Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Rotel A14

Marcinzp

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Szukam kolumn podstawkowych do Rotel A14 + CD14. Oczywiście chcę, aby wszystko dobrze grało z dobrą stereofonią. Oprócz tego kolumny nie mogą zawierać w zwrotnicach kondensatorów elektrolitycznych i kopułek chłodzonych ferro fluidem. Kolumny muszą być nowe i będą grały w 16m2. Wstępnie wytypowałem Audio Physic Classic 3 i Bowers&Wilkins 705 S2 i 706 S2. W wersji droższej Amphion Argon S3 i Xavian Ambra. Które byście z nich polecili? Czy warto dopłacić do dwóch ostatnich kolumn przy Rotelu A14?

https://www.audiostereo.pl/topic/145167-kolumny-do-rotel-a14/

Witaj,

A czemu mamy takie kryteria wyboru, jeśli można wiedzieć? ? Nie zagłębiając się w aspekty technologiczne (to zostawmy producentom) polecam zwrócenie uwagi na wymienione wyżej Audio Physic Classic 3 ale również Buchardt Audio S300 lub S400, Audio Academy Dione II. Można również rozważyć coś z Dynaudio np. nowa seria Evoke. Warto pomyśleć o odsłuchu. Super opcją byłyby ATC lecz SCM7 lecz mogą być za małe natomiast z SCM11 ten wzmacniacz niestety sobie nie poradzi..

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Marcinzp napisał:

W wersji droższej Amphion Argon S3 i Xavian Ambra.

Ale ten Rotel nie reprezentuje poziomu przystającego do tych głośników. Nie wykorzysta ich potencjału. Tu raczej sprawdziłby się Rotel 1592. To jest odpowiedni poziom wzmacniacza

Dzięki za odpowiedzi

@Q21 Z powodu wolniejszej zmiany parametrów w czasie. ATC odpadają z powodu głośników do których przykleja się kurz. Dynaudio Evoke chyba mają kopułki chłodzone ferro fluidem?

@piotrek7 Właśnie tego się obawiałem.

3 godziny temu, Marcinzp napisał:

ATC odpadają z powodu głośników do których przykleja się kurz.

Całe szczęście, że nie wiedziałem o tym, gdy kupowałem głośniki tej marki. Grają u mnie od kilku miesięcy a ja do tej pory nie uświadomiłem sobie "powagi" tego problemu...... Co gorsza, im dłużnej je mam, tym większą radość sprawia mi ich towarzystwo.

Z całym szacunkiem ale skąd wy bierzecie te "mądrości," ? 

Aha. Dynaudio jest do dupy bo jak się naciśnie Esotara palcem, wgniata się. W internecie pełno jest zdjęć powgniatanych i amatorsko prostowanych kopułek tekstylnych ?

32 minuty temu, piotrek7 napisał:

Aha. Dynaudio jest do dupy bo jak się naciśnie Esotara palcem, wgniata się. W internecie pełno jest zdjęć powgniatanych i amatorsko prostowanych kopułek tekstylnych ?

A żebyś widział jak kurz lepi się do kopułki Esoteca Dynaudio, to jest dopiero czarna rozpacz ? Na szczęście gra tak samo dobrze a że nie wygląda? Jak mówią w Dynaudio cyt.: "nic nie wygląda wiecznie jak nowe"  ?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

37 minut temu, Adam 38 napisał:

Na szczęście gra tak samo dobrze

Właśnie po to kupuje się głośniki. Mają grać a nie wyglądać. Jeśli komuś przeszkadza kurz, można użyć pędzelka zwilżonego (minimalnie) wodą. Mogą być takie do czyszczenia obiektywów aparatów fotograficznych

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Całe szczęście, że nie wiedziałem o tym, gdy kupowałem głośniki tej marki. Grają u mnie od kilku miesięcy a ja do tej pory nie uświadomiłem sobie "powagi" tego problemu...... Co gorsza, im dłużnej je mam, tym większą radość sprawia mi ich towarzystwo.

Z całym szacunkiem ale skąd wy bierzecie te "mądrości," ? 

Z "internetów". Kilka miesięcy to mało. Inaczej będą wyglądały za kilka lat.

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Właśnie po to kupuje się głośniki. Mają grać a nie wyglądać. Jeśli komuś przeszkadza kurz, można użyć pędzelka zwilżonego (minimalnie) wodą. Mogą być takie do czyszczenia obiektywów aparatów fotograficznych

Na lepik ATC pędzelek z wodą raczej nie pomoże.

38 minut temu, lolo989 napisał:

Przy takich wymaganiach dobre będą Altusy 150 <lol>

One dobrze nie grają. Do 16m2 są raczej za duże, no i mają kondensatory elektrolityczne w zwrotnicach. Kopułek nie chciało mi się sprawdzać.

9 minut temu, Marcinzp napisał:

Kilka miesięcy to mało. Inaczej będą wyglądały za kilka lat.

9 minut temu, Marcinzp napisał:

Na lepik ATC pędzelek z wodą raczej nie pomoże.

A najlepsze jest to, że kompletnie mi to nie przeszkadza.  I cieszę się tym jak grają. A co będzie za kilka lat? Zbytnio się tym nie przejmuję. Może dalej będą u mnie stały a może zmienię na wyższy model

Twoje prawo. Twój wybór.
Witaj. Kurcze masz strasznie nowatorskie podejście do ałdio... może zamiast oglądać Youtuba i czytać głupoty warto by... posłuchać czegoś.... moim zdaniem warto dobrać coś sonicznie do swojego gustu i nawet jak trafi to szlak po paru latach to miec miłe wspomnienia..

W dniu 6.07.2019 o 11:38, Marcinzp napisał:

Bowers&Wilkins 705 S2 i 706 S2

705 można oczywiście zagra, ale po zmianie wzmaka np na taki RA-1592 albo dzielonkę dopiero zobaczysz, a właściwie usłyszysz na co stać te kolumny ? Ja bym do tej listy dopisał mimo wszystko coś od ProAca, może model D Two? ProAc dużo łatwiejszy do wysterowania od B&W, jednak też pełni potencjału nie usłyszysz na A14.

Wpadnij do nas na odsłuch. Zobaczysz o co mi chodzi ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Witek.K napisał:

Rotel RT-1570 ma DAB i DAB+  

z tego co pamiętam, to ten model jest dostępny na zamówienie u nas

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.