Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tv 75 cali lepszy od Samsunga 75nu8002 ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Zakładam że wszystko pójdzie po mojej myśli i na jesieni zmienie parę rzeczy w salonie łącznie z tv . Powyżej 75 cali wybór jest bardzo mały a ceny wysokie i w granicach 10k zostaje samsung 82nu8002 . W kategorii 75" jest większy wybór i zastanawiam się co może być lepsze od Samsunga.  Nie znam się zbytnio na typach matryc czy hercach hdr i podświetleniu dlatego pytanie kieruje do was forumowiczów ( nie branży) . Chce unikać tego Samsunga tak długo jak można bo nie lubię tej firmy . Tv będzie służył do oglądania filmów,  trochę ps4, jakiś BR czasem i tyle.  Polecicie coś?

Na jesieni wejdą dopiero nowe modele i to w świetnych cenach, bo duże przekątne pojawiają się dopiero po Ifa, czyli we wrześniu.
Nawet Qled nowy 82" powinien też się załatać blisko ceny.

2 godziny temu, subfan napisał:

Zakładam że wszystko pójdzie po mojej myśli i na jesieni zmienie parę rzeczy w salonie łącznie z tv . Powyżej 75 cali wybór jest bardzo mały a ceny wysokie i w granicach 10k zostaje samsung 82nu8002 . W kategorii 75" jest większy wybór i zastanawiam się co może być lepsze od Samsunga.  Nie znam się zbytnio na typach matryc czy hercach hdr i podświetleniu dlatego pytanie kieruje do was forumowiczów ( nie branży) . Chce unikać tego Samsunga tak długo jak można bo nie lubię tej firmy . Tv będzie służył do oglądania filmów,  trochę ps4, jakiś BR czasem i tyle.  Polecicie coś?

Hej, ja tak nie po branżowemu. Osobiście miałem też podobny problem, zastanawiałem się nad wyborem TV. W pewnym momencie doszedłem do wniosku, pal licho z TV jak w dzień i tak nic nie oglądam, a nie jeden jest w domu. Finalnie kupiłem projektor i szczerze? To nigdy w życiu bardziej nie byłem zadowolony. Wiadomości czy tam inne pierdoł każdy ogląda na 32 calach, a jak film to projektor efekt nieziemski rogówka człowiek legnie i odpocznie. ?

Piszę to dla podpowiedzi niekiedy można skorzystać z takiego rozwiązania ?
Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Tak wiem myślałem też nad tym rozwiązaniem ale tv wygrywa praktycznością i szybkością tzn podchodzę pstryk i gra , nic się nie wypala itp i mam spokój na jakieś 5 może 8czy 10 lat. Czysta praktyka i szybkość i łatwość obsługi przemawia za tv.

No i w średnim zaciemnieniu tv lepiej się sprawdza . 

8/10 lat TV ? Oj nie bardzo.
Żywotność lampy nie taka krótka średnio w trybie jasnym 5000h to sporo w przeliczeniu na dni. Jeśli dziennie oglądamy po 8h godzin to lampa wytrzymuje nam około 2 lata i mowa tu o trybie jasnym.

Rolety w oknach i robi się ciemno ?
Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Dzwoniłem do Sony Polska i dowiedziałem się że odświeżanie co 100hz a rodzaj matrycy ... sami nie wiedzą hahaha naprawdę tak powiedzieli że producent im nie udziela takich informacji.  @burz on lepszy chyba deko od xf9005 co ? Czy to to samo tylko na 2019 ? Wnoszę po cenie .

W krainie 75" z bardzo dobrych i bieżących :
Bardzo dobry Philips 75PUS8303 za 8 tyś
Sony 75XF8596 za  8 tyś
Samsung 75Qled Q60 za 9 tyś zł - to dobra oferta.

Z większych LG 86uk6500 ale za 12 tyś.
Samsung 82 Qled nowy model za 13 tyś.
Nie trzeba zasłaniać okien, nie trzeba siedzieć jednak ciągle o zmroku.
Zrobiłem sobie taki pokaz podczas Igrzysk Olimpijskich na projektorze.
I nie wytrzymałem 8 godzin, a przy LCD bez problemów.

Gość

(Konto usunięte)

Co warto kupić ze względu na matrycę tzn VA z tego co wiem jest lepsza od IPS i do oglądania szybkich scen min 100-120hz potrzeba do płynności.  Jakie tv mają takie cuda . Wspomniany xf9005 wiem że ma , coś jeszcze ?

Matryca IPS jest tak samo dobra jak VA.
Miliony osób z nich korzysta i są zadowoleni.
Wszystkie są 100Hz.
Najlepiej wyposażony Philips.

Producent też zadbał o cały pakiet ( Montaż, Uchwyt, wtyczki, zestaw Hue, dostawa)
Z podanych Samsung ma VA.

Oferta jest dla niebieskich i to z pełnym pakietem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kosztuje i bez dodatków.
A dodatki razem to koszt około 1 tyś zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest też dobry ale kosztuje ponad 20% drożej i chyba jest już nie dostępny, a na pewno nie jest już produkowany kilka miesięcy.
Ale jest już następca -  jest i kosztuje 15.500 zł.

To masz dwa Philipsy 75" w cenie jednego Sony.

Gość

(Konto usunięte)

Będę celował w modele 2018 bo nowe sztuki z racji świeżości będą nieporównywalnie droższe względem tego co mają do zaoferowania . Nie mam parcia na jak najnowszy model itp, zależy mi na jakości za rozsądną kasę.  Tak czy inaczej nie będę kupował teraz a za kilka miesięcy więc zobaczę jak sytuacja się rozwinie z cenami i modelami . Jednego jestem pewny, wolę telewizor od proja .

Matryca VA ma zdecydowanie lepszy kontrast od IPS. Szczególnie wieczorem to widać. I te niby lepsze kąty widzenia nie ratują sytuacji.
XG85 to IPS. XF90 - VA.

Tu masz specyfikację modeli:

Ukryta Zawartość

Sony już na dzień dobry ma całkiem poprawie zbalansowane kolory.
Tu masz porównanie tv z projektorem skalibrowanym u MK:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

75xg9505 jest teraz w Niemczech za 3200€. To jako taki następca serii xf9005?

Model 85 calowy - 4500€

To ma być niby model deczko lepszy od xf9005,  tak twierdzi przynajmniej skośnooki spec z akcentem Borata  ?

Gość

(Konto usunięte)

Ta , Borat miał rację. Jeszcze żeby kosztował z 15k to bym brał jak komornik szafę czy syryjczyk zasiłek . Raczej nie spadnie cena skoro to tegoroczny model , chociaż może i trochę się ruszyć bo na początku kosztował 5k€

jeszcze raz, bo się "skleiło":

Ukryta Zawartość

Nowszy XG - troszkę gorszy kontrast natywny, troszkę jaśniejszy HDR, lepsze pokrycie barw, większe zużycie energii ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.