Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, konradskala napisał:

Czytam, czytam...

To, że kolega sam zdecyduje, co dla NIEGO JEST NAJLEPSZE nie oznacza, że kupi telewizor z najlepszym obrazem. Ja cały czas mówię o tym drugim aspekcie.

Będę powtarzał do znudzenia. A nawet jeszcze dłużej. Dla mnie najlepszy jest ten telewizor, którego obraz mnie się najbardziej podoba. Telewizor jest dla mnie. Nie ja dla telewizora. Nie jestem niewolnikiem norm, parametrów, standardów i jaki zgodnie z nimi jest najlepszy telewizor jest mi doskonale obojętne, a mówiąc mniej wytwornym językiem mam to w d..ie. 

Jedzenie przyrządzone ściśle wg naukowych norm żywienia człowieka jest dramaryxnie niesmaczne. Znakomita większość kulinarnych pyszności jest niezdrowa. 

49 minut temu, rafal735r napisał:

Wybrałem lepsza technologie i tyle. 

Przy pewnych zastrzeżeniach.  OLED ma wady, które dla niektórych nie są akceptowalne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, konradskala napisał:

Pomiar, wynik, ocena jakości i do widzenia. 

Gdyby wszystkie te wyniki i pomiary które są przeprowadzone za pomocą tych specjalnych urządzeń pomiarowych były później zgodne z rzeczywistością ( to co my widzimy u nas w domu ) wtedy była by to prawda. Niestety to co oko ludzkie jest wstanie zobaczyć jest dalekie od tego co są wstanie zauważyć i zmierzyć te urządzenia pomiarowe 😉, nasz wzrok można by tu porownac do jakości obrazu ruskiego rubina  🥴. Pozatym obraz który widzimy nie powstaje w oku tylko jego całkowita rekonstrukcja odbywa się mózgu. Dlatego różnice w praktyce mogą być na tyle znikome ze niekiedy nawet niezauważalne.

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Nie czuje się żebym należał do jakieś grupy. Wybrałem lepsza technologie i tyle. 

oczywiście nie licząc tej grupy ludzi dla których Oled to jedyna słuszna technologia 😉, moja zona wybrała Oled do sypialni bo do sciany fajnie przylegal 😂

53 minuty temu, Bobcat napisał:

Będę powtarzał do znudzenia. A nawet jeszcze dłużej. Dla mnie najlepszy jest ten telewizor, którego obraz mnie się najbardziej podoba. Telewizor jest dla mnie. Nie ja dla telewizora. Nie jestem niewolnikiem norm, parametrów, standardów i jaki zgodnie z nimi jest najlepszy telewizor jest mi doskonale obojętne, a mówiąc mniej wytwornym językiem mam to w d..ie. 

Jedzenie przyrządzone ściśle wg naukowych norm żywienia człowieka jest dramaryxnie niesmaczne. Znakomita większość kulinarnych pyszności jest niezdrowa. 

To świetnie.

I fajnie by było żebyś także zrozumiał, że są inni ludzie, którzy mają inne, wyższe wymagania i potrzeby od Twoich. Nazywanie mnie szpanerem, bo wydałem zawrotne 6 tys. za telewizor OLED jest po prostu śmieszne. A już wciskanie kocopołów jakoby większe przekątne od 65" to fanaberie dla snobów graniczy z kabaretem.

Kolega powyżej celuje w 85 cali albo lepiej. Musi wydać co najmniej 15 tys. Takim jak on także już przypiąłeś odpowiednia łatkę:

W dniu 29.05.2024 o 18:00, Bobcat napisał:

Prawdziwy szpaner ma >85"

37 minut temu, Piopio napisał:

OLED ma wady, które dla niektórych nie są akceptowalne.

Dla niektórych.

22 minuty temu, marcusSE napisał:

Niestety to co oko ludzkie jest wstanie zobaczyć jest dalekie od tego co są wstanie zauważyć i zmierzyć te urządzenia pomiarowe

Jest tu taki jeden kolega, który twierdzi, że oglądając dwa telewizory, z których zmierzone parametry jednego są słabsze od drugiego - to ten co ma słabsze i tak jest lepszy. Bo to LCD 🙂 

22 minuty temu, marcusSE napisał:

Dlatego różnice w praktyce mogą być na tyle znikome ze niekiedy nawet niezauważalne.

Owszem, w topowych, najnowszych modelach MiniLED VS OLED można zaryzykować takie stwierdzenie. A nie porównywanie LCD ze średniej półki bo jest 2x tańszy. Mimo wszystko jednak szanujmy się trochę... Golf to nie AMG...

Edytowane przez konradskala
26 minut temu, marcusSE napisał:

nie licząc tej grupy ludzi dla których Oled to jedyna słuszna technologia

Nie ma jedynej słusznej technologii. Grupa osób, która wybiera OLED zamiast LCD szuka wysokiej, a właściwie najwyższej jakości obrazu. Ja sam 3 lata temu także wcale nie zamierzałem kupować OLED-a, ale porównanie do (polecanego nawet na tym forum) modelu LCD natychmiast wyprowadziło mnie z błędu.

16 minut temu, konradskala napisał:

Owszem, w topowych, najnowszych modelach MiniLED VS OLED można zaryzykować takie stwierdzenie. A nie porównywanie LCD ze średniej półki bo jest 2x tańszy. Mimo wszystko jednak szanujmy się trochę... Golf to nie AMG...

To nie moje slowa , Oledy to bardzo dobre tv 

4 godziny temu, marcusSE napisał:

Błędne rozumowanie , emocje czy tego  chcemy czy nie są nasza nieodłączną częścią życia i czesto pojawiają się niezależnie od naszej woli. Dlatego maja ogromny wpływ na nasze wybory przy zakupie danego produktu. Więc nie dziwi nikogo ze istnieje twór zwany "marketingem emocjonalnym" który to wkozystuje przy pomocy niejednokrotnie armi ludzi która za tym stoi. To zbyt obszerny temat aby to bardziej rozwinąć i rozmawiać , ale różnego rodzaju  TESTY są tu często tylko jednym z wielu narzędzi  "marketingu emocjonalnego" który wpływa na nas odbiorców. Testy dają nam poczucie pewności siebie kupując najlepiej oceniony produkt na papierze ( np Oled ) dostajemy na tacy społeczny dowód słuszności naszego wyboru itp. Dotyczy to rownież wyboru marki np Sony kiedyś sprawiało poczucie przynależności do określonej grupy itp , obecnie Apple jest w tym świetne. 

Więc te Testy i emocje są ze sobą ściśle powiązane 😉

Ja bym nawet chciał żeby można było się kierować zmysłami i emocjami przy zakupie TV, ale jest to niemożliwe.

W sklepach rtv nie ma możliwości zobaczyć co potrafią OLEDY, więc ludzie kupują ledy, bo przecież wygląda tak samo 🙂

Nie ma tak jak w przypadku audio pokoi odsłuchowych, pokojów do porównywania TV w odpowiednich warunkach. 

4 minuty temu, konradskala napisał:

Ja sam 3 lata temu także wcale nie zamierzałem kupować OLED-a, ale porównanie do (polecanego nawet na tym forum) modelu LCD natychmiast wyprowadziło mnie z błędu.

To znajdz mi 85 , 98 Oled mat 

Po 5 wieczorach ogarnąłem kalibracje HDR, rzadko kiedy się chwale, ale ogromnie się cieszę, że się nauczyłem i znalazłem sposób. 

W przeciwieństwie do SDR O HDR są w necie zdawkowe informacje...kluczem było rozgryziemnie luminacji skali szarości...

Efekt jest świetny 🙂

Wypożyczyłem za 89zł kolorymetr i do tego darmowe oprogramowanie HCFR + plansze do ściągnięcia z forum AVS. 

Jakby ktoś kiedyś chciał to służę pomocą 😁

5 minut temu, marcusSE napisał:

To znajdz mi 85 , 98 Oled mat

Całkiem możliwe, że będą w przyszłym roku QD-OLED

2 minuty temu, konradskala napisał:

W zabójczych cenach ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, konradskala napisał:

Samsung idzie mocno w duzych rozmiarach w Micro Led 

7 minut temu, Piopio napisał:
9 minut temu, konradskala napisał:

W zabójczych cenach ...

To na pewno. Obecnie tylko najwyższa seria Samsunga S95D ma matową powłokę.

7 minut temu, marcusSE napisał:

Samsung ma swietne duze QLED w dobrej cenie , duzy Oled co kosztuje majatek bedzie ciezko to sprzedac 

QN95D 85" kosztuje 24 tyś.  W porównaniu do konkurencji to jednak sporo drożej.

56 minut temu, konradskala napisał:

fajnie by było żebyś także zrozumiał, że są inni ludzie, którzy mają inne, wyższe wymagania i potrzeby od Twoich

To są wyłącznie wymagania inne. Nie wyższe. Nazywanie swoich wymagań wyższymi (czyli w domyśle: odmienne są  niższymi) jest jaskrawym przykładem szpanerstwa i bufonady. 

19 minut temu, Bobcat napisał:

Rozumiem że kupiłeś LG z 6 strefami wygaszania bo jego obraz najbardziej Ci się podobał, bardziej niż Oled ? Bądźmy poważni. Może czas najwyższy przestać wojować z tymi Oledami, bo to się robi trochę kabaret. Poza naj naj najlepszymi LEDami, które najczęściej kosztują bardzo dużo, Oledy odstawiają jakością obrazu pozostałe Ledy znacząco, to jest oczywiste dla każdego, zwłaszcza z branży TV. Kogo nie zapytasz to powie to samo. To że Oledy mają to ryzyko wypaleń, które podobnie było przesadnie rozstrząsane przy plazmach, to inna sprawa, ale to nie ma nic wspólnego z jakością obrazu. 15 lat temu była podobna dyskusja "plazma vs LCD", tak samo wtedy bardzo najeżdżałeś na plazmy, do czasu aż kupiłeś w końcu i pewne rzeczy zweryfikowałeś sam u siebie w domu.

20 minut temu, Piopio napisał:

Przy pewnych zastrzeżeniach.  OLED ma wady, które dla niektórych nie są akceptowalne. 

Niekomfortowe warunku do oglądania / oglądanie głównie w dzień i jasne pomieszczenie. Oglądanie nagminne kanałów newsowych. To są te zastrzeżenia że Oled się nie sprawdzi. Ale dla kogoś kto ogląda dużo filmów, czy normalnej telewizji i postarał się o komfortowe warunki do przyjemnego oglądania tv  - tj słońce mu nie wali z okna za tv po oczach albo prosto w ekran, na pewno dostrzeże różnice na korzyść OLED. W innym wypadku Ferrari nie pojedzie po dziurawej drodze szybciej niż inne, a nawet szybciej pourywa coś w zawieszeniu. 

Godzinę temu, marcusSE napisał:
2 godziny temu, konradskala napisał:

Pomiar, wynik, ocena jakości i do widzenia. 

Gdyby wszystkie te wyniki i pomiary które są przeprowadzone za pomocą tych specjalnych urządzeń pomiarowych były później zgodne z rzeczywistością ( to co my widzimy u nas w domu ) wtedy była by to prawda. Niestety to co oko ludzkie jest wstanie zobaczyć jest dalekie od tego co są wstanie zauważyć i zmierzyć te urządzenia pomiarowe 😉, nasz wzrok można by tu porownac do jakości obrazu ruskiego rubina  🥴. Pozatym obraz który widzimy nie powstaje w oku tylko jego całkowita rekonstrukcja odbywa się mózgu. Dlatego różnice w praktyce mogą być na tyle znikome ze niekiedy nawet niezauważalne.

Wyniki są zgodne z rzeczywistością, różnice widać gołym okiem. Chodzi zwłaszcza o prawidłowe proporcje kolorów. Pomiar czerni i jasności wystarczy aby określić dokładny kontrast. To mówi wiele o możlwościach panelu.

26 minut temu, Ajothe napisał:

Po 5 wieczorach ogarnąłem kalibracje HDR, rzadko kiedy się chwale, ale ogromnie się cieszę, że się nauczyłem i znalazłem sposób. 

W przeciwieństwie do SDR O HDR są w necie zdawkowe informacje...kluczem było rozgryziemnie luminacji skali szarości...

Efekt jest świetny 🙂

Wypożyczyłem za 89zł kolorymetr i do tego darmowe oprogramowanie HCFR + plansze do ściągnięcia z forum AVS. 

Jakby ktoś kiedyś chciał to służę pomocą 😁

Napisz coś więcej o kalibracji HDR. Nigdy tego nie robiłęm ale w sumie nie wiem czy jest sens się bawić, po tym jak odbiera Samsung w HDR, chyba mi to wystarczy - zawsze ustawiam jeden fajny tryb gammy (z wielu do wyboru). Tak z ciekawości bardziej zapytam - czy chodzi konkretnie o jakiś wzorzec gammy przy HDR i ustawianie np 10-20 punktowego balansu bieli, aby ustawić odpowiednią jasność dla poszczególnych IRE i przebieg gammy wg tego wzorca ? Lub napisz jaka to metoda, czym się różni od kalibracji w SD.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

To są wyłącznie wymagania inne. Nie wyższe. Nazywanie swoich wymagań wyższymi (czyli w domyśle: odmienne są  niższymi) jest jaskrawym przykładem szpanerstwa i bufonady. 

Gdyby tak faktycznie było, to zostawiłbym sobie w domu tego NANO90.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Nie widziałem, żeby tutaj ktoś szpanował. Różni ludzie mają różne priorytety i portfele.

Zwyczajnie w świecie, gdy nastąpiła era dostępności dużych ekranów, zaczęło się od 55" okazało się że poprzednie mniejsze telewizory miały zazwyczaj lepszą jakość obrazu, a także nie miały tak tragicznie widocznych wad jak clouding, banking, dirty screen, artefakty przy ruchu, szara czerni i można tak jeszcze wymieniać. 

Niektórzy (w tym ja) przeżyli szok wydają niemałe pieniądze na nowy telewizor, który miał być lepszy.

Niestety lub stety zadowolonie zapewnił dopiero oled. 

I to tylko tyle, jakbym nie miał pierdolca na punkcie jakości, chętnie bym kupił tańszy TV, albo znacznie większy w tej samej cenie. 

to ten co ma słabsze i tak jest lepszy.

Lepszy jest ten, który mnie się bardziej podoba. Mam własne zdanie. Ty natomiast dopiero po przeczytaniu rankingów oraz wyników pomiarów i testów dowiadujesz się z nich jakie jest Twoje zdanie w przedmiotowej sprawie.

I to dopiero jest prawdziwy kabaret.

5 minut temu, don111 napisał:

Tak z ciekawości bardziej zapytam - czy chodzi konkretnie o jakiś wzorzec gammy przy HDR i ustawianie np 10-20 punktowego balansu bieli, aby ustawić odpowiednią jasność dla poszczególnych IRE i przebieg gammy wg tego wzorca ? Lub napisz jaka to metoda, czym się różni od kalibracji w SD.

Dokładnie tak, trzeba ustawić wykres luminacji tak żeby się pokrywał z planszami testowymi. 10/20 IRE w zależności od ambicji i posiadanego czasu. 

Potem koryguje się balans RGB dla skali szarością. Następnie KORYGUJE się kolory. 

W skrócie dość prosta zabawa, ale niestety o wiele bardziej czasochłonna jak np tworzenie filtrów w REW do DSP w audio.

Ponieważ trzeba nabyć doświadczenie robienia korekt, w jednym miejscu się coś naprawi, to w innym się psuje...I tak w kółko, aż do skutku. 

Zauważyłem, że z czasem nabiera się wprawy i zaczyna się przewidywać co się wydarzy co przyspiesza proces. 

Korekcja kolorów już nie jest tak uciążliwa. 

Przyznam, że z frustracji i kończenia się czasu poszedłem na skróty i nie robiłem 20IRE. 

Dodatkowo niestety pojawia się problem z planszami, bo nowe TV mają inne symbole niż takie, które są dostępne na Avs forum (najnowsze są do oledów z 2018r) I trzeba się domyślać....

Generalnie jak ktoś ma zajęte wieczory po pracy to nie polecam, bo nie ma szans tego ogarnąć przy pierwszym styku.

Mój pierwszy wieczór to było 5h w piątek i bez efektu 😁

W takim przypadku warto komuś zapłacić za profesjonalną kalibracje. 

5 minut temu, don111 napisał:

Rozumiem że kupiłeś LG z 6 strefami wygaszania bo jego obraz najbardziej Ci się podobał, bardziej niż Oled ?

Rozumiesz prawie dobrze. Dla mnie ważna jest relacja cena / jakość. Mam 90% jakości OLEDa (moja osobista ocena, mam do niej prawo) za < 50% ceny tegoż. 

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Lepszy jest ten, który mnie się bardziej podoba.

Logika nie do podważenia -  olać parametry i jakość obrazu.

12 minut temu, don111 napisał:

Kogo nie zapytasz to powie to samo

Bo na OLEDach mają najwyższy zysk jednostkowy. Kasa Misiu. 

Teraz, konradskala napisał:

Logika nie do podważenia -  olać parametry i jakość obrazu.

Jakość jest najlepsza ta, która mnie się najbardziej podoba. Telewizor jest dla mnie. Nie ja dla telewizora. Zmierzone parametry mam w miejscu, w którym plecy kończą swą szlachetną nazwę. 

16 minut temu, Ajothe napisał:

Nie widziałem, żeby tutaj ktoś szpanował.

Ja natomiast widziałem. Nie będę wskazywał palcem, gdyż Moderacja czuwa i zastosuje w stosunku do mnie paragraf "atak personalny".

19 minut temu, Bobcat napisał:

Jakość jest najlepsza ta, która mnie się najbardziej podoba. Telewizor jest dla mnie. Nie ja dla telewizora. Zmierzone parametry mam w miejscu, w którym plecy kończą swą szlachetną nazwę.

Czyli świadomie wybierasz gorszą jakość (za niższą cenę), a wszystkich tych, którzy wybrali lepszą (za cenę wyższą) nazywasz bufonami. Wyjątkowo osobliwe podejście...

Edytowane przez konradskala
37 minut temu, don111 napisał:

Wyniki są zgodne z rzeczywistością, różnice widać gołym okiem.

Nie sa to co widac na przyzadach pomiarowych , jest zupelnie inaczej  odbierane przez nasze oczy 

44 minuty temu, konradskala napisał:

Gdyby tak faktycznie było, to zostawiłbym sobie w domu tego NANO90.

Miales Lg Nano , ja tez 86” chyba seria 91 czy 90 juz sam nie pamietam w kazdym razie wtedy to byly nowosci od Lg 😉 

2 minuty temu, marcusSE napisał:

Nie sa to co widac na przyzadach pomiarowych , jest zupelnie inaczej  odbierane przez nasze oczy 

To co widać na pomiarach i na ekranie dokładnie odzwierciedlają wykresy, tabelki, wystarczy je poprawnie odczytywać. Więc nie bardzo rozumiem, może jakiś konkretnie parametr masz na nyśli? 

40 minut temu, Bobcat napisał:
54 minuty temu, don111 napisał:

Kogo nie zapytasz to powie to samo

Bo na OLEDach mają najwyższy zysk jednostkowy. Kasa Misiu. 

Oledy raczej najroższe w produkcji biorąc pod uwagę mega długi czas rozwoju technologii aby nadawało się do użytku. Chyba wszyscy pamiętają początki oleda i jak wiele razy przekładano start produkcji. 

11 minut temu, marcusSE napisał:

Miales Lg Nano

Jeden dzień. Z plusów to kolory bardzo dobre, płynność w szybkich scenach jak dla mnie także. Niestety fatalny blooming, wykwity i kiepściutki kontrast nie pozwalają na oglądanie wieczorem. Wymieniłem na OLED LG C1.

45 minut temu, Bobcat napisał:
56 minut temu, don111 napisał:

Rozumiem że kupiłeś LG z 6 strefami wygaszania bo jego obraz najbardziej Ci się podobał, bardziej niż Oled ?

Rozumiesz prawie dobrze. Dla mnie ważna jest relacja cena / jakość. Mam 90% jakości OLEDa (moja osobista ocena, mam do niej prawo) za < 50% ceny tegoż. 

90% to chyba w dzień, przy niesprzyjających warunkach, które  utrudniają odróżnienie pewnych niuansów. Bo diabeł tkwi w szczegółach. Przy nocnych seansach jest z pewnością przepaść. 6 stref? Fizyki się nie oszuka. 

6 stref

Dlatego 90%

Fizyki się nie oszuka. 

Moich subiektywnych spostrzeżeń (oraz gustów i upodobań) również.

39 minut temu, don111 napisał:

Przy nocnych seansach jest z pewnością przepaść.

Bez przesady.

41 minut temu, konradskala napisał:

nie pozwalają na oglądanie wieczorem.

Pozwalają.  Oglądam przeważnie wieczorem i nocą. 

Czyli świadomie wybierasz gorszą jakość (za niższą cenę),

Gdyby to było (wg mojej subiektywnej oceny) 50% jakości za 90% ceny to bym w to nie  poszedł. 

A że jest (wg mojej subiektywnej oceny) 90% jakości za < 50% ceny to poszedłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi