Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież Sony pod względem obrazu jest tutaj najlepszy.

2 minuty temu, marcusSE napisał:

Wiec prosze , choc domyslam ze taki test to sie nie liczy 😉, tutaj nr 1 jest chiński badziew , który konkuruje z legenda Sony 😃 i o dziwo stal się zwycięzcą jako najlepszym TV w tescie, czyli w skrocie oferuje najlepszy kvalitet obrazu z większości zrodel , drugi to wysoko oceniony TCL jako świetny tani tv z nadal wysokim poziomem obrazu , no i wkoncu flagowy Sony Premium , ktory oczywiście jest swietny pod względem obrazu ale co najwazniejsze napakowany jest najbardziej wieloma ekskluzywnymi technologicznymi  nowinkami Sony co od razu stawia go jako Premium. 

Generalnie kupic teraz TV i kierowac sie tylko slepo testami to zglupiec mozna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 minuty temu, marcusSE napisał:

Wiec prosze , choc domyslam ze taki test to sie nie liczy 😉

Dzięki, ale chodziło mi o "nieco" więcej danych testowych niż gwiazdki 🙂🙂🙂 

Nie ma żadnego porównania, bravia 9 jest zdecydowanie najlepsza, obejrzyj i sam się przekonaj.

do marcusa

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Za czeste literowki przepraszam , staram sie jak mogę , ale szybkie pisanie niekiedy nie pomoga no i klawiatura w tel plus moje oczy🙄😉

9 minut temu, bubusia napisał:

Nie ma żadnego porównania, bravia 9 jest zdecydowanie najlepsza, obejrzyj i sam się przekonaj.

Prawde mowiac to obecnie nie planuje juz zakupu tv tej marki wiecej , wystarczy mi nauczka po ich 75” tez Premium 🤨, jezeli chodzi o warunki sklepowe to nie wzbudza ten model żadnych specjalnych emocji we mnie , ma dobry  obraz jak wiele innych obok stojących tam tv innych marek .  Co do Sony to wystarczy ze i tak kupilem od nich PS5 ostatnio , wiecej mi od nich do szczecia nic nie  potrzeba a  ich Premium tv zostawiam dla koneserów 😉

Kup oleda, nie musi być Sony.

Zdecydowanie lepszy kontrast, co widac bez wczuwania się.

Edytowane przez bubusia

Godzinę temu, marcusSE napisał:

Wiec prosze , choc domyslam ze taki test to sie nie liczy 😉, tutaj nr 1 jest chiński badziew , który konkuruje z legenda Sony 😃 i o dziwo stal się zwycięzcą jako najlepszym TV w tescie, czyli w skrocie oferuje najlepszy kvalitet obrazu z większości zrodel , drugi to wysoko oceniony TCL jako świetny tani tv z nadal wysokim poziomem obrazu , no i wkoncu flagowy Sony Premium , ktory oczywiście jest swietny pod względem obrazu ale co najwazniejsze napakowany jest najbardziej wieloma ekskluzywnymi technologicznymi  nowinkami Sony co od razu stawia go jako Premium. 

Generalnie kupic teraz TV i kierowac sie tylko slepo testami to zglupiec mozna.

Ukryta Zawartość

Bądź poważny. To nawet nie wiadomo czy jakiś test czy porównywarka cenowa a'la ceneo. Tam też masz gwiazdki. Poza tym, nawet jeśli to test, to tutaj wspomniany Sony ma 5/5 gwiazdek, najwięcej. Jeśli nr 1 ma oznaczać najlepszy, to pewnie pod względem relacji jakość/cena, a nie ogólnie. O ile nr 1 oznacza tu najlepszy tv, bo to może zwykła wypunktowana lista jakichś telewizorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111
1 godzinę temu, konradskala napisał:

Nieprawda. Dobrze radzą sobie może 3 modele na krzyż, a i nie tak doskonale jak OLED.

Nie widziałeś, ale wiesz?

1 godzinę temu, bubusia napisał:

obejrzyj

A Ty oglądałeś?

25 minut temu, Bobcat napisał:
2 godziny temu, konradskala napisał:

Nieprawda. Dobrze radzą sobie może 3 modele na krzyż, a i nie tak doskonale jak OLED.

Nie widziałeś, ale wiesz?

A na czym opierasz swoje twierdzenie ? Chodzisz po sklepach, każesz gasić światło i puszczasz demka na topowych tv ? Raczej nie, więc jeśli mowa o czystych spekulacjach to są one nic nie warte. A jeśli mowa o testach to pokaż test telewizora mini led, lub chociaż wpisz model, który nie ma problemów z gubieniem detali w takiej scenie. W najlepszym wypadku zje 30% gwiazd, a druga połowa będzie ściemniona. Albo nic nie zje i będzie wyglądał jak stary LCD. Wg mnie to nie jest do wyeliminowania całkowicie w żadnym mini LED, do mocno zadowalającego, chociaż mocno zbliżonego efektu do Oled - musiałby mieć - strzelam - co najmniej ze 40 000 stref (tj 200x200) plus do tego bardzo dobre algorytmy, wtedy fizycznie to byłoby możliwe aby był "prawie" oledem. Trochę to śmieszne, że w 2025r walczy się o to co było w 1990r standardem, tj o czarny kolor. 

5 minut temu, don111 napisał:

A na czym opierasz swoje twierdzenie ? Chodzisz po sklepach, każesz gasić światło i puszczasz demka na topowych tv ? Raczej nie, więc jeśli mowa o czystych spekulacjach to są one nic nie warte. A jeśli mowa o testach to pokaż test telewizora mini led, lub chociaż wpisz model, który nie ma problemów z gubieniem detali w takiej scenie. W najlepszym wypadku zje 30% gwiazd, a druga połowa będzie ściemniona. Albo nic nie zje i będzie wyglądał jak stary LCD. Wg mnie to nie jest do wyeliminowania całkowicie w żadnym mini LED, do mocno zadowalającego, chociaż mocno zbliżonego efektu do Oled - musiałby mieć - strzelam - co najmniej ze 40 000 stref (tj 200x200) plus do tego bardzo dobre algorytmy, wtedy fizycznie to byłoby możliwe aby był "prawie" oledem. Trochę to śmieszne, że w 2025r walczy się o to co było w 1990r standardem, tj o czarny kolor. 

Nie oglądam w sklepach tylko w domu. Nie jestem w stanie wskazać takiego MiniLED-a, który nie zje szczegółów na ciemnym tle bo takiego nie ma. Dlatego napisałem, że do OLED-owej doskonałości długa droga. Ale i owszem, mogę wskazać te MiniLED-y które oglądałem i wg mnie robią to najlepiej - Bravia 9, Hisense UX, Samsung QN90. 

25 minut temu, konradskala napisał:

Nie oglądam w sklepach tylko w domu

Rozwiń mój cytat 🙂

To było do Bobcata

Edytowane przez don111

A ktory TV Oled teraz jest najlepszy, ja czytalem ze najlepszy wybor to LG C4 , nie C5 ,niby jest to nieporównywalnie lepsza wersja od popularnej C3 i ogolnie ponoc LG mocno ulepszylo swoja serie Oled , na ile marketing i reklama nie wiem , mysle ze posiadacze C3 mogli by sie wypowiedzieć czy jest to az taka roznica jaka jest przedstawiana. 

Mam na mysli ze roznice pomiędzy C4 a C5 to wrecz kosmetyka ale pomiedz C3 to juz dramat. 

57 minut temu, marcusSE napisał:

A ktory TV Oled teraz jest najlepszy, ja czytalem ze najlepszy wybor to LG C4 , nie C5 ,niby jest to nieporównywalnie lepsza wersja od popularnej C3 i ogolnie ponoc LG mocno ulepszylo swoja serie Oled

Ulepszyło, ale serię G. W niej jest zupełnie nowa matryca Tandem RGB - wg zapowiedzi z lepszym pokryciem przestrzeni BT2020 oraz niespotykaną jasnością w granicach 3000 nit.

57 minut temu, marcusSE napisał:

Mam na mysli ze roznice pomiędzy C4 a C5 to wrecz kosmetyka ale pomiedz C3 to juz dramat. 

Wszystkie te modele, czyli C3, C4 i C5 korzystają z tego samego typu matryc, czyli WRGB Evo. Generalnie różnią się jasnością, która co rok wzrasta w każdej serii oraz wersją procesora. Pozostałe ficzery czy ulepszenia dotyczą obsługi konsol do gier. Reszta to kosmetyka.

Edytowane przez konradskala
5 minut temu, marcusSE napisał:

Czyli tak naprawde ktos kto chce kupic tv oled moze smialo nadal brac C3 

A dlaczego nie? To nie jest żadna przepaść pomiędzy C4 czy (prawdopodobnie) nowym C5. No dobrze, C3 nie wyciągnie jak te nowsze okolic 1000 nit. Ale uczciwe 825 nit - już tak.

Dziekuje za odpowiedz 👍🏻, co do przepasci pomiędzy tymi modelami wycztalem to w roznych porownaniach i testach , podejzewam ze osobiście nie zauwazylbym zadnej roznicy , mysle  ze nawet pomiędzy C5 mialbym duze problemy 😉

Kolega w pracy ma parcie na nowy tv i co tydzien zmienia zdanie teraz chce Oleda , za tydz znow bedzie jednak duzy Q-LED 🤯🙄

W oledzie to co zdecydowanie najlepsze tj nieskończony kontrast masz już w najtańszym modelu. Kwestia tylko aby podpatrzyć lub poczytać w testach jak soboe radzi upłynniacz w ruchu (probkemem w oledsch  nie jest rozmycie tylko stuttering). Inne rzeczyy to gradacja/detale w cieniach oraz jeśli potrzebujesz to obsługa najnowszych konsol, input lag. 

Zauważ, że w Ledach dopłacasz do jak najlepssego kontrastu, z jak najmniej widocznymi wadami, to co w oled masz od najtańszych modeli. 

Godzinę temu, marcusSE napisał:

Kolega w pracy ma parcie na nowy tv i co tydzien zmienia zdanie teraz chce Oleda , za tydz znow bedzie jednak duzy Q-LED 🤯🙄

Kolega ma parcie tak jak ja  i ten sam dylemat .

Zastanawiam się , dołożyć do LG-C3 77 cali czy do TCL-855 , cena zbliżona .

Naprawdę można ocipieć ,😁

KALIBER vel rydz .

16 minut temu, KALIBER napisał:

Oj mozna 😃, prawde mowiac rozumiem dylemat, jezeli mozesz to sie nie spiesz z wyborem i przemysl wszystkie za i przeciw, prawde mowiac osobiście jakos nie jestem zwolennikiem oleda ( ze względu na moje warunki w salonie duzo , duzo światla )ale jezeli  masz fajne miejsce na tv to napeno grubo bym sie zastanowil  nad tym LG . Moj kolega tez sie bardzo waha 😃 tyle ze walka jest pomiedzy Lg i Samsungiem . 

Godzinę temu, KALIBER napisał:

Kolega ma parcie tak jak ja  i ten sam dylemat .

Zastanawiam się , dołożyć do LG-C3 77 cali czy do TCL-855 , cena zbliżona .

77 cali oleda vs ile cali leda ? 85" to za mała różnica aby zrekompensować efekt wow oleda wg mnie. Przynajmniej jeśli priorytetrm są filmy czy gry, oraz jeśli masz dobre warunki do oglądania. Jak oglądasz w jasnym salonie w dzień to jeden pieron, a nawet gorzej dla oleda. 

28 minut temu, don111 napisał:

77 cali oleda vs ile cali leda ? 85"

Lub 75 cali TCL model 855 .

32 minuty temu, don111 napisał:

Jak oglądasz w jasnym salonie w dzień

Zawsze można przysłonić rolety .

34 minuty temu, don111 napisał:

jeśli priorytetrm są filmy czy gry

Gry odpadają , priorytet - filmy z platform i Blu-Ray.

KALIBER vel rydz .

15 godzin temu, don111 napisał:

Chodzisz po sklepach, każesz gasić światło i puszczasz demka na topowych tv ? Raczej nie,

Z położeniem nacisku na słowo "raczej". Chodzę nie po sklepach tylko do jednego marketu, gdzie mam znajomy personel i mogę sobie zabawy o jakich piszesz uskuteczniać do woli. 

15 godzin temu, don111 napisał:

W najlepszym wypadku zje 30% gwiazd, a druga połowa będzie ściemniona.

Bardzo lubię gorzką czekoladę. Ale gdybym ją jadł kilka razy dziennie - skończyłoby to się czekoladowym pawiem. Mdłości można dostać gdy czyta się o tych gwiazdach na nocnym niebie. Rozpaczliwie chwytacie się tego jednego przykładu, gdyż innych nie ma. Jaki jest udział scen, gdzie to jest istotne? 0.0001%? Jeżeli MiniLED w pozostałych 99.9999% spisuje się równie dobrze (jeśli nie lepiej) i kosztuje co najmniej 33% taniej - wybór jest oczywisty

16 godzin temu, don111 napisał:

Albo nic nie zje i będzie wyglądał jak stary LCD.

I bardzo dobrze. Niebo w 100% czarne jest tylko przez okienko stacji kosmicznej. Na Ziemi jest poświata od świateł miejskich. Takie "jak na starym LCD " jest bliższe rzeczywistości niż absolutna czerń.

34 minuty temu, Bobcat napisał:

Rozpaczliwie chwytacie się tego jednego przykładu, gdyż innych nie ma.

Jest wiele innych problemów związanych z podświetleniem LCD.

Jaki jest udział scen, gdzie to jest istotne? 0.0001%? Jeżeli MiniLED w pozostałych 99.9999% spisuje się równie dobrze (jeśli nie lepiej) i kosztuje co najmniej 33% taniej - wybór jest oczywisty

Skąd Ty bierzesz takie wyliczanki? Może dodaj jeszcze kilka zer... 100-minutowy film ma mieć 1/10 sekundy ciemnych scen???

I bardzo dobrze. Niebo w 100% czarne jest tylko przez okienko stacji kosmicznej. Na Ziemi jest poświata od świateł miejskich. Takie "jak na starym LCD " jest bliższe rzeczywistości niż absolutna czerń.

Doskonały argument aby powstrzymać pogoń za jak najlepszym kontrastem. Światła miejskie np. na oceanie albo na pustyni rozświetlą nam niebo.

Ciekawe spostrzeżenie.

Mnie natomiast nurtuje pytanie: skoro słońce świeci cały czas i na ziemi jest jasno, to dlaczego w kosmosie jest ciemno? 

Edytowane przez konradskala
16 godzin temu, KALIBER napisał:

Lub 75 cali TCL model 855 .

Zawsze można przysłonić rolety .

Gry odpadają , priorytet - filmy z platform i Blu-Ray.

Wszystko zależy od różnicy w cenie i jak bardzo zwracasz uwagę na lekkie niedoróbki obrazu w ciemnych scenach, mnie one denerwują. Na takim mini LED też jest bardzo dobry obraz ogółem, nawet w ciemnych scenach ale są niektóre wymagające rzadsze sceny, że LED się trochę wyłoży i wtedy będzie lekki niesmak. Ogólnie wszystkie ciemniejsze sceny (nie tylko te najciemniejsze) na oled będą też wyglądały zawsze przynajmniej trochę efektowniej, a w niektórych scenach dużo efektowniej. W każdym filmie jest sporo ciemniejszych scen, a jak oglądasz np jakieś sci-fi, horrory to tam takich scen jest często większość. Trzeba sobie wszystko w głowie przekalkulować.

6 godzin temu, Bobcat napisał:
22 godziny temu, don111 napisał:

Chodzisz po sklepach, każesz gasić światło i puszczasz demka na topowych tv ? Raczej nie,

Z położeniem nacisku na słowo "raczej". Chodzę nie po sklepach tylko do jednego marketu, gdzie mam znajomy personel i mogę sobie zabawy o jakich piszesz uskuteczniać do woli. 

Dlatego to trzeba brać z grubą rezerwą, nawet to co sam widzisz na ekranie. Bo w życiu w sklepie nie wychwycisz takich różnic jak na spokojnie w domu, do tego warunki oświetleniowe nie kinowe, musiałbyś mieć osobną salkę całkowicie zaciemnioną, ustawienia obrazu - też na szybko wszystkiego nie ustawisz, o ile ustawiasz w ogóle wszystko prawidłowo pod kątem odpowiedniego "testowania" przestawiając z ustawień sklepowych

Edytowane przez don111
16 minut temu, don111 napisał:

Dlatego to trzeba brać z grubą rezerwą, nawet to co sam widzisz na ekranie.

Jeden zarzut odparłem to trzeba wymyślać nowe, nieprawdaż?

19 minut temu, don111 napisał:

musiałbyś mieć osobną salkę całkowicie zaciemnioną

I mnożyć warunki? Zabawne.

17 minut temu, don111 napisał:

na szybko wszystkiego nie ustawisz

Kto powiedział, że robię to "na szybko"?

18 minut temu, don111 napisał:

przestawiając z ustawień sklepowych

Oczywista oczywistość. 

Mdłości można dostać gdy czyta się o tych gwiazdach na nocnym niebie. Rozpaczliwie chwytacie się tego jednego przykładu, gdyż innych nie ma. Jaki jest udział scen, gdzie to jest istotne? 0.0001%? Jeżeli MiniLED w pozostałych 99.9999% spisuje się równie dobrze (jeśli nie lepiej) i kosztuje co najmniej 33% taniej - wybór jest oczywisty

To po prostu przykład finałowego bossa :) Jednej z najbardziej wymagających scen pod kątem testowania tv, inny przykład to np latarnia morska rozświetlająca w oddali słupem światłą wtapiającym się stopniowo w tło. Na takich scenach można określić maksymalny stopień wykładania się LEDów. I takich scen nie jest 0,0001% ale dużo więcej, bo są też inne sceny gdzie LED wyłoży się odpowiednio trochę mniej, ale też się wyłoży. Są też sceny gdzie będzie dobrze, ale zawsze, z różnicą na korzyść Oleda, od minimalnej do dużej. Rozpiętość kontrastu jest jednym z najważniejszym parametrów i daje największy efekt przyjemności z oglądania, nie chodzi o rekordy w jasności tylko o rozpiętość kontrastu właśnie.

22 godziny temu, don111 napisał:

Albo nic nie zje i będzie wyglądał jak stary LCD.

Nie chodzi o to jak wygląda realnie niebo, tylko jakie są możliwości wyświetlania danego tv, pisanie o przypadkowo lepszym "realiźmie" z powodu błędnego wyświetlania (nie tak jak chciał reżyser) lub przez ograniczenia tv jest dosyć zabawnym argumentem.

5 minut temu, Bobcat napisał:
26 minut temu, don111 napisał:

musiałbyś mieć osobną salkę całkowicie zaciemnioną

I mnożyć warunki? Zabawne.

To jest wymóg podstawowy, potem można w ogóle zaczynać od "testowania". Żeby jechać samochodem to musisz mieć drogę, bo możesz jechać Ferrari i Wartburgiem po dziurawej drodze ale pojadą podobnie.

Edytowane przez don111
6 godzin temu, konradskala napisał:

Światła miejskie np. na oceanie albo na pustyni rozświetlą nam niebo.

Niebo nie jest absolutnie czarne nawet w najciemniejszych miejscach na świecie:

Ukryta Zawartość

Powtarzany przykład z rozgwieżdżonym (absolutnie czarnym) nocnym niebem jest więc nietrafiony, gdyż dotyczy sytuacji sztucznej, w realnym świecie niewystępującej.

takich scen nie jest 0,0001% ale dużo więcej

Niech będzie 0.1%, czyli 1000× więcej. Czyli jak kruszyć kopie w walce o zupełnie nieistotne d...rele. 

są też inne sceny gdzie LED wyłoży się odpowiednio trochę mniej, ale też się wyłoży.

Szukanie argumentów na siłę, zgodnie z zasadą "do czego by się tu przychrzanić?".

Pozwalam sobie zauważyć, że są również sceny gdzie OLED się wyłoży.

Nie chodzi o to jak wygląda realnie niebo

Przecież co chwilę słyszę argumentację, że chodzi o to, aby obraz był maksymalnie naturalny, realistyczny, jak świat oglądany przez okno.  

A tu raptem bitwa o nienaturalne wyglądające nocne niebo. Zdecydujcie się Panowie. Sami sobie przeczycie.

To jest wymóg podstawowy, potem można w ogóle zaczynać od "testowania".

Może jeszcze sprecyzuj na którym piętrze na być owa zaciemniona salka?

Rozmawiamy poważnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bobcat

Kolor tła nieba dla oka ludzkiego jest czarny w nocy, a szczególnie nad ziemską atmosferą (filmy sci-fi). A nawet gdyby było inaczej (a nie jest), to nie jest to clue problemu, o którym rozmawiamy.

Ciemniejsze sceny z różnicą na korzyść oleda to myślę co najmniej 30-40% ogółu ciemnych scen. na jakichś 20% różnica będzie wyraźna  a na kilku % scen bardzo duża (wykładanie się Led). Oczywiście topowe najdroższe mini Ledy ten % słabiej wyglądających scen będą miały stopniowo coraz mniejszy. W Oled masz ideał od najtańszych modeli, przynajmniej jeśli chodzi o kontrast. 

37 minut temu, Bobcat napisał:

Może jeszcze sprecyzuj na którym piętrze na być owa zaciemniona salka?

Rozmawiamy poważnie.

Tak się testuje telewizory, w innym wypadku obniżasz czułość oka i mniejsze różnice wychwycisz. Właśnie dlatego na poważnie nie bierzemy testowania w sklepie, tylko domowe warunki. Ja też mogę przeprowadzić "test" tv, wezmę zamontuje pasek ledów za LCD na matrycy IPS bez wygaszania, postawię koło oleda i będę rozgłaszał że różnica jest minimalna w czerni. A na mini led to już absolutne zero różnicy. Można i tak " testować". 

56 minut temu, don111 napisał:

Kolor tła nieba dla oka ludzkiego jest czarny w nocy

Nie absolutnie. 

57 minut temu, don111 napisał:

Ciemniejsze sceny z różnicą na korzyść oleda

Jaki procent (mierząc czasem) stanowią ciemne sceny? Obejrzałeś w tygodniu 3 filmy, każdy po (powiedzmy) 90 minut. Razem 270 minut. Ile było ciemnych scen? 

Godzinę temu, don111 napisał:

W Oled masz ideał od najtańszych modeli, przynajmniej jeśli chodzi o kontrast. 

Rozróżnisz gołym okiem (bez przyrządów) 120000:1 od ∞:1? Wątpię.

Godzinę temu, don111 napisał:

Tak się testuje telewizory

Profesjonalne testy - tak. Do amatorskiej oceny co jest warte zainteresowania, a co bynajmniej - w zupełności wystarcza zabawa, którą ja robię.

• Pokaż nowe odpowiedzi