Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.12.2023 o 17:54, S_Mac napisał:

Ja jednak odnoszę wrażenie, że lubisz być w opozycji do czegoś, nawet jeśli nie do końca to się pokrywa z faktami. OLED to tylko jedna ze spraw. Wcześniej były tematy wspomnianych już plazm, tematu kalibracji, 8K, czy wielkości tv (wg Ciebie max 55-65 cali). Rozmowy z Tobą na te tematy często były trudne. Nawet nie chciało mi się w nich uczestniczyć. Teraz chyba też niepotrzebnie dałem się w to wciągnąć.

Ilość spraw w których stał w opozycji do niemal wszystkich z którymi tu dyskutuje jest bardzo szeroka....niemal tak jak ilość nieprawd jakie przemycał w związku z tym......wiem coś o tym, bo latami miałem z nim do czynienia.

Teraz twierdzi, że jest tu jakaś sekta zwolenników OLED nie widząc że jest skrajnie do tej technologii uprzedzony.
Zapewne jakby miał taki telewizor za jakiś czas zauważylibyśmy tu metamorfozę taką jaka miała miejsce po tym jak opluwał plazmy do czasu aż taki telewizor kupił. 
Podobnie było z 4K, to miała być przejściówka i już niedługo miało je wyprzeć 8K.....jak kupił nano cell 4K od razu zmienił zdanie a to cale nano (wymyślając wydumane zalety) gloryfikuje. 
Z wielu nieprawd nie wycofał się oficjalnie i nie wycofa nawet wtedy jak jego dzisiejsze obserwacje potwierdzają to czemu niegdyś zaprzeczał.....taki z niego człowiek niestety że musi mieć z kim się spierać nawet wtedy gdy już nikt po jego stronie nie stoi.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W dniu 27.12.2023 o 12:10, Maju napisał:

Ilość spraw w których stał w opozycji do niemal wszystkich z którymi tu dyskutuje jest bardzo szeroka....niemal tak jak ilość nieprawd jakie przemycał w związku z tym......wiem coś o tym, bo latami miałem z nim do czynienia.

Doskonale o tym wiem i nawet nie chce mi się odpisywać. Są tacy ludzie, którzy mają potrzebę bycia w kontrze dla zasady. Ja tej cechy strasznie nie lubię.

• Moderatorzy
W dniu 27.12.2023 o 12:10, Maju napisał:

przejściówka

W wielu dziedzinach dochodzi się do punktu w którym nie ma dalszego rozwoju bo uznaje się że dany parametr jest wystarczający. Np prędkość w motoryzacji. Poza samochodami sportowymi te codzienne nie są szybsze od produkowanych 15 lat temu a nawet w niektórych celowo zastosowano elektroniczne ograniczniki.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

8 godzin temu, S_Mac napisał:

Doskonale o tym wiem i nawet nie chce mi się odpisywać. Są tacy ludzie, którzy mają potrzebę bycia w kontrze dla zasady. Ja tej cechy strasznie nie lubię.

Bezczelny. Ośmiela się mieć własne zdanie. I to na dodatek (o zgrozo) odmienne od ogólnie przyjętego konwenansu. Zamiast zgodnie śpiewać w chórze.

13 godzin temu, stench napisał:

W wielu dziedzinach dochodzi się do punktu w którym nie ma dalszego rozwoju bo uznaje się że dany parametr jest wystarczający.

Pełna zgoda.
Wielkość naszych mieszkań (nie wspominając o cenach dużych tv), decyduje o tym że to całe 8K nie ma sensu i mieć nie będzie jeszcze przez co najmniej dekadę.
Powołam się na przywołany przykład z motoryzacji.....nikomu nie jest potrzebny bolid F1 po to by się poruszać po miejskich ulicach.....nielicznych stać na to by taki kupić.

To nie przeszkadzało naszemu adwersarzowi latami wmawiać że się mylimy.....nadal ma swoje zdanie nawet po tym jak sam przyznał że kalkulator odległości nie kłamie i na swoim telewizorze nie dostrzegał różnicy między HD a 4K już z 2.2 m.....z czego logiczny wniosek można wysnuć, by jakąkolwiek różnicę zauważyć (8K) musiałby siedzieć nie więcej jak 85 cm od ekranu.
Nie przeszkadzało mu to latami pisać bez sensu, że sama rozdzielczość (niezależnie od odległości od ekranu) powoduje że jakość jest lepsza.....ma prawo do swojej opinii choćby była zupełnie bez sensu.   🙂
Nie wspomnę o ilości, nie przypomnę kłamstw o 8K tu przemycanych tylko po to by to 8K gloryfikować....leżącego się nie kopie.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

12 godzin temu, Bobcat napisał:

Bezczelny. Ośmiela się mieć własne zdanie. I to na dodatek (o zgrozo) odmienne od ogólnie przyjętego konwenansu. Zamiast zgodnie śpiewać w chórze.

Tu nie chodzi o odmienne zdanie, tu chodzi o ignorancje z twojej strony. Np oczywistym jest, że DS effect jest czymś dużo bardziej dokuczliwym w lcdekach, mimi równiez, a Ty twierdzisz, że nie. Oczywistym jest, że wszyscy(zdecydowana większość) recenzenci uznają wyższość oledow( nie licząc jasności i wypaleń), a Ty nie. Do tego bezczelnie kłamiesz, że ktoś z fachowców twierdzi inaczej.  Zapytany kto tak twierdzi, gdzie, i czy mógłbyś podać przykład, po prostu nabierasz wody w usta albo wchodzisz w głupawe odpyski i teorie spiskowe. Gdy ktoś napisze, że duży ekran to zupełnie inna immersja, to Ty twierdzisz, że tylko 55 albo 65 cali- bo Ty taki masz. Nie dziw się potem, że nikt poważny nie bierze Cię na serio albo uważa że:

20 godzin temu, S_Mac napisał:

To, że ustawiłeś obraz kilku nieświadomym kolegom, jeszcze nie czyni Cię ekspertem. Trochę więcej pokory. Chyba pamiętasz, gdy nie mając styczności z Tobą podałem ci kilka rad(odnośnie obrazu) z których skorzystałeś i z których byłeś zadowolony. I nie chodzi mi o to, żeby udowadniać, że ja wiem lepiej od ciebie, tylko o pewien dystans, słuchanie się nawzajem, czerpanie wiedzy też od innych. A nie ciągła kontra, albo męczennictwo i prześladowania oledowców.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

PS: I tak, są pewne sceny, okoliczności, gdzie dobry LCDek wypada lepiej od OLEDa, ale to nie znaczy, że generalnie ma lepszy obraz. I nie ma tu żadnej sprzeczności.

Tyle.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

57 minut temu, bubusia napisał:

Nie dziw się potem, że nikt poważny nie bierze Cię na serio

... napisał ten, któremu się wydaje że biorą go na serio.

59 minut temu, bubusia napisał:

męczennictwo i prześladowania oledowców.

Jakie męczennictwo? Jakie prześladowania? Sekta OLED dostarcza przedniej rozrywki. Tyle.

Ty naprawdę jesteś żenujący. I zero wstydu.

Edytowane przez bubusia

8 minut temu, bubusia napisał:

Ty naprawdę jesteś żenujący. I zero wstydu.

Niby czego miałbym się wstydzić? Poglądów innych niż Twoje? Gratuluję dobrego samopoczucia.

Wielokrotnie prezentowałem swoje poglądy, ale widzę potrzebę ich powtórzenia na skutek ciągłego braku zrozumienia u moich Adwersarzy.

(1). Nie neguję doskonałości obrazu OLED, w szczególności QD-OLED czy OLED WRGB MLA. Natomiast programowo nie zgadzam się z lansowanym przez OLED-owców twierdzeniem, że wszystko inne to dno plus trzy metry mułu i należy wdeptać w glebę. Twierdzenie to opierają na naciąganych argumentach i mało istotnych, przez większość niezauważalnych wadach, rozdmuchiwanych do astronomicznych rozmiarów.

(2). Dla wielu OLED jest nieodpowiedni. Oglądają dużo programów informacyjnych (lub z wyrazistym logo) i boją się wypaleń/powidoków. Problem istnieje, choć zwolennicy OLED próbują go bagatelizować.

(3). Jak największy rozmiar? Nie dla każdego jest to konieczność. Osoby które mogą kierować się zasadą "cena nie gra roli" są w zdecydowanej mniejszości. Większość ma ściśle określony budżet i staje wobec dylematu: większy czy może mniejszy, ale z wyższej półki jakościowej. 

(4). Za jakość się płaci? Tak. Ale istnieje jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek. Jeżeli obrazowi referencyjnemu damy za jakość 100 punktów - to bardzo wielu jest w stanie zgodzić się na jakość 95 punktów (czy nawet 90) jeśli kosztuje to kilkadziesiąt procent taniej. A za zaoszczędzoną kasę np. polecieć z rodziną na wakacje do Chorwacji.

Ok, teraz rozumiem, nawet daję lajka na zgodę.

PS chociaż ja nigdy nie byłem jakimś obsesorem obrazu oledów. Wiem, że mają wady.

Edytowane przez bubusia

Znaczy to, ze twoja wiatygodnosc nt. wyswietlania obrazu w warunkach domowych z paneli OLED czy tez miniLCD jest … żadna. 

Za to powielanie stereotypów zaczytanych w internecie … wzorowe.

😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

19 godzin temu, Bobcat napisał:

Posiadanie własnego zdania też powinno mieć pewne granice. Gdyby ktoś pisał, że trawa ma różowy kolor, to mam uznać, że ma własne zdanie, czy że pisze bzdury?

@bubusia

Dzięki. Bardzo ciekawy materiał. Jak widać profesjonaliści wysoko oceniają technologię MiniLED, jest uważana za równoprawnego konkurenta OLED. Częstotliwość wskazywania na MiniLED wręcz zaskakuje, zwłaszcza czytelników tutejszego Forum, gdzie OLED-owcy próbują narzucić narrację "tylko i wyłącznie OLED, reszta nie jest warta uwagi".

Tak zupełnie teoretycznie: gdybym teraz stanął wobec kupna nowego telewizora (czysta teoria, gdyż nie stoję wobec takiego dylematu) to mój wybór byłby spośród trójki: Hisense U8K, TCL C845, LG QNED87. Ze wskazaniem na pierwszego z wymienionych.

5 minut temu, S_Mac napisał:

Gdyby ktoś pisał, że trawa ma różowy kolor, to mam uznać, że ma własne zdanie, czy że pisze bzdury?

Oczywiście że żadne bzdury, albowiem ma własne zdanie i na dodatek rację:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyostnia włosowata, zwana również różową trawą.

A więc różowa trawa istnieje.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, S_Mac napisał:

To raczej kolor kwiatów trawy, a nie samej trawy.

Inną nazwą tej rośliny jest różowa trawa.

A więc istnieje

Co było do udowodnienia.

Teraz, Bobcat napisał:

Inną nazwą tej rośliny jest różowa trawa.

A więc istnieje

Co było do udowodnienia.

No tak, teraz będziemy się spierać o kolor trawy... 😉 Teraz też mam dowód, że lubisz "stać okoniem". Normalnie można napisać: "trawa jest zielona, ale kwiaty niektórych gatunków mają różowy kolor". Lubisz sam spór dla sporu i właśnie to pokazałeś😜 To jest ta "cecha", za którą ja nie przepadam. 

20 minut temu, S_Mac napisał:

To jest ta "cecha", za którą ja nie przepadam

Nie ja poruszyłem temat różowej trawy.

To może ad meritum: co sądzisz o moich (wymienionych wyżej) preferencjach gdybym teraz kupował telewizor?

21 minut temu, Bobcat napisał:

To może ad meritum: co sądzisz o moich (wymienionych wyżej) preferencjach gdybym teraz kupował telewizor

Jeśli któryś Ci odpowiada, to czemu nie? Tak jak pisałem wcześniej, są użytkownicy dla których tv z matrycami LCD są lepszym (bezpieczniejszym) wyborem. 

• Moderatorzy

Zwłaszcza, że przy większych przekątnych cena jest mocno konkurencyjna względem oled.

Godzinę temu, stench napisał:

Zwłaszcza, że przy większych przekątnych cena jest mocno konkurencyjna względem oled.

I to jest ich główna zaleta. Ja bym kupił tego U8K, ale tylko w 100 calach, b.dobra cena. Jeśli miałby być mniejszy, to tylko Sony x95L z ledów lub Samsung s90c z oledow - również świetna cena. Nie wiem czy sam nie kupię jednego z tych dwóch ostatnich w ramach zamiany Kuro na coś nowego do swojego małego pokoju(55 cali). Raczej wybiorę Samsunga, chociaż mam też ochotę wypróbować minileda od Sonego(dla kontrastu z oledem).

Bobcat, jeśli musi być to led, to polecam minimum 75 cali(tak dla przełamania). Może ten Hisense-b.dobra cena.

Jeżeli możesz wydać więcej, to tylko Sonyx95L. To chyba the best led na ten moment.

Jeden z recenzentów uznał go za najlepszy w tym roku, i nie tylko ze względu na rozmiar.

Sam też miałem przyjemność oglądać, i jest wart grzechu.

Edytowane przez bubusia

1 godzinę temu, bubusia napisał:

ale tylko w 100 calach

Bobcat, jeśli musi być to led, to polecam minimum 75 cali(tak dla przełamania).

Różni nas wiele. W temacie, o którym tutaj rozmawiamy - ja (w przeciwieństwie do Ciebie) nie mam ciśnienia na rozmiar. I jedno wiem: przy zadanym budżecie będę ciągnął maksymalnie do góry poprzeczkę wymogów jakościowych, a nie kryterium wielkości ekranu.

tylko Sonyx95L

Z pobieżnego zapoznania się z cenami widzę, że (rozpatrując identyczny rozmiar) Hisense U8K jest jakieś 30% tańszy. No więc mamy to, o czym pisałem poprzednio: jeśli w świecie LCD obraz Sony X95L uznamy za referencyjny i damy mu ocenę 100 punktów - to czytając rozliczne testy w sieci można stwierdzić, że obraz U8K zasługuje na 99 punktów, niechby nawet 98. Warto za tak znikomą (zaryzykuję tezę: niezauważalną) różnicę płacić o tyle więcej? A tak naprawdę to czy przypadkiem nie płacimy za sam znaczek Sony na obudowie telewizora?

Ciekawe zapowiedzi LG odnośnie QNED w ofercie 2024:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ja na odwzorowanie kolorów jestem mało wrażliwy.

Dla mnie kluczem jest jakość , gradacje czerni, równomierność podświetlenia.

W strefach podświetlenia LG mocno lakoniczne.

30 minut temu, Bobcat napisał:

Nie rozumiem. Poproszę konkrety.

Chyba chodzi o fakt niewielkiej ilości stref wygaszania w telewizorach LG.

QNED85 55" ma zaledwie 120 stref, 65" - 180.

1 minutę temu, konradskala napisał:

LG.

QNED85 55" ma zaledwie 120 stref, 65" - 180.

Jesteś pewien? Wprowadzając na rynek technologię QNED chwalili się ponad 1000. Aż tak spuścili z tonu?

18 minut temu, Bobcat napisał:

Jesteś pewien? Wprowadzając na rynek technologię QNED chwalili się ponad 1000. Aż tak spuścili z tonu?

W teście rtings.com QNED85 tak jest napisane. QNED87 ma jeszcze mniej, bo 162 dla wersji 65".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.