Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie kompa stacjonarnego do wzmaka z RCA

toolpusher13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jestem tu nowy więc się przedstawię. Mam na imię Piotr i jestem z Podkarpacia.

Czytam te wątki o DAC'ach i mam mętlik w głowie a nieraz kłótnie i wycieczki personalne dominują wątki i niepomagają.

Chciałem prosić o opinię w sprawie podłączenia sprzętu audio do kompa.

Z jednej strony:

Wzmak Primare I 20+ transport Primare D 20. Wzmak tylko wejścia RCA.

Głośniki: Monitor Audio RS6 Silver

Okablowanie: QED

Z drugiej strony:

Komputer stacjonarny na płycie MSI X470 + Ryzen 1700. Płyta na Realtek ALC1220 + wszystkie rodzaje wyjść audio.

Muzyka to głównie pliki FLAC + mp3 z Foobara i radia internetowe.

Odległość po kablu to 8m.

W tej chwili mam tak podłączone: jack 2,5mm > 2xRCA i podłączony długi kabel RCA do wzmaka w listwie przypodłogowej.

Zostało mi tak po starym kompie który miał  SB Audigy X-Fi tylko z wyjściami typu jack.

Myślałem o długim Toslinku i DAC blisko wzmaka podłączonego krótkim IC.    

Pewnie też można by było po Wi-Fi. Mam podwójną sieć 2,4 i 5GHz  choć sam komp jest połączony skrętką z routerem  bez Wi-Fi.

Prosiłbym o podanie propozycji ulepszenia połączenia:

I opcja do 250zł

II opcja do 500zł.

Mam jeszcze słuchawki Sennheiser serii 5XX. Prosiłbym o podanie jakiegoś niedrogiego DAC'a/wzmacniacza słuchawkowego aby polepszyć jakość muzyki granej z komputera.

Dzięki wielkie.

Pozdrawiam,

Moim zdaniem, słabym ogniwem tego zestawu jest wzmak. Tego typu urządzenia mają bardzo wąskie pasmo przenoszenia określone parametrami sygnału który przetwarzają. A to pasmo kończy się niestety na paru kilohercach. 

Zamiana kabla łączącego komputer ze wzmakiem na kabel optyczny, z udziałem przetworników A/D i D/A nie ma, moim zdaniem, racjonalnych podstaw.

Czyli najpierw zamiana wzmaka na wzmacniacz audio z prawdziwego zdarzenia, a dopiero później dwa przetworniki i kabel toslink pomiędzy. Od strony komputera może być też karta dźwiękowa, USB albo wbudowana, z wyjściem optycznym.

Do 500 zł niestety szału nie będzie.

Biorąc pod uwagę odległość, jedyne co przychodzi mi do głowy to połączenie kompa kablem cyfrowym koaksjalnym z jakimś chińskim DAC'em z Ali lub ebay.  Można ewentualnie pomyśleć o połączeniu usb ale za te 500 zł ciężko będzie.

8 minut temu, Kapstan_Biasu napisał:

"Moim zdaniem, słabym ogniwem tego zestawu jest wzmak. Tego typu urządzenia mają bardzo wąskie pasmo przenoszenia określone parametrami sygnału który przetwarzają. A to pasmo kończy się niestety na paru kilohercach."

Nie wydaje mi się. To normalna analogowa integra o przyzwoitych parametrach i brzmieniu

Cytat

.

Moim zdaniem, słabym ogniwem tego zestawu jest wzmak. Tego typu urządzenia mają bardzo wąskie pasmo przenoszenia określone parametrami sygnału który przetwarzają. A to pasmo kończy się niestety na paru kilohercach.  Zamiana kabla łączącego komputer ze wzmakiem na kabel optyczny, z udziałem przetworników A/D i D/A nie ma, moim zdaniem, racjonalnych podstaw. Czyli najpierw zamiana wzmaka na wzmacniacz audio z prawdziwego zdarzenia, a dopiero później dwa przetworniki i kabel toslink pomiędzy. Od strony komputera może być też karta dźwiękowa, USB albo wbudowana, z wyjściem optycznym.    

A co to za bezsens?

Primare ma waskie pasmo przenoszenia?W jaki to sposob sygnal mial by byc ograniczany do paru kilohercow? 

[mention=74999]toolpusher13[/mention] 

Jesli zalezy Ci na rozwiazaniu dwoch problemow:

- duza odleglosc PC->Primare

- wzmacniacz sluchawkowy

to bym polaczyl budzet i kupil jedno urzadzenie, ktore rozwiaze oba problemy: USB DAC z wzmacniaczem/wyjsciem sluchawkowym. Uzywalem taki DAC polaczony z koncowkami mocy kablem RCA ponad 6m (Sommer Cable) i nie bylo zadnych problemow.

Czyli PC -> USB/Optyk -> DAC -> Primare

Przykladem takiego taniego modelu jest

focusrite scarlett 2i2

3 minuty temu, xajas napisał:

A co to za bezsens? Primare ma waskie pasmo przenoszenia?

W jaki to sposob sygnal mial by byc ograniczany do paru kilohercow?

...

No dobrze, poddaję się. ?

Moja wypowiedź była prowokacją spowodowaną wielokrotnym użyciem przez autora słowa "wzmak". Przy jednoczesnym braku "skrótów" nazw pozostałych urządzeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.