Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana bezpiecznika w Bewitch KT88

audiorabbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem posiadaczem wzmacniacza lampowego Bewitch KT88 . Wzmacniacz kupiłem jako używany , od samego początku jest tam bezpiecznik szybki 3,15A F( Fast).

Chciałbym się zapytać  użytkowników w/w Bewitcha lub Bewitcha 6550 ( bliźniacza konstrukcja) czy to prawidłowa wartość, jeśli nie to jaka powinna być.

Chciałbym wymienić ten zwykły na dedykowany do sprzętu audio typu Padis/Furutech/Aucharm.

Producenci jednak robią 3,15 A jako T ( zwłoczne). Pomijać fakt wpływu na dźwięk chciałbym się dowiedzieć czy wymiana bezpiecznika na zwłoczny będzie bezpieczna dla sprzętu.

https://www.audiostereo.pl/topic/144978-wymiana-bezpiecznika-w-bewitch-kt88/
16 godzin temu, audiorabbit napisał:

...

... Chciałbym się zapytać  użytkowników w/w Bewitcha lub Bewitcha 6550 ( bliźniacza konstrukcja) czy to prawidłowa wartość, jeśli nie to jaka powinna być.

... Producenci jednak robią 3,15 A jako T ( zwłoczne). Pomijać fakt wpływu na dźwięk chciałbym się dowiedzieć czy wymiana bezpiecznika na zwłoczny będzie bezpieczna dla sprzętu.

Według schematu ma być 3A. Ale 3,15A też będzie w porządku.

post-140825-0-30449700-1426386388.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producenci robią również 3,15A w wersji szybkiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, caralooh napisał:

"zdrutowałem" wszystkie bezpieczniki w każdym moim klocku. Efekt może zdziwić.

Zdziwi niepomiernie zwłaszcza gdy dojdzie do jakiegoś nieszczęścia, a ubezpieczyciel będzie miał nie do obalenia pretekst aby nie wypłacić żadnego odszkodowania.

Ja "zdrutowałem" wszystkie bezpieczniki w każdym moim klocku. Efekt może zdziwić.

Taaa, to naprawde dziwi, jak mozna na taki pomysl wpasc.
Nie chce nikogo obrazac, ale to juz szczyt audiofilskiej glupizny
Godzinę temu, audiorabbit napisał:

Zamiana bezpiecznika 3,15  szybkiego na zwłoczny jest niebiezpieczna?

Może być niebezpieczna jeśli taki bezpiecznik będzie jedynym zabezpieczeniem urządzenia. A tak jest w tym przypadku.

13 godzin temu, caralooh napisał:

Ja "zdrutowałem" wszystkie bezpieczniki w każdym moim klocku. Efekt może zdziwić.

Cieszę się, że jesteś zdziwiony. Te głupie ch...je inżyniery sie przecie na niczym nie znajo kuuurła. 

Godzinę temu, xajas napisał:

Taaa, to naprawde dziwi, jak mozna na taki pomysl wpasc.
Nie chce nikogo obrazac, ale to juz szczyt audiofilskiej glupizny

Wpadłem, bo nie jestem ignorantem jak 95% osób na tym forum. Zagrało lepiej i zostawiłem. Nie wiem w czym problem.

A w tym, że jak coś się sp...li w urządzeniu, a to zawsze może nastąpić bez względu na jego klasę, to nie masz w nim żadnych elementów, które zabezpieczą je przed rozprzestrzenieniem się awarii. I oprócz upalonych tranzystorów/lamp końcowych, będziesz miał upalone tranzystory/lampy, mostek prostowniczy, trafo i kto wie co jeszcze. I mieszkanko/domek może się sfajczy? A wtedy co? Zadowolenie nadal trwać będzie?

No ale skoro gra lepiej, to warto ponieść ewentualnie takie ofiary. To się właśnie nazywa ignorancja i brak umiejętności przewidywania. Ale nie mój cyrk, nie moje małpy. Ja jestem ignorantem.

P.S. Sarkazm był jak najbardziej zamierzony.

W dniu 21.06.2019 o 20:25, caralooh napisał:

... też zdrutowałem?, i wszystko może byłoby w porządku, gdybym nie zwarł nogi tranzystora w stopniu końcowym do masy. Druty wytrzymały, tranzystory niekoniecznie.

Palą się też transformatory zasilające...

W dniu 22.06.2019 o 10:39, Kapstan_Biasu napisał:

A w tym, że jak coś się sp...li w urządzeniu, a to zawsze może nastąpić bez względu na jego klasę

W życiu nie spalił mi się żaden bezpiecznik. Poza tym zasilam z kondycjonera. easy. ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.