Skocz do zawartości
IGNORED

Co z tym Audiolabem?

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero teraz dokładnie zwróciłem uwagę na sporą ilośc połączeń wykonanych z użyciem kostek połączeniowych które normalnie używa śię w zwykłych instalacjach domowych,ale może jest to bez znaczenia,wszak prąd to prąd,tylko że to jeszcze bardziej podważa ten projekt,użyte elementy i stąd lekki szok patrząc na cenę tego cuda. Ceny takiego np.Luxmana to są to ceny okazyjne,czarnopiątkowe przez cały rok.

• 4 lata później...

Obecnie wymieniłem 8300A na 9000A, mocniejszy, bardziej detaliczny a bass schodzi nisko i potężnie bynajmniej z Kef-ami R700. Kawał dobrego wzmacniacza. I jak tu nie kochać Audiolaba, nigdy nie zawodzi a raczej zaskakuje. 

Bardziej detaliczny niż 8300?

9000 to model kilka półek wyżej i on moim zdaniem brzmi zdecydowanie lepiej nie wiem czy przez kwestie detaliczności bo ja bym osobiście tak tego nie ujął ale wypełnienia dźwięku w każdym paśmie. 

Jest on bardzo nasycony i pełny stara linia 8300 czy to Integra czy monobloki charakteryzowały się właśnie takim dość chudym dźwiękiem ale nie powiedziałbym że nie detalicznym

Witam, ja osobiście Audiolabowi już raczej nie zaufam. Trochę przyczynia sie do tego opinia Panów ze sklepu na literę 'Q'.

A mianowicie: Chcąc nabyć drogą kupna jakiś sensowny All in One zadzwoniłem żeby dowiedzieć się co mi zaproponują usłyszałem ze świetny i och i ach jest Audiolab Omnia. Nie miałem gdzie odsłuchać i poszedł zakup w ciemno. 

Wizualnie? sztos! Dzwiękowo? Hmmm..... poziom mini wieży z lat 90'ych. Naprawde szkoda było na to kasy, na szczęście chwile póżniej  później mieli sporą podwyżkę i odsprzedałem ten badziew bez straty. 

W dniu 16.11.2019 o 05:46, lete napisał:

Dla mnie wzmaki Audiolaba kojarzą się z "firmowym graniem" predestynowanym np. do rocka.

A mi z rozmemłanym i bezpłciowym. Chwilę miałem Audiolaba około 2007r, chyba model 8200. Szybko wymieniłem w saonie na dużo tańszego Denona pma 700ae. Nawet nie 1500.

5 minut temu, s3etcher napisał:

Dzwiękowo? Hmmm

Tak właśnie grają Audiolaby moim zdaniem. Życia w tym nie ma.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Wstawiam foto, żeby mi ktoś nie zarzucił konfabulacji.

Dla sprawiedliwośći dodam że Audiolabowy DC block 6 zostawiłem sobie bo nie wpływa negatywnie na system, choć pozytywnego wpływu też nie zauważyłem, ot taki przedłużacz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez s3etcher
Zmiana wpisu

Bzdury piszecie, Audiolaby to są bardzo sensowne urządzenia, uczciwie technicznie, w ograniczonym budżecie jednen z niewielu dobrych wyborów.  Wystarczy zerknąć  na pomiary, 8200, 8300, 9000. To, że grają liniowo, a nie v-ką jak Denony może się komuś nie podobać, ale nie znaczy to, że grają źle. 

Przecież Denony też grają liniowo. Jak zresztą praktycznie wszystkie sensowne wzmaki tranzystorowe. Dodatkowo Audiolab mógłby zatrudnić kogoś kto by skrzynki im zaprojektował.

Edytowane przez Misio38

Eeee, zupełnie nie chodzi o liniowość. Chodzi o totalny brak dynamiki przy cichszych odsłuchach, i to bez względu na podłączone kolumny głośnikowe. Przy głośniejszym słuchaniu nie było aż tak tragicznie ale kto słucha na codzień na ponad 50%!

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.12.2024 o 09:29, Misio38 napisał:

A mi z rozmemłanym i bezpłciowym. Chwilę miałem Audiolaba około 2007r, chyba model 8200. Szybko wymieniłem w saonie na dużo tańszego Denona pma 700ae. Nawet nie 1500.

Tak właśnie grają Audiolaby moim zdaniem. Życia w tym nie ma.

To zapraszam do mnie na odsłuch na 9000A, szczególnie na gramofonie EAT chcieli byśmy mieć tyle życia 😉

W dniu 1.12.2024 o 11:31, s3etcher napisał:

Eeee, zupełnie nie chodzi o liniowość. Chodzi o totalny brak dynamiki przy cichszych odsłuchach, i to bez względu na podłączone kolumny głośnikowe. Przy głośniejszym słuchaniu nie było aż tak tragicznie ale kto słucha na codzień na ponad 50%!

Może warto sprawdzić resztę sprzętu, każdy system jest tak dobry jak jego najsłabszy element. Jednak Audiolab 8200, 8300A, 6000 czy wreszcie ostatnie odkrycie 9000A są jednymi z najlepszych w swojej kategorii cenowej. Trzeba jednak uczciwie powiedzieć nie czarują, zgrają tak jakie dostaną źródło i resztę komponentów. W kesti Omni nie wypowiadam się nie przyszło by mi do głowy go kupić, natomiast poprzednie wersje przesłuchane wszystkie.

Mówicie - zerknąć na pomiary ... tylko,że wtedy zarówno wzmacniacz Audiolaba,

jak i ten 10 x tańszy wypadną może nie identycznie, ale ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A że prestiż i samozadowolenie jest w pakiecie, to całkiem inny temat 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, audioburak napisał:

Mówicie - zerknąć na pomiary ... tylko,że wtedy zarówno wzmacniacz Audiolaba,

jak i ten 10 x tańszy wypadną może nie identycznie, ale ...

Ja tam widzę różnice.

Jeśli specjalizujesz się w "znajdź 5 szczegółów" 😉 to wierzę, że  widzisz.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 6.12.2019 o 14:51, marek-1969 napisał:

Manufaktura z produkcją 2-3 szt miesięcznie i z 2 ludzmi zatrudnionym na stałe tak muszą wycenić swoje odkrycia. 

Tylko czemu klient ma płacić za nieudolność firmy? Normalnie to zaczyna się od tanich rzeczy, nabieramy doświadczenia, klientów, wchodzimy na wyższe poziomy cenowe czy może nawet jakościowe (bo to nie ma ze sobą nic wspólnego). A w audio jest jakoś inaczej-co jakiś czas objawia się piwniczny prorok, nikomu wcześniej nieznany ze sprzętem w cenie samochodu. I co ciekawe ma zbyt, jeleni nie brak.

W dniu 6.12.2019 o 09:34, bbobii napisał:

@yayacek

To co powiesz na Sound Art Swing prawie Hi-End za 48 tyś

A wygląda to tak

Ukryta Zawartość

W porównaniu do niektórych tworów lampowych to i tak tu jest nieźle. Ale fakt: To powyżej to kwintesencja piwnicznego hajendu którym tak niektórzy się jarają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

• 1 miesiąc później...
W dniu 13.12.2024 o 20:37, audioburak napisał:

Jeśli specjalizujesz się w "znajdź 5 szczegółów" 😉 to wierzę, że  widzisz.

Ja osobiście uważam że pomiary niewiele mówią. Trzeba sprzęt sprawdzać z danymi kolumnami i resztą elementów w pomieszczeniu w którym się słucha, jest za dużo zmiennych żeby tylko opierać się na pomiarach.

3 godziny temu, polska_panda napisał:

Ja osobiście uważam że pomiary niewiele mówią. Trzeba sprzęt sprawdzać z danymi kolumnami i resztą elementów w pomieszczeniu w którym się słucha, jest za dużo zmiennych żeby tylko opierać się na pomiarach.

Pełna zgoda. Pomiary to tylko wstępny wskaźnik, ogólne wytyczne zawężające drogę poszukiwań, naprowadzające na wybory między pozycjami o interesujących nas parametrach. Co do samych Audiolabów, to fakt, bardzo przyzwoite wzmaki. Brzmią bardzo ładnie, dobra dynamika. Ostatnio miałem okazję posłuchać średniaka 7000A. Same pozytywne wrażenia.

W dniu 24.11.2024 o 16:29, polska_panda napisał:

Obecnie wymieniłem 8300A na 9000A, mocniejszy, bardziej detaliczny a bass schodzi nisko i potężnie bynajmniej z Kef-ami R700. Kawał dobrego wzmacniacza. I jak tu nie kochać Audiolaba, nigdy nie zawodzi a raczej zaskakuje. 

o właśnie to mnie interesuje, mam w domu 8200 i 8300 grają z tannoyami xt8f i monitor audio rs1. Moje spostrzeżenia co do różnic w brzmieniu tych wzmacniaczy są takie że 8200 jest generalnie jaśniejszy od 8300 i np z tannoyami lepiej się dogaduje. Teraz pytanie czy 9000 bliżej do 8300 czy 8200?

Generalnie gra mocniej, co jest odczuwalne od pierwszego uruchomienia, przy KEF-ach R700 detalicznie, liniowo. Jednak ten zestaw zagra w zależności od źródła. Inaczej na CD a inaczej na winylu. Jak mam ochotę na cieplejszy dźwięk to winyl i Audiolab 9000A nagle gra cieplutko z gęstym dołem. Jak chcę dobrze zaostrzoną górę to CD lub stream i mam liniowy dźwięk. Taki zestaw nie czaruje nie dodaje tylko odtwarza źródło.

W dniu 1.12.2024 o 09:25, s3etcher napisał:

Witam, ja osobiście Audiolabowi już raczej nie zaufam. Trochę przyczynia sie do tego opinia Panów ze sklepu na literę 'Q'.

A mianowicie: Chcąc nabyć drogą kupna jakiś sensowny All in One zadzwoniłem żeby dowiedzieć się co mi zaproponują usłyszałem ze świetny i och i ach jest Audiolab Omnia. Nie miałem gdzie odsłuchać i poszedł zakup w ciemno. 

Wizualnie? sztos! Dzwiękowo? Hmmm..... poziom mini wieży z lat 90'ych. Naprawde szkoda było na to kasy, na szczęście chwile póżniej  później mieli sporą podwyżkę i odsprzedałem ten badziew bez straty. 

Oni są dystrybutorem nie można ich wynic że to będzie pierwszą polecajka. Ale co zwrot dali bez problemu? 🙂 no to ważne jest.

Sklepów niezależnych jest coraz mniej. Każdy próbuje coś wziąć do dystrybucji z wiadomych względów. Jedni to bardziej promują inni mniej. Do BMW też nie idziesz po mercedesa. 

Swoją drogą bo różnią o audiolabie. Widać że IAG wzięło kolejny brand pod reformy. 

Nowe produkty quad.

Quad 33 +303

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję że to nie będzie inna obudowa do audiolaba. Design na pewno nietuzinkowy. 

Ukryta Zawartość

Wymiana?Zwrot? Nieee.... proszę dać sobie więcej czasu sprzęt musi się wygrzać, ułożyć.

Dzwoniąc po porade wspomniałem jakiej klasy mam sprzęt i zmiana miała dotyczyć nie pogorszenia dźwięku ale ograniczenia ilości kabli i gabarytu, wystarczyło powiedzieć: na podobny poziom grania musi pan wydać więcej i ja bym się pewnie zdecydował na większy wydatek.Chodzi o wiarygodność, zabrakło,  a obrywa się Audiolabowi...

P.s. Oczywiście jestem dużym chłopcem i nie żywię urazy. Życie toczy się dalej po wertepach dźwięku i autostradach muzyki...

Troche drążysz więc do sedna 😀: Audiolab Omnia, bardzo słaby dzwiękowy produkt, chociaż jak wspominałem dobrze wykonany i funkcjonalny. Sprzedający powinni odpowiednio go sklasyfikować a nie opowiadać jak wybitne to urządzenie, tym bardziej że wtedy była to nowość i trudno było o niezależne opinie w internecie. Nie mam pretensji, ale teraz jak oglądam rzeczonej firmy recenzje na YT to często z takim uśmieszkiem politowania. Dużo dętych słów, wysublimowanych zwrotów o czasem marnych produktach, ot tyle.

Potwierdza się stara zasada: ufaj tylko swoim uszom....no i żonie rzecz jasna😄

Ten Quad wygląda bardzo ciekawie, ja bardzo lubie taki nieoczywisty styl.

Edytowane przez s3etcher

No to napiszę to samo. 

Jeśli są dystrybutorem to będzie pierwszy polecany produkt. Nie ma innej opcji. Potrzeby klienta zejdą na drugi plan. Nie ma w tym nic zaskakującego. To samo masz w salonach Denon, tophifi. Mówię sklepów niezależnych jest coraz mniej więc do tego się przyzwyczajajmy. 

Filmy na YT w Polsce o sprzęcie? Każdy jest nastawiony na zysk lub zwiększenie sprzedaży jakiegoś produktu. Z tego da realne pieniądze. Nie ma w polskiej społeczności YT jeszcze takich filmów o audio z pasji. Dlatego ja bardziej oglądam zagraniczne. 

No firma IAG działa. Nie śpi. Po kawałku bierze marki nieco zapomniane i przywraca im blask. 

• Pokaż nowe odpowiedzi