Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Bobcat napisał:

I nie jest to przypadkiem ich pomysł?

Gdzieś na przełomie 2020/2021 TCL wprowadził NAZWĘ MiniLED do obiegu, co podchwycili inni producenci. Ich topowy wówczas telewizor 8K w 65'"miał 160 stref. 

Natomiast 5 lat wcześniej bo 2015/2016 roku Panasonic wypuścił model DX900, telewizor 4K mający także w 65" aż 512 stref. Tylko nie użyli tej znanej dzisiaj nazwy.

45 minut temu, Bobcat napisał:

Nie wiem skąd wziąłeś te obrazki.

Ze strony wybierz.tv

46 minut temu, Bobcat napisał:

Najpierw dowiadujesz się jaka jest cena telewizora.

Nic nie pisałem o cenie, wkleiłem porównania i tyle. Postawiłeś tezę, że drogi telewizor musi być lepszy. Zgadza się.

30 minut temu, Bobcat napisał:

Gdzie tam masz 250??? Nie starcza argumentów to się chwytamy kłamstw? Nieładnie. 

Nie kombinuj.

Podałeś pomiary ze statycznych plansz testowych, a nie z pomiarów konkretnych scen z filmów w HDR, gdzie local dimming ma najwięcej roboty i od razu widać, w którym telewizorze działa dobrze, a w którym źle.

8 minut temu, konradskala napisał:

Nie kombinuj

Raczej Ty to robisz aby potwierdzić przyjętą a priori tezę.

10 minut temu, konradskala napisał:

Zgadza się.

U Ciebie z automatu i bez pomiarów.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Raczej Ty to robisz aby potwierdzić przyjętą a priori tezę.

U Ciebie z automatu i bez pomiarów.

Podałem pomiar jasności dla trzech modeli. Wszystko widać jak na dłoni.

Do czego mam dorabiać tezę? Co jeszcze jest niejasne?

Edytowane przez konradskala
27 minut temu, konradskala napisał:

Podałem pomiar jasności dla trzech modeli. Wszystko widać jak na dłoni.

Ja również podałem pomiar jasności dla jednego z nich. Podałem również źródło. Wszystko widać jak na dłoni. 

30 minut temu, konradskala napisał:

Do czego mam dorabiać tezę?

Do przyjętego a priori twierdzenia, że chińskie telewizory są do d..y.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Gdzieś na przełomie 2020/2021 TCL wprowadził NAZWĘ MiniLED do obiegu, co podchwycili inni producenci. Ich topowy wówczas telewizor 8K w 65'"miał 160 stref. 

Natomiast 5 lat wcześniej bo 2015/2016 roku Panasonic wypuścił model DX900, telewizor 4K mający także w 65" aż 512 stref. Tylko nie użyli tej znanej dzisiaj nazwy.

A ja prawie 15 lat temu kupiłem LG 47LX9500 🙂

"LG 47LX9500 has 216 local dimming zones. It is a 47-inch Full LED Nano Lighting TV from LG’s 2010 Infinia series, featuring full-array local dimming for improved contrast and black levels" 

A jeszcze wcześniej, bo w 2008 był LG LE8500, to samo co LX9500 tylko 120hz zamiast 240hz i bez 3d. Same algorytmy wygaszania i kontrast działało bardzo dobrze, tv robił wrażenie, choć te tv cierpiały wówczas na trochę na inne efekty uboczne, których obecnie nie ma. 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Podałeś pomiary ze statycznych plansz testowych, a nie z pomiarów konkretnych scen z filmów w HDR, gdzie local dimming ma najwięcej roboty i od razu widać, w którym telewizorze działa dobrze, a w którym źle.

Konkretne sceny w hdr i mierzone jasne elementy, nie plansze testowe - dla każdego powinno to być oczywiste. Widać inne podejście do algorytmów wygaszania. Sony nie traci jasnych szczegółow, choć może nie oferować tak głebokiej czerni, w starych modelach gdzie było 50 stref czy mniej, to musiało być widoczne, jak obecnie tv mają po kilkaset stref+ to można mieć i jasność i czerń. Sony zawsze znane było z porządnych algorytmów, przez długi czas jako jedyni mieli dobry upłynniacz bez nadmiernego efektu teatru. 

22 minuty temu, don111 napisał:

obecnie tv mają po kilkaset stref

Sony ma zawsze mniej niż inni i próbują wmawiać, że nadrabiają to doskonałością swoich algorytmów sterujących wygaszaniem.

Jak są dobre algorytmy to nawet na 50 strefach można całkiem komfortowo oglądać, jak są kiepskie to i 500 stref będzie denerwowało na niektóryxh scenach

11 minut temu, don111 napisał:

Jak są dobre algorytmy to nawet na 50 strefach można całkiem komfortowo oglądać, jak są kiepskie to i 500 stref będzie denerwowało na niektóryxh scenach

Ale super algorytmy + kilkaset stref to dopiero byłby odlot. Z pustego nawet Salomon nie naleje. Sony może i pisze doskonałe algorytmy, ale na małą ilość stref. Większa już ich przerasta. Dlatego próbują nadrabiać miną. 

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Ja również podałem pomiar jasności dla jednego z nich. Podałem również źródło. Wszystko widać jak na dłoni. 

I bardzo dobrze zrobiłeś. Pomiary wykonane na planszach testowych są jak najbardziej poprawne.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Do przyjętego a priori twierdzenia, że chińskie telewizory są do d..y.

Sam napisałeś, że nie przekonuje Cię mniejsza ilość stref wygaszania local dimmingu i jednocześnie wysoka jakość w Sony. Wkleiłem screeny jak to działa w Sony, a jak u chińczyków. Bez pomocy statystyków, studiowania wyników sprzedaży czy stworzonej klasyfikacji telewizorów czy są premium czy nie, każdy może zobaczyć i wyciągnąć odpowiednie wnioski jaki obraz HDR otrzyma po włączeniu np. filmu na Sony Bravia 9, a jaki na TCL lub HISENSE.

Jeszcze raz przypomnę jak to się prezentuje - od góry Sony Bravia 9, TLC C855, Hisense U8N

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
2 minuty temu, konradskala napisał:

Pomiary wykonane na planszach testowych są jak najbardziej poprawne.

I to są jedyne wiarygodne pomiary. Co dają pomiary na materiale filmowym? Nic. Może reżyser tak założył, że w danej scenie ma być 250 nitów? 

I tylko na Sony jest za dużo?

48 minut temu, Bobcat napisał:

Sony ma zawsze mniej niż inni i próbują wmawiać, że nadrabiają to doskonałością swoich algorytmów sterujących wygaszaniem.

15 minut temu, Bobcat napisał:

Dlatego próbują nadrabiać miną.

Niczego nie muszą wmawiać ani tym bardziej niczego próbować. Już zrobili najlepszy telewizor MiniLED dostępny na rynku. I OLED zresztą też.

Edytowane przez konradskala
1 minutę temu, konradskala napisał:

Już zrobili zarówno najlepszy telewizor MiniLED na rynku. I OLED zresztą też.

Tak twierdzą.

Wydaje mi się że przy TCL i HISENSE skrajne lewy-prawy są prawidłowo zapisane liczby , w środku nie dopisano  1 z przodu 🙂

KALIBER vel rydz .

7 minut temu, Bobcat napisał:

Co dają pomiary na materiale filmowym? Nic. Może reżyser tak założył, że w danej scenie ma być 250 nitów? 

Bo tyle z wielką bidą wydusił TCL i Hisense? A Soniak na TYM SAMYM filmie wystrzelił w 1700 nit???

Zmowa reżyserów.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Bo tyle z wielką bidą wydusił TCL i Hisense? A Soniak na TYM SAMYM filmie wystrzelił w 1700 nit???

Zmowa reżyserów.

Może właśnie nie powinien wystrzelić tyle? Dwa dały 250. Jeden wystrzelił. Ale oczywiście te dwa nie mają racji. Ten jeden jest doskonały. Z definicji. Dlaczego? Bo tak. 

6 minut temu, Bobcat napisał:
8 minut temu, konradskala napisał:

Już zrobili zarówno najlepszy telewizor MiniLED na rynku. I OLED zresztą też.

Tak twierdzą.

Skandal, że Sony tak twierdzi, że zrobili najlepszy telewizor...I to dwa lata z rzędu tak twierdzi z tym A95L...

I specjaliści od pomiarów też... I panowie z branży filmowej z USA i Wielkiej Brytanii też... I w konkursach oraz prestiżowych pokazach TV Shootout też...

To musi być ogólnoświatowy spisek przeciwko chinolom.

17 minut temu, Bobcat napisał:

Może właśnie nie powinien wystrzelić tyle? Dwa dały 250. Jeden wystrzelił. Ale oczywiście te dwa nie mają racji. Ten jeden jest doskonały. Z definicji. Dlaczego? Bo tak. 

Dołożę jeszcze trzeci telewizor premium U7N - ten wypluł 198 nit.

Masz rację. Nie ma co patrzeć na Sony - te chińskie algorytmy są doskonałe. I HDR też. Bo tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

36 minut temu, konradskala napisał:

Dołożę jeszcze trzeci telewizor premium U7N - ten wypluł 198 nit.

Masz rację. Nie ma co patrzeć na Sony - te chińskie algorytmy są doskonałe. I HDR też. Bo tak.

Skoro trzeci w tej scenie daje mało, to znaczy, że zgodnie z zamiarem reżysera tam na być mało. To Sony się nienaturalne rozhulał.

36 minut temu, Bobcat napisał:

Skoro trzeci w tej scenie daje mało, to znaczy, że zgodnie z zamiarem reżysera tam na być mało. To Sony się nienaturalne rozhulał.

Jasna sprawa, skąd Sony ma wiedzieć ile ma być w danej scenie? Jakie ma doświadczenie w branży? Topowe urządzenia masteringowe i studia filmowe? To się nie liczy... 

I te OLED-y i QD-OLED-y, które w tych scenach świecą ponad 1400 nit na pewno też przesadzają.  I w ogóle wszystkie topowe telewizory zestawiane w testach w monitem referencyjnym BVM-HX3110 za 200 tys. złotych (także Sony) to zbyteczna robota.

Powinni uczyć się od innych. Tak to się robi w telewizorach MiniLED premium:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
Godzinę temu, Bobcat napisał:

Podobno te obrazki, które tu umieszczasz pochodzą z wybierztv.pl. Jak/gdzie tego szukać? Nie mogę znaleźć.

Nie podobno, a na pewno. 

Strona główna wybierz.tv i albo zakładka "testy" albo szare pole "szukaj".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, KALIBER napisał:

Sony spuścił tęgie lanie chińczykom , nie ma co nawet dyskutować .🤭

Owszem, ale bądźmy sprawiedliwi. W tych parametrach HDR Bravia 9, o których właśnie przyszło mi dyskutować z kolegą Bobcat, także inne topowe MiniLED-y np. Samsunga też nie mają się czym pochwalić...

48 minut temu, konradskala napisał:

Owszem, ale bądźmy sprawiedliwi. W tych parametrach HDR Bravia 9, o których właśnie przyszło mi dyskutować z kolegą Bobcat, także inne topowe MiniLED-y np. Samsunga też nie mają się czym pochwalić...

Może beż przesady. 55" Bravia 9 kosztuje 10 tys zł. Paranoja. Za 50% tej ceny można mieć 98% - 99% tej jakości.

A to jest wyścig o jasność? Nadal nie rozumiesz że chodzi o utrzymanie jasności w wymagających ciemnych scenach hdr, tak aby zachować najlepiej punktową jasność jak i kontrast. To już łamigłówki inżynierów a nie tylko szczytowe możliwości matrycy

Zresztą mnie to mało obchodzi, te całe szczytowe jasności, aczkolwiek dobrze że są filmy w hdr bo dużo lepiej dopracowana jest gamma w normalnych ujęciach. 

Edytowane przez don111
W dniu 5.04.2025 o 00:49, Bobcat napisał:

Może beż przesady. 55" Bravia 9 kosztuje 10 tys zł. Paranoja. Za 50% tej ceny można mieć 98% - 99% tej jakości.

No i o to chodzi. Nie stać cię i dlatego krytykujesz Sony.

Nie ma w ogóle o czym rozmawiać. Topowy Sony jest zdecydowanie lepszy.  Nawet Bobcat potwierdził wpisem powyżej. A że 98 procent, równie dobrze może być 78.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

47 minut temu, bubusia napisał:

Nie stać cię i dlatego krytykujesz Sony.

A może przemawia przeze mnie zdrowy rozsądek? Lubisz płacić za samą tylko markę? 

Będę wdzięczny za zaprzestanie argumentacji ad personam. Z zainteresowaniem przeczytam natomiast  argumentację ad meritum. 

51 minut temu, bubusia napisał:

równie dobrze może być 78

Nie jest tak, patrz RTINGS.com.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

A może przemawia przeze mnie zdrowy rozsądek? Lubisz płacić za samą tylko markę? 

Powiedzmy sobie szczerze, że nikt nie lubi przepłacać. Ale w tym przypadku, czyli działania local dimmingu, nie przepłacasz tylko dopłacasz do tego, żeby działał jak należy.

Twierdzisz, że Sony ma mało stref wygaszania. Ja wiem czy znowu tak mało?

65" - 1512 stref

75" - 1920 stref

85" - 2808 stref

OK, trochę mniej od rekordowych chińskich telewizorów, ale z tą różnicą, że w Sony działają wyśmienicie, a nie udają, jak w TCL czy Hisense.

Ogólnie rzecz biorąc Twoje wyliczenia jakości Sony i TCL czy innych MiniLED-ów mają sens dopóki nie porówna się dokładnie, co który telewizor potrafi. A konkretnie jasność na poziomie 1700 nit w Sony Bravia vs 250 nit w TCL - żeby nie wiem jak nie liczyć, nie da to 98%

5 godzin temu, konradskala napisał:

konkretnie jasność na poziomie 1700 nit w Sony Bravia vs 250 nit w TCL - żeby nie wiem jak nie liczyć, nie da to 98%

3200 nit (C7K) vs 2198 nit (Sony Bravia) daje 146%.

• Pokaż nowe odpowiedzi