Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Bobcat napisał:
3 minuty temu, konradskala napisał:

Aha, i te zafarby  - możesz pokazać w który są miejscu?

Zafarby dotyczą koloru białego.

Kolejna manipulacja.

Gdzie jest o tym mowa w teście?

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Najwidoczniej tak. Psuło słodko-laurkowy obraz OLED-ów.

A to ciekawe, bo także LCD już nie dostają 10 pkt. za trwałość. A takie były miodzio...

Teraz, konradskala napisał:

Gdzie jest o tym mowa w teście?

Nie ma, gdyż umówiono się aby niewygodnych dla OLED kwestii nie poruszać. Należy zbywać je milczeniem wtedy problem przestaje istnieć.

Ale tylko pozornie. Trzeba poczytać opinie użytkowników w sieci.

7 minut temu, Bobcat napisał:

Nie ma, gdyż umówiono się aby niewygodnych dla OLED kwestii nie poruszać. Należy zbywać je milczeniem wtedy problem przestaje istnieć.

Ale tylko pozornie. Trzeba poczytać opinie użytkowników w sieci.

Aha... zmowa w rtings.com... Układ przeciwko LCD....

Dobrze. Poczytajmy oceny w sieci. Albo najlepiej jak sobie życzysz opinie użytkowników po zakupie zeszłorocznego Samsunga. Faktycznie dramat! Ponad 1900 opinii na 5 czyli wszystko na max

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
20 godzin temu, Bobcat napisał:

Tu się bardzo mylisz. Ale jak widzę sprawy istotne i miałkie wrzucasz do jednego worka.

Wg. mnie takie świecenie dookoła jasnych elementów jest znacznie gorsze od wielu innych wad. Lubię "mroczne kino" i efekt rozświetlania 1/3 matrycy przy wyświetleniu niewielkiego jasnego elementu jest nie do przyjęcia.

17 godzin temu, S_Mac napisał:

Wg. mnie takie świecenie dookoła jasnych elementów jest znacznie gorsze od wielu innych wad. Lubię "mroczne kino" i efekt rozświetlania 1/3 matrycy przy wyświetleniu niewielkiego jasnego elementu jest nie do przyjęcia.

Nie trzeba nawet "mrocznego kina", wystarczy, że chcesz filmy oglądać wieczorami. Mnie taka prezentacja doprowadzała by do szału....

2 minuty temu, konradskala napisał:

Mnie taka prezentacja doprowadzała by do szału....

A dla mnie jest to dokładnie obojętne. Nie nadmuchuję jakichś zupełnie nieistotnych d...reli do rozmiarów giga-problemu.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

A dla mnie jest to dokładnie obojętne. Nie nadmuchuję jakichś zupełnie nieistotnych d...reli do rozmiarów giga-problemu.

Fakt, że Tobie jest to obojętne, nie oznacza, że takiego efektu nie ma w telewizorach LCD.

Bo jest.

Już stare plazmy lepiej świecą niż 70% obecnych lcdeków. Inna sprawa, że te najlepsze plazmy naprawdę dobrze świecą.

Ale są za drogie w produkcji, zbyt mały zysk. Za to na słabych lcdekach największa kasa. Ot i cała tajemnica technologii lcd.

Ale nieświadomi i tak tego nie złapią. Albo będzie wypieranie, bo ja taki mam.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

11 minut temu, konradskala napisał:

Fakt, że Tobie jest to obojętne, nie oznacza, że takiego efektu nie ma w telewizorach LCD.

Bo jest.

No jest. I co z tego? Ano dokładnie nic.

12 minut temu, bubusia napisał:

na słabych lcdekach największa kasa.

Nie rozmawiamy tu o słabych LCD, ale o półce od średniej wzwyż.

13 minut temu, bubusia napisał:

bo ja taki mam

Odwrócenie pojęć. Nie wypieram bo taki mam, ale taki mam bo mi to absolutnie nie przeszkadza.

16 minut temu, Bobcat napisał:
30 minut temu, konradskala napisał:

Bo jest.

No jest. I co z tego? Ano dokładnie nic.

Dla Ciebie.

Poza tym upada Twoje twierdzenie, że obraz LCD i OLED jest identyczny. Nie jest. Na OLED tego efektu nie uświadczysz.

6 minut temu, konradskala napisał:

Dla Ciebie.

Poza tym upada Twoje twierdzenie, że obraz LCD i OLED jest identyczny. Nie jest. Na OLED tego efektu nie uświadczysz.

OLED ma swoje zalety i wady, LCD - swoje. Z ogólnego bilansu mojej subiektywnej oceny plusów i minusów wypada zdecydowana preferencja dla LCD. Wolno mi.

13 minut temu, Bobcat napisał:

OLED ma swoje zalety i wady, LCD - swoje. Z ogólnego bilansu mojej subiektywnej oceny plusów i minusów wypada zdecydowana preferencja dla LCD. Wolno mi.

Oczywiście, że Ci wolno.

Tak samo wolno Ci napisać (i co wciąż piszesz):

- że nie ma różnicy w obrazie LCD vs OLED,

- że nie ma albo nie widzisz łun wokół napisów w LCD, które jednak są,

- że LCD się niewypalają, a okazuje się, że jednak się wypalają,

- że ABL to wada i dotyczy tylko OLED, a tymczasem LCD robią dokładnie to samo,

To, i wiele, wiele innych ciekawych tez także wolno Ci napisać.

Tylko po co?

Edytowane przez konradskala

A teraz ad meritum.

ad. 1 - bo nie ma;

ad. 2 - są, widzę je, ale nie stanowią dla mnie najmniejszego problemu;

ad. 3 - czym innym jest utrwalanie obrazu na skutek wypalania się, a czym innym zmniejszenie jasności diod podświetlających na skutek ich zużycia - to pierwsze od razu widać, gdyż utrwaliło się np. logo stacji lub pasek informacyjny, jesteś bezradny gdyż nic z tym nie możesz zrobić, to drugie przebiega nadzwyczaj powoli, dotyczy w równej mierze całego ekranu i dlatego pozostaje praktycznie niezauważone, ponadto nadzwyczaj łatwo to skorygować zwiększając jasność/podświetlenie;

ad. 4 - oczywista nieprawda, gdyż tylko OLED, przyciemnianie LCD po chwilowym przesterowaniu diod to co innego niż programowe przygaszanie całego ekranu w scenach z wysokich gór, lodowca, bądź Arktyki.

Edytowane przez Bobcat
15 minut temu, Bobcat napisał:

A teraz ad meritum.

ad. 1 - bo nie ma;

ad. 2 - są, widzę je, ale nie stanowią dla mnie najmniejszego problemu;

ad. 3 - czym innym jest utrwalanie obrazu na skutek wypalania się, a czym innym zmniejszenie jasności diod podświetlających na skutek ich zużycia - to pierwsze od razu widać, gdyż utrwaliło się np. logo stacji lub pasek informacyjny, jesteś bezradny gdyż nic z tym nie możesz zrobić, to drugie przebiega nadzwyczaj powoli, dotyczy w równej mierze całego ekranu i dlatego pozostaje praktycznie niezauważone, ponadto nadzwyczaj łatwo to skorygować zwiększając jasność/podświetlenie;

ad. 4 - oczywista nieprawda, gdyż tylko OLED, przyciemnianie LCD po chwilowym przesterowaniu diod to co innego niż programowe przygaszanie całego ekranu w scenach z wysokich gór, lodowca, bądź Arktyki.

ad. 1 - gdyby nie było różnić, to telewizory LCD miały by identyczne wyniki pomiarów oraz identyczne noty w ocenach jak OLED. Nie mają. Mają niższe.

ad. 2 - dzisiaj widzisz, wczoraj nie widziałeś, jutro znowu nie będziesz widział - i tak w kółko

ad. 3 - wypalony na skutek statycznych obrazów OLED czy zużyte diody LED - efekt końcowy jest ten sam: telewizor na złom.

ad. 4 - W LCD nie ma sterownika, zasilacza i programu do sterowania diodami?

Dobre...

Te diody LED to przyciemniają się jak? Na zaklęcie Hokus Pokus? A może mają samoświadomość?

Zapętliłeś się.

23 minuty temu, konradskala napisał:

wczoraj nie widziałeś

Na zamieszczonych przez Ciebie zdjęciu nie widzę również dziś.

diody LED to przyciemniają się jak?

Mniejsza jasność w wyniku bardzo długotrwałego użytkowania.

Nie mają

W topowych LCD różnice są poniżej progu postrzegania.

Edytowane przez Bobcat
20 minut temu, Bobcat napisał:

Zapętliłeś się.

Nieprawda. Pomiary, testy i oceny końcowe potwierdzają to o czym piszę.

53 minuty temu, Bobcat napisał:

ad. 2 - są, widzę je

nie widzę

A nie mówiłem!

Mniejsza jasność w wyniku bardzo długotrwałego użytkowania.

30 sekund w HDR i zaraz 3 minuty odpoczynku. Na przeciętnej długości filmie ten Nano zrobi tak jedynie 30 razy. Hahaha, faktycznie długie użytkowanie.

W topowych LCD różnice są poniżej progu postrzegania.

Twojego postrzegania? Ty nawet w średniopółkowych LCD nie widzisz różnicy od OLED, ba nawet piszesz o "ładniejszych" kolorach tych pierwszych, a co dopiero topowe telewizory.

10 minut temu, konradskala napisał:

nie mówiłem!

Nietrafione. "Nie widzę" odnosi się wyłącznie do Twoich zdjęć. 

nie widzisz różnicy różnic

Co to jest różnica różnic?

nawet piszesz o "ładniejszych" kolorach tych pierwszych

Subiektywne oceny są niemierzalne. Podobnie jak stwierdzenie "nie lubię baraniny".

Tak, te kolory bardziej mi się podobają.

Dla Ciebie ładniejsze = mające lepsze wyniki pomiarów. Dla mnie to moje subiektywne spostrzeżenia i odczucia.

Na podstawie powyższego - Ty dowiadujesz się ze źródeł zewnętrznych jakie jest Twoje zdanie w przedmiotowej sprawie, ja swoje zdanie wyrabiam sobie od razu, we własnym zakresie.

Edytowane przez Bobcat
2 minuty temu, Bobcat napisał:

Nietrafione. "Nie widzę" odnosi się wyłącznie do Twoich zdjęć. 

Tym gorzej dla Ciebie.

Tak ewidentny blooming widzą m.in. koledzy: bubusia, S_Mac, stench, Ajothe i ja.

8 minut temu, Bobcat napisał:

Co to jest różnica różnic?

Coś, co się niepotrzebnie powieliło w zdaniu. Poprawione.

Twojego postrzegania?

RTINGS.com podaje jaka różnica parametru jest dostrzegana gołym okiem.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Tym gorzej dla Ciebie

Dlaczego gorzej? Może lepiej? Ja aby być zadowolonym w obrazu wydam dwukrotnie mniej kasy niż Ty (przyjmując taki sam rozmiar ekranu).

41 minut temu, Bobcat napisał:

Dla Ciebie ładniejsze = mające lepsze wyniki pomiarów.

Nie ładniejsze. Lepsze.

30 minut temu, Bobcat napisał:

RTINGS.com podaje jaka różnica parametru jest dostrzegana gołym okiem.

I w przypadku, ogólnie mówiąc kolorów jest to 5%. Kiedyś pisałeś, że porównywałeś stojące obok siebie telewizory QNED i OLED.

Najlepszy QNED85 ma DCI P3 xy 91.80%, a np. OLED C2 DCI P3 xy 98.01%  

Ta różnica na korzyść OLED wynosi 6.76% Czyli przewagę widać. A Ty i tak stwierdziłeś, że ładniejsze kolory są na LCD.

5 minut temu, konradskala napisał:

A Ty i tak stwierdziłeś, że ładniejsze kolory są na LCD.

Ty mówisz o kolorach lepszych, ja - o ładniejszych. To jest taka sytuacja, gdy obaj możemy mieć rację.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

A Ty i tak stwierdziłeś, że ładniejsze kolory są na LCD.

Ty mówisz o kolorach lepszych, ja - o ładniejszych. To jest taka sytuacja, gdy obaj możemy mieć rację.

Oznacza to, że Twoje powoływanie na "widzialność" szerszej palety kolorów przy 5%-wej różnicy podanej przez rtings.com nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia.

Gdy obecnie OLED jest o te 6.76% lepszy, a nawet gdyby był o 6.76% gorszy - dla Ciebie i tak lepiej/ładniej będzie na LCD.

14 minut temu, konradskala napisał:

Oznacza to, że Twoje powoływanie na "widzialność" szerszej palety kolorów przy 5%-wej różnicy podanej przez rtings.com nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia.

Gdy obecnie OLED jest o te 6.76% lepszy, a nawet gdyby był o 6.76% gorszy - dla Ciebie i tak lepiej/ładniej będzie na LCD.

Lepiej a ładniej to nie są synonimy, ale dwa zupełnie różne pojęcia i nie można ich utożsamiać. 

I oceniałem nie wszystkie OLED i LCD, ale dwa konkretne egzemplarze.

Rozkładany tv 137 cali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Bobcat napisał:

Lepiej a ładniej to nie są synonimy, ale dwa zupełnie różne pojęcia i nie można ich utożsamiać. 

I oceniałem nie wszystkie OLED i LCD, ale dwa konkretne egzemplarze.

Rtings.com, podobnie jak inne portale testowe, nie ocenia który TV wyświetla kolory ładniej ale lepiej. Rozumiem, że nie oglądałeś wszystkich LCD. I wcale nie musiałeś tego robić. Konkretnie oglądałeś LCD QNED, a to wskazuje, że są od LG. Firmy, która w ofercie MiniLED ma raptem dwa modele 85 i 90 o zblizonych parametrach kolorów. Natomiast wszystkie OLED-y parametr DCI P3 mają niemal identyczny. Jakbys nie porównywał wyjdzie na to samo. Dlaczego telewizor LCD o 6.7% slabszym pokryciu palety kolorów ma dla Ciebie ładniejsze (a konretnie mniej nasycone) kolory od OLED - nie wiem. Podobnie nie mam pojęcia w jaki sposób to zauważyłeś. 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Podaję w układzie: parametr - QNED90 - OLED C3:

DCI P3 xy - 93.91% - 98.72%

DCI P3 uv - 96.37% - 99.51%

Rec.2020 xy - 70.95% - 72.71%

Rec.2020 uv - 76.15% - 76.01%

Jakie 6.76%? Wszędzie jest < 5%, w jednym przypadku (Rec.2020 uv)  OLED jest nawet gorszy.

Nieładnie być takim klamczuszkiem.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Dlaczego gorzej? Może lepiej? Ja aby być zadowolonym w obrazu wydam dwukrotnie mniej kasy niż Ty (przyjmując taki sam rozmiar ekranu).

Czyli dokładnie to, co pisałem wcześniej. Tylko to trochę tak, gdyby osoba posiadająca np Skodę Octavię krytykowała kogoś, kto kupił Mercedesa E klasę, że drogo zapłacił za samochód, który jeździ tak samo, tzn jest w stanie przewieść z punktu a do punktu b.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.