Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Zasilanie liniowe do Node 2/2i

Rekomendowane odpowiedzi

Podzielę się z Wami ostatnimi zmianami w moim systemie. Mam Node 2i z zasilaniem liniowym od PD Creative, zasilacz niskoszumowy, wszystko kupione 2 lata temu. Zmiana zasilania dużo wniosła w jakość brzmienia, o czym zdaje się pisałem tutaj.
Jakiś czas temu stwierdziłem jednak, że dźwięk z mojego systemu przestał mi się podobać. Bywało, że w ogóle nie odpalałem sprzętu przez 3 tygodnie. Jako, że odłożyłem trochę kasy, postanowiłem kupić zewnętrzny DAC. Przewaliłem cały internet i ostatecznie kupiłem Denafrips Ares II na r2r.
Cóż mogę powiedzieć. Node 2i zostaje, ze względu na dopracowaną aplikację. Natomiast to, co się stało z dźwiękiem, przechodzi moje najśmielsze oczekiwania. Zniknął bułowaty i dudniący bas (szukałem przyczyny w akustyce pomieszczenia), dźwięk przestał być płaski i zupełnie nieangażujący. Jest przestrzeń, wielowarstwowość. Dźwięk angażujący - wreszcie wiem co to znaczy. Włączam jakikolwiek album i nie mogę przestać słuchać, czekając w napięciu co będzie dalej, choć album znam na pamięć. Wcześniej przyjemność dawała w zasadzie melodia danego albumu, bo niczym więcej Node 2i nie pozwalał się cieszyć. Teraz oprócz tego jest przyjemność z tego, jak album został nagrany, dlatego słucham teraz również muzyki z gatunków, których nie lubię, ale słucham jej ze względu na jakość dźwięku. Poszerzają się horyzonty.
Zmiana DACa wniosła największy progres w system. Node 2i niestety sam z siebie nawet po zmianie zasilania nadal jest dość slaby. Teraz po prostu zbieram szczękę z podłogi. Polecam więc właścicielom tego sprzętu zakup dobrego DACa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ares II to bardzo dobry DAC. Miałem u siebie jak kolega sprzedawał. Byłem zaskoczony że za taką kasę można mieć takie granie. Nic tylko żebyś miał czas na słuchanie. A jakie kolumny u ciebie ?

Ares II to bardzo dobry DAC. Miałem u siebie jak kolega sprzedawał. Byłem zaskoczony że za taką kasę można mieć takie granie. Nic tylko żebyś miał czas na słuchanie. A jakie kolumny u ciebie ?

Pylon Diamond 25 jestem z nich zadowolony. To ta pierwsza wersja MKI, nie porównywałem z MKII.

No to masz super upgrade Bo BSN 2i I kolejne mają świetne opgragmowanie a daczek robi robotę .

Zgadzam się. Mając NODE 3 dodałem DACa Denafrips Pontus II. Przesiadka z wozu drabiniastego do np Tesli. Ale dla mnie BSN 3 choć nie najgorsze, to i tak najsłabsze ogniwo (mimo zasilania PD Creative, które i tak podniosło dżwięk na wyższy level). Teraz jestem zakręcony w poszukiwaniach dobrego streamera. Nie jest łatwo.Mam kilku faworytów po odsłuchach. Teraz czas na zbiórkę pieniędzy. Może jakąś fundację założę 😉, pozwolę sobie zażartować.

27 minut temu, MarekscMarmeksc.jazz napisał:

Teraz jestem zakręcony w poszukiwaniach dobrego streamera.

I jak odsłuchy? Skupiasz się na USB, czy I2s?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 13.10.2024 o 13:14, marcinmarcin napisał:

I jak odsłuchy? Skupiasz się na USB, czy I2s?

Raczej na USB lub Coax. Przesłuchałem ok 6. Mam swojego faworyta. Narazie muszę uzbierać trochę kasy. A jest to firma na literę L.

Pozdrawiam

55 minut temu, MarekscMarmeksc.jazz napisał:

Raczej na USB lub Coax. Przesłuchałem ok 6. Mam swojego faworyta. Narazie muszę uzbierać trochę kasy. A jest to firma na literę L.

Pozdrawiam

Pochwal się obserwacjami i odsłuchami 🙂

3 godziny temu, MarekscMarmeksc.jazz napisał:

Raczej na USB lub Coax

Mam teraz Aresa 12th i to pierwszy dac który gra u mnie zdecydowanie lepiej po USB. Po I2s ponoć jeszcze lepiej...

U mnie o dziwo z Aresem znakomicie się sprawdził Volumio Primo V2 po USB właśnie jako transport zasilony PD od @k4mil3k 😀

Stąd naturalna myśl o Rivo, ale też z porównania obu na YT wychodzi ze Rivo gra ostrzej i bardziej detalicznie co u mnie będzie raczej minusem...

Edytowane przez marcinmarcin

A skoro faworytem jest firma na L, to czy próbowałeś może InnuOS ? (Pulse mini, lub Zen mini jeśli dodatkowo chciałbyś ripować CD do własnej biblioteki). Moim zdaniem, w naszym kraju to bardzo niedoceniane urządzenie.

• 2 miesiące później...
W dniu 14.10.2024 o 15:15, MarekscMarmeksc.jazz napisał:

Pozdrawiam

I jak ten lumin? 😉 

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
W dniu 11.10.2024 o 09:49, Marshall1 napisał:

Node 2i do DACa za pomocą kabla coaxial Wireworld Ultraviolet 8, DAC do pre Emotiva PT1 analogowym interkonektem Audioquest Big Sur RCA.

A jak się ma dac node z zasilaniem PD Creative do dac pt-1? Porównywałeś?

A jak się ma dac node z zasilaniem PD Creative do dac pt-1? Porównywałeś?

Tak. Dac z Node 2i i zasilaniem liniowym od PD Creative gra zdecydowanie lepiej niż dac z pt-1.
Jednak od czasu mojego ostatniego wpisu zmieniłem dac z Denafrips Ares II na Denafrips Pontus.

Bo właśnie zastanawiam się nad jakimiś roszadami. Mam node 3 z fabrycznym zestawem. I nie wiem czy go uzbrajać w pd Creativa,  ewentualnie jakiś jeszcze zewnętrzny dac, czy pójść w ogóle w inny streamer.

U mnie było to tak.Wpierw zasilanie od PD.Pózniej konkretny zasilacz liniowy z wysokiej klasy przewodem ,następnie w miarę dobry dac , konkretny coax i zaś zasilający,na końcu szlif wymiana bezpiecznika w dac i zasilaczu😉.I taki oto zestaw kładzie Lumina T3😂

2 godziny temu, Marshall1 napisał:

Tak. Dac z Node 2i i zasilaniem liniowym od PD Creative gra zdecydowanie lepiej niż dac z pt-1.
Jednak od czasu mojego ostatniego wpisu zmieniłem dac z Denafrips Ares II na Denafrips Pontus.

Końcówka mocy też emotiva? 

41 minut temu, pawel k napisał:

U mnie było to tak.Wpierw zasilanie od PD.Pózniej konkretny zasilacz liniowy z wysokiej klasy przewodem ,następnie w miarę dobry dac , konkretny coax i zaś zasilający,na końcu szlif wymiana bezpiecznika w dac i zasilaczu😉.I taki oto zestaw kładzie Lumina T3😂

Trochę tajemniczo zabrzmiało 🙂

Godzinę temu, Marshall1 napisał:

Tak, końcówka mocy też Emotiva, A2.

Też mam emotive pt-1 i a2. Muszę zatem obczaić tego Aresa ll skoro u ciebie się sprawdził.

16 minut temu, tramak napisał:

Konkretnie jaki dac? Jakie są Twoje preferencje dźwiękowe? Jeśli zabierasz głos to bądź klarowny - to jest fundamentalne.

To nie ja pisałem "następnie w miarę dobry dac" 😁

To nie ja pisałem "następnie w miarę dobry dac"

Mialem u siebie Ares II. bardZo dobry Dac w rozsądnych pieniądzach. Oczywiście Pontus II lepiej ale kasa .
BSN 2i jako transport do Ares II i będzie fajne granie z dobrym softem do sterowania. BSN.
Wpływ zasilania liniowego na sam transport jest zdecydowanie mniejszy niż na dac wiec pytanie czy warto? Musiałbyś obadac .

Sprawdził się Ares II, bo r2r idealnie wpisuje się w moje gusta. Aczkolwiek różnica w cenie pomiędzy Ares II i Pontus jest tak nieduża wobec różnicy dźwięku między nimi, że warto dozbierać i od razu kupić Pontusa.
Ares II spowodował u mnie opad szczęki. Pontus to jeszcze więcej tego wszystkiego dobrego.

Kiedy sprzedawałem Ares II, pojechałem do klienta do domu. Podłączyliśmy tego DACa do jego wzmaka NAD C356BEE i niestety jak na mój gust bas bułowaty, którego nie lubię i z którym walczyłem tyle czasu. Do tego słaba separacja, dźwięk płaski, nie ma sceny, szczegółowości. Tak więc ten dac świetnie gra z Emotivą.
U mnie kolumny to Pylon Diamond 25, pierwsza generacja. Myślę o zmianie na Jasper 18 Monitor. Ale to nie wiem kiedy, wyprztykałem się z kasy ostatnio.

6 godzin temu, Marshall1 napisał:

niestety jak na mój gust bas bułowaty, którego nie lubię i z którym walczyłem tyle czasu. Do tego słaba separacja, dźwięk płaski, nie ma sceny, szczegółowości.

Kolejne Aresy (od 12) grają szybko i szczegółowo. Kontrola basu dla mnie przynajmniej na poziomie Qutesta. Ares II z nowym softem ponoć też,  tylko teraz niedostępny do pobrania.

Edytowane przez marcinmarcin

Pontus katalogowo 2x droższy, nieduża?

Kupowałem Ares II jako sprzęt używany. Po 4 miesiącach sprzedałem go i dołożywszy 1200 zł kupiłem używanego Pontusa.
Oczywiście, słowo „nieduża” jest pojęciem względnym. 1200 zł zł to dla mnie niewiele, biorąc pod uwagę różnice w dźwięku pomiędzy tymi urządzeniami.

11 godzin temu, tramak napisał:

Konkretnie jaki dac? Jakie są Twoje preferencje dźwiękowe? Jeśli zabierasz głos to bądź klarowny - to jest fundamentalne.

Podobnie jak u niektórych kolegów Denafrips enyo.

7 minut temu, Marshall1 napisał:

dołożywszy 1200 zł kupiłem używanego Pontusa.

No to przyznam że sprzedający miał gest skoro dołożyłeś tylko 1200 do pontusa 😉

Z ciekawych DAC masz tak jak kolega napisał Denafrips Enyo.

Ale na przykład jest jeszcze ciekawe urządzenie Pro-Ject DAC Box RS (obecnie Final Edition). Na pokładzie dwa PCM 1792 oraz dwie lampy ECC88. Możesz przełączać tryby pomiędzy wyjściem SOLID lub TUBE, same lampy możesz także zmienić. Fajne bardzo dobrze wycenione urządzenie.

Nie chodziło mi o kwoty, bo to jest względne. Ale tak jak mówiłem, przy Pontusie za nówkę bez rabatu płacimy 2x Ares. Jeżeli kolega dobrze sprzedał Aresa i kupił dobrze Pontusa, pozostaje pogratulować i życzyć zadowolenia. 👍

Edytowane przez J4Z

.

21 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Wpływ zasilania liniowego na sam transport jest zdecydowanie mniejszy niż na dac wiec pytanie czy warto? Musiałbyś obadac .

Czyli lepiej zainwestować w dobry zewnętrzny dac?

14 godzin temu, k4mil3k napisał:

Z ciekawych DAC masz tak jak kolega napisał Denafrips Enyo.

Ale na przykład jest jeszcze ciekawe urządzenie Pro-Ject DAC Box RS (obecnie Final Edition). Na pokładzie dwa PCM 1792 oraz dwie lampy ECC88. Możesz przełączać tryby pomiędzy wyjściem SOLID lub TUBE, same lampy możesz także zmienić. Fajne bardzo dobrze wycenione urządzenie.

Słuchałeś tego projecta?  Ciekawe rozwiązanie. Dobrze rozumiem że to tak jakby dwa w jednym ? Lampa i (nie wiem co tam normalnie siedzi 😁)

Oprócz emotivy mam jeszcze yaqina mc-100b po tuningu w sinusaudio i też zapinam do niego bs3 .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.