Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam ten całkiem interesujący wątek zwolenników oraz przeciwników różnych firm i rozwiązań i zastanawiający jest jeden fakt. Praktyczny brak firmy Philips w dyskusji. Patrząc na internety, trochę tego mają wystawionego na sprzedaż, a tu cisza. Częściej pojawiają się marki z Chin, niż Niderlandczyk. Czyżby robili tak kiepskie telewizory? Przecież Oledy 718 i 818 mają od LG, więc powinny być na topie, a tu zero wpisów.

8 godzin temu, J4Z napisał:

Wy z tymi oledami nie inaczej. xD Wypalenia, niska jasność. Blablabla. A oleda w domu to na YouTube oglądali.

Nie ma to jak podważać najlepsze panele na świecie 😁

To jak rozmowa z fanbojami winyli, którzy na siłe przekonują że jest lepszy od CD, tylko że dane mówią inaczej. 

Jak ktoś ma naslonecznione mieszkanie gdzie słońce świeci bezpośrednio na TV to może i OLED nie "dać rady". Trzeba być tego świadomym. Ja nigdy nie używałem żadnego telewizora na maks jasności, bo po prostu jest to męczące dla oczu. Tj zwykłego QLED miałem sciemnionego plus włączony tryb Auto tak i teraz przy OLEDzie mam tą jasność zmniejszona. Jak ktoś lubi jak mu bije światło po oczach to już kwestia indywidualna. Mnie to irytuje, szczególnie jak jest ciemniej. 

?👈

13 godzin temu, Seb1 napisał:

Przeglądam ten całkiem interesujący wątek zwolenników oraz przeciwników różnych firm i rozwiązań i zastanawiający jest jeden fakt. Praktyczny brak firmy Philips w dyskusji. Patrząc na internety, trochę tego mają wystawionego na sprzedaż, a tu cisza. Częściej pojawiają się marki z Chin, niż Niderlandczyk. Czyżby robili tak kiepskie telewizory? Przecież Oledy 718 i 818 mają od LG, więc powinny być na topie, a tu zero wpisów.

Oczywiście, że robią świetne telewizory OLED. Chyba najwyższy model ma nawet najlepszą matrycę MLA. Mało jest wpisów, bo są rzadziej testowane, może mniej rozreklamowane, może klientów, którzy się zdecydowali na Philipsa jest mało itd.

Kwestią nie jest firma. Może być LG, Philips, Sony czy Panasonic, nie ma znaczenia. Najważniejsze zmieszać z błotem OLED bo jest be i tyle. A najlepiej przez osobę, która OLED-y ogląda w sklepie...

2 godziny temu, konradskala napisał:

Kwestią nie jest firma. Może być LG, Philips, Sony czy Panasonic, nie ma znaczenia.

Jak kupowałem Oleda do sypialni i  zadałem pytanie o Oleda Philipsa opinie były zgoła odmienne. 

2 godziny temu, konradskala napisał:

Najważniejsze zmieszać z błotem OLED bo jest be i tyle.

Co masz konkretnego na myśli, jakiś przykład  , każda technologia ma wady i zalety, mówienie o nich jest czymś naturalnym i zrozumiałym . Czy uważasz ze Oled jest jest bez wad i zawsze okaże się najlepszym wyborem dla każdego. 

6 minut temu, marcusSE napisał:

Jak kupowałem Oleda do sypialni i  zadałem pytanie o Oleda Philipsa opinie były zgoła odmienne.

Rozumiem. A nie lepiej samemu się przekonać?

6 minut temu, marcusSE napisał:

Co masz konkretnego na myśli, jakiś przykład  , każda technologia ma wady i zalety, mówienie o nich jest czymś naturalnym i zrozumiałym . Czy uważasz ze Oled jest jest bez wad i zawsze okaże się najlepszym wyborem dla każdego.

Nie, żadna technologia nie jest bez wad - zarówno OLED jak i LCD. Ważna jest świadomość czego się oczekuje i potrzebuje. I dlatego wybór to sprawa indywidualna.

Ale jeśli chodzi o jakość obrazu, stawianie znaku równości przez pewnego kolegę pomiędzy niezbyt udanym MiniLED QNED a OLED nie jest niczym zrozumiałym. A już wywody o "szpanerstwie" zakrawają o komedię.

7 minut temu, konradskala napisał:

Rozumiem. A nie lepiej samemu się przekonać?

Troche za pozno 😉

8 minut temu, konradskala napisał:

A już wywody o "szpanerstwie" zakrawają o komedię.

To zostawiam bez komentarza , mnie ciekawi matowy Oled Samsunga , ceny juz tez spadaja , czy faktycznie nie ma juz efektu lustra 

4 minuty temu, marcusSE napisał:

mnie ciekawi matowy Oled Samsunga

Masz na myśli to?

W dniu 28.04.2024 o 20:14, konradskala napisał:

Jest jak piszesz, jak każdym QD-OLED przy bezpośrednim świetle pobudzają się warstwa QD i czerń płowieje. Nawet są zdjęcia jak zachowują się różne telewizory przy ciemnych scenach.

Najpierw przy padającym bezpośrednio świetle:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oraz przy zamkniętych oknach

reflection-comparison-blinds-closed-c4-s95d-frame-2022-s90d-3-large.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, Ajothe napisał:

Ciekawostka:

Po ustawieniu w C3 lokalizacji wygaszacz ekranu zamienił się w zegar analogowy i info pogodowe 🤯

O, też sobie włączyłem. 

A to sprawdzałeś? 

Ukryta Zawartość

Z tym że na streamach to chyba nie będzie działać. 

Ukryta Zawartość

.

9 minut temu, konradskala napisał:

Masz na myśli to?

Na zdjaciach niezaprzeczalnie widać przepaść w obrazie i nie podlega to dyskusji  , to co mnie jednak tylko interesuje to moje własne warunki i jasny salon. Gdy wstawię do niego Oleda czy nie będzie tak, ze bende oglądał w tv własnego odbicia i tego co za mną bo to strasznie irytujące (sprawdzone) , jak raz to się zauważy to nie można się później skupić na filmie tylko na tym czy coś się odbija w ekranie 🙄 . Napewno tez matowych Oled 85" czy 83" nie ma 🤨 

58 minut temu, marcusSE napisał:

A jakie ma wady prócz gorszej jasności od ledow?

Tylko proszę bez argumentu że się wypala, bo w dzisiejszych czasach prędzej w takim jasnym LEDzie padnie coś innego niż zdąży się wypalić jak w moim. 5lat nie wytrzymał i tyle maks chyba trzeba dziś zakładać dla telewizora użytkowanego prawie codziennie. Na więcej nawet się nie nastawiam. 

17 minut temu, J4Z napisał:

Z tym że na streamach to chyba nie będzie działać.

Mam to włączone, ale nie wiem czy działa. Ciężko stwierdzić 😆

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Ciekawostka:

Po ustawieniu w C3 lokalizacji wygaszacz ekranu zamienił się w zegar analogowy i info pogodowe 🤯

U mnie nie działa 😐 chyba że jeszcze coś trzeba uruchomić?

?👈

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Ciekawostka:

Jednak działa, ale trzeba najpierw wyłączyć te propozycje reklam na wygaszaczu.

?👈

19 minut temu, rafal735r napisał:

U mnie nie działa 😐 chyba że jeszcze coś trzeba uruchomić?

Wcześniej zainstalowałem accuweather, ale potem odinstalowałem, a wygaszacz ekranu taki został. 

Pytałem na grupie facebookowej, bo mnie to zdziwiło, to otrzymałem taką odpowiedź.....

Nie wiem gdzie są ustawienia wygaszacza ekranu...

Teraz, rafal735r napisał:

Jednak działa, ale trzeba najpierw wyłączyć te propozycje reklam na wygaszaczu.

O, widzisz! 

Ja to zrobiłem jako pierwsza rzecz 😁

28 minut temu, rafal735r napisał:

Tylko proszę bez argumentu że się wypala,

- Brak matowego ekranu , efekt lustra w slonecznyn salonie jest dla mnie nie do przyjecia.

-Najwiekszy atut  Oled czern  traci na znaczeniu w jasnym salonie , tu jest przewaga po stronie mini led w jasnych salonach.

- Nadal ograniczony bardzo rozmiar tv Oled , nie kazdy chce maly tv , pozatym cena duzych Oled jest znacznie wyzsza .

- Niestety wypalenia nadal sa aktualne i mozna miec pecha a pozniej problem z reklamacja 

- Jakos obrazu , na dobrej klasy Mini Led jest dla mnie na tyle niezauwazalna i nie do odruznienia w codziennym ogladaniu ze tu Oled nie jest dla mnie zadnym wooow  . Zgodze sie ze gdy ktos zatrzymuje obraz na jakis wybranych scenach i pozniej pokaze mi paluchem na ekranie , to widze jakies tam roznice w odcieniu koloru czy tam slonca , gwiazd ale to mi jakos umyka i nie widze tego ogladajac film bo przeciez nie bende zatrzymywal obrazu i sie wpatrywal i szukal tych roznic. 

Generanie gdy bedzie Oled 85 czy 98 matowy w cenie Mini Led , mozna by bylo sie zastanowic a tak to salon Min Led , Oled sypialnia😉 

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Tylko proszę bez argumentu że się wypala

W porządku, LCD jest jaśniejszy od OLED i z tym nie wypada dyskutować. Może niedługo nowe MIniLED zaświecą z jasnością 5000 nit. Tylko po co?

A wypalanie.... to nie są moje "argumenty". Mam OLED i QD-OLED i dla mnie temat nie istnieje.

40 minut temu, marcusSE napisał:

- Brak matowego ekranu , efekt lustra w slonecznyn salonie jest dla mnie nie do przyjecia.

-Najwiekszy atut  Oled czern  traci na znaczeniu w jasnym salonie , tu jest przewaga po stronie mini led w jasnych salonach.

Bardzo dobrze rozumujesz. Do takich warunków OLED jest Ci zupełnie zbędny.

41 minut temu, marcusSE napisał:

- Nadal ograniczony bardzo rozmiar tv Oled , nie kazdy chce maly tv , pozatym cena duzych Oled jest znacznie wyzsza

Owszem, OLED-y kończą się na 85". Jedyny chyba większy LG serii G z przekątną 97" kosztuje majątek.

Ale porównaj OLED 77" lub 85" z MiniLED-ami, które mogą z nimi konkurować. Tam nie ma cenowej przepaści.

48 minut temu, marcusSE napisał:

- Niestety wypalenia nadal sa aktualne i mozna miec pecha a pozniej problem z reklamacja

LG serii G - 5 lat gwarancji na jakiekolwiek usterki matrycy. Prosto od LG - bez żadnych dodatkowych ubezpieczeń w sklepie. Jesteś spokojniejszy?

50 minut temu, marcusSE napisał:

- Jakos obrazu , na dobrej klasy Mini Led jest dla mnie na tyle niezauwazalna i nie do odruznienia w codziennym ogladaniu ze tu Oled nie jest dla mnie zadnym wooow

Do codziennego oglądania, o którym wyżej wspominasz (jasny salon, dzień) nawet niepotrzebny Ci MiniLED...

53 minuty temu, konradskala napisał:

LG serii G - 5 lat gwarancji na jakiekolwiek usterki matrycy. Prosto od LG - bez żadnych dodatkowych ubezpieczeń w sklepie. Jesteś spokojniejszy?

Nie bardzo , te jakiekolwiek usterki matrycy czesto sa roznie tlumaczone i rozumiane przez producenta i inaczej przez klijenta ,w przypadku wypalenia moze to sie skaczyc niemilym zaskoczeniem .

Godzinę temu, konradskala napisał:

Owszem, OLED-y kończą się na 85"

Chyba nie tylko 77” Samsunga jest matowy , pozostali to lustra 

Godzinę temu, marcusSE napisał:

Chyba nie tylko 77” Samsunga jest matowy , pozostali to lustra 

Samsung jeszcze nie wprowadził większej, matowej matrycy QD OLED niż 77", ale myślę, że to tylko kwestia czasu. Możliwe, że LG także wymyśli podobne rozwiązanie.

Edytowane przez konradskala
9 minut temu, konradskala napisał:

Samsung jeszcze nie wprowadził większej, matowej matrycy QD OLED niż 77", ale myślę, że to tylko kwestia czasu. Możliwe, że LG także wymyśli podobne rozwiązanie.

Bylo by naprawde ciekawie , Lg ma fajne juz ceny na swoje Oledy 83” , gdyby wprowadzili modele z matowa matryca mysle ze tez bym az tak nie bal sie tych wypalen 😉. Czas pokaze w jakim pojdzie to kierunku , osobiscie to bym preferowal Micro Leda w ludzkiej cenie 🤯

17 minut temu, marcusSE napisał:

osobiscie to bym preferowal Micro Leda w ludzkiej cenie

Albo MicroLED abo ludzka cena. Wybór należy do Ciebie. 

3 godziny temu, konradskala napisał:

W porządku, LCD jest jaśniejszy od OLED i z tym nie wypada dyskutować. Może niedługo nowe MIniLED zaświecą z jasnością 5000 nit. Tylko po co?

A wypalanie.... to nie są moje "argumenty". Mam OLED i QD-OLED i dla mnie temat nie istnieje.

Jesli chodzi mini led to jak zrobią w nich bardzo dużo stref wygaszania i pójdzie za tym dobra cena to będą wtedy dobre telewizory. 

?👈

22 minuty temu, rafal735r napisał:

Jesli chodzi mini led to jak zrobią w nich bardzo dużo stref wygaszania i pójdzie za tym dobra cena to będą wtedy dobre telewizory. 

Owszem, a do tego dobra matryca i soft. Bez tego ani rusz. Na rtings.com właśnie pojawił się test TCL QM851. Ten telewizor w 65" ma rekordową ilość stref wygaszania, bo ponad 2800. Poraża także jasnością, czernią matrycy itd. Otrzymał 8.5 pkt. i z pewnością to bardzo dobry, jeśli nie świetny MiniLED. 

Tylko dlaczego Sony Bravia 9 mający "tylko" 1300 stref i niektóre parametry o włos słabsze, dostał jednak więcej, bo 8.8 pkt?

Edytowane przez konradskala
  • Pokaż nowe odpowiedzi