Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do suba na sls-10

awaria

Rekomendowane odpowiedzi

Igod (oraz reszta forumowiczów którzy to czytali) chciałem przeprosić za moje poza merytoryczne wypowiedzi. Trochę mnie poniosło z rana. Nie chcę się tu z nikim kłucić ani nikogo obrażać, a jedynie wymieniać w miarę możliwości merytoryczne uwagi. Poza tym uważam, że ta kłutnia traci chyba sens jeśli przyjąć, że Ty podałeś moc dla rezystancji 4ohm, a ja 8ohm. W takim wypadku oba wzmacniacze mocowo są zbliżone. Jednak podtrzymuję swoją opinie z godz. 7:25 i wyłamuję się z dość powszechnego kultu mocy. Pozdrawiam.

A tak w ogóle to moc głośnika (jaką jest on w stanie przyjąć bez zniszczenia) zależy od:

- powierzchni cewki (średnica*wysokość*pi)

- jakości odprowadzania ciepła z cewki (wentylacja, pierścienie faradaya, ferrofluid w średniotonowych i gwizdkach)

- wytrzymałości cieplnej klejów, materiału karkasu itp.

Dla takiego Peerlessa XLS moc ciągła (RMS) jest rzędu 300W, co nie znaczy że w krótkich impulsach nie wytrzyma on więcej. Ma on także dość niską efektywność (0.32%) i niską dobroć dlatego żeby wysterować go do pełnego wychylenia przy 40Hz (w skrzynce zamkniętej 20dm3) potrzeba aż 550W mocy wzmacniacza. Dlatego właśnie modne ostatnio suby w małych obudowach zamkniętych (B&W ma kilka takich w ofercie) mają wzmacniacze w klasie D (coby ciepło dało się odprowadzić) o mocach sięgających 1kW.

Wykonanie wzmacniacza o mocy rzędu 550W i sensownych wymiarów z chłodzeniem konwekcyjnym jest prawie niemożliwe. Zakładając sprawność nawet na poziomie 80% trzeba byłoby rozproszyć moc rzędu 110W. To wymagałoby użycia radiatora o ogromnych rozmiarach w stosunku do skrzyni głośnika. Uzyskanie większej sprawności jest tylko możliwe przy wykorzystaniu wzmacniacza klasy D (nie najlepsza jakość) lub T (trudny do dostania, choć pracuje nad tym). Poza tym na stronie firmy Akustyk rekomendują swój wzmacniacz o mocy 200W na 4ohm do użycia w przypadku XLS-a. Chyba nikt nie może zanegować doświadczenia tej firmy w konstruowaniu subwooferów. Mój wzmacniacz jak już pisałem też spełnia te założenia a przy tym jest 3x tańszy.

DeTom:

Odprowadzenie 110W radiatorem konwekcyjnym wcale nie jest takie bardzo trudne. 20cm kawałek profilu SK90 fischera (19cm szerokość, 5cm wysokość żeberek) ma Rth=0.4K/W (jest podobny do polskiego profilu 6023 z Kęt), co oznacza że przy 110W mocy rozpraszanej nagrzeje się do 44stopni powyżej temp. otoczenia, czyli typowo do 70C. Wystarczy dać trochę więcej tranzystorów końcowych (każdy pracujący na 20% swojej mocy znamionowej, definiowanej jako max. moc tracona w elemencie przy temperaturze obudowy równej 25C - na radiatorze idealnym). A przecież można zaszaleć i dać profil SK157 z rezystancją termiczną 0.22K/W przy długości 20cm (szerokość profilu równa 30cm). Można też eksperymentować z dłuższymi profilami zamkniętymi w czymś w rodzaju komina z powierzchnią wlotu (od dołu) 3 razy mniejszą niż przekrój i wylot, zdaniem niektórych ciąg w kominie jest w takim przypadku najlepszy. Należałoby się zresztą pobawić w pomiary dla różnych konfiguracji.

PS. W notach aplikacyjnych Peerlessa zalecany wzmak dla XLS10 ma moc 400W.

DeTom spoko, każdy ma złe dni :-)

Ja stosuję profil RK-4 o długości 250mm. Cała płyta ma wysokość 250mm, szerokość 210mm. Oprócz tego jest jeszcze cała płyta czołowa, jak by nie patrzeć ponad 500cm2. Na upartego można by tym odprowadzić ciepło ze wzmaka 400-450W, oczywiście temp radiatora była by wysoka. Tu jest ten komfort, że radiator jest na zewnątrz w pionie. Przy obudowie warto dać chlodzenie aktywne. Nowe wentylatora Sunona są naprawdę bardzo ciche (Vapo) pod warunkiem sztywnego zamocowania z podkładką gumową.

[obrazekLUKASZ-287660_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

misiomor - wszystko co piszesz to prawda tylko, że temperatura 70st jest chyba nie do przyjęcia. Poza tym zauważ, że sprawność którą podałem jest czysto teoretyczna dla wzmacniacza w klasie AB. Bezpiecznym rozwiązaniem jest przyjęcie sprawności na poziomie 60%. A stosowanie radiatorów z Fischera to i owszem tyle tylko, że taki profil na który możesz wrzucić 100W i uzyskać rosądną temperature (ten o którym piszesz) kosztuje 300zł. Oczywiście jest możliwość wykonania takiego wzmacniacza na którym nie gotowały by się jajka ale na pewno nie do zabudowy.

Igod zakładając optymistycznie, że radiator z całą blachą ma 0,5st/W to i tak masz fajny grzejnik ;-) Przy 60%,70% mocy można założyć optymistycznie sprawność 65% (najgorszy punkt). przy założonych 300W mocy wzmacniacza mamy ok. 100W strat. Zakładając 0,5st/W to masz 50st+temp. otoczenia, czyli w normalnych pokojowych warunkach (20st. w pomieszczeniu) 70st. a w lato ?

Jak radiator ma 70C, to cała sztuka polega na tym, żeby nie przekraczać mocy 20W rozpraszanej w tranzystorze o Rth(j-s) równym 1.2K/W (0.8 tranzystor, 0.4 podkładka kaptonowa i smar). W takim przypadku nie przekraczamy temperatury złącza 94C. Wystarczy dać sześć takich tranzystorów na końcówkę i po kłopocie.

Igod czyli podczas "normalnej pracy" tracisz moc rzędu 60W co przy sprawności założonej na poziomie 65% pracujesz z mocą ok. 170W i o to mi chodzi. Po co budować wzmacniacz 300W jak i tak zwykle nie pracujemy z taką mocą. Wiem , wiem czasami fajnie sobie dać kopa ale to kosztuje . Cały czas mam na mysli moc RMS bo wiadomo, że chwilowa jest (przy dobrze wykonanym zasilaczu) sporo większa.

• 2 miesiące później...

Awaria odpisuje na każdy Twój mail. Być może Twoja skrzynka pocztowa odrzuca to jako spam. Sprawdz na koncie w folderze spam. Już tak mi się zdarzyło. Jakby co to napisze do Ciebie dzi jeszcze raz z innego konta.

Awaria jak dostaniesz coś takiego to znaczy że jest to moja paczka. Dziś wysłane będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

DeTom

Witam

Jak najbardziej zgodze sie z igodem odnosnie mocy wzmaka, prad z tranzystora musi trzymac "za morde" membrane inaczej jest ona tak sobie wypychana to w jedna to w druga strone. 10" to kawal glosnika i membrana z znaczna bezwladnoscia, wiec wydajnosc pradowa wzmacniacza obowiazkowo musi byc duza. Ja do stereo uzywam wzmaka 2x400Wrms i kolumny graja jak trzeba. Ponizej zdjecie polfabrykatu wzmaka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Zacytuje Ci opinie człowieka który ma tę moją zabawkę i zasila nią SLS-a:

"... Oczywiscie musze zdementowac pogloski, ze wzmacniacz jest 100W a glosnik 250 itd. Ten wzmacniacz to az nadto do tego glosnika - jest poprostu niesamowity :) Rownie dobrze moglby zasilic i glosnik z serii XLS. Jest i jakosc, bas gra a nie dudni. Jest ilosc i natezenie. Jest wszystko co trzeba :) ..."

Wzmacniacz pomimo swoich 100W/8Ohm RMS ma dużą wydajność prądową, dodatkowo w celu polepszenia kontroli nad głośnikiem jest wykonany jako mostkowy. W przypadku głośnika 4Ohm wygląda tak jak na zdjęciu powyżej czyli ma dwa radiatory w celu poprawy chłodzenia. Dodatkowo dzięki odpowiedniej wydajności prądowej jego moc wzrasta prawie dwukrotnie. Czy to wystarcza niech wypowie się awaria po skończeniu swojego suba. Przede wszystkim jego opinia i ludzi którzy zasilają swoje suby tym wzmacniaczem jest dla mnie ważna.

Natomiast co do Twojego wzmacniacza to chyba na zdjęciu nie prezentujesz wzmacniacza 2X400W RMS o którym piszesz ?

DeTom

To bardzo dobrze jak sie uklad sprawdza. Zreszta na ten temat mozna by dlogo dyskutowac, ja jednak lubie jak wzmacniacz ma wiecej tranzystorow w stopniu pradowym, np para 2sc5200&2sa1943 kosztuje jakies 15zł i 200W mozna z niej wycisnac, 15zł nie takie wielkie pieniadze.

Ps. to jest dokladnie ten wzmacniacz 2x400W, trafo 1kW (narazie starcza).

Staram się patrzeć na wzmacniacz jako na całość. Każdy jego segment musi być dopasowany do całej reszty nie tylko jakościowo ale i ze wzgledu na koszty. Czy można by dołożyć jeszcze tranzystory ? Oczywiście tak. Można poprawić sterowanie, zasilacz. To nie jest wzmacniacz idealny. Myślę jednak, że udało mi się połączyć sensowną cenę z wysoką jakością o czym świadczy choćby cytat który przytoczyłem. Zresztą wiesz budowa wzmacniaczy to przynajmniej na razie dla mnie hobby a nie praca. Jestem raczej pasjonatem i staram się w tym co robię być uczciwy zwłaszcza gdy ktoś zaufa mojej wiedzy i doświadczeniu.

Co do moich wątpliwości dotyczących Twojego wzmacniacza. Niepokoi mnie wielkość radiatorów. Czy stosujesz chłodzenie wymuszone ? I kondensatory w zasilaczy czy to nie ELWA (sorry jeśli się mylę) ? Poza tym solidna konstrukcja, gratulacje.

Ale fajowa dyskusja;-) Kto ma wiekszą moc? Mocy przybywaj:-)

Po co komu 2x400W teretycznej mocy wzmacniacza jak daje trafo tylko 1kW dla suba?

Do mieszkania wystarczy prawdziwego 50W sinus dla suba, by mieć basu nie do wytrzymania.

Odkąd to prąd kontroluje ruch membrany? Pierdułki Panowie, pierdułki...

A wyciagnąc z jendnej pary 1943/5200 200W można tylko raz....

DeTom

Ja tez traktuje to jak hobby. Ciezko jest znalezc zloty srodek i pogodzic niskie koszta z zadowalajacym efektem koncowym. Co do radiatorow to wystarczaja, przy wysterowaniu jakies 200-250W nagrzewaja sie do ok 57stopni, sa to zeberka od kaloryfera takze powierzchnie maja raczej spora. Kondy Elwa jak slusznie zauwazyles. Wymiary wzmaka 45szer x48gleb x8wys.

jar1

Moc nie jest teoretyczna a zmierzona. Wzmak przydaje mi sie do naglasniania imprezek okolicznosciowych, czasami na koncerty zespolu metalowego a czasami na weseliska. 50W do suba --> raczysz chyba zartowac, sprobuj takim subem 25m^2 albo i wiecej naglosnic. Powiedz mi co jak nie prad przeplywa przez cewke w glosniku. Z w/w pary da sie tyle wyciagnac, nie tylko ja to potwierdze.

Na 4R nie grzalem go zbyt dlogo bo obciazenie ( fragmenty spirali grzalki ) nagrzewaly wode dosyc znaczaco i nie dalo by sie pomierzyc tego jak nalezy. Na 8R sprawdzone 230W i chodzilo to ponad 2h.

Tak nawiasem mowiac to porownujac GC a z tego wzmaka to GC niestety zostaje sporo w tyle (to jest tylko takie moje zdanie).

Bas jest napewno duuuzo lepiej kontrolowany, slychac to (i widac po membranie) szczegolnie przy wiekszych wysterowaniach (np 50W), nie umiem jakos ladnie pisac ale napisze tak: cale pasmo jest takie bardzie zrownowarzone, GC wydaje mi sie czasami troche krzykliwy, dynamika w gc na pewno gorsza. Daj maila to wysle ci filmik jak ten wzmak kontoluje ta membrane przy 200W. Filmik ma 17MB i podzielony jest na 2 czesci rarem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.