Jump to content
Margin

Bum! To tylko awaria?

Recommended Posts

 

Szanowni,

wczoraj podczas odsłuchu, mój czternastoletni wzmak na lampach mocy 6550, huknął mocno w lewym kanale, po czym zniknął w nim dźwięk, a pojawił się głośny przydźwięk zwany dalej chamskim brunieniem?

Przestraszony z wypiekami na twarzy, wyłączyłem ja urządzenie i poszedłem spać.

Dzisiaj włączyłem znowu, żeby przetrawić problem za dnia, ale problemu już nie ma.

Nie ma brumienia- wszystko wróciło do normy. Lampy żarzą się równo, getter wyglada bez zmian.

 

Czy ktoś pomoże zdiagnozować problem?

Będę ogromnie wdzięczny!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie grałeś już dłuższy czas, w którejś z nagrzanych lamp pod wpływem temperatury i rozszerzalności termicznej nastąpiło zwarcie. Gdy lampa wystygła zwarcie też ustąpiło, ale sytuacja może się powtarzać. Sprawdź czy Ci się biasy nie rozjechały, jeżeli któraś lampa ma zbyt wysoki bias to się będzie nadmiernie grzać.


Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie. John Acton

www.valvencore.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prawdopodobnie grałeś już dłuższy czas, w którejś z nagrzanych lamp pod wpływem temperatury i rozszerzalności termicznej nastąpiło zwarcie. Gdy lampa wystygła zwarcie też ustąpiło, ale sytuacja może się powtarzać. Sprawdź czy Ci się biasy nie rozjechały, jeżeli któraś lampa ma zbyt wysoki bias to się będzie nadmiernie grzać.


Faktycznie, grałem długo, bo jakieś 10 godzin.
Bias ustawiał mi miesiąc temu zaprzyjaźniony elektronik- może przedobrzył.
Muszę w końcu sam się tego nauczyć.
Wiem, że dawno temu miałeś do czynienia z Cayin A88t, a nawet chwaliłeś jego dźwięk.
Czy przeciętny śmiertelnik jest w stanie ustawić bias w tym wzmacniaczu? Zdaje się, że trzeba zdjąć dolną pokrywę. Tylko jak, skoro wzmak ma być włączony?

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem identycznie z el34 psvane hi-fi , powodem była opadająca mika , czyli ten szary nalot na poprzecznych blaszkach  takich dyskach co trzymają te wszystkie druciki i blaszki nieruchomo w bańce. Po nagrzaniu spadała i robiła spięcia gdzie popadło . Po wyjęciu lampy i po lekkim potrząchaniu nią można było zauważyć w środku latające szare i całkiem spore parochy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, bolo_senor napisał:

opadająca mika , czyli ten szary nalot na poprzecznych blaszkach 

To nie mika. Mika jest izolatorem, jednym z najlepszych, więc nie ma jak spowodować zwarcia.


Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie. John Acton

www.valvencore.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, McGyver napisał:

To nie mika. Mika jest izolatorem, jednym z najlepszych, więc nie ma jak spowodować zwarcia.

w każdym razie to szare robi spięcia . A tak w ogóle co to jest i jak to się zwie ?

Edited by bolo_senor

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, bolo_senor napisał:

co to jest i jak to się zwie ?

Nie wiem jak się zwie, ale też tak miałem w lampach EL34 Shuguang. Sądzę że to jakieś tlenki, siarczki czy inne produkty które znalazły się wewnątrz lampy "dzięki" niedbałemu oczyszczeniu elementów metalowych użytych do budowy lampy.

 


Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie. John Acton

www.valvencore.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

też miałem takie podejrzenia , że chyba słabo odtłuścili lub podobna przyczyna. Bo widać było gołą blachę w miejscach z których to spadało

Edited by bolo_senor

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja miałem sytuacje gdy jedna z lamp rozbłysła się jasno jak zwykła żarówka. Ustawienia Biasu w tym momencie wystrzeliły w góry na tej jednej lampie. O dziwo dźwięk był normalny. Po wyłączeniu wzmacniacza i ostygnięciu lamp i ponownym włączeniu wszystko wróciło do normy i lampa od tego czas gra następne kilka miesięcy.  A spodziewałem się już kończy swój żywot. Zdarzyła mi się taka sytuacja na dwóch różnych lampach. Były to TUNG SOL EL34. Nie mam pojęcia co było powodem i pewnie się nigdy nie dowiem. Chyba, że koledzy znają takie przypadki i ich przyczyny?


BMN BERGES 3 z Scan Speak R3004+UNISON RESEARCH S6+ROKSAN CASPIAN CD M2+gramofon REGA Planar 6 z wkładką REGA Exact +  przedwzmacniacz 1 ARC ARROW + tuner FM Kenwood KT-6050+ CHROMECAST Audio + kable głośnikowe Tellurium Q Black II+ IC VDH FIRST ULTIMATE MK2+ IC Tellurium Q Graphite + Kable zasilające Wireworld STRATUS+ listwa Tomanek TAP8 z DC Blockerami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak te kawałki spadały to kilka razy był strzał i brum , raz błysnęła i grała dalej , a raz cała konstrukcja w środku do czerwoności się nagrzała . Po dwóch reklamacjach , wymienili całą kwadrę i tamta była normalna

Aha te przygody doprowadziły do spalenia jednego rezystora do ustawiania biasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.