Skocz do zawartości
IGNORED

Drogi DAC czy Drogi Odtwarzacz strumieniowy?

Rolex80

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, muda44 napisał:

Moim zdaniem w AUDIO nie ma zasad a jedynie udane , DOBRANE połączenia .

Udanie łączyłem w roli transportu strumieniowca za 2400zł z DACem za 46000zł , kolumny za 4000zł ze wzmacniaczami w okolicach 20 000zł czy w tanich systemach kable za 10-16000zł i w drogich takie za 7zł .

Zgadzam się z tym że im więcej połączeń tym większe ryzyko wtopy choćby tylko jednym nieudanie dobranym elementem .

Najważniejsze w tym wszystkim nie dać się ponieść emocjom, szybkim wydatkom,  być cierpliwym a na starcie określić nasze oczekiwania .

Jasne, że DAC za 46 000 nie zaszkodzi, ale i niewiele pomoże w porównaniu z takim za 5 000.

28 minut temu, file-moon napisał:

Naprawde?

Sa takie co graja kiepsko z usb i np z Tidala czy Qobuza a blyszcza z sieci.

Dasz przyklad (pomijamy przestarzale ktore nie obsluguja Tid czy Qob w pelni)?

Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie . Trzeba znać pełen tor z kolumnami i preferencjami oraz co będzie źródłem po USB a nawet czy Tidal będzie po kablu czy bezprzewodowo bo to też w niektórych klockach ma znaczenie .

6 minut temu, hemi napisał:

Jasne, że DAC za 46 000 nie zaszkodzi, ale i niewiele pomoże w porównaniu z takim za 5 000.

W tym przypadku pomógł . Wraz z nim był testowany DAC za 14000zł i 4700zł ale zostawmy to ?

Mam wrazenie ze na tym forum wiecej rozmawia sie o tysiacach niz o brzmieniu. Wiadomo ze drozszy sprzet powinien oferowac lepsza jakosc dzwieku i wykonania, ale czy DAC za 46000 wnosi tak znaczaca roznice do brzmienia ze jest warty doplaty 40000 do normalnego DACa za 6000, tego nie jestem pewien. Chodzi bardziej o to ze jak kogos stac to kupuje to na co go stac a nie to czy mu to robi roznice w brzmieniu. Wiem to sam po sobie, bo kiedys mialem sprzet za 5000 i sprawial mi taka samo frajde jak ten ktory mam teraz, ktory jest duzo drozszy.

3 godziny temu, muda44 napisał:

Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie . Trzeba znać pełen tor z kolumnami i preferencjami oraz co będzie źródłem po USB a nawet czy Tidal będzie po kablu czy bezprzewodowo bo to też w niektórych klockach ma znaczenie .

Można wiedzieć jakie znaczenie dla dźwięku ma Tidal po ethernecie vs.wifi? Rozumiem, że to miałeś na myśli (?)

Gość

(Konto usunięte)
19 godzin temu, Uchatek napisał:

Facet, o czym Ty piszesz. Nie zaczynaj o kablach bo nie o tym watek. Dobry DAC i dobre zrodlo, albo dobry CD i tyle.

Facet...weź pisz normalnie skoros też facet. W konfiguracji transport dac kabel jest ważny, bywa drogi, no jest ważnym elementem tego układu zwiększającym budżet więc piszę na temat. To Ty proszę nie pisz tylko żadnych głupot o kablach, ok??

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, rafal735r napisał:

No kabel cyfrowy ma kluczowy wpływ na brzmienie. Najlepiej sprawdza się taki od tysiąca za metr w górę. Tańsze nie grają. 

To nie wiesz , że kable ściągają wszystkie koce z kolumn.????

"Czas przywyknąć przecież było"????

U mnie moze byc tak ze leci po WiFi wtedy kabel jest calkiem transparentny (dac ma wbudowany streamer).

Kabel cyfrowy ma miec dobrze trzymajaca wtyczke a kazdy drozszy od 20-40zl to juz jest “szalenstwo” ;)

19 minut temu, Pawło napisał:

Facet...weź pisz normalnie skoros też facet. W konfiguracji transport dac kabel jest ważny, bywa drogi, no jest ważnym elementem tego układu zwiększającym budżet więc piszę na temat. To Ty proszę nie pisz tylko żadnych głupot o kablach, ok??

Kabel ma ogromne znaczenie - jak go nie będzie, albo świnka morska przegryzie, to nic nie zagra ?

23 minutes ago, Pawło said:

Przestan. Takie jaja to w zakladce HiEnd

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, marcin_mm napisał:

Kabel ma ogromne znaczenie - jak go nie będzie, albo świnka morska przegryzie, to nic nie zagra ?

No a ziemia jest płaska i Słońce kręci się wokół niej więc ryzyko duże ?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Uchatek napisał:

Przestan. Takie jaja to w zakladce HiEnd

Jaja robisz sobie ty, dlatego w tym budżecie lepszy dedykowany odtwarzacz, bo na generycznym kablu...nawet świnka szybko padnie?. Serio nie róbcie sobie jaj z tematów audio, człowiek kupi drogi set i przez takich jak wy okradnie się potem sam z dźwięku. Pozdrawiam i piszcie sobie co chcecie mistrzowie audio

Godzinę temu, Uchatek napisał:

Mam wrazenie ze na tym forum wiecej rozmawia sie o tysiacach niz o brzmieniu. Wiadomo ze drozszy sprzet powinien oferowac lepsza jakosc dzwieku i wykonania, ale czy DAC za 46000 wnosi tak znaczaca roznice do brzmienia ze jest warty doplaty 40000 do normalnego DACa za 6000, tego nie jestem pewien. Chodzi bardziej o to ze jak kogos stac to kupuje to na co go stac a nie to czy mu to robi roznice w brzmieniu. Wiem to sam po sobie, bo kiedys mialem sprzet za 5000 i sprawial mi taka samo frajde jak ten ktory mam teraz, ktory jest duzo drozszy.

DAC to Reimyo DAP-999EX , może kiedyś uda Ci się go posłuchać to bez wsłuchiwania się sam stwierdzisz ile jest wart ?

Niestety większość sprzętu jest nie warta ułamka swojej ceny ...

Godzinę temu, marcin_mm napisał:

Można wiedzieć jakie znaczenie dla dźwięku ma Tidal po ethernecie vs.wifi? Rozumiem, że to miałeś na myśli (?)

Tidal był przykładem . Niektóre streamery lepiej grają po kablu a inne bezprzewodowo ...

4 minuty temu, Uchatek napisał:

Tam mozesz nawijac o kablach, podstawkach, bezpiecznikach i takich tam pierdolach. My tutaj po ziemi chodzimy.

Kabel cyfrowy ma DUŻE znaczenie i to jest dodatkowy koszt . Kto tego nie doświadczył znaczy że nadal niewiele wie o sprzęcie audio .

DUŻE nie oznacza że musi być drogi bo jest na rynku coax za 600zł dorównujący topowym więc nie jest tak strasznie .

Nie pytajcie jaki , nie mam zamiaru o tym pisać ...

22 minuty temu, paul klacska napisał:

To nie wiesz , że kable ściągają wszystkie koce z kolumn.????

"Czas przywyknąć przecież było"????

Ile już tych kocow spadło, dla bezdomnych by było na sto lat. 

?👈

A wracając do tematu szukaj Cambridge Stream Magic 6 po mojej modyfikacji . Da się kupić za około 2300zł , zostanie na dobry kabel zasilający .

Gra bardzo dobrze Spotify , dobrze z dysku i serwera , źle z pena i tak sobie z radia internetowego.

Najlepsze brzmienie uzyska się z niego po coaxie ( transport CD czy strumieniowy wysokiej klasy ) albo po USB z PC z odpowiednim programem jak np JPLAY...

8 minut temu, Pawło napisał:

Jaja robisz sobie ty, dlatego w tym budżecie lepszy dedykowany odtwarzacz, bo na generycznym kablu...nawet świnka szybko padnie?. Serio nie róbcie sobie jaj z tematów audio, człowiek kupi drogi set i przez takich jak wy okradnie się potem sam z dźwięku. Pozdrawiam i piszcie sobie co chcecie mistrzowie audio

Dobrze ujęte, okradnie go z pieniądzy złotouchy guru co mu wcisnie kabel coax za gruby chajs. 

?👈

Kable albo się najpierw wypożycza i sprawdza czy i ile zmieniają w naszym systemie albo kupuje używane w cenie w jakiej da się później sprzedać bez straty jak nie podejdzie albo zmiany nie będą warte takich pieniędzy .

2 godziny temu, muda44 napisał:

A wracając do tematu szukaj Cambridge Stream Magic 6 po mojej modyfikacji . Da się kupić za około 2300zł , zostanie na dobry kabel zasilający .

Gra bardzo dobrze Spotify , dobrze z dysku i serwera , źle z pena i tak sobie z radia internetowego.

Najlepsze brzmienie uzyska się z niego po coaxie ( transport CD czy strumieniowy wysokiej klasy ) albo po USB z PC z odpowiednim programem jak np JPLAY...

Witam mam pytanie do pana mudy44  a który z odtwarzaczy według pana gra dobrze z dysku przenośnego (zewnęcznego) czy pena ? 

jedno potwierdzam, po modzie Stream Magic 6 gra bardzo dobrze, w przeciwieństwie do tego bez moda, podobnie CXN, nie znaczy to kolega muda44 zdziałał cuda tylko znaczy że oryginalny SM6 czy CXN jest po prostu kiepsko dźwiękowo, a kolega muda44 zrobil z niego wreszcie dobry odtwarzacz

14 godzin temu, David 81 napisał:

Witam mam pytanie do pana mudy44  a który z odtwarzaczy według pana gra dobrze z dysku przenośnego (zewnęcznego) czy pena ? 

Z pena nie znam , z dysku Node 2i ale pod warunkiem że pracuje jako transport po wyjściu cyfrowym z odpowiedniej klasy DACem .

a czy masz jakies opinie o Pioneer n-50ae ? wg mnie gra super, na poziomie zmodyfikowanego SM6, a słyszałem opinie że i n-70ae gra na tym poziomie choc to półka wyżej 

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, costa brava napisał:

jedno potwierdzam, po modzie Stream Magic 6 gra bardzo dobrze, w przeciwieństwie do tego bez moda, podobnie CXN, nie znaczy to kolega muda44 zdziałał cuda tylko znaczy że oryginalny SM6 czy CXN jest po prostu kiepsko dźwiękowo, a kolega muda44 zrobil z niego wreszcie dobry odtwarzacz

Bez modowania co niby nie tak jest z dźwiękiem?

Słuchałem go długi czas z Musical Fidelity M6i i Proac Studio 100 i grał świetnie...

Czyli te oceny jak zwykle subiektywne i zależne od systemu a nie widzimisię nietoperzy... 

Godzinę temu, costa brava napisał:

a czy masz jakies opinie o Pioneer n-50ae ? wg mnie gra super, na poziomie zmodyfikowanego SM6, a słyszałem opinie że i n-70ae gra na tym poziomie choc to półka wyżej 

Znam 50 i 50AE a także jak grają po modyfikacji .

Wolę SM6 a najlepiej CXN V2 z modem bo ten w stosunku do wcześniejszych nieco lepiej gra z sieci i dysku .

To jak zagra SM6 /CXN zależy od tego skąd dostanie sygnał . Znam 2 połączenia gdzie pierwsza wersja  SM6 z modem gra po USB ze specjalnie złożonymi pod AUDIO komputerami ( koszt części i oprogramowania około 5000zł )  i gra to wybitnie .

Rozsądek podpowiada SM6 / CXN z modem + np Malina do plików + transport CD do płyt po coaxie .

Spotify na nich gra też bardzo dobrze , na tyle dobrze że można na Spotify oprzeć swój system.  Tu nawet Node 2i z tym DACem Reimyo nie grał lepiej ( z dysku tak ). I dlatego Node i Reimyo sprzedałem ...

Tak więc to kwestia co , z czym oraz jaką sieciówką się go zepnie i na czym postawi - na innym forum  podałem prosty przepis na tanią platformę pod te strumieniowce .

To wszytkie ma znaczenie .

70AE nie słuchałem .

17 minut temu, file-moon napisał:

Czy mozesz rozwinac specjalne komponenty pod audio za 5000 (i oprogramowanie)?

Nie rozwinę . Mam dosyć w pracy komputerów więc nie interesują mnie jako źródło do muzyki .

Widziałem , słuchałem itd

Nie mogę też podać specyfikacji z innego forum gdzie kolega taki buduje . Wraz z legalnym oprogramowaniem wychodzi w przybliżeniu 7000zł . Na tym forum chyba też są takie tematy ...

Godzinę temu, file-moon napisał:

Czy mozesz rozwinac specjalne komponenty pod audio za 5000 (i oprogramowanie)?

Marne szanse, żeby ktoś Ci podał, bo to bardzo dochodowy biznes, bardzo duża stopa zwrotu w branży audio, a na tzw. diy to już w ogóle, najpierw tworzysz otoczkę super, ekstra jakości w przypadku gratów z dopiskiem "audio", potem robisz sprzęt na takich komponentach i sprzedajesz z ekstra zyskiem. Najlepiej wypożyczyć/kupić taką "samoróbkę" i ją "rozebrać na części pierwsze" i się przekonać samemu. Tematów było wiele, jak o kablach za kilkanaście tysięcy za 0.5m, czy kondensatorach po 1k i więcej za sztukę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.