Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Bobcat napisał:

Na skrawku ekranu L20 Sony A95L ma 1552 cd/m², Hisense U8N - 2148 cd/m².

(źródło: wskazane przez Ciebie materiały)

W życiu bym nie kupił takiego telewizora, szkoda oczu. To jakiś kompletny kretynizm 🙂

9 minut temu, Ajothe napisał:

W życiu bym nie kupił takiego telewizora, szkoda oczu. To jakiś kompletny kretynizm 🙂

No, chyba że jakiś nowy OLED wykaże się jasnością np. 2500 cd/m². Wtedy będziesz piał z zachwytu i przedstawiał to jako kolejny dowód wyższości technologii OLED. Na razie górą jest MiniLED, więc parametr szczytowej jasności próbujesz przedstawiać jako zupełnie nieistotny. 

17 minut temu, Bobcat napisał:

No, chyba że jakiś nowy OLED wykaże się jasnością np. 2500 cd/m². Wtedy będziesz piał z zachwytu i przedstawiał to jako kolejny dowód wyższości technologii OLED. Na razie górą jest MiniLED, więc parametr szczytowej jasności próbujesz przedstawiać jako zupełnie nieistotny. 

Absolutnie nie, po co mam sobie krzywdzić oczy?!

Właśnie dlatego kupuję OLEDY bo mi nie wypalają oczu wieczorem i nocą, a nieskończona czerni i miliony stref robią niesamowite wrazenie 🙂

59 minut temu, Bobcat napisał:

Na skrawku ekranu L20 Sony A95L ma 1552 cd/m², Hisense U8N - 2148 cd/m².

(źródło: wskazane przez Ciebie materiały)

OK, kończymy testy i włączamy film w HDR na MinLED-ach i mamy to:

"Przypomnijmy sobie o obietnicach producenta dotyczących luminancji rzędu ponad 1500 nitów. Czy została ona spełniona? Niejako tak, aczkolwiek taką jasność Hisense UXKQ jest w stanie wygenerować jedynie na planszy L20. Realnie w filmach czy innych materiałach wideo, bohater testu jest w stanie błysnąć z mocą lekko powyżej 1200 nitów, co i tak jest wynikiem bardzo ale to bardzo dobrym. Szkoda, że jedynie w specyficznych scenach. Jednak przyjrzyjmy się bliżej samym wynikom. Jak możemy zaobserwować, gdy na ekranie znajdzie się scena, w której jest większy, jaśniejszy obiekt otoczony czernią, telewizor jest w stanie dać znakomite rezultaty. Problem pojawia się wtedy, gdy mamy do czynienia z małymi, jasnymi obiektami, gdyż wtedy telewizor zbija jasność, nie chcąc dopuścić do efektu aureoli. Tak samo jest, gdy w scenie pojawiają się pasy filmowe"

albo U8N:

"To, czym Hisense nas ciągle zaskakuje, to fakt, że telewizory tego producenta mają niesamowicie duże zaplecze maksymalnej jasności, aczkolwiek nie są w stanie jej w pełni wykorzystać. Średnia jasność na poziomie 830 nitów"

natomiast na OLED:

"Wyników pomiarów treści HDR nie trzeba nawet specjalnie komentować. Średnia jasność na poziomie 1491 nitów jest ZJAWISKOWYM wynikiem, i to nie jest przesada, tym bardziej, że w niektórych scenach Sony A95L przekracza tę wartość, oferując maksymalną luminację na poziomie powyżej 1500 nitów. Połączenie takiej wartości wraz z idealnym kontrastem jest niesamowitym przeżyciem, i byliśmy wręcz zdołowani, musząc oddać telewizor po testach do firmy Sony."

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Na razie górą jest MiniLED

Właśnie widać powyżej...

Edytowane przez konradskala
10 minut temu, konradskala napisał:

Przypomnijmy sobie o obietnicach producenta dotyczących luminancji rzędu ponad 1500 nitów. Czy została ona spełniona? Niejako tak, aczkolwiek taką jasność Hisense UXKQ jest w stanie wygenerować jedynie na planszy L20. Realnie w filmach czy innych materiałach wideo, bohater testu jest w stanie błysnąć z mocą lekko powyżej 1200 nitów, co i tak jest wynikiem bardzo ale to bardzo dobrym. Szkoda, że jedynie w specyficznych scenach. Jednak przyjrzyjmy się bliżej samym wynikom. Jak możemy zaobserwować, gdy na ekranie znajdzie się scena, w której jest większy, jaśniejszy obiekt otoczony czernią, telewizor jest w stanie dać znakomite rezultaty. Problem pojawia się wtedy, gdy mamy do czynienia z małymi, jasnymi obiektami, gdyż wtedy telewizor zbija jasność, nie chcąc dopuścić do efektu aureoli. Tak samo jest, gdy w scenie pojawiają się pasy filmowe"

Czyli z jednej strony chce dać ale z drugiej nie może. Jeszcze wywali fatal error i blue screen ;) 

A tak na serio to jak walnie w oczy takimi 1500nitami, to zaślepiony widz nie dostrzeże żadnych aureol. Ta cała jasność to głównie marketingowy wyścig zbrojeń, wolałbym zdecydowanie wystarczające dla mnie 500 nit + nieskończony kontrast, niż 3000nit z wadami bloomingu/ściemniania/utraty szczegółow w ciemnych scenach.  

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Właśnie widać powyżej...

Widać. Że na L20 Hisense jest górą. Nadal zamierzasz przeczyć faktom?

1 godzinę temu, don111 napisał:

+ nieskończony kontrast

134 459 : 1 czy max: 225 625 : 1 nie wystarczają? Odróżnisz to gołym okiem od ∞ : 1?

W dniu 23.10.2024 o 12:51, Bobcat napisał:

Trapi cię jakaś niemożność? Dorób do tego ideologię.

(przysłowie chińskie)

Typowe zachowanie zwolenników OLEDów. Pod względem jasności MiniLEDy nokautują je, więc dorobili sobie ideologię, że to parametr nikomu do niczego niepotrzebny, gdyż nikt nie ogląda z taką jasnością. 

Klasyka stawiania sprawy na głowie, wynikająca z bezradności i bezsilności. Bo wcale nie w tym rzecz. Chodzi o to, że jeśli jest materiał HDR i fabuła przewiduje jakiś rozbłysk, eksplozję, piorun - powinno na ułamek sekundy dać tak po oczach, że widz odruchowo, zakryje je sobie ręką. A w tej konkurencji każdy OLED wymięka. 

Ale głupoty, Boziu. 

Jak u siebie włączę koncert czy też film z wybuchami/strzałami z broni to daje po oczach aż za bardzo. Nawet o ile w koncercie jest to nawet fajne to przy filmach potrafi denerwować. I to przy zmniejszonej jasność. Chyba nie widziałeś żadnego oleda na oczy. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Chyba nie widziałeś żadnego oleda na oczy.

Widziałem i jedno i drugie. Stąd wiem, co piszę.

6 godzin temu, Bobcat napisał:

Patrz przysłowie chińskie przytoczone przeze mnie powyżej. 

Dlaczego zatem jeden z głównych argumentów marketingowych każdego nowego modelu OLEDa to "jest jaśniejszy od poprzednika"? Patrz przykład C4 vs C3. Dlaczego gdy wprowadzano na rynek modele z matrycą MLA trąbiono wszem i wobec, że "są znacznie jaśniejsze od standardowego OLEDa"? Jak widać walka o nity dodatkowej jasności tutaj także ma miejsce, a że nie bardzo wychodzi i nie do końca się udaje - trzeba nadrabiać miną i udawać, że nas to nie interesuje.  

Jest walka o jasność dla Kowalskiego o którym było wspomniane wyżej. Jaśniej = lepiej. Bierem Halyna. 

Odrazu mi się przypomina jak komuś powiem ze mam jakiś tam sprzęt audio. I odrazu pada pytania - A słuchasz tak głośno? 

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Widziałem i jedno i drugie. Stąd wiem, co piszę.

Nie wydaje mnie się 😆 Bobcat vs reszta świata. Wszyscy się mylą, tylko nie Bobcat. 

?👈

1 godzinę temu, Bobcat napisał:
3 godziny temu, konradskala napisał:

Właśnie widać powyżej...

Widać. Że na L20 Hisense jest górą. Nadal zamierzasz przeczyć faktom?

Oczywiście, że jest....na planszy testowej wyciąga np. 2200 nit, których nigdy nie zobaczysz, bo włączając cokolwiek w HDR (gdzie tak ważne są rozbłyski czy wybuchy) - czar pryska i MiniLED czy to Hisense czy TCL traci jasność o połowę, a nawet więcej.

134 459 : 1 czy max: 225 625 : 1 nie wystarczają? Odróżnisz to gołym okiem od ∞ : 1?

Dlaczego w MiniLED kontrast "pływa" i w zależności od sceny wzrasta lub maleje?

Edytowane przez konradskala
12 minut temu, konradskala napisał:

Oczywiście, że jest....na planszy testowej wyciąga np. 2200 nit, których nigdy nie zobaczysz, bo włączając cokolwiek w HDR (gdzie tak ważne są rozbłyski czy wybuchy) - czar pryska i MiniLED czy to Hisense czy TCL traci jasność o połowę, a nawet więcej.

Z zainteresowaniem czekam na Twoje kolejne wygibasy intelrktualne, kolejną eliptyczną logikę aby "wykazać" wyższość OLEDa, który jest najlepszy i basta. A że fakty temu przeczą? To tym gorzej dla faktów.   

12 minut temu, konradskala napisał:

Dlaczego w MiniLED kontrast "pływa" i w zależności od sceny wzrasta lub maleje?

Odróżnisz (bez przyrządów) 134 459 : 1 od 225 625 : 1?

Edytowane przez Bobcat
3 godziny temu, don111 napisał:

+ nieskończony kontrast

Odróżnię, w zaciemnieniu widać różnicę. Kuro miał lepszy kontrast 100:0,003 nit = 333 000 1, Panasonic ST60 - ok. 100 000:1.

Zresztą mini ledom nie da się zmierzyć realnie kontrastu, mają nieskończony bo wygaszają się do zera ale obarczone jest to mniejszym/większymi wadami w zależności od sceny. Lub eliminując te wady psuje się inne rzeczy (jasność/widoczność detali w ciemnych scenach itd) Więc taki Pioneer Kuro który ma super czerń (ledwo widać na czarnym ekranie że coś świeci) ale nie wygasi do końca się, zrobi mega wrażenie - porównywalne z oledem lub bardzo blisko oleda, bez żadnych defektów. 

Więc pomiary kontrastu w mini led nie mają sensu, za dużo zmiennych korelujących ze sobą 

41 minut temu, Bobcat napisał:

Mało mnie interesuje co się Tobie wydaje. 

Śmieszny gościu z ciebie, ale z tego co pamiętam to zawsze byłeś na bakier ze wszystkim 😀

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Śmieszny gościu z ciebie, ale z tego co pamiętam to zawsze byłeś na bakier ze wszystkim 😀

Masz rację. I co z tego?

19 minut temu, don111 napisał:

Więc pomiary kontrastu w mini led nie mają sensu, za dużo zmiennych korelujących ze sobą 

Tam w ogóle nie ma sensu nic mierzyć. Jeszcze się okaże, że coś jest za dobre i zagraża OLEDom, a do takiego skandalu towarzyskiego dopuścić nie można. 

23 minuty temu, don111 napisał:

Odróżnię, w zaciemnieniu widać różnicę.

Sokole oko. Tylko pozazdrościć. 

Pewnie w ślepym teście byś poległ, ale co to szkodzi być dobrego mniemania o sobie. 

5 minut temu, Bobcat napisał:

Masz rację. I co z tego?

Tam w ogóle nie ma sensu nic mierzyć. Jeszcze się okaże, że coś jest za dobre i zagraża OLEDom, a do takiego skandalu towarzyskiego dopuścić nie można. 

Mam plazmy, mam ledy, ale wiem że oled jest najlepszy pod względem jakości. Nie jestem fanbojem tego co mam. Ale rozumiem że lubisz przekonywać sam siebie do słuszności zakupu tego mini leda. Ale serio nie ma się co oszukiwać. Fajnie by było żeby kupić sobie taniego wielkiego leda o jakości oleda, bez żadnych obaw o wypalenia, ale niestety, nie ma tak łatwo. 

Godzinę temu, don111 napisał:

rozumiem że lubisz przekonywać sam siebie do słuszności zakupu tego mini leda.

Pudło. 

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Z zainteresowaniem czekam na Twoje kolejne wygibasy intelrktualne, kolejną eliptyczną logikę aby "wykazać" wyższość OLEDa, który jest najlepszy i basta. A że fakty temu przeczą? To tym gorzej dla faktów.   

To nie są wygibasy tylko testy, na których wyszło szydło z worka: wysoka jasność MiniLED made in China występuje jedynie na planszach testowych, a konkretnie na jednej z nich czyli L20. W normalnym użytkowaniu łapią baty od OLED-a.

Jeżeli na materiale HDR te MiniLED-y robią "rozbłysk" w granicach 800 czy 1200 nit, a OLED bez problemu 1500 nit, to o czym chcesz jeszcze dyskutować?

4 godziny temu, Bobcat napisał:
4 godziny temu, don111 napisał:

Odróżnię, w zaciemnieniu widać różnicę.

Sokole oko. Tylko pozazdrościć. 

Pewnie w ślepym teście byś poległ, ale co to szkodzi być dobrego mniemania o sobie

Rozumiem że trudno to sobie wyobrazić po cyferkach, ale w praktyce bardzo łatwo na wielu scenach odróżnić w tv dobrą głębię czerni (plazma vt30), bardzo dobrą głębię czerni (ST60) i rewelacyjną głębię czerni (Kuro 5090),no i jeszcze stopień wyżej już tylko Oled zostaje. Sam byś dostrzegł różnicę i to bez większego wysiłku. Tylko masz problem z brakiem właściwych punktów odniesienia, dlatego tylko wydaje Ci się że w tym kontraście jest niewielka różnica a wady wygaszania mini leda są marginalne i nie widać różnicy w stosunku do oleda. A tak zdecydowanie nie jest. Mógłbym założyć się, że na najlepszego mini leda, wystarczyłby Pioneer Kuro, który do końca się nie wygasza, ale mimo wszystko, przez te drobne wady leda - to Kuro pokazałby lepszy kontrast na wszystkich ciemnych scenach, może poza czarną planszą (całkowite wygaszenie). Led potrzebuje oprócz bardzo dużej liczby stref  - przede wszystkim dobrych algorytmów, tutaj jest najwięcej do poprawy. 

42 minuty temu, konradskala napisał:

Jeżeli na materiale HDR te MiniLED-y robią "rozbłysk" w granicach 800 czy 1200 nit, a OLED bez problemu 1500 nit, to o czym chcesz jeszcze dyskutować?

Już są MiniLEDy rozbłyskujące na 3000 nitów. Np. Hisense UXN. 

16 minut temu, don111 napisał:

a wady wygaszania mini leda są marginalne

Bo są marginalne i zauważalne tylko przez tych, którzy oglądają zgodnie z zasadą "do czego by się tu przychrzanić?".

15 minut temu, Bobcat napisał:
29 minut temu, don111 napisał:

a wady wygaszania mini leda są marginalne

Bo są marginalne i zauważalne tylko przez tych, którzy oglądają zgodnie z zasadą "do czego by się tu przychrzanić?".

Są wg mnie łatwo zauważalne, ale zależy kto do jakiego tv jest przyzwyczajony. Musiałbyś mieć wcześniej topową plazmę lub oleda, aby zrozumieć o czym mowa i wtedy też łatwo wyłapałbyś te różnice, bo od razu coś niepożądanego zaczęłoby rozpraszać uwagę. I wcale nie chodzi o czepianie się. Ale nie wkurzyłbyś się jakby w nocnej scenie wycięło połowę gwiazd na niebie, albo były one otoczone jakąś szachownicą nieistniejących szarych chmurek? Więc nie dla każdego to marginalne wady. Osobiście dopłaciłbym zdecydowanie, myślę co najmniej 50% więcej aby mieć obraz oleda zamiast mini leda, gdyby tylko nie było tych wątpliwości co do ryzyka wypaleń i aby mieć spokojną głowę. No ale jest jak jest. 

2 minuty temu, don111 napisał:

Są wg mnie łatwo zauważalne, ale zależy kto do jakiego tv jest przyzwyczajony. Musiałbyś mieć wcześniej topową plazmę lub oleda, aby zrozumieć o czym mowa i wtedy też łatwo wyłapałbyś te różnice, bo od razu coś niepożądanego zaczęłoby rozpraszać uwagę. I wcale nie chodzi o czepianie się. Ale nie wkurzyłbyś się jakby w nocnej scenie wycięło połowę gwiazd na niebie, albo były one otoczone jakąś szachownicą nieistniejących szarych chmurek? Więc nie dla każdego to marginalne wady. Osobiście dopłaciłbym zdecydowanie, myślę co najmniej 50% więcej aby mieć obraz oleda zamiast mini leda, gdyby tylko nie było tych wątpliwości co do ryzyka wypaleń i aby mieć spokojną głowę. No ale jest jak jest. 

Dam znać za 5 lat jak się ma C3. Tymczasem eg910v w sypialni chodzi jak nowy 😃 (7 lat ma)

30 minut temu, don111 napisał:

wkurzyłbyś się jakby w nocnej scenie wycięło połowę gwiazd na niebie

Skąd wiesz ile powinno być i że widzisz na ekranie tylko połowę?

10 minut temu, Bobcat napisał:

Skąd wiesz ile powinno być i że widzisz na ekranie tylko połowę?

Bo chmurki, czarne plamy, jednolicie ciemniej podświetlone obszary układają się bądź odcinają się nienaturalnie równiutko wg schematu równoległych linii. No to dzięki, teraz będę zastanawiał się przy oglądaniu leda, czy aby na pewno nie orżnęli mnie z czegoś co powinno być na ekranie 🙂

46 minut temu, Ajothe napisał:

Dam znać za 5 lat jak się ma C3. Tymczasem eg910v w sypialni chodzi jak nowy 😃 (7 lat ma)

A jak oceniasz względem siebie te 2 oledy? Jakiś w ogóle postęp dostrzegasz w nowszym modelu poza HDR i 4k? 

6 minut temu, don111 napisał:

Bo chmurki, czarne plamy, jednolicie ciemniej podświetlone obszary układają się bądź odcinają się nienaturalnie równiutko wg schematu równoległych linii. No to dzięki, teraz będę zastanawiał się przy oglądaniu leda, czy aby na pewno nie orżnęli mnie z czegoś co powinno być na ekranie 🙂

A jak oceniasz względem siebie te 2 oledy? Jakiś w ogóle postęp dostrzegasz w nowszym modelu poza HDR i 4k? 

Kolory, przejścia tonalne, więcej detali w czerniach, ruch i wiadomo jasność. Wszystko lepiej, ale jak ktoś jest przyzwyczajony do oleda to nie ma ogromnej przepaści, zwyczajnie lepiej w tych aspektach. Generalnie jak zdarza się grać na konsoli to tutaj jest totalna petarda. 

No i wiadomo 4k HDR też robi swoje. 

Natomiast stary oled dalej i tak robi wrażenie.  

8 godzin temu, Bobcat napisał:

Już są MiniLEDy rozbłyskujące na 3000 nitów. Np. Hisense UXN. 

Jest seria UXK, o której mowa nieco wcześniej. Natomiast nie widzę UXN - ani w żadnym sklepie ani na stronie Hisense. Gdzie to można zobaczyć?

W głowie Bobcata 😀

Śnił mu się taki telewizor, który ma milion nitów i wypala gały. 

?👈

26 minut temu, rafal735r napisał:

W głowie Bobcata 😀

Śnił mu się taki telewizor, który ma milion nitów i wypala gały. 

Nie, no generalnie takie coś jest, ale jedyny jaki znalazłem do 110" i kosztuje ponad 100 koła

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi