Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Robienie balona ma być sposobem na zyski? - chyba wręcz zniechęca i kończy się źle, chyba że pojedzie się tam gdzie to jest normalne.

Ostatnio wpadł w ręce w sumie nowy "gamingowy" laptop. Przyniósł mi znajomy z prośbą o sprawdzenie, bo syn się skarży, że się przycina, zwalnia itd. Zaglądam co to za model i niby parametrami nie taki słaby: Intel i7 11-tej generacji, grafika GTX 2060, szybki SSD na slot m.2 Nvme itd. Otwieram podwozie i na pierwszy rzut oka jest całkiem w porządku: dwa wentylatory, w miarę solidne podwójne head-pipy, na dysku radiator. Przeczyściłem, przeinstalowałem system i niestety bez zmian. No to szukam co o nim piszą. I okazuje się, że specyfikacja się zgadza, ale jest kilka "ale". Otóż płyta główna wprowadza limity energetyczne na procesor, działa on na pełnej wydajności może 3 minuty, po czym zbija taktowanie np. o połowę. Z początku myślałem, że to jakieś żarty, ale odwiedzam kolejne forum, kolejne... Nie, no nie wierzę... To prawda.

Na stronie producenta w tym temacie cicho sza.

Ale to nie wszystko. Modne w obecnych czasach (oprócz procesora) są wlutowane pamięci RAM. No niby nic strasznego, są dość szybkie. Niemal każdy laptop umożliwia dołożenie dodatkowej kości, także ten, o którym piszę. Tylko, że jakoś tak się składa, że czy sama wlutowana w płycie czy razem z dodatkową w slocie - pamięci działają zawsze w trybie single-chanel, zamiast w dualu. Zdębiałem... Na stronie producenta ani słowa...

Teraz powiedz mi jak widzisz robienie ludzi w balona? Jak się ma czuć tato, co bierze dla dziecka takiego laptopa na raty za 4.500 zł i zostaje z tym shitem?

Edytowane przez konradskala
5 godzin temu, Ajothe napisał:

noc to porą OLEDów

Nie tylko.

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Ja oglądam tylko jak jest ciemno, więc nie mam dylematu

Ja też. I również nie mam.

24 minuty temu, konradskala napisał:

Ostatnio wpadł w ręce w sumie nowy "gamingowy" laptop. Przyniósł mi znajomy z prośbą o sprawdzenie, bo syn się skarży, że się przycina, zwalnia itd. Zaglądam co to za model i niby parametrami nie taki słaby: Intel i7 11-tej generacji, grafika GTX 2060, szybki SSD na slot m.2 Nvme itd. Otwieram podwozie i na pierwszy rzut oka jest całkiem w porządku: dwa wentylatory, w miarę solidne podwójne head-pipy, na dysku radiator. Przeczyściłem, przeinstalowałem system i niestety bez zmian. No to szukam co o nim piszą. I okazuje się, że specyfikacja się zgadza, ale jest kilka "ale". Otóż płyta główna wprowadza limity energetyczne na procesor, działa on na pełnej wydajności może 3 minuty, po czym zbija taktowanie np. o połowę. Z początku myślałem, że to jakieś żarty, ale odwiedzam kolejne forum, kolejne... Nie, no nie wierzę... To prawda.

Na stronie producenta w tym temacie cicho sza.

Ale to nie wszystko. Modne w obecnych czasach (oprócz procesora) są wlutowane pamięci RAM. No niby nic strasznego, są dość szybkie. Niemal każdy laptop umożliwia dołożenie dodatkowej kości, także ten, o którym piszę. Tylko, że jakoś tak się składa, że czy sama wlutowana w płycie czy razem z dodatkową w slocie - pamięci działają zawsze w trybie single-chanel, zamiast w dualu. Zdębiałem... Na stronie producenta ani słowa...

Teraz powiedz mi jak widzisz robienie ludzi w balona? Jak się ma czuć tato, co bierze dla dziecka takiego laptopa na raty za 4.500 zł i zostaje z tym shitem?

Opowieść jak z najgorszego koszmaru......chyba bym pojechał do producenta i piznął mu w łeb tym laptokiem z gówna 😬

25 minut temu, konradskala napisał:

Teraz powiedz mi jak widzisz robienie ludzi w balona?

Np. wmówienie im że jakieś śladowe "halo" widoczne tylko w 0.001% scen jest istotną wadą danego telewizora. Podobnie ględzenie o czerni, kontraście i szczegółach w ciemnych scenach jak gdyby 99.9% oglądanych filmów miało akcję odbywają się wyłącznie w nocy, albo w jakichś lochach, piwnicach i mrocznych zakamarkach. 

31 minut temu, konradskala napisał:

Ostatnio wpadł w ręce w sumie nowy "gamingowy" laptop.

Laptopy nie są tematem tego wątku. 

Ale to nie tylko kwestia czerni, która w ledach jest szara....

Banding, nierównomierne podświetlenie, zakurzennie matrycy, dużo tych wad, które oledy nie mają 😁

Godzinę temu, konradskala napisał:

wszystkie w/w przez Ciebie "degradacje" kolorów nie występują.

Na umieszczonym w tym wątku materiale video poświęconym QD-OLED przedstawiciele hdtvpolska.pl również o degradacji kolorów na matrycach WRGB mówią. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

kwestia czerni, która w ledach jest szara....

Nieprawda.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Banding, nierównomierne podświetlenie, zakurzennie matrycy

Niechlujstwo montażowe , szczególne charakterystyczne dla niektórych producentów. A nie wada technologii. 

Miałem leda za 4.5k i szlag mnie trafił w warunkach domowych. Nacudowalem się z ustawieniami i czerni niw uświadczyłem. 

Nigdy więcej nie kupię leda, jestem fanem thrillerów gdzie większość to ciemne sceny. 

Kontrast tez robi swoje z jakością obrazu. W oledach ostrość zyskuje dzięki milionowym strefom. Piksele się zmieniają wygaszają idealnie po krawędziach obiektów dzięki czemu obraz jest ostry jak brzytwa 🙂

6 minut temu, Ajothe napisał:

dużo tych wad, które oledy nie mają

Za to mają jedną, przy której wszystkie inne razem wzięte wady (w dużej mierze wydumane) technologii LCD to Mały Pikuś: wypalenia i powidoki. Do tego dochodzi podkolorowanie bieli oraz ogranicznik jasności ekranu gdy duża jego część ma być biała.

Nie mam z tym żadnego problemu w OLED z 2017r. 

Nie oglądam programów informacyjnych, ale zdarza mi się pograć na xone z hudami i nic się nigdy nie wypaliło...

czerni niw uświadczyłem. 

Moje wyrazy współczucia. A może za wysoko ustawiona poprzeczka wymagań?

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Np. wmówienie im że jakieś śladowe "halo" widoczne tylko w 0.001% scen jest istotną wadą danego telewizora.

Te śladowe ilości świecą na pół pokoju.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Podobnie ględzenie o czerni, kontraście i szczegółach w ciemnych scenach

Tak, to co najmniej dziwne..Pewnie wszyscy się mylą albo zmyślają. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

obraz jest ostry jak brzytwa

Nie tylko na OLED.

Edytowane przez Bobcat

Przyznaje jestem bardzo wymagający w tym względzie 😁

Nie ma sensu się spierać każdy ma swoje priorytety, dla mnie oled to zbawienie. 

Jak się sp***doli obecny to kupie nawet najtańszego oleda z bananem na twarzy.

Edytowane przez Ajothe
3 minuty temu, konradskala napisał:

Te śladowe ilości świecą na pół pokoju.

Oto przesada w postaci czystej.

Edytowane przez Bobcat
7 minut temu, Bobcat napisał:

Za to mają jedną, przy której wszystkie inne razem wzięte wady (w dużej mierze wydumane) technologii LCD to Mały Pikuś: wypalenia i powidoki.

Powidoki występowały, owszem, ale w plazmach. Nie w OLEDA-dach.

Wypalenia? Ryzyko wypleń - a to jest różnica.

Edytowane przez konradskala
4 minuty temu, konradskala napisał:

Pewnie wszyscy się mylą albo zmyślają. 

Ja bym to nazwał inaczej: stali się niewolnikami konwenansu i powtarzają to, co pozwolili sobie wmówić że wypada powtarzać. 

9 minut temu, Bobcat napisał:
15 minut temu, Ajothe napisał:

czerni niw uświadczyłem. 

Moje także.

To może wszyscy zobaczymy jak wygląda ta kozacka czerń u Ciebie? Rozdział local dimming, wystarczy włączyć odtwarzanie na tych "czarnych" filmikach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam drugi i trzeci, na pierwszym "laboratoryjnie" osiągnięty efekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

W OLED jak masz np scenę ze jest totalna czerni i tylko lekko podswietlnoy jakiś obiekt czy kilka obiektów to telewizor znika i masz wrażenie że te obiekty są przed Tobą w pokoju.

To jest niesamowite doświadczenie  i imersja. Sporo scen w filmach też pokazuje takie sceny. Kocham to...

2 minuty temu, konradskala napisał:

Wypalenia? Ryzyko wypleń - a to jest różnica.

Wypalenia. Umieszczałem materiały. I takie znalezione w sieci i swoje własne. Zamiast Twojego merytorycznego ustosunkowania się do nich - jedyna odpowiedź, na jaką Cię było stać to głupawe śmichy-chichy.

Jaj się ktoś uprze to wypali oleda. 

To jest tv dla świadomych użytkowników.

Była nawet afera że jakiś dziad kupił oleda Soniaka za 10 koła i napierdalał TVP info non stop codziennie. No i wiadomo jakie były tego efekty 😁

Pytanie na h*j mu oled do takiego oglądania.....odpowiedź: wcisnęli mu specjaliści w euro czy mm 🤣🤣🤣

W OLED jak masz np scenę ze jest totalna czerni i tylko lekko podswietlnoy jakiś obiekt czy kilka obiektów to telewizor znika i masz wrażenie że te obiekty są przed Tobą w pokoju.

I tak właśnie ma być. Tylko nasz kolega twierdzi, że w jego LED tez jest dobrze, a prawdziwość tych bajek można obejrzeć dwa posty wyżej w teście rtings.

4 minuty temu, konradskala napisał:

Moje także.

To może wszyscy zobaczymy jak wygląda ta kozacka czerń u Ciebie? Rozdział local dimming, wystarczy włączyć odtwarzanie na tych "czarnych" filmikach:

Ukryta Zawartość

Polecam drugi i trzeci, na pierwszym "laboratoryjnie" osiągnięty efekt.

Brakuje argumentów? Znowu zaczynasz prowokować pyskówkę? Zaraz polecisz do Moderacji. Tam Ci przypomną o zasadach prowadzenia rozmowy. 

Nigdy nie mówiłem o "kozackiej czerni", a jedynie że jest wystarczająca i że nie stwierdzam jej niedostatku.

Ukryta Zawartość

Wypalenia. Umieszczałem materiały. I takie znalezione w sieci i swoje własne. Zamiast Twojego merytorycznego ustosunkowania się do nich - jedyna odpowiedź, na jaką Cię było stać to głupawe śmichy-chichy.

Nie wciskaj kitów, bo ja też umieszczałem i to niejedno, z dokładnym podaniem ilości przepracowanych godzin. Wypaleń brak.

Ja to wiem, ostatnio szwagier kupił leda 70" za 5k i jak się wybrałem na film i piwko to się powstrzymywałem i chwaliłem dla dobra stosunków w rodzinie 😁

9 minut temu, konradskala napisał:

Nie wciskaj kitów

Gdy umieściłem moje zdjęcie wypaleń u znajomego - Twoja "wysoce merytoryczna" odpowiedź to było stwierdzenie że gościu ma ładną serwetkę pod telewizorem. A gdy umieściłem materiał znaleziony na YouTube - Twoja "wysoce merytoryczna" odpowiedź to było dyskredytowanie i deprecjonowanie autora, którego nazwałeś "leśnym dziadkiem".

Edytowane przez Bobcat

Tak czy inaczej jak jesteś zadowolony ze swojego tv to super i nic nikomu do tego. 

Sam też już pisałem że nawet koleżance nie wybrałem OLEDa jak chciała 50" do 5k bo wiem, że większość ogląda w dzień i dużo programów informacyjnych. 

To wybrałem jej mini leda 🙂

Ale jak ktoś by mnie spytał o TV do filmów na nocne seanse albo wieczory to zawsze polecę:

Zrób co możesz żeby kupić oleda, a będziesz w szoku 😁

Nie wiem skąd to wziąłeś, ja oglądam filmy gdzie non stop są ciemne sceny, albo takie z dużym kontrastem. 

U mnie jedynym kryterium oglądania jest czy tematyka mnie interesuje. A nie ilość czy procentowy udział jakichś ściśle określonych scen. 

ak jesteś zadowolony ze swojego tv

Tak. Potwierdzam. Jestem. Bardzo.

• Pokaż nowe odpowiedzi