Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Bobcat napisał:

Jest jeszcze jeden aspekt dyskretnie przemilczany. Weźmy 65". OLED LG C4 kosztuje 9000 zł. MiniLED TCL C855 kosztuje 6000 zł. Jeśli nawet przyjmiemy, że MiniLED daje 95% jakości OLEDa (z czym ja się nie zgadzam, bo uważam że daje jakość identyczną) to mam te 95% jakości za 67% ceny. 

Any questions?

65C3 i tyle w temacie 😃

16 minut temu, Bobcat napisał:

Jeśli nawet przyjmiemy, że MiniLED daje 95% jakości OLEDa (z czym ja się nie zgadzam, bo uważam że daje jakość identyczną) to mam te 95% jakości za 67% ceny. 

No właśnie, Ty tylko tak uważasz. Masz tv z 6 strefami i nie widzisz problemów, a ja mam/miałem z 50 strefami jak i 216 strefami i widzę dokładnie niedoskonałości, gdzie im do oleda jak od topowych plazm nie odbierają lepiej ? 

W dzień może wyglądają podobnie ale gdy zapewnisz komfortowe warunki kinowe, a tak najczęściej lubię oglądać to różnica nie jest żadne pare % tylko ze 30% albo lepiej w mojej ocenie, oled to nie tylko idealna czerń, detale, głębokie nasycone kolory. Wygląda po prostu lepiej i tyle. A cena? Na różne modele są różne ceny. Najtańszy oled wystarczy z zapasem  na średnioklasowego leda/mini leda. Rozmiary 75''+ wchodzą od niedawna więc rozstrzał cenowy jest duży, ale na pewno się to unormuje. 

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Jest jeszcze jeden aspekt dyskretnie przemilczany. Weźmy 65". OLED LG C4 kosztuje 9000 zł. MiniLED TCL C855 kosztuje 6000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5700

Ale to z pewnością dużo za wysoka półka. Ten za 4200 myślę z zapasem byłby też zdecydowanie  lepszy od TCLa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111
Godzinę temu, Ajothe napisał:

65C3 i tyle w temacie 😃

Porównuję modele z tegorocznej oferty, właśnie wchodzące na rynek.

Ty dokonujesz nieuczciwej manipulacji.

33 minuty temu, don111 napisał:

Ten za 4200 myślę z zapasem byłby też zdecydowanie  lepszy od TCLa

Jak wyżej. 

Bierzecie modele OLEDów z 2023, albo jeszcze lepiej z 2022 przeceniane w ramach opróżniania magazynów. 

Nieuczciwe porównania. 

A skąd wiesz że te Metz są stare? Porównanie taniego mini leda do markowego Oleda 2024 to mezalians. Oled wygrywa w cuglach. Bardziej adekwatne porównanie właśnie do takich tanich marek jak Metz czy Cocoa (jakoś tak), tu może by znalazł jakieś poważniejsze wady, choć kontrast i tak lepszy od mini led 🙂

Metz nie ma dobrych opinii, ludzie piszą o zbyt głębokiej czerni, wadach firmware i braku udostępniania przez producenta, ja bym nie kupił tego.

7 godzin temu, Bobcat napisał:

Bierzecie modele OLEDów z 2023, albo jeszcze lepiej z 2022 przeceniane w ramach opróżniania magazynów. 

Nieuczciwe porównania. 

Kupiłem 65c3 za 5800pln wyprodukowany 05.2024r. O czym Ty piszesz? 

44 minuty temu, Ajothe napisał:

Kupiłem 65c3 za 5800pln wyprodukowany 05.2024r. O czym Ty piszesz? 

O tym, że jest to model z ofertv 2023 o czym świadczy ostatnia cyfra "3".

7 godzin temu, don111 napisał:

Oled wygrywa w cuglach.

Im częściej to powtarzacie tym bardziej oczywistym staje się, że wcale tak nie jest i tylko próbujecie przekonać samych siebie oraz dodajecie sobie animuszu.

Edytowane przez Bobcat
18 minut temu, Bobcat napisał:

O tym, że jest to model z ofertv 2023 o czym świadczy ostatnia cyfra "3".

Im częściej to powtarzacie tym bardziej oczywistym staje się, że wcale tak nie jest i tylko próbujecie przekonać samych siebie oraz dodajecie sobie animuszu.

A zauważyłeś jak Ty często coś powtarzasz, np o miniledach vs oledy?

Przekonywanie siebie i animusz?

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

10 godzin temu, Bobcat napisał:
11 godzin temu, don111 napisał:

Miałeś średniej klasy plazmę (G30 o ile pamiętam)

Panasonic VT30, ST60

Dobrze pamiętasz. G30 zaliczany był klasy średnio-wyższej. VT30 to półka wyżej, natomiast ST60 to półka niżej. 

ST60 był z niższej serii ale chodziło tylko o wyposażenie w stosunku do GT (mniej hdmi, brak chyba modułu SAT czy takie pierdoły), panel był ten sam. No i 60 to była 2 generacje nowsza linia od 30, czerń i jasność o wiele lepsze od VT30. To już był kozacki TV na tamten czas. 

10 godzin temu, Bobcat napisał:

Leda z 6 strefami.

Mam go nadal.

Przefilozofujesz temat. Te wszystkie niuanse, jakie poruszasz są w codziennym użytkowaniu totalnie nieistotne. 

Jak nieistotne, jakie niuanse ? To jest IPS z 6 strefami. No sorry, chyba zaklinasz rzeczywistość albo z jakichś powodów nie jesteś w stanie dostrzec różnic w kontraście.

Jednak uwierzę na słowo bardziej doświadczonemu testerowi TV.

Ukryta Zawartość

Cytat

Minusy

Jasna czerń i niski kontrast,

nierównomierne podświetlenie,

agresywne i niedopracowane algorytmy układu wygaszania diod LED,

gubienie ciemnych detali po włączeniu lokalnego wygaszania

Algorytmy wygaszania są bardzo agresywne, co prowadzi do zaburzenia dzieła filmowego przez szybkozmienne pionowe pasy, które w wymagających scenach na przemian rozświetlają się i gasną, niestety często bez ładu i składu.

spacer.png

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Bobcat napisał:

Prostowanie kłamstw.

Ukryta Zawartość

Zacznij od siebie. 

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Ajothe napisał:

Zacznij od siebie. 

Co z tego, że wyprodukowany w maju 2024? Jest to model z oferty 2023. "C" z oferty tegorocznej ma oznaczenie C4.

Zacznij od siebie.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Co z tego, że wyprodukowany w maju 2024? Jest to model z oferty 2023. "C" z oferty tegorocznej ma oznaczenie C4.

Zacznij od siebie.

To z tego że można kupić swiezynkę za 6k pln i tyle w temacie. 

Dla Bobcata odnośnie detali w czerniach. Dwa z lewej to Oledy LG i Samsung, z prawej dwa mini Ledy TCL i Hisense.

Jeden konkretny przykład (24:05) jak duża jest różnica między Oledem na ten moment i mini Ledami. Możesz też obejrzeć cały sektor poświęcony detali w czerniach, 22:37 - drugi ewidentny przykład gdzie brakuje połowy gwiazd. No niestety. Ale trzymam kciuki też za mini Ledy, bo im lepsze i tańsze będą mini Ledy to coraz lepsze i tańsze będą też Oledy. W tej chwili nie wiem czy zdecydowałbym się na mini Leda z takimi wadami, musiałby być dużo tańszy i dużo większy od oleda.

56 minut temu, Ajothe napisał:

To z tego że można kupić swiezynkę za 6k pln i tyle w temacie. 

Troszkę nieświeżą świeżynkę. Jak mawiał Wiech: z lekkiem gazikiem. C4 w porównaniu z C3 ma istotnie poprawione parametry. Jest jaśniejszy i ma nowy procesor.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Troszkę nieświeżą świeżynkę. Jak mawiał Wiech: z lekkiem gazikiem. C4 w porównaniu z C3 ma istotnie poprawione parametry. Jest jaśniejszy i ma nowy procesor.

I co z tego jak mam zajebistego oleda 65" za 6k pln, czyli tyle co za mini leda. 

Mój zmierzyłem i wali 890nitów. To dla mnie zdecydowanie za dużo i oświetlenie Oled utrzymuje na poziomie 45/100. 

59 minut temu, don111 napisał:

Dla Bobcata odnośnie detali w czerniach.

Manipulując odpowiednio testami można wykazać i udowodnić wszystko. Pan Vincent się w tym specjalizuje. 

16 minut temu, Bobcat napisał:

Manipulując odpowiednio testami można wykazać i udowodnić wszystko. Pan Vincent się w tym specjalizuje. 

O ja prdl...

Vincent nie miałby co robić tylko manipulować. Pewnie producenci oledów mu płacą, hehe

Bobcat, kompromitujesz się i nawet tego nie widzisz. Wiesz o czym to świadczy?

Poza tym to STOP THE FOMO, a nie Vincent, ale łatę już przypisałeś.

Szkoda słów. To jest właśnie najgorsze w takich postaciach jak Bobcat, obrazi wszystkich w około, tylko po to żeby udowodnić, że ma rację.  Coś strasznego.

Dasz mu dowody, na nie też napluje.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jakie zdanie, tylko tyle zrozumiałeś?

Ktoś ci podrzuca dowody na określone zjawisko, Ty je opluwasz i nagle piszesz o innym zdaniu.

Edytowane przez bubusia

48 minut temu, Ajothe napisał:

Mój zmierzyłem i wali 890nitów. To dla mnie zdecydowanie za dużo i oświetlenie Oled utrzymuje na poziomie 45/100. 

Dlaczego zatem zarówno producenci OLEDów, jak i MiniLEDów biją się o jasność? Ach, już wiem: nie konsultowali sprawy z Tobą.

47 minut temu, bubusia napisał:

Bobcat, kompromitujesz się i nawet tego nie widzisz.

W oczach kogoś takiego jak Ty? To zaszczyt.

1 godzinę temu, don111 napisał:

Dla Bobcata odnośnie detali w czerniach. Dwa z lewej to Oledy LG i Samsung, z prawej dwa mini Ledy TCL i Hisense.

Jeden konkretny przykład (24:05) jak duża jest różnica między Oledem na ten moment i mini Ledami. Możesz też obejrzeć cały sektor poświęcony detali w czerniach, 22:37 - drugi ewidentny przykład gdzie brakuje połowy gwiazd. No niestety. Ale trzymam kciuki też za mini Ledy, bo im lepsze i tańsze będą mini Ledy to coraz lepsze i tańsze będą też Oledy. W tej chwili nie wiem czy zdecydowałbym się na mini Leda z takimi wadami, musiałby być dużo tańszy i dużo większy od oleda.

Warto też zwrócić na piękną naturalną kolorystykę LG 🤯 obraz jak żywy. 

49 minut temu, Bobcat napisał:

Czyli oled ma gorsze detale w czerniach , tak ? To może wyjaśnij skąd ten pomysł. Widziałeś to czy wyczytałeś gdzieś ? Bo technicznie i na logikę - jak TV który nie musi nic ściemniać sam z siebie (oled) może wyświetlać gorzej coś od TV który MUSI przyciemniać większą całą strefę a więc jednocześnie ściemniać jaśniejsze obiekty, aby zachować dobrą czerń w strefie ? 

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Dlaczego zatem zarówno producenci OLEDów, jak i MiniLEDów biją się o jasność? Ach, już wiem: nie konsultowali sprawy z Tobą.

Z takiego samego powodu jak z ilością MP w aparacikach komórkowych.

Jak mój C3 walną jasnością to w kinowym pokoju się rozświetliło tak, że musiałem zasłaniać oczy 😃

Dla mnie to przesada. 

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Masz rację. I co z tego?

Czyli trollujesz.

2 minuty temu, don111 napisał:

Czyli oled ma gorsze detale w czerniach , tak ? To może wyjaśnij skąd ten pomysł. Widziałeś to czy wyczytałeś gdzieś ? Bo technicznie i na logikę - jak TV który nie musi nic ściemniać sam z siebie (oled) może wyświetlać gorzej coś od TV który MUSI przyciemniać większą całą strefę a więc jednocześnie ściemniać jaśniejsze obiekty, aby zachować dobrą czerń w strefie ? 

Po prostu trolluje. Nie ma z kim dyskutować. On już tak ma.

1 minutę temu, bubusia napisał:

Czyli trollujesz.

Ty również skoro napisałeś "kończymy" i nadal ciągniesz temat. Masz szacunek do własnego słowa?

54 minuty temu, bubusia napisał:

Po prostu trolluje. Nie ma z kim dyskutować. On już tak ma.

No Bobcat robi to samo co dawniej w wątku "plazma vs LCD", to była niekończaca się telenowela i przepychanki. Jak kupił plazmę to się uspokoił ;) Może historia jeszcze raz koło zatoczy z oledem ;)

5 godzin temu, don111 napisał:

To jest IPS z 6 strefami.

Jest. I żadne jego minusy które wyolbrzymiacie do kosmicznych rozmiarów nie są aż tak istotne i nie psują przyjemności oglądania

1 godzinę temu, don111 napisał:

Może historia jeszcze raz koło zatoczy z oledem ;)

Nie sądzę. Ja przeprowadzam rachunki jakość/cena. Jeśli mogę mieć (niech Wam będzie) 95% jakości za 67% ceny - to dla mnie sytuacja jest jednoznaczna. 

14 minut temu, Bobcat napisał:

Jest. I żadne jego minusy które wyolbrzymiacie do kosmicznych rozmiarów nie są aż tak istotne i nie psują przyjemności oglądania

Nie sądzę. Ja przeprowadzam rachunki jakość/cena. Jeśli mogę mieć (niech Wam będzie) 95% jakości za 67% ceny - to dla mnie sytuacja jest jednoznaczna. 

Te % to sam sobie wymyślasz, bo nawet z tego filmu wynika, że to zupełnie inne proporcje pod względem jakości i naturalności przekazu. 

Dla mnie LG oled to ideał co widać gołym okiem 😃

• Pokaż nowe odpowiedzi