Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe 14m2?

michalfm1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Aktualnie mam XT6F, ale będę miał okazje w tym tygodniu odsłuchać następujących kolumny podstawkowe (lista poniżej), elektronika to NAD C375bee + C565BEE i Tannoy XT6F, ale chce spróbować czegoś innego;) metraż 14m2. Tannoy nie podoba mi się góra i ten dudniący bas. Muzyka jaką słucham to JAZZ, ROCK i trochę HIP HOP'u. Proszę o opinie na temat kolumn wymienionych poniżej

Dali Ikon 2
Dali Zensor 3
Wharfedale Diamond 10.1
Kef Q1
B&W 685 S1

https://www.audiostereo.pl/topic/146939-kolumny-podstawkowe-14m2/

Ja bym wybrał Wharfedale, choć może raczej 10.2 ...ale zawsze zdecydujesz sam,

bo może lubisz podbicie basu ( Dali ) albo metaliczną górę i nierównomierności pasma ( B&W )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Ja bym wybrał Wharfedale, choć może raczej 10.2 ...ale zawsze zdecydujesz sam,

bo może lubisz podbicie basu ( Dali ) albo metaliczną górę i nierównomierności pasma ( B&W )

a KEF Q1? Ciekawi mnie ta konstrukcja

to ze dudni bas to moze wina tez zbyt poteznego wzmaka,  u mnie potezny Denon 2000R tez dudnil ale juz mniejsze 1510ae i S10 nie dudnia, na tych samych kolumnach, pokój ok 15m

4 godziny temu, michalfm1 napisał:

Proszę o opinie na temat kolumn wymienionych poniżej

Dali Ikon 2
Dali Zensor 3
Wharfedale Diamond 10.1
Kef Q1
B&W 685 S1

Kolego, sam stworzyłeś listę kolumienek, które Ciebie interesują, weź teraz w miarę możliwości każde z nich do siebie i odsłuchaj. Nikt Ci nie powie, jak dane kolumny zagrają u ciebie, tylko ty jesteś w stanie to stwierdzić, które bardziej ci bedą odpowiadać.

Za wiele zmiennych, nie licz na to, że u kogoś zagrają tak jak u Ciebie i odwrotnie.

Zgadnij dlaczego?

10 minut temu, costa brava napisał:

to ze dudni bas to moze wina tez zbyt poteznego wzmaka

Albo skopanej akustyki i bardziej ku temu bym się skłaniał.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

38 minut temu, costa brava napisał:

to ze dudni bas to moze wina tez zbyt poteznego wzmaka,  u mnie potezny Denon 2000R tez dudnil ale juz mniejsze 1510ae i S10 nie dudnia, na tych samych kolumnach, pokój ok 15m

A jakie kolumny aktualnie masz ?

tannoy R2, ocieplone miękkie łagodne,  swietnie grają ze współczesnymi "ostrymi" wzmakami, myślę ze Twoj nad 375 nie byłby dla nich dobrym partnerem ale mogę sie mylić

W dniu 7.10.2019 o 19:48, costa brava napisał:

tannoy R2, ocieplone miękkie łagodne,  swietnie grają ze współczesnymi "ostrymi" wzmakami, myślę ze Twoj nad 375 nie byłby dla nich dobrym partnerem ale mogę sie mylić

A miałeś okazje słuchać R1? Duże są różnice? Bo też ma ten koles je w sumie więc mógłbym je sprawdzić.

35 minut temu, costa brava napisał:

trochę małe do 14 m, mialem kiedyś stare dzieje, do kilku metrow kwadratowych

próbuj jeszcze dali zensor 5, ikon 5 ...

ok, bo r2 ciężko dostępne... Dali to znów podbite, średnio równe granie...

W dniu 7.10.2019 o 19:55, tomek7776 napisał:

potezny wzmak,nie dudni,nie wypisuj takich rzeczy.

denon 2000R ,to nie jest potezny wzmacniacz

Pytam z czystej ciekawości. 

Kiedy wzmacniacz jest potężny? 

Jak dużo waży? 

Jak jest drogi, najwyższy z serii?

Jak ma dobrą reklamę i jest dość stary?

Jak trzyma kolumny A w ryzach i nie dudni to ok ale jak się podlaczy kolumny B i dudni to już przestaje być potężny? 

To nie jest atak tylko czysta ciekawość. 

Przesłuchałem te kolumny podstawkowe, ale to wszystko gra jak głośniki komputerowe , XT6F mają za dużo basu znów, a podstawkowe nie mają go wcale...

Może lepiej zainteresować się jakimiś małymi podłogowymi kolumnami ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.