Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Calarz calarzem, ale oglądanie wielkich szarych plam zamiast czerni z detalami to wątpliwą przyjemność, w takim wypadku wolałbym mniejszego oleda. 

Godzinę temu, bubusia napisał:

Nie bój się cali. Im większy tym lepszy.

Imo nie. Im większy tym bardziej rzuca się w oczy słabsza jakość obrazu i motion blur, a jak ktoś nie ogarnie dobrze upłynniacza lub nie wyłączy go, efekt opery mydlanej i artefakty. 

Dodatkowo ja osobiście nie lubię kręcić głową podczas seansu.

.

Nikt nie mówi o podstawowych modelach. 

Jak musi być 50 to może jakiś miniled od TCLa

Telewizor TCL 50C809 50'' MINILED 4K 144Hz

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

14 minut temu, bubusia napisał:

Jezz, a co cię zmusza do 50, tak na serio?

Miejsce, gdzie będzie stał.

9 minut temu, bubusia napisał:

Nikt nie mówi o podstawowych modelach. 

Jak musi być 50 to może jakiś miniled od TCLa

Telewizor TCL 50C809 50'' MINILED 4K 144Hz

To jeden z tych dwóch.

Drugi to SONY XR-50X90S 50 i w zasadzie nic więcej nie widzę.

28 minut temu, jezz napisał:

Nikt mnie nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne.😀

Potrzebuję 50 i wyboru w zasadzie nie ma żadnego. Taki widać trend u producentów.

Chyba muszę sxybko brać, to co jest.🙂

Ktoś uznał, że większe jest lepsze. 

Ty masz wybór. Możesz tak uznać, albo musisz tak uznać.

A może ten 115 calowy TCL

🙂

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Godzinę temu, J4Z napisał:

Imo nie. Im większy tym bardziej rzuca się w oczy słabsza jakość obrazu i motion blur, a jak ktoś nie ogarnie dobrze upłynniacza lub nie wyłączy go, efekt opery mydlanej i artefakty. 

Dodatkowo ja osobiście nie lubię kręcić głową podczas seansu.

To już przeszłość 😉 Jakość współczesnych seriali i filmów jest powalająca. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Calarz calarzem, ale oglądanie wielkich szarych plam zamiast czerni z detalami to wątpliwą przyjemność, w takim wypadku wolałbym mniejszego oleda. 

To Ty chyba nie znasz współczesnych TV 😉 Mam TCL 75C745, nawet nie miniLED i nie można mieć żadnych zastrzeżeń do jakości czerni. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

To Ty chyba nie znasz współczesnych TV 😉 Mam TCL 75C745, nawet nie miniLED i nie można mieć żadnych zastrzeżeń do jakości czerni. 

Znam, zależy od wymagań.

Teraz, Ajothe napisał:

Znam, zależy od wymagań.

Mam wysokie i jestem zadowolony. OLED 77 cali jest 2x droższy niż mój TV. A może parę % lepszy. Wolę zdecydowanie więcej cali niż minimalnie lepszą jakość. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Mam wysokie i jestem zadowolony. OLED 77 cali jest 2x droższy niż mój TV. A może parę % lepszy. Wolę zdecydowanie więcej cali niż minimalnie lepszą jakość. 

Tyle mam do powiedzenia: xD

14 minut temu, Piopio napisał:

To już przeszłość 😉 Jakość współczesnych seriali i filmów jest powalająca. 

Odniosłeś się tylko do jakości, a zacytowaś całość, raz.

Dwa, jakość streamingów nie powala. A taki Sky ma np. 1080p, gdzie ma fajne seriale.

.

3 minuty temu, J4Z napisał:

Dwa, jakość streamingów nie powala.

To chyba oglądamy inne streamingi. 

27 minut temu, Piopio napisał:

Mam TCL 75C745, nawet nie miniLED i nie można mieć żadnych zastrzeżeń do jakości czerni. 

Zaraz OLEDowcy będą Ci uświadamiać w jak wielkim jesteś błędzie. Tobie się podoba? Nie masz zastrzeżeń do jakości czerni? Nie wiesz co piszesz. Nie znasz się. Powinieneś mieć zastrzeżenia. Nie ma prawa Ci się podobać. Oni wiedzą lepiej. 

A tutaj ciąg dalszy wk.....jącej maniery, że telewizor z tegorocznej oferty musi być gorszy od poprzednika z roku ubiegłego, który był gorszy od swojego protoplasty z roku jeszcze wcześniejszego. Pisałem o Hisense, teraz TCL że średnio-wyższej półki.

Tegoroczny TCL-C805 55" ma 384 strefy lokalnego wygaszania, 65" ma tych stref 512.

Jego bezpośredni poprzednik z oferty 2023, TCL-C845, w rozmiarze 55" miał 480 stref (o 96 więcej), a w rozmiarze 65" - 576 stref (o 64 więcej). 

Podstawową zaletą MiniLED miało być nieporównanie więcej tych stref niż FALD. Obecnie ich ilość z roku na rok jest zmniejszana i niebezpiecznie zbliża się do tego, co miały dobre FALDy. W mocy pozostaje pytanie: jaki jest sens zabawy w MiniLED? Koszty produkcji wyższe, cena dla klienta wyższa, a efekt końcowy ten sam.

16 minut temu, Bobcat napisał:

Zaraz OLEDowcy będą Ci uświadamiać w jak wielkim jesteś błędzie. Tobie się podoba?

A niech mu się podoba, ale z procentami przegiął. O najważniejszych dla mnie przewagach oled już pisałem tu, więc nie będę spamić. Pozdro

Edytowane przez J4Z

.

3 minuty temu, J4Z napisał:

A niech mu się podoba, ale z procentami przegiął. O najważniejszych dla mnie przewagach oled już pisałem tu, więc nie będę spamić. Pozdro

Nie przegiął bynajmniej. Jeśli można mieć 95% jakości za 50% ceny - to sprawa warta jest zastanowienia.

12 minut temu, J4Z napisał:

A co z wadami ? OLED nie da się praktycznie oglądać w dzień. No i pozostaje kwestia wypalenia. Mimo wszystko. 

Szczególnie jak ktoś gra na konsoli ... 

9 minut temu, Bobcat napisał:

Nie przegiął bynajmniej. Jeśli można mieć 95% jakości za 50% ceny - to sprawa warta jest zastanowienia.

Właśnie się waham czy nie kupić LG oled 65c3. 

Mam prośbę o propozycję za połowę ceny z 95% jakości tego telewizora. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

A co z wadami ? OLED nie da się praktycznie oglądać w dzień. No i pozostaje kwestia wypalenia. Mimo wszystko. 

Pierdolety, mam od 7 lat oleda i gram na konsoli. Zero wypaleń, a jasność taka, że muszę ograniczać bo wali po oczach. 

Edytowane przez Ajothe

Oglądam w dzień, dużo więcej gram. Narazie nic mi się nie wypaliło, ani słońce nie przeszkadza bardziej niż przy dużo jaśniejszym led.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Obśmiać jest łatwo. Przekonać - trudniej. 

Nie mam powodu, ani ochoty nikogo przekonywać.

Pozdro pozdro

.

34 minuty temu, Ajothe napisał:

TCL 65C745. 

Ilość stref to nie wszystko. Liczy się ich kontrola. Sony bravia 9 nie jest tak dobry, bo ma ich najwięcej, jest tak dobry, bo najlepiej potrafi je kontrolować.

17 minut temu, Piopio napisał:

TCL 65C745. 

Chyba jednak będzie spora różnica, szczególnie w kontraście plus ciemne sceny.

52 minuty temu, Ajothe napisał:

Właśnie się waham czy nie kupić LG oled 65c3. 

Pierdolety, mam od 7 lat oleda i gram na konsoli. Zero wypaleń, a jasność taka, że muszę ograniczać bo wali po oczach. 

Ja bym kupił Sama s90D/s90C. Dobra cena za tego drugiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

5 minut temu, bubusia napisał:

Ja bym kupił Sama s90D/s90C. Dobra cena za tego drugiego.

Propozycja fajna, ale drażnią mnie kolory Samasungowe...te cyjanowe niebo....

7 minut temu, bubusia napisał:

Chyba jednak będzie spora różnica, szczególnie w kontraście plus ciemne sceny.

Praktycznie nie. Ale kto bogatemu zabroni kupować droższe 😉 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Propozycja fajna, ale drażnią mnie kolory Samasungowe...te cyjanowe niebo....

Podkalibrujesz i będzie ok.

Praktycznie nie. Ale kto bogatemu zabroni kupować droższe 😉 

Porównywałeś bezpośrednio z jakimś oledem, że jesteś taki pewny? 

6k vs 4k pln, to nie taka wielka różnica....

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Porównywałeś bezpośrednio z jakimś oledem, że jesteś taki pewny? 

Samsungi porównywałem. Owszem OLED wypadł lepiej ale czy warto dopłacać ? Akurat w moim przypadku (75 cali) byłoby to 2x. 

Teraz, Ajothe napisał:

Nie wiem, nie widziałem...po oledzie przesiadka na led bywa bolesna... 

Ciekawe jak byłoby z przesiadką na bravia 9.

To może być znakomity tv do mocno nasłonecznionych pomieszczeń.

17 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wiem, nie widziałem...po oledzie przesiadka na led bywa bolesna... 

Bzdury. Na normalnych materiałach praktycznie nie zobaczysz różnicy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi