Skocz do zawartości
IGNORED

prosty wzmacniacz

gregory78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stałem się posiadaczem wzmacniacz cambridge audio 351a, dotychczas posiadałem głownie "japońskie" konstrukcje z przerwą na NAD c338. Nigdy nie miałem wzmacniacza na scalonych końcówkach mocy . Muzyka jakiej słucham to jazz, muzyka z Nowego Orleanu ;), rocka, ogólnie wszystkiego po trochę z wyjątkiem elektroniki, pokój 19 m. Moje kolumny obecnie to elac debut b5, odtwarzacz plików auralic aries mini , kable głośnikowe ( tanie ale tak mi kiedyś doradzono i jestem zadowolony) supra classic 4 mm z bananami melodika , Interkonekt supra dual, dac nostromo ux1 premium.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to obecnie pioneer pd 10, który chyba wyzionie ducha i zastanawiam się nad nowym w przedziale do 1500 zł (nowy lub lekko używany). Jaki byście polecili cd? aby z ca azur 351a nie było zbyt ostro i czy moje obecne kolumny elac to dla niego dobre towarzystwo ? Przyznaję że u poprzedniego właściciela wzmacniacza zestawienie go z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
b6 bas strasznie dudnił w moim zestawieniu z debut b5 ze względu na mniejsze głośniki jest go trochę mniej (nie lubię dużego basu - zatykam nawet otwory bass reflex). Pozdrawiam i liczę na kilka podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/145244-prosty-wzmacniacz/

Czy bierzesz pod uwagę wydanie 2000zł ? Osobiście kupił bym w tej kwocie używanego daca grającego po ciemniejszej stronie, np. rega r + transport cd. Niestety na dedykowany transport środków mało, wiec polecam np. Marantza CD 42/52 (kolega Muda może ci go kiedyś troche podrasować pod kątem transportu), siedzi w nim bardzo trwały laser Philipsa CDM4 (cedeka kupisz za max 300zł). Dac da ci możliwość rozbudowy systemu choćby o streamer (na bazie maliny, lub kupujesz gotowy np. Triangle AIO).

Jeśli nie interesuje cie takie rozwiaznie, to przyjemnie i bez wyostrzeń grają cedeki Roksana, np. Roksan Kandy K2. Powinieneś go kupić poniżej 1,5k zł, używanego oczywiście. Z nowych dostaniesz Marantza 6006, ale gra jaśniej. Trzeba go posłuchać.

Harpia... Moon...Sinusaudio...

https://www.audiostereo.pl/topic/145244-prosty-wzmacniacz/#findComment-4608597

Ja bym wybrał C 7030 ale skupił się z równą uwagą na ustawieniu gratów i wymianie głośnikowych.

4 mm2 to dobre do spawarki, ale nie do audio. W swoim czasie grałem na 0,1 mm2 ? 

Polecam więc rewizję pryncypiów, chyba, że poza basem nie lubisz też naturalnej agresji

instrumentów akustycznych, tego gitarowego pazura i oczywiście otwartej góry pasma.

Kolumny daleko od rogów, ale również ścian, bo trudno mi uwierzyć, że metraż jest

zbyt mały nawet na monitory i trzeba coś zatykać ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

https://www.audiostereo.pl/topic/145244-prosty-wzmacniacz/#findComment-4608602
19 minut temu, Dawid Hare napisał:

Dac da ci możliwość rozbudowy systemu choćby o streamer (na bazie maliny, lub kupujesz gotowy np. Triangle AIO).

sorry, napisałeś, że masz streamer Auralic. Tym bardziej poszedł bym w dac :) Auralic jako transport daje radę.

Harpia... Moon...Sinusaudio...

https://www.audiostereo.pl/topic/145244-prosty-wzmacniacz/#findComment-4608610
2 godziny temu, gregory78 napisał:

Witam, stałem się posiadaczem wzmacniacz cambridge audio 351a, dotychczas posiadałem głownie "japońskie" konstrukcje z przerwą na NAD c338. Nigdy nie miałem wzmacniacza na scalonych końcówkach mocy . Muzyka jakiej słucham to jazz, muzyka z Nowego Orleanu ;), rocka, ogólnie wszystkiego po trochę z wyjątkiem elektroniki, pokój 19 m. Moje kolumny obecnie to elac debut b5, odtwarzacz plików auralic aries mini , kable głośnikowe ( tanie ale tak mi kiedyś doradzono i jestem zadowolony) supra classic 4 mm z bananami melodika , Interkonekt supra dual, dac nostromo ux1 premium.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to obecnie pioneer pd 10, który chyba wyzionie ducha i zastanawiam się nad nowym w przedziale do 1500 zł (nowy lub lekko używany). Jaki byście polecili cd? aby z ca azur 351a nie było zbyt ostro i czy moje obecne kolumny elac to dla niego dobre towarzystwo ? Przyznaję że u poprzedniego właściciela wzmacniacza zestawienie go z

Ukryta Zawartość

b6 bas strasznie dudnił w moim zestawieniu z debut b5 ze względu na mniejsze głośniki jest go trochę mniej (nie lubię dużego basu - zatykam nawet otwory bass reflex). Pozdrawiam i liczę na kilka podpowiedzi.

Witam.

Co do CD to może Pionner PD-30AE? Z tego co mi wiadomo dobry odtwarzacz i podatny na przeróbki ?
Kolumny jakie możesz spróbować to Dali Oberon 3, KEF Q350. Słuchałeś z jakimiś innymi modelami swojego zestawu? Jakiego brzmienia oczekujesz? Jaki budżet?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/145244-prosty-wzmacniacz/#findComment-4608617

z używanych CD to szukałbym Arcama Alpha 8SE albo 9. Świetne, niezniszczalne sprzęty. Nie grają ostro, świetna kontrola i szybkość. Patrząc od strony mechanicznej za 2k można już szukać Yamahy CD-S1000, ale brzmieniowo to może być zbyt technicznie, a chyba nie o to Ci chodzi.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/145244-prosty-wzmacniacz/#findComment-4608702
4 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

szukałbym Arcama Alpha 8SE albo 9

Ale nic poniżej. Alpha 7 i 7SE nie są IMHO godne polecenia. Niemniej ja bym sugerował rozejrzeć się za Parasoundem C/DP1000 lub CEC CD-3100 (oba mają identyczne wnętrzności) z drugiej ręki. W ramach swojego budżetu śmiało możesz takie wyrwać, a brzmieniowo to prawdziwy hicior, w dodatku grający w stylu który Ci przypasuje. Te modele są nie do zdarcia, jedyne co tam może się zużyć to gumowy paseczek za złotówkę lub laser dostępny w necie za kilkadziesiąt złotych. Wymiana lasera zajmuje z piętnaście minut, w zeszłym miesiącu to robiłem. 
Dodatkowy bonus, te cedeki wyjątkowo dobrze spisują się w roli transportu, więc gdy w przyszłości zaopatrzysz się w DAC to będzie jak znalazł. Wygląd: 

spacer.png

https://www.audiostereo.pl/topic/145244-prosty-wzmacniacz/#findComment-4608708

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.