Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.11.2024 o 15:49, Bobcat napisał:

Miałem okazję obejrzeć "w akcji" kilka MiniLEDów. Jestem pod wrażeniem. Hisense UXN. Obraz - rewelacja, perfekcja absolutna. Zwala z nóg. Hisense U8N - prawie to samo. Jeżeli pierwszemu przydzielimy 100 punktów - ten ma 99.5. Najbardziej jednak interesujący jest TCL MQLED85. Za jakość obrazu dałbym mu 99, ale cena: 55" kosztuje 3500 zł. 

31 minut temu, Maciej Koper napisał:

Podrzucam Wam ciekawy materiał: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"W teście bierze udział także TCL C765, którego znajdziemy na polskim rynku pod nazwą MQLED85"

Bobcat musi koniecznie obejrzeć :)))

Zwłaszcza pierwszą część filmu, gdzie ma dobitnie pokazane jak działa wygaszanie w mini LED i że pewne rzeczy są nie do pogodzenia bez kompromisów, zmiany jasności strefy, co wpływa na wszystko inne. Jak widać temu TCL-owi mimo 720 stref bardzo daleko do najtańszego LG B4. Cyferki to nie wszystko.

44 minuty temu, Maciej Koper napisał:

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle to świetny materiał i dobrze omówiony, zwłaszcza te porównania z 4 tv jednocześnie na jednym ujęciu. Wiadomo że na żywo wygląda to ciut inaczej, ekpozycja kamery itd nie pokaże w 100% obrazu rzeczywistego, ale i tak jest dobrze, na pewno świetny punkt odniesienia jak się ma jeden tv do drugiego pod wieloma względami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielokrotnie podkreśla się znaczenie czerni i kontrastu. Nie jest to jedyny parametr jakości obrazu. Ważne wiele innych, w tym separacja barw podstawowych RGB. 

Tak przedstawia się dla OLEDa LG C4: 

Ukryta Zawartość

A tak dla MiniLEDa TCL C855:

widmo-1-1-768x482.thumb.png.f222aaa0099086005552a600aadc9134.png

Jak widać w tym parametrze MiniLED nokautuje OLEDa.

Źródło: hdtvpolska.com. 

Czekam z zaciekawieniem jak sekta OLED będzie robić dobrą minę do złej gry i próbować "tłumaczyć", że to w ogóle jest bez znaczenia.

Muszę  Was zmartwić. To również ma znaczenie.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bobcat
1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Wielokrotnie podkreśla się znaczenie czerni i kontrastu. Nie jest to jedyny parametr jakości obrazu. Ważne wiele innych, w tym separacja barw podstawowych RGB

A tak na chłopski rozum, to co to jest ta separacja barw ? I w czym się objawia ta kepszość kolorów tego TCL? 

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Jak widać w tym parametrze MiniLED nokautuje OLEDa

Porównałeś matryce OLED WRGB i LCD RGB.

Dlaczego nie wspomniałeś o QD-OLED, gdzie separacja jest taka sama jak w MiniLED od TCL i innych QLED?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, don111 napisał:

A tak na chłopski rozum, to co to jest ta separacja barw ? I w czym się objawia ta kepszość kolorów tego TCL? 

Nie prowokuj metodą udawania niewiedzy.

Ale bez żadnego chytrego podstępu, naprawdę chciałem się dowiedzieć bo nie potrafię sobie tego wyobrazić. Tylko w audio spotkałem się z tym terminem "separacja dźwięku" i to jest jasne dla każdego. Ale kolory? Czy to znaczy że nawet po kalibracji kolory są jakieś gorsze albo nieprawidłowe na tym LG względem TCL ? 

Edytowane przez don111
11 minut temu, don111 napisał:

Ale bez żadnego chytrego podstępu, naprawdę chciałem się dowiedzieć bo nie potrafię sobie tego wyobrazić. Tylko w audio spotkałem się z tym terminem "separacja dźwięku" i to jest jasne dla każdego. Ale kolory? Czy to znaczy że nawet po kalibracji kolory są jakieś gorsze albo nieprawidłowe na tym LG względem TCL ? 

A dlaczego mają być gorsze skoro i jeden i drugi pokrywa bardzo podobną przestrzeń kolorów, a dokładniej mówiąc szeroki gamut?

Godzinę temu, don111 napisał:

Ale kolory?

Jeden nie włazi na drugi. Masz czyste i lepiej nasycone kolory. Jeżeli barwy podstawowe są w 100% rozdzielone (a niemal taką sytuację masz w TCL) to wszystkie barwy pochodne są również precyzyjnie zdefiniowane, gdyż nie są zaburzone przez wzajemne pokrywanie się.  

Godzinę temu, konradskala napisał:

A dlaczego mają być gorsze skoro i jeden i drugi pokrywa bardzo podobną przestrzeń kolorów, a dokładniej mówiąc szeroki gamut?

Jak zawsze Twoja wiedza i znajomość tematu ogranicza się do tego co uda Ci się wyczytać w parametrach. Mają taki sam gamut to są (wg Ciebie) tak samo dobre. Nie są. Może być pokryty pełen gamut, ale nasycenie czy czystość kolorów będzie różna. Dlatego np. mówi się wszędzie, że QD-OLED ma bardziej nasycone kolory, a WRGB - w porównaniu z nim bardziej rozmyte. 

7 godzin temu, Bobcat napisał:

Wielokrotnie podkreśla się znaczenie czerni i kontrastu. Nie jest to jedyny parametr jakości obrazu. Ważne wiele innych, w tym separacja barw podstawowych RGB. 

Tak przedstawia się dla OLEDa LG C4: 

Ukryta Zawartość

A tak dla MiniLEDa TCL C855:

widmo-1-1-768x482.thumb.png.f222aaa0099086005552a600aadc9134.png

Jak widać w tym parametrze MiniLED nokautuje OLEDa.

Źródło: hdtvpolska.com. 

Czekam z zaciekawieniem jak sekta OLED będzie robić dobrą minę do złej gry i próbować "tłumaczyć", że to w ogóle jest bez znaczenia.

Muszę  Was zmartwić. To również ma znaczenie.  

Warto nadmienić, że widmo podświetlenia dla LG, które zostało tu wstawione to pomiar koloru białego, gdzie za brak separacji odpowiada biały szeroko-spektralny subpiksel. Pozostałe subpiksele (RGB) dają podobną separację spektralną co w QLED jeśli mierzyć je osobno, ergo pokrycie barw jest podobne. Na tym się historia kończy, bo jeśli pokrycie jest takie samo to kształt tego widma nie ma znaczenia. Barwy nie będą "czystsze", "żywsze", ani "bardziej kolorowe". Paradoksalnie schodzenie do absurdalnie mocno odseparowanych od siebie peaków (np. grubości 5nm jak w laserowych projektorach) kreuje więcej problemów niż korzyści, bo wychodzą nieprzewidywalne różnice w postrzeganiu tych barw przez pojedyncze osoby.

Można by więc śmiało napisać, że im MNIEJ odseparowane od siebie barwy na spektrografie tym lepiej, pod warunkiem zachowania pełnego pokrycia gamutu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maciej Koper
7 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Barwy nie będą "czystsze", "żywsze", ani "bardziej kolorowe".

Dlaczego zatem w materiałach hdtvpolska.com czytamy, że subpiksel W powoduje, że kolory są bardziej rozmyte i mniej nasycone niż w przypadku QD-OLED?

7 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Można by więc śmiało napisać, że im MNIEJ odseparowane od siebie barwy na spektrografie tym lepiej, pod warunkiem zachowania pełnego pokrycia gamutu.

Rozumiem, że zaleta QLED jest jego wadą, ponieważ OLED musi być lepszy i już. A jeśli fakty temu przeczą - to tym gorzej dla faktów. 

19 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Ukryta Zawartość

OLED zdeptal w 80% resztę i co tu więcej komentować. Bobocat tylko będzie naginal rzeczywistość. Nawet system i głośniki najlepsze. Do tego pilot Magic. Co tu więcej pisać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

40 minut temu, rafal735r napisał:

OLED zdeptal w 80% resztę

W Twojej wyobraźni.

41 minut temu, rafal735r napisał:

Nawet system

WebOS? Zgoda. Najlepszy. Tyle, że ma go każdy LG. Nie tylko OLED. 

42 minuty temu, rafal735r napisał:

głośniki najlepsze

Nie obchodzą mnie NIC głośniki w telewizorze. Zawsze jest wpięty w system kina domowego i dźwięk leci przez pełnowymiarowe kolumny głośnikowe. 

44 minuty temu, rafal735r napisał:

Do tego pilot Magic

Też ma go niemal każdy LG. Mój NanoCell również  

23 minuty temu, konradskala napisał:

Biorąc pod uwagę jakość obrazu i obecną cenę za LG B4 - wychodzi najlepiej.

Za 3500zł nie ma żadnej konkurencji, żeby się z tym nie zgadzać to trzeba być już grubi oderwanym od rzeczywistości. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Za 3500zł nie ma żadnej konkurencji, żeby się z tym nie zgadzać to trzeba być już grubi oderwanym od rzeczywistości. 

Oczywiście. Kto ma inne zdanie - jest grubo oderwany od rzeczywistości.  Najlepiej zamknąć go w szpitalu psychiatrycznym. Pozdrowienia od towarzysza Breżniewa. 

Jest konkurencja. TCL MQLED85. Również 3500 zł. 

13 minut temu, Ajothe napisał:

Śmieszne 😃

Twoje bezkrytyczne uwielbienie OLEDów i plucie na wszystko inne również. Bo ani OLEDy nie są tak doskonałe, ani inne nie są tak złe. 

58 minut temu, Bobcat napisał:

Twojej wyobraźni.

Ty oglądasz z uwaga rzetelny materiał poparty wszelkimi pomiarami czy paplasz aby paplać co ci ślina na język przyniesie?

8 minut temu, Bobcat napisał:

Twoje bezkrytyczne uwielbienie OLEDów i plucie na wszystko inne również. Bo ani OLEDy nie są tak doskonałe, ani inne nie są tak złe. 

Nikomu, nawet tutaj nie musisz wierzyć. Obejrzyj materiał, ale ze zrozumieniem. Potem wróć i przepros i nie zabieraj głosu w sprawach w których nic nie wiesz. 

Mam wrażenie że chyba trzeba zasilić listę ignorowanych. Szkoda czytać jałowe posty i tracic czas. 

Ile ty masz lat? 16? 20? 22?

?👈

37 minut temu, Ajothe napisał:

W cenie 3500pln B4 nie ma żadnej konkurencji. 

Ma. TCL MQLED85.

32 minuty temu, rafal735r napisał:

Ty oglądasz z uwaga rzetelny materiał poparty wszelkimi pomiarami czy paplasz aby paplać co ci ślina na język przyniesie?

Oglądam. Tyle, że wyniki pomiarów to nie wszystko. Jest jeszcze inne kryterium: jak mnie się obraz podoba? Telewizor jest dla mnie, nie ja dla telewizora. Telewizor ma sprawiać mnie przyjemność, a nie tylko spełniać normy i standardy. Dlatego możliwa jest sytuacja, że norm nie spełnia a mnie się obraz podoba. Coś podobnego jak jedzenie: nie spełnia żadnych norm zdrowego żywienia, ale jest smaczne. 

39 minut temu, rafal735r napisał:

Mam wrażenie że chyba trzeba zasilić listę ignorowanych.

Cała przyjemność po mojej stronie. 

39 minut temu, rafal735r napisał:

Ile ty masz lat?

Wystarczająco aby mieć własne zdanie. Nie musi mi nikt mówić, ani nie muszę nigdzie czytać co mnie się podoba. Wiem sam.  

23 godziny temu, Bobcat napisał:

Reasumując. Jaśniejszy OLED to jego zaleta i zwiększa komfort oglądania. Jaśniejszy MiniLED to jego wada, gdyż ta jego większa jasność jest nikomu niepotrzebna i za bardzo daje po oczach.

Niech żyje obiektywizm.

Odróżnisz bez przyrządów ∞ : 1 od 345000 : 1?

Sokole oko rzekłbym. Tylko pozazdrościć.

Miałeś okazję oglądać? Czy tylko bezrefleksyjnie powtarzasz opluwaczy?

Nie jest to wyłączność OLEDów. 

Oczywiście, że oglądałem i to nie przez 5 minut. W odróżnieniu od ciebie.

52 minuty temu, Bobcat napisał:

Ma. TCL MQLED85.

Oglądam. Tyle, że wyniki pomiarów to nie wszystko. Jest jeszcze inne kryterium: jak mnie się obraz podoba? Telewizor jest dla mnie, nie ja dla telewizora. Telewizor ma sprawiać mnie przyjemność, a nie tylko spełniać normy i standardy. Dlatego możliwa jest sytuacja, że norm nie spełnia a mnie się obraz podoba. Coś podobnego jak jedzenie: nie spełnia żadnych norm zdrowego żywienia, ale jest smaczne. 

Wystarczająco aby mieć własne zdanie. Nie musi mi nikt mówić, ani nie muszę nigdzie czytać co mnie się podoba. Wiem sam.  

Jakie zdanie. Niewiele widziałeś, i właściwie równie niewiele użytkowałeś. Już raz ci pisałem. Nie masz zielonego pojęcia o obrazie, co potwierdzasz w każdym wpisie.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Ma. TCL MQLED85.

Potwierdzam, że to żadna konkurencja 🙂

32 minuty temu, Bobcat napisał:
Godzinę temu, rafal735r napisał:

Fajna wymówka, idealna na każdą sytuację furtka aby wycofać się rakiem. Właściciele starych odrestaurowanych Fiatów 126p też piszą że to lepsze od Mercedesa. Silnik słaby i remontowany już 3x, progi zżarte, osiągi mizerne, komfort jazdy tragiczny, no ale podoba się bardziej. Taka analogia  

To co piszesz nie ma sensu. Kolory możesz ustawić co najmniej w 95% identycznie w dobrej klasy tv, masz balans bieli i odcienie do ustawiania. ALE....  Pozostają ograniczenia matrycy, które wpływają dalej na tą "lepszość" kolorów, tutaj właśnie dochodzi do głosu podstawowy parametr - kontrast, który wpływa bardzo na odczucie głębi i nasycenia. Niestety ten kontrast to nie tylko czarny i biały oraz nic nie znaczące cyferki, jak myślałeś i bagatelizowałeś go wielokrotnie. Wszystkie te tv na teście wygladały dobrze na jasnych scenach, bez większych wad, ale na ciemnych wyszły olbrzymie różnice. Na tyle duże że Maciek Koper wywalił z testu od razu dwa tv, w tym tego LG z 6 strefami, bo to była lipa i za bardzo odstawał od reszty. No ale masz podobnego i jest super, więc.... Może po prostu lubisz łaciaty, poplamiony obraz, albo szare odcienie czerni. To samo masz w tym TCL, tylko w 95% mniejszym stopniu, gdzie oled to referencja. 

12 minut temu, bubusia napisał:

Odróżnisz bez przyrządów ∞ : 1 od 345000 : 1?

Sokole oko rzekłbym. Tylko pozazdrościć.

Właśnie sęk w tym, że Ty w ogóle nie rozumiesz tych cyferek. Stare plazmy miały czerń 0,03cd/m2, 0,03cd/m2, 0,02cd/m2,  ostatnie Panasonic linii 60 miały około 0,007cd/m2. A Pioneer Kuro KRP miał 0,0003cd/m2 bodajże (o ile nie wpisałem zbyt mało zer). Dzielisz przez tą minimalną jasność. Teraz rozumiesz skąd takie duże cyfry, rzedu kilkudziesięciiu-kilkuset tys. w kontraście ? Więc, jakbyś miał w domu tego Pioneera z takim kontrastem, to tak - wiedziałbyś że da radę odróżnić taki kontrast od nieskończonego, w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu i przy czarnym ekranie, całym, bez jasnych elementów, taki tv będzie delikatnie widoczny. Zanim powiesz "HAAAA a jednak mam rację, nie da się normalnie odróżnić takiego kontrastu od nieskończego" - to mini ledy NIE MAJĄ nawet w połowie takiego kontrastu w realnych warunkach oglądania, oczywiście na czarnej planszy mają nieskończony kontrast i na dużych, czarnych połaciach ekranu gdzie nic się nie wyświetla. Wszystkie łączenia jasnych i ciemnych elementów to już znaczący spadek kontrastu + manipulacja jasnością, aby ograniczyć poświaty. Więc jakbyś porównał tv z takim super kontrastem, załóżmy tą starą plazmę Pioneer Kuro, do tego rzekomego mini leda z tym 300k : 1, to ten mini led wypadłby lepiej tylko na czarnej lub prawie całej czarnej planszy, a na realnych scenach, np takich jak w testowanych na tym filmie - efekt byłby taki sam jak Oled vs reszta, tj niemal deklasacja. Oczywiście są lepsze mini ledy niż ten TCL z 720 strefami, ale nigdy to nie będzie perfekcja w tej technologii, nie sądzę aby mini ledy przebiły nawet Pioneera Kuro, dopiero micro led będzie miał szansę dogonić oleda. 

Szkoda czasu. Ten pan i tak ma rację.  
🙂

Każdy z jakimkolwiek pojęciem o temacie widzi i rozumie dlaczego Oledy mają lepszy, widocznie lepszy kontrast, o minikontrascie nie wspominając, a Bobcat i tak wie lepiej. Reszta to spisek oledowcow:)

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

13 minut temu, Ajothe napisał:

Potwierdzam, że to żadna konkurencja 🙂

Wygłosiłeś własne zdanie. Wolno Ci.

Moje jest odmienne. Wolno mi.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Oglądam. Tyle, że wyniki pomiarów to nie wszystko. Jest jeszcze inne kryterium: jak mnie się obraz podoba?

Zaprzeczasz chłopie sam sobie. To napisz że ci się podoba i koniec dyskusji. Tymczasem na przekór całemu światu próbujesz wmówić że jest całkowicie inaczej. Wszyscy którzy zajmują się tematem TV wiedzą że OLED jest bezkompromisowy we wszystkich aspektach prócz tej nieszczęsnej jasności do której pijesz, bo nic innego nie pozostaje. Zawracasz kijem Wisłę, a potem jak już argumentów brak wyskakujesz "mi się podoba". Nikogo tutaj nie obchodzi co ci się podoba, tylko jakie są fakty. 

?👈

26 minut temu, bubusia napisał:

Oledy mają lepszy, widocznie lepszy kontrast

Oraz widoczne wypalenia, powidoki, zafarb i agresywny ABL. Nie kto inny, jak hdtvpolska.com pisze, że C4 oglądany pod kątem ma na białej powierzchni widoczny różowy zafarb (pink tint). Matryce WRGB dodatkowo gorsze nasycenie kolorów.

30 minut temu, don111 napisał:

Właśnie sęk w tym, że Ty w ogóle nie rozumiesz tych cyferek.

Właśnie sęk w tym, że rozumiem.

Edytowane przez Bobcat

Kolejny dowód na to że nie da rady z tobą prowadzić rozmowy na jakimś sensownym poziomie. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

jakie są fakty

Tendencyjnie dobierane aby potwierdzić z góry przyjętą tezę.

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Kolejny dowód na to że nie da rady z tobą prowadzić rozmowy na jakimś sensownym poziomie. 

Nikt Cię nie zmusza abyś prowadził.

Mini LEDy mają kontrast zmienny, co wychodzi w testach. Nie ma mowy o stałym kontraście rzędu kilkuset tys. do jednego czy nawet kilkadziesiąt tys. w normalnych scenach ciemnych. Tam gdzie są duże obszary czarnego jest fajnie, z niewielkimi wadami, im dalej w las tym gorzej. Na ciemnych zwykłych scenach, ale nie całkowicie czarnych (jak np przelot nocny helikoptera w Sicario na filmiku Maćka) kontrast mają gorszy od ostatnich plazm Panasonic, a do Pioneera nie ma co nawet porównywać. A co dopiero do Oled. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi