Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Bobcat napisał:

OLEDy, co było ustalone przed roxpiczecirm pomiarów.

Przecież OLEDy uległy wypaleniom. Na czym polega ich zwycięstwo? 

11 minut temu, Bobcat napisał:

OLEDy, co było ustalone przed roxpiczecirm pomiarów.

Taki, że zysk ba 1 sztuce sprzedanego OLEDa jest kilkakrotnie większy niż zysk na 1 sztuce sprzedanego LCDka.

Skąd masz informacje, że rzekomo zysk z oledów jest większy ? 

7 minut temu, bubusia napisał:

I pal licho nas, my wiemy. Ale wejdzie ktoś mało świadomy, łyknie te bzdury, i potem kupi coś czego będzie żałował.

Współczesne miniLED mają bardzo dobrą jakość obrazu. Normalny użytkownik nie zauważy różnicy. Pasjonat zauważy ale w zaciemnionym pomieszczeniu i w specyficznych scenach. 

OLED nie jest bezwzględnie lepszy. Tak jak lampa nie jest bezwzględnie lepsza od tranzystora ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Moja żona zauważyła. Nie powinniśmy dezinformować. Piszmy o zaletach i wadach, a nie o tym, że ktoś płaci pod stołem, żeby oledy miały lepsze oceny. To jest po prostu nieprawda.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Godzinę temu, bubusia napisał:

Ale wejdzie ktoś mało świadomy, łyknie te bzdury, i potem kupi coś czego będzie żałował.

I sobie kupi najtańszego Oleda , bo przecież jest i tak lepszy od najlepszych modeli MiniLed 🙄

Godzinę temu, Piopio napisał:

OLED nie jest bezwzględnie lepszy. Tak jak lampa nie jest bezwzględnie lepsza od tranzystora ... 

Przecież to oczywiste , obydwie te technologie maja swoje mocne i słabsze strony.  

Godzinę temu, Piopio napisał:

Normalny użytkownik nie zauważy różnicy. Pasjonat zauważy ale w zaciemnionym pomieszczeniu i w specyficznych scenach. 

Ni ma mowy aby zauważyć różnice kiedy jesteś pochłonięty oglądaniem filmu , choć ludzie są różni są tez tacy ktozy benda zatrzymywac obraz i polcem pokazywać na ekranie ze tu widać inny odcień czy coś tam co zauważa 😂😂, troche upierdliwe jak ktos chce film ogladac ale co zrobic . Pójdziesz z takim do kina to musi być katastrofa,  zamiast film oglądać będzie komentował bo na Oledzie to ....🤪.  

Oczywiście, że mają, ale darujmy sobie bzdurne teorie spiskowe.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Jak ktoś użytkuje TV wieczorem, w nocy, czy w warunkach kinowych to nie ma się nad czym zastanawiać. 

Jak ktos ogląda tv w dzień to może być byle co z dużą jasnością. 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Pasjonat zauważy ale w zaciemnionym pomieszczeniu i w specyficznych scenach. 

Nie trzeba być pasjonatem, wystarczy być wymagającym. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Przepraszam ale bzdury wypisujesz, jaki Ty jesteś wymagający , gdybys był wymagającym kino maniakiem to również Oleda byś kupił z wyższej polki bo dla takich ludzi liczy się każdy szczegół więc sobie nie dodawaj splendoru o wymagającym i świadomym kliencie 😂

1 minutę temu, marcusSE napisał:

Przepraszam ale bzdury wypisujesz, jaki Ty jesteś wymagający , gdybys był wymagającym kino maniakiem to również Oleda byś kupił z wyższej polki bo dla takich ludzi liczy się każdy szczegół więc sobie nie dodawaj splendoru o wymagającym i świadomym kliencie 😂

Na tyle wymagającym, że w życiu żadnego Leda już nie kupię. 

Faktycznie strasznie kozacze telewizorem za 6k pln...... 🤣

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Faktycznie strasznie kozacze telewizorem za 6k pln...... 🤣

Kto tak twierdzi 🤔, kupiles przecież zwykły tv 😉

21 minut temu, Ajothe napisał:

Ja jestem wymagający i nie mam nawet miniLED 😉 Jestem mega zadowolony z obrazu a oglądam w nocy. 

Miałem plazmę, topowe LCD sprzed kilku lat, dobry projektor. Mój obecny TV - TCL 75C745 zapewnia mi największą przyjemność z oglądania ze wszystkich posiadanych sprzętów. Czerń jest naprawdę dobra a nie jest to nawet miniLCD.

Ten wątek to spór ideologiczny i nic więcej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

51 minut temu, marcusSE napisał:
2 godziny temu, bubusia napisał:

Ale wejdzie ktoś mało świadomy, łyknie te bzdury, i potem kupi coś czego będzie żałował.

I sobie kupi najtańszego Oleda , bo przecież jest i tak lepszy od najlepszych modeli MiniLed 🙄

Do warunków kinowych, to pewne jak w banku. Dla pewności, aby już nie iść w egzotykę jak Coocoa / Metz, lepiej aby jednak to był markowy oled np LG (najtańszy jaki jest wystarczy z zapasem na kilkukrotnie droższego mini leda) 

12 minut temu, Piopio napisał:

Ja jestem wymagający i nie mam nawet miniLED 😉 Jestem mega zadowolony z obrazu a oglądam w nocy. 

Miałem plazmę, topowe LCD sprzed kilku lat, dobry projektor. Mój obecny TV - TCL 75C745 zapewnia mi największą przyjemność z oglądania ze wszystkich posiadanych sprzętów. Czerń jest naprawdę dobra a nie jest to nawet miniLCD.

Ten wątek to spór ideologiczny i nic więcej. 

Tak, tak, oczywiście 😄

21 minut temu, marcusSE napisał:

Kto tak twierdzi 🤔, kupiles przecież zwykły tv 😉

Może dla Ciebie, dla mnie to top w tej cenie.

9 minut temu, Piopio napisał:

Mój obecny TV - TCL 75C745

Dlugo masz TCL , ja kiedys bylem bardzo negetywnie nastawiony do marki , po czasie widze ze bardzo sie mylilem 🤯. Chce kupic z czasem 98” , TCL jest rowniez jednym z kandydatow do kupna no i Samsung . Troche sie obawiam TCL bo nie wiem jak z awaryjnoscia itp . 

13 minut temu, Piopio napisał:

Miałem plazmę, topowe LCD

Jakie modele? Weź pod uwagę że 75" na pewno znacząco zwiększa przyjemność w tym przypadku

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Może dla Ciebie, dla mnie to top w tej cenie

I to juz duza widzisz roznica , kupiles to co bylo dla Ciebie top tv w tej cenie , nie twierdze ze to zly tv bo jest on bezpiecznym wyborem  . Ale wiesz ”Wymagajacy”uzytkownik Oled to … nie ten tv Oled 

8 minut temu, don111 napisał:

na pewno znacząco zwiększa przyjemność w tym przypadku

Nieporownywalnie bo teraz  sam mam 85 

8 minut temu, marcusSE napisał:

Dlugo masz TCL , ja kiedys bylem bardzo negetywnie nastawiony do marki , po czasie widze ze bardzo sie mylilem 🤯. Chce kupic z czasem 98” , TCL jest rowniez jednym z kandydatow do kupna no i Samsung . Troche sie obawiam TCL bo nie wiem jak z awaryjnoscia itp . 

Ze 4 miesiące. Jestem bardzo zadowolony. Zero problemów ale nie oglądam TV. Tylko streaming i YT. 

TV działa szybko i płynnie 

Samsunga nie polecam bo nie ma Dolby Vision. 

11 minut temu, don111 napisał:

Jakie modele? Weź pod uwagę że 75" na pewno znacząco zwiększa przyjemność w tym przypadku

Nie pamiętam już. To było lata temu. 

Ale zgadza się, że 75 cali robi robotę. Znacznie większą niż robiłby OLED 65 cali ... Dla mnie wielkość ekranu ma większe znaczenie niż niuanse obrazu. Oczywiście gdyby TV był słaby to by nie było satysfakcji z oglądanie na większym ekranie. 

16 minut temu, marcusSE napisał:
26 minut temu, Ajothe napisał:

Może dla Ciebie, dla mnie to top w tej cenie

I to juz duza widzisz roznica , kupiles to co bylo dla Ciebie top tv w tej cenie , nie twierdze ze to zly tv bo jest on bezpiecznym wyborem  . Ale wiesz ”Wymagajacy”uzytkownik Oled to … nie ten tv Oled 

Wymagający użytkownik oled? 

Ja pisałem o zwykłym użytkownikiem TV, dla osoby wymagającej zwykły LED nie ma racji bytu, ale jak widać są też zachwyceni zwykłymi ledami. 

12 minut temu, Piopio napisał:

Ale zgadza się, że 75 cali robi robotę. Znacznie większą niż robiłby OLED 65 cali ... Dla mnie wielkość ekranu ma większe znaczenie niż niuanse obrazu. Oczywiście gdyby TV był słaby to by nie było satysfakcji z oglądanie na większym ekranie. 

To dla Ciebie, a dla mnie liczy się to co potrafi w nocy oled, a nie wielkość ekranu. 

Edytowane przez Ajothe
8 minut temu, marcusSE napisał:

Nieskończony kontrast, 120hz, kalibracja kolorów i wszystko w temacie oledów. Nawet najtańszy odbiera zajebiście że kopara opada, a te lepsze modele mają np 240hz, jeszcze ciut lepsze niuanse ale... Efekt wow co najmniej w 90% ten sam co na droższych oled. To są właśnie niuanse a nie walka z gównianym kontrastem jak w led, dobry kontrast mają dopiero ledy z sensownym wygaszaniem strefowym, ale aby się zbliżyć do najgorszego nawet oleda potrzeba mini leda i to nie z najniższej półki. W oled i led wraz ze wzrostem ceny walka toczy się o inne rzeczy. Więc pisząc 'średnia" czy niska klasa oled i tak to będzie super obraz, tv na powiedzmy 85% w 100 stopniowej skali, tymczasem w led zaczynasz od jakości może 30%, przez 70-80% (dobre ledy, z powiedzmy średnią liczbą stref) a kończysz na drogich lub bardzo drogich mini ledach, które poza wyższą jasnością w niczym nie przebijają tanich oledów (łagpdnie mówiąc). Żeby być uczciwym - drogie oled też nie oferują wielkiego przyrostu jakości, tu nie ma takiego skoku i rozstrzału jak w led. Ich cena do jakości jest dużo gorsza niż w tańszych liniach oled. Ale kto ma kasę to się nie patyczkuje, bierze najlepszy bez względu na opłacalność i po problemie. 

21 minut temu, Piopio napisał:

Ze 4 miesiące. Jestem bardzo zadowolony. Zero problemów ale nie oglądam TV. Tylko streaming i YT. 

Ja rowniez nie ogladam tv , czesto mam wlaczone na tv  jakies fajne widoki , podstawa to filmy jak czas pozwala . Dziekuje, poczytam wiecej informacji o TCL 👍🏻

3 minuty temu, marcusSE napisał:

Dziekuje, poczytam wiecej informacji o TCL 👍🏻

Modele od roku 2023 są już dopracowane. Można śmiało brać. 

Nie rozumiesz że najtańszy Led na ips, bez wygaszania ma gówniany kontrast? Bo od takich niskich ledów zaczyna się led w markecie. Najgorszy oled ma nieskończony kontrast... To nie jest porównywalne

25 minut temu, Bobcat napisał:

No tak. To jest argument ostateczny. Klękajcie narody.

A kot u mojej rodziny niczego nie zauważył gdy sprawili sobie OLEDa.

I to jest właśnie zaklinanie rzeczywistości. 

165000 : 1 określasz tą nazwą? Odróżnisz gołym okiem od ∞ : 1?

Sokole oko.

Myślę, że z trollem dyskusja pozbawiona jest sensu. I daruj sobie te niegrzeczne porównania.

Edytowane przez bubusia

5 minut temu, bubusia napisał:

Uprawiasz trolling pełną para. Żaden argument do ciebie nie dociera.

Do fanboyów OLED też nie 😉 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Do fanboyów OLED też nie 😉 

Nie widzę tutaj fanboyów Oleda.

Wiadomo jakie są zalety jednej i drugiej technologii.

Szukanie teorii spiskowych, że ktoś opłaca kogoś nie mając żadnych argumentów to właśnie trolling.

Albo czerń. Oczywistym jest, że Oled ma lepszą, o czym tu w ogóle dyskutować.

Edytowane przez bubusia

Teraz, bubusia napisał:

Nie widzę tutaj fanboyów Oleda.

Haha

Definicja trollingu: posiadanie zdania odmiennego od posiadanego przez Pana @bubusia, który ma rację zawsze z mocy definicji. A szczytem naganności jest obrona swojego zdania i swojego punktu widzenia. 

8 minut temu, Piopio napisał:

Haha

Kto nim niby jest?

Bo fanboya miniledów chyba każdy zna.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Definicja trollingu: posiadanie zdania odmiennego od posiadanego przez Pana @bubusia, który ma rację zawsze z mocy definicji. A szczytem naganności jest obrona swojego zdania i swojego punktu widzenia. 

Tu nie chodzi o zdanie. Tu chodzi o twoje niczym nieuzasadnione teorie-kasa pod stołem, i rzekomo taka sama czerń w miniledach. No i brak różnic w obrazie miedzy miniledem a oledem. Pomijam jasność, która będąc zbyt duża psuje kolor. To są oczywistości, które jeden z kolegów wykazywał.

Edytowane przez bubusia

• Pokaż nowe odpowiedzi