Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwój duchowy

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zrobiłem krótki filmik z teorią czym może być Bestia, apokaliptyczna. Tych teorii new age na pewno nie mogę oglądać, bo są tam jakieś dziwne stwierdzenia, nie wiadomo skąd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
15 godzin temu, TomekL3 napisał:

ja coś słyszałem o bestii z wadowic...o to chodzi?

1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Ja zrobiłem krótki filmik z teorią czym może być Bestia, apokaliptyczna

przy kremówkach?

1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Tych teorii new age na pewno nie mogę oglądać

racja, im starsze teorie tym lepsze 😉 

32 minuty temu, kostropaty napisał:

przy kremówkach?

To drwina ze mnie? Szanuję siebie, stąd naprawdę, nie wchodzę w rozmowy z osobami takiego pokroju. Mówię dla informacji.

I tak wiadomo, gdyby się sprawdziło, powiedzą tak: 1. I tak już 2 lata temu wszyscy o tym wiedzieli, 2. I tak to nie jest żadna biblijna bestia, tylko taka nazwa, 3. I tak to nie jest żadne znamię, tylko urządzenie 4. A wierzący inaczej powiedzą, tak, jest to znamię, ale to jeszcze nie jest to znamię z apokalipsy, nie trzeba się obawiać bo to ratunek, a nie pułapka.

Tak to już jest.

Edytowane przez Piotr_1
10 minut temu, slawek.xm napisał:

najpierw wysnuwasz teorię a potem sam próbujesz ją obalić

nie widzisz bezsensu takiego działania? 🙂

Wydaje mi się że obalić można tezę, teoria to tylko teoria. Poza tym nie zaprzeczam sobie, ani temu co powiedziałem. Wysnuwam refleksję na temat tego co widzę w zachowaniu ludzi od roku, czy dwóch lat. Pamiętasz Egipcjan i 10 plag egipskich? Oni nigdy nie przystopowali, nawet po dziesiątej pladze, kiedy umarli wszyscy pierworodni, a wcześniejsze plagi także były straszne i prawa fizyki nawet się przestały zgadzać. Wprawdzie wygonili ze strachu lud Izraela z Egiptu, a nawet im pobłogosławili żeby szybciej uciekli. Jednak niedługo potem znowu wrócili do tego co myśleli przedtem i wysłali za Izraelem wojska na pustynię, gdzie utonęły w Morzu Czerwonym. Stąd twarde serce musi pozostać twardym, samo się nie zmieni. Szczególnie w czasie sądu, czy to nie czas kiedy łaska zostaje wyłączona?

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Piotr_1 napisał:

Stąd twarde serce musi pozostać twardym

przyznam , że nie czuję się mocny w interpretacji ST ale jest napisane

"uczyniłem twardym serce jego i jego sług, abym mógł czynić znaki swoje wśród nich"

dlatego nie potrafię powiedzieć na ile to co się zdarza jest wynikiem blędnych decyzji ludzi i uleganie podszeptom złego

a na ile dzieje się to zgodnie z dopustem Boga wg Jego planu

poza tym bez Jego łaski osobiście nie przetrwałbym jednego dnia dlatego trudno mi wyobrazić sobie jakikolwiek czas "wyłączenia" łaski Bożej

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

przyznam , że nie czuję się mocny w interpretacji ST ale jest napisane

"uczyniłem twardym serce jego i jego sług, abym mógł czynić znaki swoje wśród nich"

dlatego nie potrafię powiedzieć na ile to co się zdarza jest wynikiem blędnych decyzji ludzi i uleganie podszeptom złego

a na ile dzieje się to zgodnie z dopustem Boga wg Jego planu

poza tym bez Jego łaski osobiście nie przetrwałbym jednego dnia dlatego trudno mi wyobrazić sobie jakikolwiek czas "wyłączenia" łaski Bożej

Biblia pokazuje że cyklicznie następują czasy sądu Boga nad ludźmi, państwami, miastami.

W symbolice duchowej jest to ukazane tak, że Bóg posiada czary (naczynia), w których kumuluje sie jego gniew i nic nie robi, do czasu aż czary nie zaczną się przelewać.

I wtedy musi je wylać. Ten czas jest już czasem wyłączenia łaski i nie ma żadnego ratunku dla grzeszników. Robi to tak, aby widzieli i znali wyrok, ponieważ np. otrzymują znaki, czy złe sny. Tak jak w sądzie należy się odczytać skazanemu wyrok, a może i uzasadnienie. Tak samo Egipcjanie je mieli, aby Go poznać, aczkolwiek już przy rozstaniu i swoim końcu.

Nie dotyczy tych, których uważa za swoich Synów, na tych wylewa niepowodzenia "na bieżąco" aby ich szkolić jak dobry ojciec niesforne dziecko, po to żeby nie musiał z nimi skończyć ostatecznie i w brutalny sposób. Nawet w NT jest napisane, że gdyby tego nie robił jak surowy Ojciec, to bylibyśmy bękartami, a nie synami.

Były przykłady kończenia z całymi miastami: Sodoma i Gomora, Jerycho inne kraje Kanaanu, Babilon, Edom, Jerozolima, aczkolwiek przywrócona z prawie całkowitego upadku wielokrotnie dzięki obietnicy Słowa. Wkrótce, czy już teraz Damaszek, jak to jest powiedziane w Izajaszu (że się nie podniesie nigdy)

Natomiast Apokalipsa z tego co widzę jest czasem wielkiej łaski, a potem zakończenia łaski i gniewu jakiego nie było nigdy przedtem. Bo będą chcieli umrzeć, a nie będą mogli nawet odebrać sobie życia. Oczywiście do tego dochodzi promocja zbawienia poprzez Jezusa, żeby nie było że tylko o ST mówię.

Jest też powiedziane w NT że Pan przyjdzie jak złodziej w nocy, tak że nikt się nie spodziewa. I tutaj trzebaby sobie odpowiedzieć czy złodziej w nocy przychodzi z ciepłym sernikiem i kawunią.

Ładny fragment, jednocześnie przestrzegam: nie przyjmować serialu stworzonego przez człowieka jako Ewangelię. Łyknie jeden błędny kod i pozamiatane. Kłamstwo jest dziś wszędzie, wróg człowieka jest naprawdę bardzo przebiegły.

Edytowane przez Piotr_1
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Piotr_1 napisał:

nie przyjmować serialu stworzonego przez człowieka jako Ewangelię. Łyknie jeden błędny kod i pozamiatane

akurat w tym filmie nie ma niebezpiecznych treści

jedyne do czego mozna mieć zastrzeżenia to zbytnia natarczywość

Jezus jest bardziej delikatny i subtelny nie mówi z pozycji władcy tylko przyjaciela i brata

opis piekła mimo, ze niedokładny i dość zdawkowy to znakomicie oddający stan faktyczny i pokrywający się z opisem tych , którzy mieli okazję tam byc i zdać relację

jesli ktos potrafi sobie wyobrazić świat bez nadziei miłosci i dobra zrozumie czym jest piekło a w rezultacie również niebo

poza tym jasno jest wskazane ,że świętych obcowanie jest faktem

... na prośbe babci, ktora nie zycje na tym swiecie...

Ojojoj, coś czułem że lepiej nie wklejać filmów, ale ostrzegałem. Na fejsie już usunąłem. Jak widać nie trudno już sobie dorobić doktrynę jak ktoś chce.

Cóż, aktor fajny...

Maleńczuk, dość kontrowersyjny, ale szczery, mówił że wielu aktorów poznał, jest w środowisku.

Żadnemu nie można wierzyć, a każda aktorka to dziwka. To tak nawiasem.

Wróg człowieka jest bardzo sprytny i atakuje podstępem. Skąd się bierze tyle sekt z wymyślnymi doktrynami. Wystarczy 5 ładnych odcinków, jesteś entuzjastycznie nastawiony, pięknie, łezka w oku i idzie szósty odcineczek i łykasz jakąś fałszywą informację jak pelikan podeszwę. Jak potem wydalić podeszwę? No wierzysz w to, co jeżeli mocno uwierzysz? Do końca życia zostanie?

----------

Dzisiaj oglądałem: Grzegorz z Radomia, bardzo konkretny facet. Tak, tak, nie, nie, do widzenia, to z resztą widać. Nie wiedziałem że jego historia życia aż taka bogata w wydarzenia 🙂

Przepraszam, a czytać Biblię i nie doczytać że prawo dot. Izraela, narodu wybranego, jednego narodu z całego świata?

Nie doczytać że Bóg obiecał Izraelowi Mesjasza który zmieni prawo, na takie, które będzie wypisane w ich sercach, a nie wyryte w kamieniach? Prorok Jeremiasz 2600 lat temu napisał:

"Oto idą dni - mówi Pan - że zawrę z domem izraelskim i z domem judzkim nowe przymierze.

Nie takie przymierze, jakie zawarłem z ich ojcami w dniu, gdy ich ująłem za rękę, aby ich wyprowadzić z ziemi egipskiej, które to przymierze oni zerwali, chociaż Ja byłem ich Panem - mówi Pan -

Lecz takie przymierze zawrę z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Złożę mój zakon w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem.

I już nie będą siebie nawzajem pouczać, mówiąc: Poznajcie Pana! Gdyż wszyscy oni znać mnie będą, od najmłodszego do najstarszego z nich - mówi Pan - odpuszczę bowiem ich winę, a ich grzechu nigdy nie wspomnę."

Toteż jedni żydzi się doczekali, inni nadal czekają, ponieważ miał się urodzić w Betlejem jak król, a twierdzą że się urodził w Nazarecie, bo tam mieszkał.

Nawet nie pofatygowali się doczytać że urodził się w podróży, w Betlejem, a 3 królów przyszło mu oddać pokłon i dary. I nie domyślili się też że król w ten sposób wita tylko króla, ponieważ nie ma nikogo nad królem, żeby go tak król witał. Helloł 🤓

Znaczenia słówka "zły" w języku aramejskim (pewna znana modlitwa)

„…Nie pozwól nam wejść w pokusę, ale oddziel nas od złego*…”

*aram. Beesha, znaczenie jako PRZYMIOTNIK: zły, brzydki, błędny, okrutny, pomylony, zgniły, niedojrzały owoc, ktoś niedojrzały, niefortunny, niefartowny, podły, nie ten, schorowany, niewłaściwy; jako RZECZOWNIK: oszust, mąciwoda, ktoś nastawiony na robienie zła

W dniu 4.02.2023 o 09:19, Piotr_1 napisał:

Próba wytłumaczenia wczorajszego przekazu, tego:

Ukryta Zawartość

5-4=1

Pusta szklanka ciebie już nie zadowala skoro nie ma w niej ulubionego płynu. Na co Ci sama szklanka. Szklanka symbolizuje człowieka w oczach Boga, a może ludzką głowę jako naczynie. Napełniona płynem się Bogu podoba. Płyn jest cenny. Co oznacza płyn? Nie wiem do końca sam. Mądrość boża zgodna z jego mądrością? A może Duch Prawdy? A może to i to?

Oglądasz 4 kaznodziejów mówiących różne rzeczy i zastanawiasz się, który faktycznie ma w sobie Boga i ma rację. Wybierasz jednego, który przyzwoicie wygląda, mówi do rzeczy, mądrze, ma białą koszulę, myślisz: to musi być ten bo jest najlepszy, choć w sumie tak na 100% nie jestem wewnętrznie zadowolony. Jednak nie, to nie ten. W rogu parku, na ławce, trochę za krzakami, trochę w cieniu siedzi piąty. Z daleka widać że jest dość spokojny, to tamten.

A tamci czterej, to były puste szklanki.

1/5=20%

(statystyka?)

Pusty - inne określenie: próżny (stare)

Próżny człowiek.

"Próżny", definicja PWN:

1. «mający o sobie bardzo dobre zdanie i lubiący, żeby go podziwiać i pochlebiać mu»

2. «nadmiernie przywiązujący wagę do rzeczy zewnętrznych; też: świadczący o takiej postawie»

3. «niedający pożądanych efektów»

4. «niczym niewypełniony»

Ciekawa sprawa odnośnie tych 20%. Dzisiaj słucham kazania Curryego Blake'a i cytuję fragment:

"

Jedną z rzeczy którą odkryliśmy, to to że zasada 80/20 jest prawdziwa.

20% ludzi zabiera 80% mojego czasu.

I 20% ludzi wykonuje 80% pracy.

A to oznacza że pozostałe 80% ludzi wykonuje 20% pracy, czyli właściwie nic."

😃

Ukryta Zawartość

Język mi się wydaje być sposobem kodowania rzeczywistości, nazywania jej. Powyżej tego jest jakaś symbolika uniwersalna, matematyczno-duchowa. Jeszcze powyżej tego rodzi się myśl w umyśle, a być może powyżej tego jest jakieś uczucie. Wyżej nie jesteśmy w stanie dotrzeć, bo to tajemnica istoty. Wyżej tego nie wypada mówić, ale współcześni naukowcy chcą to badać, ponieważ nie posiadają żadnych skrupułów wobec niczego.

Ten facet z filmiku musi się zdecydować czy chce Słowianom przypisać Chrystusa, czy jakąś magię i kulturę rzekomo wypływającą z literek. Sam sobie przeczy, jeszcze powinien sobie przypisać Słońce i Gwiazdozbiór Raka na deser.

On 2/18/2023 at 7:07 PM, Piotr_1 said:

rodzi się myśl w umyśle

Myśli i emocje to reakcje na zewnętrzne bodźce.
Jesteś jedynie ich sumą.
Nie istnieje nawet jedna, twoja własna, czysta, oryginalna myśl.

Jesteś przedmiotem gry o nazwie

„No one sees Sam, but Sam sees everything”

„Be still and know…”

….be still and know….

7 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Myśli i emocje to reakcje na zewnętrzne bodźce.
Jesteś jedynie ich sumą.
Nie istnieje nawet jedna, twoja własna, czysta, oryginalna myśl.

Jesteś przedmiotem gry o nazwie

„No one sees Sam, but Sam sees everything”

„Be still and know…”

Trochę się w tym miejscu potknąłeś, ponieważ reakcja, to wynik dwóch substancji. Więc...

Twoja reakcja jest reakcją ciebie samego z tym co cię spotyka.

(nie wiem czy powinniśmy wchodzić tak głęboko, bo niektórym może rozwalać system)

Edytowane przez Piotr_1
4 hours ago, jar1 said:

Nawet rozwój duchowy został zdominowany przez teorie spiskowe. Jezzziiuuu. Massaaakraaa.

Zaglądasz w kolebkę tychże teorii.

2 hours ago, Piotr_1 said:

Trochę się w tym miejscu potknąłeś, ponieważ reakcja, to wynik dwóch substancji. Więc...

Twoja reakcja jest reakcją ciebie samego z tym co cię spotyka.

(nie wiem czy powinniśmy wchodzić tak głęboko, bo niektórym może rozwalać system)

Nie ma czegoś takiego, jak reakcja ciebie samego na to, co cie spotyka.
Jest reakcja czegoś, co myśli, ze myśli, ze jest tobą.
Im umysł starszy, tym trudniej się rozstać.

Nikodem nie rozumiał.

(to nie jest głęboka rozmowa)

….be still and know….

57 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Zaglądasz w kolebkę tychże teorii.

Nie ma czegoś takiego, jak reakcja ciebie samego na to, co cie spotyka.
Jest reakcja czegoś, co myśli, ze myśli, ze jest tobą.
Im umysł starszy, tym trudniej się rozstać.

Nikodem nie rozumiał.

(to nie jest głęboka rozmowa)

Możesz tak sobie myśleć. W nic takiego nie wierzę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.