Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy w Gliwicach lub okolicy

DeTom

Rekomendowane odpowiedzi

Mój nowy wzmacniacz prawie na ukończeniu (gra choć poszycia ni ma :-) ale chętnie bym usłyszał opinie kolegów na jego temat. W związku z tym zapraszam na jutro (14.12) do siebie (Gliwice) kogoś kto dysponuje chwilą czasu. Jako że warunki bardzo skromne nie pomieszcze więcej niż trzy, cztery osoby. Chętnych proszę również o kontakt na e-mail.

Taką przerośniętą integre ;-) Nazwijmy ją roboczo S100i. Podstawę pod nią stanowi (tu będe nudny) męczona już trochę Drakula (pozdrawiam Darek). Układ mostkowo-równoległy z symetryzacją na OPA1632. Gra to u mnie z Marantz-em CD6000 oraz z Pro'ac 2.5. Daje zdjęcie poglądowe ale niewiele widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

to bylo dzis

narazie foty -relacja bedzie dalej

Ukryta Zawartość

post-4575-100008682 1170282006_thumb.JPG

post-4575-100008683 1170282004_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DeTom ... śmierć w oczkach :) Bardzo ciekawe rozwiazanie ... nie wiem czy zaczerpnięte z LDMów ale te płytki pionowo i łączniki super , no i patent z podwójnym dnem ... brawo. Naprawde to musi zamiatać :)

dzisaj mialem okazje posluchac na moich kolumnach wzmak detoma

bylo u mnie juz pare wzmakow roznistych,i narazie zaden nie mial takiej kontroli i werwy jak prezentowal ww wzmak.

Bass poprostu super - szybki precyzyjny,konturowy nie zalewajacy reszty pasma

srednica troche sucha ale bardo dobra (ja bardziej preferuje a wlasciwie jestem przyzwyczajony do A klasowego wzmaka ktory troche ociepla z swojej natury dzwiek ) gora bardzo precyzyjna i szybka i czysta bez jakich kolwiek zapiaszczen i ostrosci ,dynamiczna i szczegolowa (dla mnie moglo by jej byc troche wiecej)

obudowa i wnetrze - waga pewnie z 25 kg, zrobione w srodku bardzo rozsadnie i dokladnie fotki sa jakies ciemne nie mam pojecia dlaczego ,wg opisu Detoma obudowa bedzie jeszcze wykonczona ,narazie surowe alu nie pomalowane.

to narazie tyle na szybko

Jako uczestnik dzisiejszych odsłuchów wzmacniacza DeToma muszę stanowczo zaprotestować przeciwko wygłoszonej przez Tdrozda (zapewne pod wpływem spozytego wcześniej Ballantinesa) opinii jakoby średnica odtwarzana przez ów wzmacniacz była osuszona. Otóż nic bardziej błędnego. Wzmacniacz ten gra neutralnie i obiektywnie, aczkolwiek z ogromną werwą i dynamiką. Nie ma jednakże w dźwięku tego wzmacniacza ocieplenia tak lubianego przez Tdrozda (na codzień słuchającego Alchemista Krakena APD6 grającego z wyraźnym ociepleniem i dosłodzeniem). Ocieplenia nie ma, lecz nie ma też ani sladu suchości czy też klinicznego chłodu. Jest równo, gładko, dz werwą i dynamiką, ale bez wyostrzeń, bez szorstkości, bez zapiaszczeń. Gra jak highendowa końcówka mocy. Gdybym nie miał swoich lampek, to już bym molestował DeToma o wykonanie czegoś podobnego (w innym wzornictwie) dla mnie. Znakomity wzmacniacz.

Jako uczestnik dzisiejszych odsłuchów wzmacniacza DeToma muszę stanowczo zaprotestować.!!!!!!!

Balan... byla tylko jedna flaszka :( i nie wplymela ona zbytnio na moj przytepy i nie wyrobiony sluch) .

Moze i nie potrzebnie czepiam sie srednicy ale to pewnie wynika z moich upodoban i przyzwyczajen.Mam i mialem kilka wzmacnaczy u sibie i zawsze jakos jak dluzej slucham wzmak ktorego wybieram zostaje Kraken.

Srednica a wlasciwie wokale lubie aby byly takie mile otulajace i relaksujace a tego troche mi brakowalo w Detoma konstrukcji i z tad moja opinia .

>i mialem kilka wzmacnaczy u sibie i zawsze jakos jak dluzej slucham wzmak ktorego wybieram zostaje

>Kraken.

A z ciekawości się zapytam na dziś którego byś wybrał mojego czy Krakena ?

Wiem że nie jest to wzmacniacz doskonały (ale czy takowe istnieją) a gusta bywają różne. Myślę że ta konstrukcja potrafiłaby dla wielu ludzi zagrać dlatego że jak McGyver mówił jest uniwersalna (czytaj neutralna). Miałeś przykład człowieka który po wysłuchaniu pięciu utworów właściwie ją zamówił :-) Chwalę się ale to miłe jak wzmacniacz w którego włożyło się tyle serca i pracy gra. Nie czaruje na średnich ? Czy ja wiem ? No nie jest to dobra lampa ale czy lampa da Ci resztę pasma taką jak ten wzmacniacz ? Poza tym myślę że gdybyś posłuchał jej w spokoju kilka dni zmieniłbyś zdanie.

Na koniec dzięki za miłe spotkanie. Żonie tdrozda za wyrozumiałość no i smaczne kanapki. Do następnego razu.

nec

przepraszam a kto tu powiedzial ze to gc??

u mnie byl wzmacniacz tranzystorowy by detom

detom ktory bym wybral ??

Absolutnie twoja konstrukcja zagrala lepiej niz kraken ale sam nie wiem czy to jest to co bym chcial miec w domu na dlugie lata.

Wzmak jakim, jest kraken gra innym charakterem bardziej cieplo i przytulnie ,napewno mniej naturalnie ale bardzo przyjemnie i dobrze sie tego slucha. Twoj wezmak zagral naprawde swietnie ,chciales abym sie czepial to sie czepialem.

Mimo wszystko dalej szukam swojego gralla -moze nim stanie sie wzmak podobnej konstrukcji jak twoj.

P.S. sasiad nie mogl spac po prezentacji u mnie ,tak w ciemno to zabral by moje kolumny i twoj wzmak do siebie na zawsze:)

Niestety jego problem to kolumny ktore ma u siebie-one nie graja niskim basem i to sasiada boli .Sa detaliczne czyste i ladniy wokla a wszystko taki bez miesa odchudzone

Twoj wzmak tam nic nie pomoze ,kraken tez gral tam jak by go o oktawe podniesiono i wykastrowano niski bass a jak wiadomo u mnie czasem potrafi zagrzmiec.

Tdrozd---- wydawało mi sie że masz GC, bo pożyczałeś go do odsłuchu Gregin-owi, i przy okazji również sprawdziłem go w swoim systemie, bo mieszkamy niedaleko i ciekaw jestem co to za kabelki masz w środku, bo słysząłem że mają one istotny wpłyt na dzwiek.

Tdrozd---- sory ale wskaż mi w którym miejscu mojej wypowiedzi porównywałem GC do wzmaka Detoma, bo jakos nie widze. po prostu chciałem tylko zapytac o kabelki a nie zaczynac wojny o wyzszości jednego nad drugim...

kabelki w gc ktore widziales :)

zwykle druty z zasilacza komputerowego.

A jak ci to gralo?? bede mial niedlugo nowe gc z wypasionymi kondziolkami jesli to nie zagra jak bym chcial to odpuszcze prace nad gc

Sczerze zaskoczył mnie ten GC, bo zagrało to całkiem niezle...czuć że ma potencjał i dużo może, ale moim zdaniem wymaga dopracowania wielu szczegółów np. okablowanie, tylko najlepsze podzespoły, jak najkrótsza droga sygnału i solidne trafo. Kolega Gregin złożył własnie swojego GC na Premium Kicie Petera, tylko coś jest nie do końca ok, podejrzewam że kabelki są za cienkie i fazy na mostku mogą byc pozamieniane...czas pokaże:))

u mnie trafo bylo dopowiednie mialo 350W

kabelki fakt zwylke ale bardzo krodkie i dosc solidnej grubosci min 1 mm2

reszta lementow byla dobra ,rezystory Elopd,FC,i alps .Sygnalowe przewody to technokabel chyba z czechowic

Panowie gdyby ktoś chciał posłuchać jeszcze wyżej wzmiankowanego wzmacniacza u mnie czy w swoim systemie to jeszcze w tym tygodniu jest to możliwe. Proszę o ewentualny kontakt via e-mail.

• 2 tygodnie później...

Skorzystałem z gościnności tdrozda, żeby poznać nowego kolegę, o podobnych zainteresowaniach i przy okazji porównać nasze Gainclony na scalakach LM3875.

Mnie interesowało jak Gainclon zagra z dużymi, trudnymi do wysterowania kolumnami, a tdrozda czy wersja wzmacniacza z kondensatorami BG-N i BG-Std daje lepszy dźwięk.

Zmodyfikowane ProAc 2,5 to potężne kolumny, pokój w którym stoją to też dość duże pomieszczenie. Nie zdziwiłem się więc zbytnio, że mój Gainclon poległ na placu boju.

Może nie było aż tak tragicznie, ale w porównaniu ze wzmacniaczem Alchemist Kraken, zagrał słabo. W końcu Gainclon to tylko małe scalaczki, a Kraken to wzmacniacz pracujący w klasie A.

Gainclon tdrozda, który jest na kondensatorach BG-N i Panasonic FC, miał w mojej ocenie trochę lepszą górę pasma niż mój wzmacniacz. Za to mój miał wyraźnie lepszy bas.

Dzień wcześniej zmieniłem w nim okablowanie i przyniosło to wyraźną poprawę basu, za to góra trochę jakby się pogorszyła.

Ta wizyta to na pewno nowe doświadczenia, chociaż nie zniechęciło mnie to do Gainclona.

Nadal uważam że to dobry wzmacniacz, do małych pomieszczeń, takich jak mój pokój (około 13m 2). Przy odpowiednim doborze kolumn zagra świetnie.

Wprawdzie nie były to żadne wielkie odsłuchy, bo więcej było chyba rozmów na różne tematy niż wsłuchiwania się w grający sprzęt, ale wizytę uznaję za bardzo owocną. Pięć godzin minęło tak szybko, że nawet się nie obejrzałem.

Tdrozd, dzięki za wszystko, mam nadzieję że pozostaniemy w kontakcie.

Oczywiście podziękowania też dla małżonki za poczęstunek i dużą wyrozumiałość.

moze powiem cos o mojej wersji GC

obudowa plstikowa -typowa prowizorka mostek w powietrzu ,plytki od rekina na nic FC 1000,elpody i plytka z murami na niej BG N 100 polaczone to zwylkymi miedzianymi kabelkami ale solidymi min 1 mm2 do tego ekranowany technokabel potek alps.

Co do powrownan dwoch klonow to mam takie samo zdanie jak kolega ktory byl u mnie. klon moj mial jak by czystrze wysokie a bass jak by troche sie spoznial.Ale dzis rowniez sluchalem klona mojego i tak jak to zwylke bywalo przy odsluchach innych wzmacniaczy ze po polowie plyty zminialem wzmaka to dzis odsuchalem z 3-4 plyty,znaczy to ze cos w tym jest:)

Mimo ze klon to nie to czego szukam gra dobrze ladnie na wysokich ,szczegolowo i NIE ostro co bylo w konfiguracji z samymi FC.

Oczywiscie grajac glosniej na moich kolumnach odczuwa sie ze dziwiek sie skleja w calosc i nie ma juz tej rozdzielczosci.Ale nie oczekujmy cudow od tej malej taniej kosteczki.

Doszedlem do jednego ,jesli robic GC to tylko z wykozystaniem BG N bo bez nich lub z jakimikolwiek innymi kondenstatorami gra to wyraznie gozej .( co to bedzie jak tych BG zabraknie)

Ja ze swojej storny dziekuje za wizyte .

Pod koniec miesiaca bede organizowal kolejne odsluchy,zastanawiam sie czy nie zrobic jakiejs tematyki spotkania aby nie bylo tak jak zawsze ze wsumie nie slucha sie niczego i zminia sie co chwile konfiguracje i czlowiec traci orientacje co gra i z czym .

Moze pomozecie wybrac temat kolejnych odsluchow u mnie.??

pozdrawiam tdrozd

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.