Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana telewizora

rd168

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy sięgnąć do menu telewizora z Androidem i ograniczyć ilość możliwych do działania w tle procesów i wyłączyć Bluetooth. Warto też pamietać, że na początku bawimy się dużo ustawieniami, po miesiącu korzysta się z 3 aplikacji na krzyż. Mamy Sony XF9005 na ujowym procesorze i działa mi normalnie. Nie mam ADHD i czasami muszę poczekać 1-2 sekundy na coś i daje sobie z tym świetnie radę - bez leków i histerii. Za to obraz bajka na tle wyrobów telewizorpodobnych w tej cenie od koreańskiej konkurencji. HDR w grach przy tej jasności matrycy to jest hipnoza po prostu ? 

Myślę, że producenci TV dają klientom uczciwy wybór - nerwowi mogą dostać szybko działające menu, a Ci którzy sekund nie liczą dobrą jakość obrazu. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W poniedziałek mój kolega kupił Sony 65" 9005 wczoraj montowaliśmy go na ścianę. Powiem tak, różnica w działaniu systemu duża, 9505 jest szybszy i płynniejszy niż 9005, 9505 ma trochę więcej opcji w menu, takie smaczki jak przypisanie guzika TV na pilocie pod dane źródło czy eARC. Jeśli chodzi o obraz to ja nie widziałem różnicy, jeśli się siedzi na wprost to jeden jak i drugi Soniacza "świeca" tak samo, satelita, naziemna tv czy Netflix bardzo ładne koloro, Dolby Vision jest na pokładzie każdego TV od Sony z prockiem X1-extreme. I tu moje różnice się skończyły generalnie haha... po za jedną.
Sony 65" FX9005 około 5tyś zł a Sony 65" GX9505 7tyś zł, czy 2tyś zł różnicy jest warte dopłaty? Moim zdaniem jeśli siedzimy na wprost TV to NIE.

Wysłane z mojego CPH1979 przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, Bali79 napisał:

W poniedziałek mój kolega kupił Sony 65" 9005 wczoraj montowaliśmy go na ścianę. Powiem tak, różnica w działaniu systemu duża, 9505 jest szybszy i płynniejszy niż 9005, 9505 ma trochę więcej opcji w menu, takie smaczki jak przypisanie guzika TV na pilocie pod dane źródło czy eARC. Jeśli chodzi o obraz to ja nie widziałem różnicy, jeśli się siedzi na wprost to jeden jak i drugi Soniacza "świeca" tak samo, satelita, naziemna tv czy Netflix bardzo ładne koloro, Dolby Vision jest na pokładzie każdego TV od Sony z prockiem X1-extreme. I tu moje różnice się skończyły generalnie haha... po za jedną.
Sony 65" FX9005 około 5tyś zł a Sony 65" GX9505 7tyś zł, czy 2tyś zł różnicy jest warte dopłaty? Moim zdaniem jeśli siedzimy na wprost TV to NIE.

Opisz wrażenia z oglądania -nie na wprost 9505 a 9005 .

A co tu pisać. Troszeczkę inne, bo inne kąty. Nikt nie ogląda w pokoju z 45 stopni. Bo to nie wygodne. Dla mnie to przesadzone. Ile może być? 90' ? 80 75'? To jest wszystko w normie. Nie popadajmy w paranoję.

A-widzisz.

Pytam,ponieważ ja mam kanapę na wprost około 4 m od telewizora .Przed kanapą jest ława ustawiona dłuższym bokiem do kanapy .Usiądą na kanapie  wygodnie max 2 osoby , i dwa fotele po bokach tej kanapy i ławy  .Wyjdzie kąt około 30-35 stopni do oglądania z foteli -jaki obraz z foteli będzie .

Nie chciałbym posadzić na fotelu np.żony i usłyszeć stwierdzenia , że jest beznadziejnie .

Spokój najważnieszy .

A-widzisz.
Pytam,ponieważ ja mam kanapę na wprost około 4 m od telewizora .Przed kanapą jest ława ustawiona dłuższym bokiem do kanapy .Usiądą na kanapie  wygodnie max 2 osoby , i dwa fotele po bokach tej kanapy i ławy  .Wyjdzie kąt około 30-35 stopni do oglądania z foteli -jaki obraz z foteli będzie .
Nie chciałbym posadzić na fotelu np.żony i usłyszeć stwierdzenia , że jest beznadziejnie .
Spokój najważnieszy .
Coś mi tu nie gra z tymi kątami, ale nie chce mi się teraz myśleć. Wiem że nikt nie siada do tv pod mocnym kątem. Np z boku pół metra od ekranu. Ale ok. Sorry nie ta godz.
W Xf9005 też można przypisać przycisk
O to musisz mi powiedzieć jak, szukałem tej opcji bo chcieliśmy aby przycisk TV pod HDMI był i nie mogliśmy tego znaleźć

No to już mówię bo kolega ma 9005 a ja mam 9505 i jeśli siedzisz na wprost to nie ma co przepłacać, szczerze to żałuję bo mogłem lepiej 75" 9005 kupić. Kolega ma tv około 2m55cm i szczerze na ścianie ten telewizor "zaginął" mój jeszcze na stoliku stoi i wydaje się być duży ale wiem że na ścianie tv inaczej wygląda. Moim zdaniem jeśli ktoś szuka TV a siedzi na wprost to 9005 w zupełności wystarczy.

No to już mówię bo kolega ma 9005 a ja mam 9505 i jeśli siedzisz na wprost to nie ma co przepłacać, szczerze to żałuję bo mogłem lepiej 75" 9005 kupić. Kolega ma tv około 2m55cm i szczerze na ścianie ten telewizor "zaginął" mój jeszcze na stoliku stoi i wydaje się być duży ale wiem że na ścianie tv inaczej wygląda. Moim zdaniem jeśli ktoś szuka TV a siedzi na wprost to 9005 w zupełności wystarczy.

A widzisz. Trzeba było brać 75". To jest już za je fajny tv. Jak nie myślisz o projektorze.
A widzisz. Trzeba było brać 75". To jest już za je fajny tv. Jak nie myślisz o projektorze.
A nic mi nie mów. Ale już mam plan. Jak dobrze pójdzie to 75 będzie ale jeszcze nie teraz

Podobno Soniacza 85" gx8596 to na matrycy VA jest.
Tu bym miał dylemat czy 85" czy 72"
e7765b3c3c4348e021c76a2d27645ea9.jpg

• 3 tygodnie później...

Za mną temat zamknięty w domu Sony 9505 i tylko żałuję że 75" nie kupiłem tylko 65".

Dalej zgłębiam temat i co powiecie o ;
LG OLED65B9PLA
Ma go ktoś i używa ,jakie wrażenia.
Poczekaj do końca roku to może wyprzedaż będzie.
Ludzie chwalą sobie C a nie B serię

Dokładnie. Seria 7 którą ja mam to było obojętne czy B C czy E. Od serii 8 to się zmieniło. B zawsze okrojona z czegoś.

Za mną temat zamknięty w domu Sony 9505 i tylko żałuję że 75" nie kupiłem tylko 65".
Zawsze tak jest. A mogłem to, a mogłem tak. Ja nie raz coś kupię drogiego, wydam kasę i za chwilę stwierdzam że jednak mogłem jeszcze dołożyć. Polak mądry po....

Witam. Mam podobny dylemat. Otóż zastanawiam się nad TV. Budżet 5500PLN. Calaż tylko 55cali (mały pokój) z odległości 2m. Nie wiem co wybrać. Modele, które są w kręgu zainteresowania to Sony xg9505, Samsung Q80R i LG SM9800. Jeżeli chodzi o preferencje to dużo sportu, szybkich filmów i akcji, także sporo TV w FHD z dekodera no i oczywiście Netflix i inne tego typu streamingówki. Jeżeli chopdzi o Sony to wszystko było by ok ale obawiam się kilku rzeczy. Po pierwsze Android TV którego nie lubie a w klepie miałem parę zacięć przy testowych zabawach, po drugie kąty. Będę oglądał z łóżka od dołu gdyż TV będzie wyżej zawieszony. No i co mnie martwi to brak Motion w trybie średni/standard. Podobno za moła regulacja upłynniacza. Jest się czego martwić? Samsung Q80Rodpadł gdyż kiedy byłem w MM obrać testowego programu FHD z kablówki był mizerna. To samo z filmami w FHD. Kumpel stwierdził, że nie dał by za to 3 tys zł. No i dochodzimy do LG. Zakochałem się w WebOs i w pilocie i ogólnie bajerach ale za to boje się FALDu w matrycy IPS i jak zgaszę światło będę miał szary zamiast czerni i białe duszki woków jasnych obiektów. Gdyby LG miał matryce jak Sony wybór był prosty. A tak dylemat. System i funkcjonalność czy obraz? Pomocy bo już od myślenia minie głowa boli. ?

Ja od siebie polecę Oleda Panasonica 65gz950.  Super tv i  bardzo dobre tryby  fabryczne, porownywalem obok skalibrowanej plazmy . Posiada wszystkie obecne standardy dobly vision, HDR10+ itd.  

W dniu 22.12.2019 o 22:34, Bali79 napisał:

Właśnie czekam na koniec roku , na wyprzedaż -może będzie .

Dzięki za zwrócenie uwagi , że to seria C9 ma być.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.