie dobrym filmem.Swiecaca czern w rogach albo przeklamane kolory.Wiadomo czasem ludzie sie ciesza ze slabszego obrazu i nie mi jest odbierac im przyjemnosc bo to nie o to chodzi.

Kilka lat temu pewien znajomy zaprosil mnie do siebie zeby pokazac projektor w kompletnie bialym salonie, tam nie bylo nic widac a on sie cieszyl z obrazu heheh.

Co do Outlandera , serial jest zrobiony w 4K , u mnie blu ray tego serialu upscalowane do 4K w moim odtwarzaczu 4K , ma  piękny obraz oglądany na TV4K . 

Edytowane przez jacekm22

Ciekawe porównanie oled qd vs miniled, wnioski odnośnie jasności i tego co wyprawia local dimming bardzo prawdziwe, na wiekszości scen jaśniejszy oled, tylko najjaśniejsze sceny daja przewagę miniledowi.

Oczywiscie to tylko youtube, ale rzeczywistość w tym wypadku jest generalnie właśnie taka.

Jedynie najnowszy miniled Sony x95L wypada lepiej. Tak że nie chodzi tylko o gwiazdki na niebie.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ciekawy materiał, tylko też nie do tego wątku a do sąsiedniego.

Ale co to za ściema? Porównują Samsungi? To dlaczego tam gdzie są żabki i jaszczurki wśród zieleni na górze obydwu ekranów jest napis TCL?

Edytowane przez Bobcat
19 minut temu, Bobcat napisał:

Ale co to za ściema? Porównują Samsungi? To dlaczego tam gdzie są żabki i jaszczurki wśród zieleni na górze obydwu ekranów jest napis TCL?

Bo pliki testowe są od TCL?

9 minut temu, S_Mac napisał:

Bo pliki testowe są od TCL?

Po co są pliki testowe? W celach marketingowych. Aby wydobyć i pokazać od najlepszej strony max pozytywnych cech danego modelu. 

Dlatego powinny one być od tego samego producenta co prezentowany telewizor.

40 minut temu, S_Mac napisał:

No dobra, czyli na telewizorze Sony mogę oglądać tylko filmy wydane przez Sony Pictures?

Przecież mówię, że to jest marketing. Jeśli chcesz na widzach zrobić maksymalne wrażenie - to tak. Powinieneś puszczać tylko dema Sony.

Natomiast filmy oglądasz jakie chcesz i na czym chcesz.

Teraz, Bobcat napisał:

Przecież mówię, że to jest marketing. Jeśli chcesz na widzach zrobić maksymalne wrażenie - to tak. Powinieneś puszczać tylko dema Sony.

Na filmiku powyżej raczej chodziło o porównanie różnych technologii.

🙂

Fajnie świeci ten A90J. Jasność wystarczająca. Nie wiem czy macie podobnie, ale czasami hdr wali tak po oczach, że muszę zmniejszyć jasność. Pewnie ten rozmiar odgrywa jakąś rolę. W naturze jak się gapimy na źródła światła też można oślepnąć. A może to tylko moje słabe oczy.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

19 godzin temu, bubusia napisał:

Fajnie świeci ten A90J. Jasność wystarczająca. Nie wiem czy macie podobnie, ale czasami hdr wali tak po oczach, że muszę zmniejszyć jasność. Pewnie ten rozmiar odgrywa jakąś rolę. W naturze jak się gapimy na źródła światła też można oślepnąć. A może to tylko moje słabe oczy.

To naprawdę dobry tv, a to że "niektórzy" zarzucają OLED'om zbyt niską jasność... No cóż na chorobliwą i bezpodstawną niechęć chyba nic już nie poradzimy.

20 godzin temu, bubusia napisał:

🙂

Ja tego nie znoszę i nie rozumiem. 

Ja żałuję że parę lat temu wziąłem jasnego leda, bo tylko po gałach mi dawało. W tym roku kupiłem oleda i jest to dla mnie skok jakościowy w porównaniu do led, a jasność bardziej niż wystarczającą. Rozdzielczość ruchu w led to gówno. Pozdr.

.

31 minut temu, S_Mac napisał:

No cóż na chorobliwą i bezpodstawną niechęć chyba nic już nie poradzimy.

Na ślepe, bezrefleksyjne bałwochwalstwo OLED w wykonaniu jego zwolenników, na stawianie tej  technologii na ołtarzyku przy jednoczesnym udawaniu, że się nie widzi jej wad i cały czas nierozwiązanych problemów - również nic nie poradzimy.

Teraz, Bobcat napisał:

Na ślepe, bezrefleksyjne bałwochwalstwo OLED w wykonaniu jego zwolenników, na stawianie tej  technologii na ołtarzyku przy jednoczesnym udawaniu, że się nie widzi jej wad i cały czas nierozwiązanych problemów - również nic nie poradzimy.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale pisałem otwarcie o wadach mojego OLED'a. Jestem w stanie rozmawiać o tym, tak samo, jak i o wadach LCD. Natomiast u Ciebie to wygląda na totalną niechęć i zafiksowanie, tak jak kiedyś było z plazmami. Jak to się skończyło wszyscy wiemy...

3 minuty temu, S_Mac napisał:

u Ciebie to wygląda na totalną niechęć i zafiksowanie

To tak jak u Was odnośnie LCD.

3 minuty temu, S_Mac napisał:

tak jak kiedyś było z plazmami. Jak to się skończyło wszyscy wiemy...

Wyjaśniałem dlaczego. Moja niechęć do plazm wynikała z faktu, że miałem okazję oglądać wyłącznie mdły, wyblały obraz z wypranymi kolorami różnych egzemplarzy po kalibracji. Zmieniłem zdanie natychmiast gdy kiedyś dostałem do łapy pilota, mogłem się dowolnie bawić i ustawiać po swojemu.

Wcale nie wykluczam, że może kiedyś przekonam się również do OLED. Aby to nastąpiło muszę mieć 100% pewność, że rozwiązane zostały problemy: wypaleń i powidoków, zafarbu, gubienia detali w ciemnych scenach i przygaszania ekranu przy dużych powierzchniach białych. Na razie takiej pewności nie mam.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

To tak jak u Was odnośnie LCD.

To, że wybrałem OLED'a nie oznacza od razu niechęci do LCD. Mi osobiście wady LCD przeszkadzały bardziej niż OLED, co nie oznacza, że wszystkim też bym polecił OLED'a (np mojemu tacie poleciłem LCD). Wszystko zależy od tego co i w jakich warunkach będzie oglądane itd. Natomiast mam nieodparte wrażenie, że nie ma możliwości żebyś Ty był w stanie komuś polecić OLED'a.

Z tego co piszesz Bobcat, i z tego co widze lubisz, mocne dosycone kolory plus detal, jedna sesja z dobrym oledem i do zadnego lcd juz nie wrócisz. Oczywiście tylko przypuszczenie.

Godzinę temu, bubusia napisał:

Oczywiście tylko przypuszczenie.

Nietrafione. Jest OLED w bliskiej rodzinie, mogę się nim bawić kiedy chcę, ile chcę i spędziłem z nim wiele godzin.

OLED jest nie dla mnie z kilku powodów, wynikających ze specyfiki tego, co oglądam:

(1). Sporo różnych programów informacyjnych z ich słynnymi paskami.

(2). Z Canal+ mam jakieś 30 kanałów popularno-naukowych, przyrodniczych, geograficznych, krajoznawczych, historycznych, dokumentalnych.

(3). Również z Canal+ kilkanaście obecnych tam kanałów z mojego ulubionego regionu Dalekiego Wschodu. Niektóre z nich (np. NHK World Japan) mają bardzo mocne, wyraziste logo.

(4). Materiały z sieci, np. z YouTube, o podobnej tematyce.

(5). Czasem z anteny, Canal+, sieci albo BD-UHD jakiś koncert. Filmy fabularne - rzadziej niż sporadycznie.

Gdy w jakiejś niezdefiniowanej w chwili obecnej przyszłości stanę wobec kupna nowego telewizora - biorąc pod uwagę wymienioną powyżej specyfikę moich zainteresowań: najprawdopodobniej będzie to QD-MiniLED.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.