Skocz do zawartości
IGNORED

klonik Unison Research Max 1

Rekomendowane odpowiedzi

Bob lepsza kontrola, więcej barw lepsze faktury rozdzielczość. Zejście na podobnym poziomie.
Beyma ma zawieszenie piankowe membrana
się więcej wychyla, więcej pompuje powietrza i obudowa więcej drga. Bob prawie się nie wychyla przez to obudowa tak nie drga. Z tego tez może wynikać lepsza kontrola.
Za taka cenę Beyma to świetny glosnik. Trzeba tylko podobno uważać żeby cewki nie uszkodzić.
Gdzieś to wyczytałem. U mnie nigdy takie problemy nie wystąpiły. Ale ja nie katuje głośników.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Beyma ma zawieszenie piankowe membrana
się więcej wychyla, więcej pompuje powietrza i obudowa więcej drga. Bob prawie się nie wychyla przez to obudowa tak nie drga. Z tego tez może wynikać lepsza kontrola.

cos tu namieszales. Cudow nie ma. aby osiagnac ten sam poziom glosnisci, membrany obydwu przetwornikow musza sie identycznie wychylac

Beyma 12BR70 ma gumowe zawieszenie i już wyeliminowano problem z dobijaniem cewki - ta Beyma znakomicie sprawdza się w dużej budzie zamkniętej .

9 godzin temu, xajas napisał:

cos tu namieszales. Cudow nie ma. aby osiagnac ten sam poziom glosnisci, membrany obydwu przetwornikow musza sie identycznie wychylac

Nie wiem dokładnie. Stare głośniki jak Tannoy, Altec prawie w ogóle się nie wychylają. Współczesne na zawieszeniach piankowych fruwają. O to mi chodziło. Czy była równa głośność nie wiem. Ja mam system aktywny. Może być jeszcze inna efektywność głośników. 

Ani aktywne sterowanie ani sprawnosc glosnikow nie z tym cos wspolnego (przyklad efektywnosc: "efektywne" glosniki wymagaja mniej mocy dla osiagniecia tego samego wychylenia czyli tego samego poziomu glosnosci) 

A to czy zawieszenia sa piankowe, nie zalezy od tego czy sa "wspolczesne". Wspolczesne przetworniki PA w wiekszosci sa zawieszone na "papierze" ?

Edytowane przez xajas

Macie ciekawa stronkę z podobnymi konstrukcjami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, ta tube to bym od razu dziabna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamówiłem 2 drivery STX na potrzeby naukowe - przerobię je z kompresyjnych na zwykłe kopułki i pomierzę i posłucham różnic , bo do wysoko skutecznych kompresyjnych z PA stosujemy tuby , a potem tłumimy tłumikami rezystorowymi żeby jest wyrównać do wooferów - sprawdzę czy nie lepiej będzie bez "kompresji" i tuby.

Przeciez tuba nie jest tylko po to, by zwiekszyc skutecznosc. Tuba jest przede wszystkim po to, by zapewnic odpowiednie akustyczne "polaczenie" z srodowiskiem i by ksztaltowac odpowiedniea charakterystyke promieniowania!

A jak to ma dzialac bez kompresji to tez jest zagadka

Moim zdaniem to absurd, ale "sprawdzanie" dla "potrzeb naukowych" nie jest zabronione ?

Edytowane przez xajas

Driver Stx już rozebrany, teraz muszę dorobić front.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Front na próby z cienkiej sklejki - zostało mnóstwo  skuteczności, zero tubowosci z powodu braku tuby, brzmienie tytaniczne, ale jakie ma być , dziwi mnie , że producenci nie robia takich "domowych" wersji driverów .... gra od 1 kH .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Bogdan napisał:

Front na próby z cienkiej sklejki - zostało mnóstwo  skuteczności, zero tubowosci z powodu braku tuby, brzmienie tytaniczne, ale jakie ma być , dziwi mnie , że producenci nie robia takich "domowych" wersji driverów .... gra od 1 kH .

Ukryta Zawartość

OK, samo zdjecie nic nie mowi ?

Aby dokonac sensownego porownania efektu przerobki (w kontekscie twojego zastosowania), trzeba by dokonac trzech pomiarow powtarzanych w identycznych warunkach (odleglosc, katy, typ sygnalu, poziom sygnalu,...)

1. oryginalny driver zabudowany w tubie

2. oryginalny driver bez tuby

3. przerobiony driver bez tuby (jak na zalaczonym obrazku)

I podejzewam ze sam pomiar SPL/pasma nie wystarcza. (mysle tu np o charakterystyce promieniowania i znieksztalceniach)

Tylko wtedy mozna wyciagnac jakies rzetelne wnioski odnosnie efektu przerobki.

Wszelkie oceny na ucho to...

No wiesz, na ucho, to gosc zmarl ?  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

HMM - WERSJA TOP NA FAITALACH TO - 3800 ZŁ ZA SAME GŁOŚNIKI,

NA BEYMACH SM-212 I CD10FE WYCHODZI - 1400 ZŁ ...... JEST RÓŻNICA

CIEKAWE JAKA JEST RÓŻNICA KLASY ..... JEST DYLEMAT

FAITAL TO PIERWSZA  , ALE CZY BEYMA JEST GORSZA ....

BEYMA SM-212 SYMULUJE SIĘ NIEMAL DOKŁADNIE IDENTYCZNIE CO FAITAL 12PR320 :-)
CIEKAWE JAKA JEST RÓŻNICA W BRZMIENIU ....

Znasz ta strone?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5456.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam - wróć - znam - ale obecnie nie mają tego Faitala i ceny z tego co pamiętam netto 

Edytowane przez Bogdan
  • 3 tygodnie później...

Zamówiłem Beymy SM-212 i CD14FE - zdąrzyłem bo Beyma rezygnuje z serii Studio - takie fajne i niedrogie dla diy ..... nie rozumiem tego....

Zamówiłem Beymy SM-212 i CD14FE - zdąrzyłem bo Beyma rezygnuje z serii Studio - takie fajne i niedrogie dla diy ..... nie rozumiem tego....

Seria WR zastępuje serię SM. Stąd wycofanie z oferty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

właśnie jestem po odsłuchach Beym SM212 w budach ok. 75 litrow , w których mam 12br70 z driverami bms 4524 i powiem jedno - nie jestem zawiedziony, 12br70 to misio z subwooferowym basem , a sm212 to tłuczek z całkiem niezłym niskim basem i znakomitą średnicą. takiego grania szukałem latami - bas słychac cicho od 20 hz , a pasmo użyteczne zaczyna sie przy okolo 33 - 35 Hz , więc wystarczy , ale bas jest szybki, krótki i precyzyjny - dla mnie rewelacja , bo od razu odbieram go jako naturalny - zero rezonansów czy naleciałości . Do tego naprawdę ładna średnica, myślę że z driverem beymy cd14fe będzie dobre granie , taki max 1 na beymach , tylko podział może nawet przy 650 Hz

• Pokaż nowe odpowiedzi